bułki - 33426 przepisów (strona:117/2229)

Bułki na parze, czyli pampuchy 190

Bułki na parze można podać zarówno ze słodkimi sosami owocowymi, jak i klasycznymi sosami mięsnymi lub grzybowymi. Są proste do zrobienia, a wykonane w domu, smakują znacznie lepiej od tych sklepowych.  Składniki (8 bułeczek): 250 g mąki (typ 550) 125 ml ciepłego mleka 15 g drożdży 1/2 płaska łyżeczka cukru 1/4 płaskiej łyżeczki soli 1 jajko 25 g stopionego(...)podłużny (Tak, jak moje. Nie zmieniałam ich kształtu, po pokrojeniu). Możecie je również uformować w kulki. Zróbcie to jednak delikatnie, aby ciasto straciło jak najmniej puszystości.  Tak przygotowane bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie do szerokiego garnka nalewamy około 1,5 cm wody i wkładamy koszyczek do gotowania na parze

Smak mojego domu
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 209

wielu lat sama wypiekam pieczywo. Sporadycznie, z braku czasu, kupujemy chleb lub kilka bułek.  Ostatnio niestety zużycie chleba w naszej rodzince wzrosło,  nie ma co się dziwić, dzieci też rosną :)  Zazwyczaj wypiekam chleby zakwasowe ale z dodatkiem drożdży, bułeczki głównie drożdżowe. W ubiegłym tygodniu zmotywowana posiadaniem (w końcu!!!) koszyczka do wyrastania chleba postanowiłam upiec chleb na samym(...)zakwasie.  Ciasta po wyrośnięciu było na tyle dużo, że upiekłam z niego i chleb, i bułki.  Ten pierwszy po wyjęciu z pieca okazał się chlebowym stworem potworem z wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki cynamonowe z rabarbarem 247

żółtko 100g cukru pudru 2 łyżki domowego cukru waniliowego 40g masła szczypta soli NADZIENIE 250g rabarbaru 4 łyżki brązowego cukru 2 łyżki cynamonu 20g masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę - w mące zrobić zagłębienie, umieścić w nim pokruszone drożdże i około 150ml lekko podgrzanego mleka(...)przygotowanym placku rozłożyć w niedużych odstępach od siebie około 3/4 przygotowanego rabarbaru - placek zwinąć dość ciasno w rulon - rulon pokroić ostrym nożem na tyle części, ile chcemy uzyskać bułek (u mnie 9 około 5cm kawałków) - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim w niewielkich odstępach od siebie ułożyć kawałki, rozcięciem do góry - w każdej bułeczce w miejsca, w których

Smakołyki Bereniki
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 216

Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką Pieczenie bułek i własnego chleba weszło na stałe do naszego menu . Moi chłopcy nie wytrzymaliby by tygodnia bez własnego pieczywa . Zdrowe i smaczne , a do tego można troszkę pokombinować i dodać to i owo ,żeby było zdrowiej i ciekawiej ..;) Składniki: 5 szklanek maki pszennej 550 1,5 szklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej(...)minut . Po tym czasie , wyjmujemy i na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy na grubość 2 cm , kroimy w kratę i pozostawiamy jeszcze około 20 minut do ponownego wyrośnięcia . Na każdej bułce , kratce " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> robimy nacięcia , sypiemy czarnuszkę i spryskujemy letnią wodą ( zwykłym spryskiwaczem ) . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy

Ogrodnik w podróży
TĘCZOWE KANAPKI PEŁNOZIARNISTE Z WARZYWAMI 235

Dziś mam dla Was pyszne, pełne witamin, tęczowe kanapki z mnóstwem kolorowych warzyw 💕 Podane w bułce pełnoziarnistej będą na pewno smacznym i zdrowym śniadaniem, lunchem lub kolacją. Jeśli zaś macie w domu niejadka, który na warzywa kręci nosem, to jestem przekonana, że te bajkowe kanapki na pewno go skuszą do spróbowania 😉 Bułeczki możecie wysmarować ulubionym przez Was smarowidłem: majonezem, chrzanem(...)papryka czerwona starta na tarce o dużych oczkach marchewka pokrojona w paski papryka czerwona liście szpinaku masło (użyłam roślinnego) do wyboru: majonez, musztarda, chrzan, serek śmietankowy lub smakowy) WYKONANIE: Bułki przekrój wzdłuż zostawiając jeden bok nieprzecięty (będzie łatwiej nadziewać bułkę warzywami).  Posmaruj je w środku (góra i dół) najpierw masłem, a następnie wybranym przez siebie składnikiem (ja użyłam majonezu

Słodko-Słony Świat Ilony
MLECZNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 270

powideł. Polecam bardzo gorąco, są tego warte. Inspiracją był ten przepis, jednak dostosowałam go do swoich potrzeb, m.in.do używanej przez nas mąki. Z podanych ilości wychodzi ok.12 sporych bułek lub 20-24 małych, choć te duże chyba jednak smaczniejsze. Choć przygotowywałam je już wiele razy, to zawsze były na mące orkiszowej, jednak podaję także ilość mąki pszennej (choć osobiście(...)oryginale było 80g - 2 jajka - 7g suchych drożdży  (daję 15g świeżych) - 50g cukru (daję trzcinowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam himalajskiej) dodatkowo: 1jajko + 1łyżeczka mleka do smarowania bułek Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję 1-2 łyżki mąki, dolewam ok.50-80g letniego mleka, dokładnie mieszam i odstawiam na kilka minut aż ruszą. Gdy używamy drożdży suchych tę czynność pomijamy. Masło

Smaczne Zdrowe
Szybkie bułeczki z jabłkami i "Nienachalna z urody" 209

szybkiego, co będę mogła potem wziąć do ręki i niby to przypadkiem będąc w kuchni, chwycić coś i podnieść poziom cukru, by nie zasnąć nad laptopem. Przepis na te bułki znalazłam na blogu Edyty Guhl "Dolcevita in my kitchen" .  Tak jak Edyta podchodziłam do nich z pewnym sceptycyzmem, ale ponieważ napisała o nich w samych superlatywach, postanowiłam upiec(...)siebie. Przepis zmieniłam, zmniejszając ilość cukru, używając jabłek ze skórką i mieszając różne rodzaje mąk, żeby dostarczyć więcej błonnika i zmniejszyć wyrzuty sumienia 😏. Składniki (na kilka-kilkanaście bułek): 200 g niemieckiego twarożku lub homogenizowanego serka (wzięłam ricottę) 100 ml oleju rzepakowego 10 g cukru waniliowego 100 g cukru (proponuję jeszcze zmniejszyć) 300 g mąki pszennej (wzięłam 150 g mąki pszennej

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 195

pszennych, ale również orkiszowych. Za sprawą zwiększonej ilości popiołu i innych składników mineralnych, wypieki z płaskurki są ciemniejsze i mają lekko orzechowy posmak (kocham!).  No to zacznijmy od bułek. Niestety podczas miesięcznego chorowania i doglądania innych chorujących, zmarnowałam swój zakwas i zanim zabiorę się do robienia i karmienia kolejnego, pozostały mi drożdże.  Bułki z płaskurki Składniki(...)bułek: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego (zamiennie z brązowym lub białym) 250 g ciepłej wody 500 g mąki płaskurki (oczywiście, że można użyć zwykłej pszennej) + do podsypywania 40 g oleju dobrej jakości 1 łyżeczka soli opcjonalnie: żółtko do posmarowania, pestki słonecznika, bądź płatki owsiane do posypania Wykonanie: Drożdże rozpuścić w 1/3 szkl. wody, dodać cukier, łyżkę mąki

gutfut
Kotlety mielone ze szparagami 146

Opis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka(...)jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Bułki dyniowe 239

kolorów na talerz.  Dziś proponujemy bułeczki dyniowe, bez których my nie wyobrażamy sobie zimy i nie bez powodu połowę zamrażarki zajmuje u nas puree dyniowe :D Do pieczenia bułek możecie użyć surowej lub mrożonej dyni - do kupienia w większych marketach. Surową trzeba przekroić na pół, usunąć pestki i upiec (skórą do góry) w 190 st.C przez 40 minut(...)oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na 12 jednakowych kawałków, uformuj bułki, wyłóż na blachę do pieczenia zachowując odstępy między bułkami, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C (grzanie góra-dół). Bułki posmaruj jajkiem rozmąconym

SzczyptaSmaQ
Pulpeciki z serem w sosie pomidorowym 135

małe sznycelki z lejącym gorącym serem i pomidorowym sosem. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 150 g ser żółtego ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos: 400 g passaty pomidorowa szczypta soli szczypta pieprzu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Mięso wymieszać(...)jajkiem, posiekaną natką pietruszki i bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Masę na pulpety i ser podzielić na 10 części. Następnie uformować z mięsa małe kuleczki, do każdej dając kawałek sera. Pulpeciki obtoczyć w bułce tartej i piec na oleju. Sos: Passate przelać do garnka, zagotować. Doprawić solą

KuchniaWeDwoje.pl
Hamburger wołowy 174

Hamburger wołowy z rozpływającym się serem. Szybki obiad lub kolacja. Zdrowy, domowy, pożywny fast-food Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 4 bułki do hamburgerów 400 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko ½ łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli szczypta papryki 100 g sera żółtego olej do smażenia 4 liście sałaty masłowej 2 plastry cebuli(...)duże pulpety. Mięso usmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu z obu stron (około 15 – 20 minut na wolnym ogniu, aby mięso nie było surowe). Bułki przekroić na pół, zawinąć każdą w folię aluminiową i podgrzać w piekarniku przez około 10 minut w 200 stopniach. Gdy bułki będą już gorące smarujemy

KuchniaWeDwoje.pl
Kotlety mielone ze szparagami 183

Opis: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany jest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka(...)jajko Sól, pieprz 1 kajzerka Smalec lub olej do smażenia Sposób przygotowania: Na początku bułkę kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy do namoczenia przez ok. 10-15 minut. Następnie przepuszczamy ją przez maszynkę do mielenia. Do większej miski wrzucamy mięso mielone, startą na tarce cebulę, jajko, zmieloną bułkę oraz 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. Wszystko dokładnie ze sobą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron z Panierką i Orzechami Brazylijskimi 135

poratuje . Bardzo lubię łączyć różne struktury składników w daniach. A skoro makaron jest dosyć miękki to przydałoby się również coś do pochrupania. Makaron doskonale smakuje w połączeniu z podprażoną bułką tartą. I tak zamiast każdemu dobrze znanemu połączeniu makaronu z sosem mamy coś ciekawszego i w smaku i w samym odczuciu podczas jedzenia. Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się(...)komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na makaron to kliknijcie tutaj -> klik ! Makaron z Panierką i Orzechami Brazylijskimi 2 porcje (1 porcja to ok. 400 kcal) Składniki: bułka tarta 45g oliwa do smażenia natka pietruszki 1/2 pęczka sól do smaku makaron 200g orzechy brazylijskie 15g oliwa i masło do smażenia cebula 1 sztuka czosnek 2 ząbki ciecierzyca

rabarbarowo
Bułki wiejskie z czarnuszką 210

Dzisiaj przygotowałam pszenne bułki z dodatkiem masła, śmietany i ziaren czarnuszki. Bułeczki mają wspaniale chrupiącą skórkę. Czarnuszka, nazywana również czarnym kminem, ma lekko pikantny smak. Z podanych składników uzyskamy 6 dość dużych bułek. Zaczyn: 15 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 1/3 szklanki śmietany 18% Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 płaska łyżeczka(...)przykryciem w ciepłe miejsce do czasu podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką i krótko wyrobić. Podzielić na 6 części i krótko wyrabiać nadając kształt podłużnej bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przygotować pastę z mąki pszennej, mąki ryżowej i wody i posmarować nią wierzch

Bullio