śliwka - 11236 przepisów (strona:425/750)

Piernik z powidłami i czekoladą 97

głównym  składnikiem jest mąką pszenna. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 3-4  łyżki mleka 2 łyżki mielonych orzechów  25 g masła Dodatkowo:  powidła ze śliwek włoskie orzechy Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki  mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło

Kulinarne przygody Gatity
Rolowany boczek pieczony 122

Boczek marynowałam 24 godziny a do marynaty dodałam sos od Ostre Dzieje . Kupicie tam nie tylko ten ale i inne fajnie skomponowane sosy. Sos ten jest na bazie słodkich śliwek węgierek, octu jabłkowego, czerwonej cebuli z dodatkiem goździków, cynamonu, przyprawy korzennej i odrobiną cukru trzcinowego. Ale od razu zaznaczam, że sos trzeba dozować delikatnie bo jest mega ostry a wiadomo

Ewa w kuchni
Ekspresowy makowiec zwijany na biszkopcie 191

górką miodu – można dodać więcej jeżeli chcemy słodszą bakalie takie jakie lubimy, ja dodałam: około 30 g rodzynek (drobno pokrojone) około 40 g orzechów włoskich (drobno pokrojone) kilka suszonych śliwek (drobno pokrojone) kilka suszonych moreli (drobno pokrojone) otarta skórka z pomarańczy i cytryny – najlepiej wybrać BIO kilka kropli aromatu migdałowego Można użyć gotowej masy makowej. Link do przepisu na przygotowanie

Uwaga Babcia Gotuje
CIASTECZKA ORZECHOWE Z POWIDŁAMI - AMARETTI 108

Ciasteczka mocno orzechowe przełamane kwaskowatymi powidłami ze śliwki węgierki. Są to ciasteczka w stylu  włoskich amaretti. Są chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie w środku.    Składniki: 2 białka 150 g cukru pudru 180 g drobno zmielonych orzeszków ziemnych  1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli 3 łyżki powideł śliwkowych z cynamonem Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasteczek

Ciastka - domowe słodkości
Świąteczne ciasta – 12 przepisów 111

deser nie wymaga pieczenia, a do jego zrobienia potrzeba zaledwie czterech podstawowych składników. No i oczywiście jest przepyszne! Zobacz też inne przepisy na Boże Narodzenie Schab ze śliwką Zakwas buraczany na barszcz Uszka wigilijne Paszteciki z mięsem Ryba po grecku Śledzie z żurawiną Zobacz też nowe przepisy Świąteczne ciasta – 12 przepisów Prezent dla osoby która lubi gotować

okolicepalnika.pl
Bigos – 20 przepisów 139

Bigos staropolski Bigos pieczony – przepis Przepis na bigos Smaczny bigos wegetariański Pikantny bigos z kimchi Bigos z brukselką Kapusta z grochem Kapusta z grzybami Kapusta z suszonymi śliwkami Kapusta z soczewicą Bigos wegetariański Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych Kapusta kiszona z dynią i mięsem mielonym Bigos z dyni Bigos z bakłażana Lekki bigos z kapusty pekińskiej Bigos z czerwonej

Dorota Smakuje
Fale Dunaju z wiśniami 87

wiśniami to dwukolorowe ciasto, masą budyniową i polewą czekoladową na wierzchu. Ciasto wygląda jak wzburzone fale, stąd ta nazwa. Do ciasta Fale Dunaju z wiśniami także pasują jabłka, maliny, śliwki, morele, gruszki .Przepis pochodzi od pani Danuty. Dziękuję serdecznie za przesłanie przepisu.  … The post Fale Dunaju z wiśniami appeared first on Smaczne potrawy

Smaczne Potrawy
Zupa pamuła weryńska – kuchnia podkarpacka 107

smaku. Poznaj, spróbuj i ugotuj”, która jest efektem współpracy 6 lokalnych grup działania, obejmujących 39 gmin północnego Podkarpacia i Małopolski. Zupa pamuła weryńska – kuchnia podkarpacka Składniki: 70 g suszonych śliwek 100 g suszonych jabłek 100 g suszonych gruszek niepełna szklanka mleka 3,2 % 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej około 2 l wody ewentualnie łyżka soku z czerwonej porzeczki lub wiśni

Trzeci talerz
Legumina makowa, makowiec 90

znakomita kuchnia krakowska Marii Gruszeckiej z początku XX wieku. Maria Gruszecka poleca leguminę makową jako danie na Wigilię Bożego Narodzenia. Poleca do wyboru jedno z trzech dań: kluski ze śliwkami, pierożki kruche i właśnie leguminę makową. Legumina makowa, podobnie jak klasyczna rolada makowa, makowiec jest z ciasta drożdżowego. Do przygotowania ciasta użyłam suche drożdże. Ciasto : 250 g mąki pszennej

królestwo garów
Świąteczny sernik na kruchym cieście z suszonymi owocami 113

odmierzania składników o pojemności 250 ml. Sernik można pokroić na około 20 porcji.  Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. W skład moich owoców suszonych wchodziły: śliwki, morele, daktyle, jabłka.   A tutaj produkt którego użyłam do upieczenia tego pysznego sernika

Izabelawkuchni
Racuchy babcine, najlepsze, na maślance z jabłkami 151

zewnątrz lekko chrupiące.  Soda sprawia że rosną prawie jak pączki, są świetne, spróbujcie, polecam gorąco! Dodałam do nich kawałki jabłek, można użyć innych owoców, gruszek, borówek czy śliwek, wg. smaku :) 2 szklanki maślanki 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej pełna łyżeczka sody  szczypta soli łyżeczka cynamonu lub cukier waniliowy 2 łyżki cukru kokosowego lub innego 2-3 duże

Takie tam pichcenie
Makowiec bez jajek i glutenu 118

suszonych daktyli (niesiarkowanych), 1 szklanka suszonych owoców (niesiarkowanych) – użyłam mieszanki rodzynek i suszonych wiśni, świetnie sprawdzi się również dodatek żurawiny lub np. drobno pokrojone morele, śliwki, 1/3 – 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów – użyłam mieszanki orzechów włoskich i migdałów /można pominąć, jeśli dieta wyklucza spożywanie orzechów/ , 40 g mąki z tapioki, drobno otarta skórka z 1 pomarańczy, 1 łyżeczka cynamonu

Even Better Food
KAPUŚNIACZKI DROŻDŻOWE 144

wyrośnięcia. W tym czasie można przygotować farsz, choć najlepszy jest ten przygotowany z kilkudniowym wyprzedzeniem, schładzany i podgrzewany minimum dwukrotnie. Do kapustki można dodać garść suszonych grzybków i suszone śliwki, jak np w tym przepisie lub żurawinę i soczewicę, jak tutaj   ______________________________________ SKŁADNIKI / 40 sztuk 450 g(3 szklanki) mąki pszennej 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

cool and minty
W jaki sposób ugotować mistrzowski bigos? 111

podwawelskiej. Dodajmy do kapusty razem z tłuszczem, na którym smażyliśmy. Możemy dolać szklankę czerwonego wina. Dalej gotujmy na małym płomieniu. Następnie do gotującego się bigosu dodajmy po garści suszonych śliwek, rodzynek i kilka pokrojonych na połówki moreli. Wszystko ponownie doprawmy kminkiem, majerankiem i miodem naturalnym. Duśmy 3-4 godziny mieszając od czasu do czasu. Wyłączmy, postawmy w chłodzie, a następnego

ProstePesto.pl