bułki - 33926 przepisów (strona:123/2262)

Domowy fishburger 193

dnia możecie przygotować domowe burgery. Wystarczy kilka świeżych składników, domowy sos i o wiele zdrowsza i smaczniejsza wersja fastfoodów gotowa :) Składniki na 4 burgery: 4 usmażone filety rybne 4 bułki 2-3 pomidory 4 plasterki sera 4 liście sałaty *inne dodatki wg. uznania i zawartości lodówki ;) na sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 duży ząbek czosnku sól(...)pieprz do smaku Przygotowanie: Bułki przekrój na pół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej połówki bułek i filety rybne i podgrzej w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (z termoobiegem) przez 5-8 minut. Sos: Majonez wymieszaj z jogurtem, dodaj starty ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Pomidory pokrój. Dolne połówki bułek posmaruj sosem, ułóż wszystkie składniki

Ze smakiem i z pasją
Podłużne bułki pszenne 238

Kolejna wspólna akcja blogerek i blogerów, ale tym razem z innej grupy – „Wypiekanie na śniadanie”. Wypiekiem na śniadanie są podłużne bułki pszenne Pawła Mardera z bloga Marder & Marder Manufacture. Przepis trochę zmodyfikowałam.   Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 10g suchych drożdży - 250ml letniej wody (+ 100ml do rozczynu) - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 łyżki oleju(...)nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy ostrym nożem nacięcie, wzdłuż – na głębokość nie więcej, jak 5 mm. Smarujemy bułki olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Uwaga. Początkowo miałam zamiar

mojewypiekiinietylko
Zapiekanka grzybowa 192

właśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego!  Robi się ją błyskawicznie  ,  a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki , pachnąca cebulka , pieczarki i aromatyczne przyprawy.Świetny pomysł na kolację na ciepło!Polecam!  SKŁADNIKI:- czerstwa bułka – 2 duże szt- mleko – 200 ml- masło – 3 łyżki- cebula(...)pieczarki – 500 g- jajka – 3 szt- czosnek – 4 ząbki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- natka pietruszki – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Bułki kruszymy.Namaczamy w mleku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Cebulę drobno kroimy.Szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy

Ostra na Słodko
OWSIANE BUŁECZKI DOMOWE (bezglutenowe). 422

dopierając do nich odpowiednie dodatki. My postawiłyśmy tym razem na ziołowy smak, wzbogacony serem wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu.  U nas, takie bułki to było prawdziwe wyzwanie. Nasz domowy Młody - bezglutenowy, zawsze ze smutkiem patrzył w stronę "ludzkich" bułek. Wtedy (jakieś 10 lat temu) bezglutenowe pieczywo nie było na wyciągnięcie ręki (szczególnie(...)dumy. Zamawiałyśmy go w jednym, jedynym sklepie ze zdrową żywnością i nie dość, że trzeba było troszkę za nim pochodzić, to jeszcze czasem wypadało obejść się smakiem. Jednak, bułki mają w sobie to, że kuszą. Kuszą zapachem, rozmiarem, kształtem.  U niego widok bułek np. w sklepie, w reklamie wyzwalał wściekłość. Chciał poznać ich smak i z rozpaczą powtarzał

Wypisz Wymaluj
Duszone kotlety z piersi kurczaka [edytowany: 11.09.13 r.] 283

Składniki: pierś z kurczaka,   bułka tarta, olej, sól, woda Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka dzielimy i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. 2. Kotlety solimy i obtaczamy w bułce tartej. Obtaczamy grubo, aż nie będzie się przylepiać. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej i drugiej strony (ja w trakcie smażenia posypywałam je jeszcze bułką tartą(...)kotlety już się usmażą, odlewamy olej tak, żeby zostało go tylko trochę i zalewamy kotlety na patelni zagotowaną gorącą wodą. Posypujemy je jeszcze raz bułką tartą. 5. Następnie przestawiamy patelnie na mały palnik i na małym ogniu dusimy kotlety pod przykryciem ok. pół godziny. Kalorie:  100 g piersi kurczaka - 100 kcal 1 łyżka bułki tartej - 30 kcal (myślę

Malowane smakiem
Kotleciki drobiowe z cukinią 39

kotleciki. To szybkie i łatwe danie z kurczaka jest idealne na obiad , lunch czy imprezową przekąskę. Przygotowanie kotletów z cukinii i mięsa mielonego z kurczaka zaczynam od namoczenia pszennej bułki, starcia cukinii na tarce o dużych oczkach i dokładnego odciśnięcia nadmiaru płynu z obu. Następnie mieszam wszystkie składniki, po czym wykładając masę łyżką na gorący tłuszcz formuję małe kotleciki, które(...)mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Kotleciki drobiowe z cukinią Składniki na kotleciki drobiowe z cukinią. 450 g mięsa mielonego drobiowego 400 g cukinii 1 bułka pszenna (70 g) 20 g mąki pszennej 2 duże jajka 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczka ostrej papryki

MeCooks
MAŚLANE BUŁKI NOCNE 33

ocieplam, formuję i ... buch do piekarnika. Polecam gorąco kochani! Bułeczki są pyszne, mocno maślane, delikatne, nie mocno słodkie, więc posypałam je dodatkowo słodką kruszonką. Oczywiście kruszonkę można pominąć, a bułki posypać np makiem czy sezamem i zjadać posmarowane masłem lub ulubionym dżemem. Moje bułki piekłam na dużej blaszce piekarnikowej, i trochę mi się "rozjechały" kształtem, ale nie straciły przez(...)trochę na smaku 😀 Jeśli weźmiecie mniejszą blaszkę bułki rosnąc trochę się  posklejają, ale wyrosną bardziej w górę, niż na boki.  Składniki: (na 8-10 szt) 500 g mąki pszennej  7 g suchych drożdży 2 jajka roztrzepane  3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 250 ml lekko ciepłego mleka 2 czubate łyżki rozpuszczonego masła (ok 80 g) Dodatkowo

Walijskie Pichcenie
Rice Burger Sushi Historia i Pochodzenie 73

Burger Sushi – co to takiego? Rice Burger Sushi to wyjątkowe połączenie tradycyjnych smaków Japonii i nowoczesnego stylu podania. Inspiracją dla tego dania było sushi i hamburger, a efektem są „bułki” z ryżu, które otulają pyszne, świeże składniki. To idealne danie dla tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego, ale jednocześnie pozostać w klimacie kuchni azjatyckiej. Na mojej stronie znajdziesz również przepisy(...)Przygotowanie 1. Przygotowanie ryżu : – Ugotuj ryż do sushi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu wymieszaj go z octem ryżowym i prażonym sezamem. Odstaw do przestygnięcia. 2. Formowanie bułek : – Z przestudzonego ryżu uformuj cztery okrągłe „bułki” (po dwie na jednego burgera). Możesz delikatnie podpiec je na suchej patelni, aby uzyskać chrupiącą skórkę. 3. Składanie burgera : – Na jedną

RafalCook
Kotlety mielone z kapustą 69

kapustą - przepis na 4 porcje Do przygotowania kotletów będą Ci potrzebne: 250g mielonej szynki, 250g białej kapusty, 10g mąki orkiszowej jasnej, jajko, 100g cebuli, 3-4 łyżki tartej bułki + tarta bułka do panierowania, ok. 1/2 szklanki mleka, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz do smaku. 1. Kapustę ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź ją na sicie, pozostaw(...)ostudzenia, po czym drobno posiekaj. 2. Posiekaj drobno cebulę. 3. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju i zeszklij cebulę. 4. 3-4 łyżki tartej bułki zalej mlekiem tak, aby po wymieszaniu powstała jednolita masa. 5. Do mięsa dodaj kapustę, cebulę, mąkę i masę z tartej bułki, wbij jajko i dokładnie wyrób, po czym dopraw solą i pieprzem. 6. Z przygotowanej masy

Z notatnika dietetyka
Domowy pasztet z air fryer 62

pietruszka kawałek ugotowanego selera 1-2 ugotowana marchewka opcjonalnie 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 ugotowana cebula mały kawałek ugotowanego pora 1-2 łyżki kaszki manny 2 łyżki bułki tartej do obsypania formy 1 jajko opcjonalnie , ja nie dałam Smalec lub masło do posmarowania formy Sól, pieprz i gałka muszkatałowa do smaku Jak upiec Domowy pasztet z air fryer(...)ugotowanych udek kurczaka zmiksowałam z marchewkami, ugotowaną cebulą, kawałkiem selera, pietruszką i porem. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodałam 2 łyżki kaszy manny, można dodać jajko, odciśniętą bułkę lub bułkę tartą. Przełożyłam do blaszki posmarowanej tłuszczem i obsypaną bułką tartą, masę wyrównałam, posypałam tartą bułką, wstawiłam blaszke do komory frytownicy i piekłam przez ok, 20 minut, otworzyłam air fryer

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem 120

Fasolka szparagowa, podobnie jak szparagi, najlepiej smakuje z podsmażoną na maśle bułką tartą i w ten sposób najczęściej ją przygotowuję. Tym razem jednak zagościła u mnie zapiekana fasolka szparagowa z jajkiem . Przygotowanie takiego dania jest proste, a lista składników bardzo krótka, bo oprócz podstawowych, czyli strąków fasolki i jajka, potrzebne nam będzie masło, czosnek, bułka tarta, kawałek żółtego sera, sól(...)ugotowanymi, pieczonymi lub smażonymi ziemniakami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zapiekaną fasolką szparagową z jajkiem: 1/2 kg fasolki szparagowej 2 jajka 3 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka curry 60 g startego żółtego sera kilka gałązek koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zapiekanej fasolki szparagowej z jajkiem: Fasolkę szparagową, umyć, odciąć końcówki, przełożyć do garnki, wlać

Danka Pichci
Kotlety mielone z pieczarkami i serem 100

Czas przygotowania: 45 minut Ilość porcji: 2-3 osób Trudność przygotowania:  średnie SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego wieprzowo wołowego 300g pieczarek 1 mały pęczek szczypiorku 1 cebula 1 duża bułka 1 jajko 200g sera 150g bułki tartej 100ml mleka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki czosnku sól pieprz olej do smażenia 1. Pieczarki kroimy w półplasterki, następnie podsmażamy na patelni(...)Przekładamy do miski i studzimy. Dodajemy starty na małych oczkach ser oraz drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Bułkę namaczamy w mleku i odciskamy. Dodajemy mięso mielone, jajko, startą cebulę oraz przyprawy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy. Jeżeli konsystencja będzie zbyt rzadka, dodajemy trochę bułki tartej. 3. Z mięsa formujemy placki. Na środek każdego kładziemy farsz, następnie

karolgotuje
Kotlety po szwajcarsku 111

szwajcarsku to alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Jeżeli ktoś lubi typowego schaboszczaka to powinny mu też zasmakować kotlety po szwajcarsku . Jest to to samo mięso, chrupiąca panierka z jajka i bułki tartej, a dodatkowymi składnikami są szynka i plastry żółtego sera. Kotlety po szwajcarsku robi się bardzo szybko: na rozbity plaster mięsa układamy plasterek szynki, następnie plastry żółtego sera, całość składamy(...)pół, obtaczamy w mące pszennej (można pominąć), jajku i bułce tartej. Kolejna czynność to smażenie kotletów. Początkowo kotlety smażymy na ostrym ogniu, do zrumienienia z obu stron. Następnie zmniejszamy płomień i smażymy około 3 minut z każdej strony, aby mięso doszło w środku. Ja do zrobienia szwajcarów wykorzystałam wędzoną szynkę gotowaną, ale lepsza będzie szynka szwarzdzwalcka, wówczas kotlety będą bardziej

Danka Pichci
Kotlety mielone w młodej kapuście 71

wybornie, są soczyste i mięciutkie w środku oraz rumiane i chrupiące z zewnątrz. Polecam!     Składniki: 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra kilka liści młodej kapusty olej do smażenia Panierka: 1 jajko 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki sól, pieprz, papryka(...)słodka i ostra 1 szklanka bułki tartej     *** Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę tartą, zeszkloną cebulkę i przyprawy –do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę i obgotowujemy kapustę przez kilka minut aby liście zmiękły *** *** Z kapusty wykrawamy duże liście. Na połowie liścia układamy porcje

Blog z Apetytem