bardzo prostego burgera ze stekiem z antrykotu. Uważam, że sos musztardowo-czosnkowy robi tutaj mega smaczną robotę i fajnie dopełnia smaki wołowiny. Musisz koniecznie spróbować! :) Składniki (2 porcje): 2 bułki burgerowe 250 g. steka z antrykotu wołowego 2 ogórki kiszone 1/2 mniejszej czerwonej cebuli 4-6 liści sałaty masłowej sól, pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy(...)stron. Dla średniego stopnia wysmażenia spokojnie wystarczą 2 minuty smażenia na mocnym ogniu. Steka połóż na desce, oprósz solą i pieprzem, odstaw do "odpoczynku" na 10 minut. Bułki burgerowe przetnij na pół i zrumień na suchej patelni, następnie włóż na 2-3 minuty do rozgrzanego piekarnika. Antrykot pokrój w grubsze plastry. Środki bułek posmaruj sosem musztardowym. Na spodach bułek kładź
Delicious Placerosołu i chętnie się nimi z Wami podzielimy! Kotlety warzywne około 500 g warzyw z rosołu (mieszane w dowolnych proporcjach marchew, seler, pietruszka, cebula, por itp. 60 g bułki tartej 25 g mąki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko sól i pieprz do smaku opcjonalnie: 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. mieszanka oregano, szczypiorku, bazylii i lubczyku) olej do smażenia(...)zrobić z warzyw z rosołu, jednak co przygotować, jeśli pozostało Ci też mięso? Z powodzeniem możesz dodać je do kotletów. Pamiętaj jednak, by dokładnie je rozdrobnić i dodawać stopniowo bułkę tartą, gdyż kotlety z mięsem i warzywami z rosołu mogą być nieco bardziej suche – wówczas będzie potrzebna mniejsza ilość bułki. Sałatka jarzynowa Pyszna, przywołująca na myśl dzieciństwo sałatka jarzynowa może
Rozdomowionacałej rodziny. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 3-4 osób Trudność przygotowania: średnie SKŁADNIKI : 500g mięsa mielonego 600ml bulionu warzywnego 200 ml mleka 1,5 bułki 2 cebule 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki szczypta soli szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej olej 1. Bułkę namaczamy w mleku i rozgniatamy. 2. Do bułki dodajemy(...)mięso, posiekaną drobno jedną cebulę, jajko oraz przyprawy. Całość mieszamy, jeżeli masa jest rzadka dodajemy dwie łyżki bułki tartej. 3. Formujemy małe klopsiki. 4. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pulpety na złoty kolor z dwóch stron. Zdejmujemy z patelni i smażymy kolejną partię. W międzyczasie kroimy drobno drugą celulę. 5. Na patelni po klopsikach szklimy cebulę. Dodajemy mąkę i przesmażamy
karolgotujePrzepis na pyszne, puszyste drożdżowe bułeczki. Bułki nadziewane dżemem, oblane cytrynowym lukrem. Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie do szkoły. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Drożdżowe bułki z mlekiem w proszku Składniki 500 g mąki pszennej +2 łyżki 100 g roztopionego, przestudzonego masła 50 g świeżych drożdży 250 ml wody lub mleka(...)oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na bułeczki dowolnej wielkości (pamiętać należy, że jeszcze sporo urosną). Rozpłaszczamy i do środka każdej dajemy łyżeczkę (w zależności od wielkości bułki) lub mniej ulubionego dżemy. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu, aż podrosną. Smarujemy rozbełtanym białkiem. Wyrośnięte bułki wstawiamy
To co lubię - gotuję i polecamświeżych lub 8 g drożdży suchych jajko rozmiar L łyżka cukru łyżeczka soli Dodatkowo: 4 cebule (500 g) 2 łyżki suchego maku sól 3 łyżki oleju jajko do posmarowania bułek Przygotowanie Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe(...)Brzegi bułeczek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około 20 minut. Cebularze lubelskie – pyszne drożdżowe bułeczki Zobacz inne przepisy na drożdżowe bułki z wytrawnym nadzieniem: Bułeczki gyros – drożdżowe bułki z kurczakiem i pieczarkami Bułki drożdżowe z pieczarkami Swojskie bułki drożdżowe z nadzieniem Ślimaczki drożdżowe jak pizza – pyszne bułeczki Pszenno-żytnie pizzerinki
e-PrzepisyKulinarnedwóch upieczonych podudzi. Wyszło przepysznie😊 Taka kanapka to świetny pomysł na "zutylizowane" pieczonego drobiu. Składniki: 2 upieczone podudzia z kurczaka (lub udka) 1 cebulka ser żółty keczup bułki zielona cebulka Sposób przygotowania: 1. Upieczone mięso oddzielić od kości i skóry. 2. Na patelni zeszklić cebulkę na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso, podsmażyć. 3. Bułki przekroić(...)rozłożyć plasterki sera żółtego na bułce, podpiec w piekarniku, aż ser się rozpuści. 4. Bułki wyjąć, wyłożyć mięso na ser, polać trochę keczupem i posypać zieloną cebulką. Przykryć bułką. Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki na 6 porcji: Klopsiki ? 750 g mięsa mielonego z indyka ? 2 jajka ? 2 kajzerki ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 3 łyżki posiekanej natki pietruszki ? sól, pieprz do smaku ? bułka tarta ewentualnie ? olej do smażenia ? 1 kostka rosołowa ? 2 liście laurowe ? 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy ? 500 g pieczarek ? 1 cebula ? 3 łyżki sosu sojowego ? 250 ml śmietany(...)natka pietruszki ? 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki ? Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. ? Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem i natką pietruszki. ? Jeśli masa jest zbyt rzadka, można dodać 2 łyżki bułki tartej. ? Z masy
To co kochamZapewne nieraz zdarzyło się Wam, że nie wszystkie kupione bułki zostały zjedzone, a już dzień czy dwa później nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce i zobacz, które sery nadają się recyklingu(...)niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany 30% – sól, pieprz do smaku – pomidorki koktajlowe Wykonanie: – Bułki pokroić w kostkę
To co kochamspecjałem, wówczas ilu kucharzy -tyle jest wersji przepisu. -- Skład: mięso-schab środkowy, pokrojony w grube plastry ~1,5-2 cm , sól i pieprz do przyprawienia, dodatkowo jajka; bułka; mąka do panierowania i tłuszcz do usmażenia. ***najlepszy do smażenia smalec, niestety w niedziele miałem tylko oliwę. -- Mięso opłukane zimną wodą i wysuszone ręcznikami kuchennymi lekko rozbijamy tłuczkiem(...)nakładamy folię. -- Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem, a opcjonalnie dodajemy swoje ulubione przyprawy. Przyprawione mięso przekładamy na duży talerz i przygotowujemy jeszcze talerze -z mąką, jajkiem, bułką tartą - do panierowania kotletów przed usmażeniem. *** dodatek mąki do panierowania daje nam grubsza chrupiąca panierkę i kotlety podczas smażenia nie przypalają się na czarno-jak jest to w przypadku
chleba naszegokrólewska potrawa z rumianymi klopsikami, zasmażaną kapustą i pieczarkami Danie najlepiej smakuje podane ze świeżym pieczywem. Składniki: Klopsiki: 0,5 kg mielonej wieprzowiny 1 jajko 1 czerstwa bułka namoczona w mleku przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki bułki tartej + pół szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych(...)angielskiego Zasmażka: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki *** Pieczarki kroimy w plasterki, a kapustę w średniej wielkości kostkę *** *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko, odciśniętą z mleka bułkę oraz przyprawy – do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** W miseczce mieszamy bułkę tartą z drobno pokruszonymi płatkami *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w bułce wymieszanej z płatkami
Blog z ApetytemMiękka bułka wypełniona pysznymi drobnymi krewetkami z Morza Północnego z dodatkiem majonezu i koperku. BUŁKA Z KREWETKAMI SKŁADNIKI 500 gramów surowych krewetek koktajlowych w pancerzykach 2 podłużne bułki jak do hot-dogów majonez cytryna sól przepis na bułkę z krewetkami koktajlowymi Artykuł Bułka z krewetkami koktajlowymi pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka
Kuchnia Tomkaruskie – składniki: 2 kg ziemniaków 500 g twarogu (tłustego lub półtłustego) 3-4 nieduże cebule (ok. 500 g) 2 łyżeczki soli 1-2 łyżeczki pieprzu 2 jajka 2 łyżki bułki tartej Na panierkę: bułka tarta, 2-3 jajka Olej do smażenia Kotlety ruskie – wykonanie: Ja lubię robić duże porcje, od razu na zapas. Jemy tyle ile zjemy, a resztę mrożę(...)dodajemy do ziemniaków. Dodajemy również twaróg, jajka, pieprz (ja lubię wyraziste smaki więc dodałem 2 łyżeczki, ale może zacznijcie od jednej i spróbujcie czy Wam pasuje) i 2 łyżki bułki tartej. Znowu przy pomocy tłuczka do ziemniaków łączymy wszystko na jednolitą gładką masę. Przygotowujemy dwa talerze: jeden z rozbełtanymi jajkami, drugi z bułką tartą. I postępujemy jak przy tradycyjnych kotletach
Marder&Marder Manufacturemówię Wam, dobre… 😘 Niby banalna wariacja na temat ogranego aglio & olio a jednak dwa, bardzo „zwyczajne” dodatki mocno zmieniają końcowy rezultat. A mówimy tu o anchois i… bułce tartej. Tak, dobrze czytacie. Włosi już dawno temu zauważyli (i słusznie), że „parmezan dla ubogich” czyli tarty, czerstwy chleb zrumieniony na oliwie świetnie się komponuje z makaronem. Spróbujcie sami a gwarantuję(...)czosnku (jeśli ktoś lubi i nie planuje wychodzić do ludzi to, oczywiście można dać więcej 😋) 2-3 fileciki anchois w oleju oliwa (jak najlepsza) natka pietruszki 3-4 łyżki bułki tartej opcjonalnie: ostra papryczka peperoncino Wykonanie: czosnek obieramy i drobno siekamy. Siekamy też pietruszkę. Z papryczki (jeśli używamy) usuwamy ziarna i kroimy ją drobno; makaron gotujemy al dente ; na szerokiej
Pasta Po Polskuprzekąskę na ciepło, którą możesz przygotować spokojnie przed sylwestrem, a tuż przed podaniem odgrzać ją w piekarniku. Lista składników: 250 g sera mozzarella w kawałku 3 jajka 200 g bułki tartej 200 g mąki pszennej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Wykonanie: Pokrój ser we w miarę równe słupki. Każdy słupek obtocz w mące, a następnie zamocz(...)roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem i obtocz w bułce tartej. Każdy kawałek panieruj dwukrotnie, żeby ser podczas smażenia nie wypłynął na patelnię. Tak przygotowane paluszki serowe usmaż na głębokim oleju. Smaż do uzyskania złotego koloru panierki. Nadziewane pieczarki Warzywne przekąski na sylwestra na ciepło to propozycja, która ucieszy z pewnością spore grono osób. Nadziewane pieczarki to danie tylko
Rozdomowionapaprykowe à la mielone – składniki: 300 g granulatu sojowego * 2 jajka 2 cebule (ok. 300 g) 2 czerwone papryki (ok. 450 g) 2 ziemniaki (ok. 200 g) 2 łyżki bułki tartej 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Olej do smażenia jajka i bułka tarta na panierkę * My kupujemy w Carrefourze, ale podejrzewam, że bez problemu można kupić w każdym większym sklepie(...)przez co najmniej pół godziny. Mieszamy co kilka minut żeby się nie przypaliło. Gdy już warzywa będą uduszone, to wrzucamy je do garnka do granulatu sojowego. Wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą i wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy (ja użyłem tłuczka do ziemniaków, tego co wcześniej). Przygotowujemy sobie panierkę, czyli w jednym głębokim talerzu rozbełtane jajka (3-4 sztuki
Marder&Marder Manufacture