kolega opowiadał, jak chciał kupić jagodzianki. Na pytanie ekspedientki: - Co podać? Odpowiedział: - Poproszę 3 jagodzianki. - Z czym? Trochę zbity z tropu i rozbawiony kolega: - Z pieczarkami? Tak właśnie bułki z pieczarkami zyskały nazwę pieczarzanek ;) Doskonałe na ciepło z filiżanką czystego barszczyku na obiad, wytrawny podwieczorek lub kolację. Chociaż muszę przyznać, że są świetne również na zimno. Składniki na 12 bułek(...)wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić dołek dodać zaczyn, zasypując mąką z brzegów. Lekko wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić
Pełny talerzgrubość ma mieć ok. 3-5 mm. Na ciasto wyłożyć masę serową, a następnie zawinąć jak roladę. Ciasto przekroić na 12 części. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć bułki, przekrojoną częścią do góry. Bułki układamy mniej więcej w równych odległościach od siebie – i tak bułki zrosną się ze sobą Blachę odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia(...)czasie rozgrzać piekarnik do 180º. Przed włożeniem do piekarnika posmarować bułki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20 min., do zarumienienia. Lukier Do garnka wsypać cukier i wlać gorącą wodę. Zagotować, często mieszając. Na wolnym ogniu gotować ok. 5 min, pod koniec wlać sok z cytryny i ocet. Delikatnie przestudzić i miksować do uzyskania białej masy. Jeśli lukier będzie za gęsty, dodać
zabawa smakiemzgodził na nasze żądania. Ba, on nawet sam chciał. Przedstawiamy więc metodę numer jeden: na strajk głodowy odpowiadamy domowym pieczywem. Zapach roznoszący się po domu złamie "drania". Kukurydziane, bezglutenowe bułki to tajna broń. SKŁADNIKI: - mąka kukurydziana (bezglutenowa) 400 gram, - mąka bezglutenowa, chlebowa (np. Schar), 100 gram, - jajka - 2 żółtka (a białka do posmarowania), - drożdże - pół kostki - 50 g, - mleko(...)czym chcemy. Przykrywamy ścierką, czekamy aż urosną. Posypujemy kaszą kukurydzianą. Wstawiamy do piekarnika. PIECZENIE: 25-30 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Gdy bardzo się rumienią zmniejszamy temperaturę. Bułki kukurydziane. Dla nas genialne! Zdecydowanie. Z tego przepisu wychodzą bardzo kruchutkie bułeczki, które najlepiej zjeść w pierwszy dzień bo szybko czerstwieją. Na drugi dzień stopniowo zaczynają zamieniać się w kamień
Wypisz WymalujZnakomite bułki, nie tylko do hamburgerów. Postanowiłam przetestować nowy przepis i okazał się strzałem w dziesiątkę. Jedyny problem jaki teraz mieć będę - które lepsze, które upiec. Moje ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba, dałam większą, z podanych, ilość wody. Bułki świetnie się formowały, spłaszczone utrzymały taką formę - na czym mi zależało, nie wystrzeliły w górę. Bardzo polecam(...)tutaj ( klik ) nieco inne hamburgerowe bułeczki - też pyszne Na podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam King Arthur Flour składniki ( 8 dużych bułek) 170 do 227 g letniej wody * 28 g masła 1 duże jajko 418 g mąki pszennej 50 g cukru 1 1/4 łyżeczki soli 7 g - 1 łyżka drożdży instant do posmarowania
Stare GaryUwielbiam domowe wytwory. Tym razem zachciało mi się domowych hamburgerów, a nie ma takowych bez domowych bułek. Według mnie idealna bułka musi być miękka, lekka, jak z sieciówek. Szukałam przepisu, który by trafił dobrze w nasz gust i natrafiłam u dorotuś . Przepis idealny, bułki nie tylko nadają się do hamburgerów, ale i do dżemu, czy wędliny. Nasza mała córeczka jadła(...)również z ogromnym apetytem bez jakichkolwiek dodatków. Polecam bardzo ten przepis… a już wkrótce nasze domowe fastfoody właśnie z wykorzystaniem tych bułek. Składniki (cytuję): - 3/4 szklanki ciepłej wody; - 1/3 szklanki mleka w proszku; - 2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego; - 0,5 łyżki cukru - 3/4 łyżeczki soli; - 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) lub 8 g drożdży świeżych - 1 jajko
dom-agi.pldnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :) Składniki na 4 burgery: 4 usmażone filety rybne 4 bułki 2-3 pomidory 4 plasterki sera 4 liście sałaty *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki ;) na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Pomidory pokrój. Dolne połówki bułek posmaruj sosem, ułóż wszystkie składniki
Ze smakiem i z pasjąKolejna wspólna akcja blogerek i blogerów, ale tym razem z innej grupy – „Wypiekanie na śniadanie”. Wypiekiem na śniadanie są podłużne bułki pszenne Pawła Mardera z bloga Marder & Marder Manufacture. Przepis trochę zmodyfikowałam. Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 10g suchych drożdży - 250ml letniej wody (+ 100ml do rozczynu) - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 łyżki oleju(...)nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy ostrym nożem nacięcie, wzdłuż – na głębokość nie więcej, jak 5 mm. Smarujemy bułki olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Uwaga. Początkowo miałam zamiar
mojewypiekiinietylkowłaśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego! Robi się ją błyskawicznie , a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki , pachnąca cebulka , pieczarki i aromatyczne przyprawy.Świetny pomysł na kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:- czerstwa bułka – 2 duże szt- mleko – 200 ml- masło – 3 łyżki- cebula(...)pieczarki – 500 g- jajka – 3 szt- czosnek – 4 ząbki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- natka pietruszki – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Bułki kruszymy.Namaczamy w mleku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Cebulę drobno kroimy.Szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy
Ostra na Słodkodopierając do nich odpowiednie dodatki. My postawiłyśmy tym razem na ziołowy smak, wzbogacony serem wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu. U nas, takie bułki to było prawdziwe wyzwanie. Nasz domowy Młody - bezglutenowy, zawsze ze smutkiem patrzył w stronę "ludzkich" bułek. Wtedy (jakieś 10 lat temu) bezglutenowe pieczywo nie było na wyciągnięcie ręki (szczególnie(...)dumy. Zamawiałyśmy go w jednym, jedynym sklepie ze zdrową żywnością i nie dość, że trzeba było troszkę za nim pochodzić, to jeszcze czasem wypadało obejść się smakiem. Jednak, bułki mają w sobie to, że kuszą. Kuszą zapachem, rozmiarem, kształtem. U niego widok bułek np. w sklepie, w reklamie wyzwalał wściekłość. Chciał poznać ich smak i z rozpaczą powtarzał
Wypisz WymalujSkładniki: pierś z kurczaka, bułka tarta, olej, sól, woda Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka dzielimy i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. 2. Kotlety solimy i obtaczamy w bułce tartej. Obtaczamy grubo, aż nie będzie się przylepiać. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej i drugiej strony (ja w trakcie smażenia posypywałam je jeszcze bułką tartą(...)kotlety już się usmażą, odlewamy olej tak, żeby zostało go tylko trochę i zalewamy kotlety na patelni zagotowaną gorącą wodą. Posypujemy je jeszcze raz bułką tartą. 5. Następnie przestawiamy patelnie na mały palnik i na małym ogniu dusimy kotlety pod przykryciem ok. pół godziny. Kalorie: 100 g piersi kurczaka - 100 kcal 1 łyżka bułki tartej - 30 kcal (myślę
Malowane smakiemkotleciki. To szybkie i łatwe danie z kurczaka jest idealne na obiad , lunch czy imprezową przekąskę. Przygotowanie kotletów z cukinii i mięsa mielonego z kurczaka zaczynam od namoczenia pszennej bułki, starcia cukinii na tarce o dużych oczkach i dokładnego odciśnięcia nadmiaru płynu z obu. Następnie mieszam wszystkie składniki, po czym wykładając masę łyżką na gorący tłuszcz formuję małe kotleciki, które(...)mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kotleciki drobiowe z cukinią Składniki na kotleciki drobiowe z cukinią. 450 g mięsa mielonego drobiowego 400 g cukinii 1 bułka pszenna (70 g) 20 g mąki pszennej 2 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczka ostrej papryki
MeCooksocieplam, formuję i ... buch do piekarnika. Polecam gorąco kochani! Bułeczki są pyszne, mocno maślane, delikatne, nie mocno słodkie, więc posypałam je dodatkowo słodką kruszonką. Oczywiście kruszonkę można pominąć, a bułki posypać np makiem czy sezamem i zjadać posmarowane masłem lub ulubionym dżemem. Moje bułki piekłam na dużej blaszce piekarnikowej, i trochę mi się "rozjechały" kształtem, ale nie straciły przez(...)trochę na smaku 😀 Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę bułki rosnąc trochę się posklejają, ale wyrosną bardziej w górę, niż na boki. Składniki: (na 8-10 szt) 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 2 jajka roztrzepane 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml lekko ciepłego mleka 2 czubate łyżki rozpuszczonego masła (ok 80 g) Dodatkowo
Walijskie PichcenieBurger Sushi – co to takiego? Rice Burger Sushi to wyjątkowe połączenie tradycyjnych smaków Japonii i nowoczesnego stylu podania. Inspiracją dla tego dania było sushi i hamburger, a efektem są „bułki” z ryżu, które otulają pyszne, świeże składniki. To idealne danie dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, ale jednocześnie pozostać w klimacie kuchni azjatyckiej. Na mojej stronie znajdziesz również przepisy(...)Przygotowanie 1. Przygotowanie ryżu : – Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj go z octem ryżowym i prażonym sezamem. Odstaw do przestygnięcia. 2. Formowanie bułek : – Z przestudzonego ryżu uformuj cztery okrągłe „bułki” (po dwie na jednego burgera). Możesz delikatnie podpiec je na suchej patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę. 3. Składanie burgera : – Na jedną
RafalCookkapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne: 250g mielonej szynki, 250g białej kapusty, 10g mąki orkiszowej jasnej, jajko, 100g cebuli, 3-4 łyżki tartej bułki + tarta bułka do panierowania, ok. 1/2 szklanki mleka, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź ją na sicie, pozostaw(...)ostudzenia, po czym drobno posiekaj. 2. Posiekaj drobno cebulę. 3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. 4. 3-4 łyżki tartej bułki zalej mlekiem tak, aby po wymieszaniu powstała jednolita masa. 5. Do mięsa dodaj kapustę, cebulę, mąkę i masę z tartej bułki, wbij jajko i dokładnie wyrób, po czym dopraw solą i pieprzem. 6. Z przygotowanej masy
Z notatnika dietetyka