Kolejna wspólna akcja blogerek i blogerów, ale tym razem z innej grupy – „Wypiekanie na śniadanie”. Wypiekiem na śniadanie są podłużne bułki pszenne Pawła Mardera z bloga Marder & Marder Manufacture. Przepis trochę zmodyfikowałam. Składniki: - 500g mąki pszennej luksusowej (typ 550) - 10g suchych drożdży - 250ml letniej wody (+ 100ml do rozczynu) - 2 łyżeczki cukru - 2 łyżeczki soli - 2 łyżki oleju(...)nadając kształt prostokąta i zwijamy, formując podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, na 1 godzinę. Następnie na każdej bułce robimy ostrym nożem nacięcie, wzdłuż – na głębokość nie więcej, jak 5 mm. Smarujemy bułki olejem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C. Uwaga. Początkowo miałam zamiar
mojewypiekiinietylkowłaśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego! Robi się ją błyskawicznie , a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki , pachnąca cebulka , pieczarki i aromatyczne przyprawy.Świetny pomysł na kolację na ciepło!Polecam! SKŁADNIKI:- czerstwa bułka – 2 duże szt- mleko – 200 ml- masło – 3 łyżki- cebula(...)pieczarki – 500 g- jajka – 3 szt- czosnek – 4 ząbki- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczka- natka pietruszki – 1 pęczekSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Bułki kruszymy.Namaczamy w mleku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C. Cebulę drobno kroimy.Szklimy na maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone ( dowolnie ) grzyby. Dusimy ok. 15 minut na wolnym ogniu. Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do miski. Wbijamy
Ostra na Słodkodopierając do nich odpowiednie dodatki. My postawiłyśmy tym razem na ziołowy smak, wzbogacony serem wędzonym, ale myślimy, że i słodka wersja przypadnie Wam do gustu. U nas, takie bułki to było prawdziwe wyzwanie. Nasz domowy Młody - bezglutenowy, zawsze ze smutkiem patrzył w stronę "ludzkich" bułek. Wtedy (jakieś 10 lat temu) bezglutenowe pieczywo nie było na wyciągnięcie ręki (szczególnie(...)dumy. Zamawiałyśmy go w jednym, jedynym sklepie ze zdrową żywnością i nie dość, że trzeba było troszkę za nim pochodzić, to jeszcze czasem wypadało obejść się smakiem. Jednak, bułki mają w sobie to, że kuszą. Kuszą zapachem, rozmiarem, kształtem. U niego widok bułek np. w sklepie, w reklamie wyzwalał wściekłość. Chciał poznać ich smak i z rozpaczą powtarzał
Wypisz WymalujSkładniki: pierś z kurczaka, bułka tarta, olej, sól, woda Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka dzielimy i rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. 2. Kotlety solimy i obtaczamy w bułce tartej. Obtaczamy grubo, aż nie będzie się przylepiać. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z jednej i drugiej strony (ja w trakcie smażenia posypywałam je jeszcze bułką tartą(...)kotlety już się usmażą, odlewamy olej tak, żeby zostało go tylko trochę i zalewamy kotlety na patelni zagotowaną gorącą wodą. Posypujemy je jeszcze raz bułką tartą. 5. Następnie przestawiamy patelnie na mały palnik i na małym ogniu dusimy kotlety pod przykryciem ok. pół godziny. Kalorie: 100 g piersi kurczaka - 100 kcal 1 łyżka bułki tartej - 30 kcal (myślę
Malowane smakiemkurczaka to danie, które zawsze cieszy się dużą popularnością ze względu na swoją prostotę i pyszny smak. Dziś podpowiem Wam, jak przygotować filet z kurczaka z dodatkiem knedli z bułki w sosie musztardowym. Filet z kurczaka z knedlami w sosie musztardowym to danie, które z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Składniki 4 filety z kurczaka 1 łyżka masła(...)łyżki mąki pszennej 1 łyżka musztardy 200 ml kwaśnej śmietany 1/2 l rosołu z kostki sól, pieprz olej do smażenia Knedle 6 bułek kajzerek, pokroić w kostkę 150 ml mleka 1 jajko 1 łyżka mąki sól, pieprz Filety z kurczaka trochę rozbić, posolić, posypać pieprzem. Bułki zalać mlekiem odstawić do namięknięcia. Kostkę rosołową rozpuścić 0,5 l wrzącej wody. Rozgrzać
gotuj ze mnąpapryki wędzonej 1½ łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki kuminu 3 łyżeczki curry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka bułki tartej opcjonalnie 2 jaja Dodatkowo bułka tarta do wysypania foremki czarnuszka do posypania Kroki Przepłucz soczewicę na sitku pod bieżącą wodą i przesyp do garnka. Dodaj bulion(...)soczewicę z przesmażonymi warzywami. Dodaj sos sojowy, sprawdź smak, dopraw solą i pieprzem. 2 łyżki sosu sojowego Wmieszaj 3 jajka. Jeśli konsystencja jest bardzo rzadka, dodaj 1-2 łyżki bułki tartej. 2 jaja, 1 łyżka bułki tartej Przełóż masę do foremki obsypanej bułką tartą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 °C i piecz przez 40-45 minut. Wyjmij pasztet
Na-talerzu.plskładniki: 500 g mięsa wieprzowego np. łopatki 1 czerstwa bułka np. kajzerka 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz bułka tarta do obtaczania kotletów tłuszcz do smażenia opcjonalnie: cząber wykonanie: Bułkę zalewamy wodą, odstawiamy a następnie odciskamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie dodajemy czosnek, jajko, sól, pieprz oraz opcjonalnie(...)cząber i wyrabiamy dłonią na gładką masę. Rękami zwilżonymi w wodzie formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy np. z ziemniakami i ulubionymi surówkami
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g majonezu 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej Lukier: 120 g cukru pudru 25 g soku pomarańczowego Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy posypka cukrowa Babka majonezowa Jak zrobić babkę majonezową. Do miski włożyć jajka , żółtka, sól, otartą skórkę pomarańczową oraz cukier puder. Przy pomocy miksera planetarnego, ręcznego ubijaka bądź(...)także proszek do pieczenia – nie na raz a w dwóch rundach, po czym wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Formę na bakę z kominem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę . Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez 35-37 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik
MeCooksskładniki: ok. 500 g ryby (użyłam mrożonego dorsza) 50 g cebuli 60 g czerstwej bułki 60 ml mleka 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia wykonanie: Mięso rozmrażamy, usuwamy ości. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mięso, usmażoną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa(...)zmielonych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dłonią wyrabiamy na gładką masę. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Gotowe kotleciki rybne podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: mielona łopatka wieprzowa 75 dag, mielona szynka 50 dag jajka 3 sztuki "M", kasza manna 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, sól 1 łyżka płaska, cebula 1 sztuka większa, woda zimna(...)szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną, masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub tartej bułki dosypać i wyrobić ręką. Jajka
W Mojej Kuchni LubięMoże spektakularnie ta szarlotka nie wygląda ale uwierzcie, że jest niesamowicie pyszna. Przy okazji żadne pieczywo nam się nie marnuje. Prosta, szalenie pyszna i godna polecenia Szarlotka na czerstwych bułkach Arek Gie Składniki: 1,5 kg jabłek szara reneta 7 czerstwych kajzerek 1 szklanka cukru 4 jajka 1,5 litra mleka(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mielonego cynamonu 50 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Bułki dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut aby nasiąkły. Jabłka obieramy i drobno kroimy. Bułki (nie odciskamy) mieszamy z żółtkami, jabłkami, cukrem, cynamonem i sodą. Białka jajek ze szczyptą soli
R'n'G Kitchenwindow,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -6 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe -3/4 szklanki tartej bułki -młoda cebulka ze szczypiorem -6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany -tarta bułka do posypania jajek -100 g roztopionego masła -sól, pieprz Na sałatkę: -papryka pomarańczowa -kilka pomidorków koktajlowych -szczypior -oliwa(...)oliwek -sok z cytryny -sól Jajka przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. Żółtka rozetrzeć w misce, dodać tartą bułkę, śmietanę, posiekaną cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. Napełnić połówki białek farszem ''z górką", wyrównać wierzch. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać obficie każde jajko bułką tartą, skropić masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne przemysleniafrytownicy powietrznej . Musze przyznać, że odkąd ta maszyna jest w moim posiadaniu to nie ma dnia byśmy jej rodzinnie nie używali, fajnie sprawdza się nawet do zrobienia zapiekanek z bułki z serem. Pieczarki lubię faszerować a dziś przygotowałam pyszny farsz wegetariański a nawet wegański z pora, marchewki, ryżu i czosnku. Po nałożeniu farszu do kapeluszy grzybów obtoczyłam go jeszcze(...)grubo mielonej bułce tartej (można też panko użyć), dzięki czemu wierzch wyszedł pysznie chrupki. Naprawdę smaczne to wyszło, więc polecam! PRZEPIS PIECZARKI FASZEROWANE Z AIR FRYER Składniki: 500g pieczarek dużych 1 por 2 marchewki 1/3 papryki czerwonej 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili
Dorota Smakuje