pasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość(...)sporą ilość, bo cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio
KardamonovyDomowe burgery to znakomita propozycja dla wielbicieli fast foodów. Są lepsze, smaczniejsze i są świetną alternatywą dla gotowych hamburgerów z budki. Składniki: 500g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowe bułki kajzerki z makiem sałata lodowa pomidor ser mozarella czerwona cebula 2 duże pieczarki jajka ogórki kiszone ulubiony sosy Sposób przygotowania: Mięso opłukać, doprawić (u mnie: czosnek granulowany, papryka słodka, pieprz, MAGGI(...)warzywa i ser uformować z mięsa kotlety i je usmażyć na oleju usmażyć jajka tak aby w środku były płynne – najlepiej na maśle podsmażyć pieczarki na maśle podpiec bułki Układamy warstwami (od dołu) bułka sałata lodowa pomidor ser mozzarella ogórek jajko sadzone cebula mięso pieczarki sos bułka Na koniec dociskamy górę bułki tak, aby składniki lepiej się „trzymały
Wasze PrzepisySkładniki: mielone wieprzowo-wołowe 60 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka pszenna 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, cebula 1 sztuka średnia, pieprz mielony 1 łyżeczka, smalec 1 kostka, tarta bułka - ile potrzeba, pieczarki 50 dag, cebula 1 sztuka duża 1/2 łyżeczki cukier, sól 1/2 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki Mięso mielone dokładnie w misce ręką wyrobić z bułką odciśniętą(...)wody, kucharkiem, pieprzem mielonym, jajkiem, tartą bułką, pokrojoną drono cebulą. Kotlety formować zwilżonymi dłońmi na ok. 2 cm grubości, obtaczać w tartej bułce i na gorącym smalcu smażyć na rumiano z każdej strony na średnim ogniu. Pieczarki obrać, pokroić w kawałki, cebulę drobno pokrojoną podsmażyć z cukrem na smalcu na złocisto, dodać pieczarki i smażyć na średnim ogniu do odparowania
W Mojej Kuchni Lubięliście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu szczypta cukru 1 łyżka masła sól, pieprz olej roślinny/słonecznikowy do smażenia Na krokiety: 2 jajka bułka tarta olej do smażenia Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami? Przygotowanie farszu z kapusty kiszonej i grzybów Suszone grzyby włożyć do niewielkiego garnka, zalać zimną wodą, dodać niedużą cebulę(...)dołu ku górze. Po zwinięciu wszystkich krokietów należy je usmażyć: Na patelni rozgrzać olej. Do głębokiego talerza wbić 2 jajka i roztrzepać je widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą. Krokiety obtoczyć delikatnie w bułce tartej, następnie obtoczyć je w jajku, po czym ponownie w bułce tartej. Krokiety obtoczone w bułce kłaść na średnio rozgrzaną patelnię i smażyć na małym
Codzienne Gotowaniebardzo. Są one delikatne i soczyste. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko M 1/2 kajzerki mleko do namoczenia bułki 1 cebula bułka tarta do obtoczenia 20-30 g masła sól pieprz 1. Bułkę moczymy w mleku. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę. Jak się(...)zeszkli, przekładamy do miski, studzimy. 2. Do przestudzonej cebuli dajemy mięso, jajko, rozmoczoną bułkę możemy przepuścić przez maszynkę, ja ją posiekałam nożem na malutkie kawałki., dodajemy sól, pieprz. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje mięsa, formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron. Smacznego
kruche babeczkidoskonały sos czosnkowy na bazie jogurtu, to podstawa zapiekanki gyros ! Szczerze mówiąc, bez żadnej ściemy mogę stwierdzić, że to bez wątpienia jedne z najlepszych zapiekanek jakie jadłem! Pyszne chrupiące bułki z masłem czosnkowym, posmarowane aromatycznym sosem i przykryte doskonałym kurczakiem gyros . Po zapieczeniu masło oraz sos wręcz wnikają w bułkę, co powoduje, że po brzegach jest super chrupiąca(...)środku soczysta i mega czosnkowa! Co najważniejsze! W internetach szukaliśmy inspiracji na te zapiekanki i okazało się, że zapiekanki gyros na bułce to unikat! Tak naprawdę pomysł na odpowiednie połączenie wszystkich składników powstał na naszym blogu. Tym bardziej więc z wielką nadzieją czekamy na Wasze opinie i recenzje na temat tych zapiekanek. Zachęcamy Was również do sprawdzenia innych naszych propozycji
Kuchnia Na WypasiePyszne kotlety z jajek na obiad bezmięsny.W sam raz na upalne dni. Ja je podaję z ziemniakami i ulubioną suròwką. Składniki: 7 jajek łyżka masła pół suchej bułki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie.6 jajek gotujemy na twardo.Obieramy i przeciskamy przez praskę.Dodajemy odciśniętą(...)bułkę,masło,surowe jajko,posiekany szczypiorek ,przyprawy i dokładnie mieszamy.Formujemy kotleciki ,obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Smacznego
Przepisy mojej mamycebula – 1,5 szklanki płatków owsianych – szczypta chili i cynamonu – 2 ząbki czosnku – 1,5 łyżki octu basamicznego – sól i pieprz Dodatki: – 4 bułki do hamburgerów bez konserwantów – dowolny mix sałat – 4 plastry pomidora – 2-3 ogórki kiszone – ketchup lub sos majonezowo -ketchupowy Przygotowanie : Ugotowane buraki kroimy(...)lekko klejąca. Doprawiamy jeszcze ewentualnie dodatkowo solą i pieprzem i wszystko mieszamy. Następnie formujemy kotlety o średnicy ok. 7 cm. (średnica nie powinna być większa niż średnica bułek). Nasze wege kotlety wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C), na przygotowaną blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 30 minut, pamiętając, że kotlety obracamy na drugą stronę
I LOVE LIFEprzygotowaniu. Mały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne. Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki … jest pysznie i rozkosznie! Składniki(...)twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy
Tajemnice Smakunieduży placek. Żeby zrobić podłużne bułeczki, najpierw należy założyć do wewnątrz 2 przeciwległe boki placuszka do środka. Potem zawiniątko turlać lekko po desce i wyrównać lekko spłaszczając i formując bułki w kształcie grubych paluchów. Uformowane bułeczki ułożyć na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W oryginalnym przepisie jest informacja, żeby bułeczki ułożyć na jednej blaszce - mi niestety wtedy wszystko się(...)posklejało :(. Bułeczki potrzebują większych odległości miedzy sobą. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić na jakieś 20-30 minut żeby się napuszyły. Na koniec bardzo ostrym nożem naciąć wierzch każdej bułki ukośnie, w 3 miejscach. Wierzch każdej bułeczki posmarować mlekiem za pomocą pędzelka. Blaszki z bułkami wstawić kolejno do nagrzanego piekarnika. Przy włączeniu piekarnika, na dno wstawić naczynie żaroodporne z wodą, żeby
Świat Ciastarównież bez sosów z dodatkiem surówek. Polecam, smacznego:) Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem, składniki: ok. 800 g ugotowanych, rozgniecionych na puree ziemniaków, 7-8 łyżek bułki tartej, duże jajko (lub dwa małe), duża cebula, 2 ząbki czosnku, kilka łyżeczek posiekanego koperku, przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa na farsz do kotletów: 350 g mięsa(...)farsz) Przepis na kotlety ziemniaczane z mięsem mielonym i serem, przygotowanie: Na niewielkiej ilości tłuszczu zeszklić drobno posiekaną cebulę, pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek. Do ziemniaków dodać bułkę tartą, cebulę, czosnek, koperek i przyprawy. Sprawdzić stopień doprawienia masy ziemniaczanej i dodać jajko. Krótko wymieszać na gładką, niezbyt klejąca masę (jak na filmie). Przygotować farsz z mięsa mielonego
Lekcje w kuchniprzygotowaniu. Mały dodatek w postaci otartej skórki z cytryny zmienił charakter całego dania. Kluseczki są lekkie, rześkie i wyjątkowo smaczne. Zwykle kluski podaję z posypką z prażonej z masłem bułki tartej. Tym razem zamiast tartej bułki użyłam grubo pokruszonej japońskiej panierki panko. Lekko karmelowa, bardzo chrupiąca posypka, delikatne cytrynowe kluseczki… jest pysznie i rozkosznie! Składniki(...)twarogu 1 duże jajko 1 łyżeczka startej skorki cytryny 1 łyżka cukru 50 g mąki pszennej uniwersalnej lub więcej w razie potrzeby POSYPKA 4 łyżki panko* lub bułki tartej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 25 g masła Wykonanie CIASTO W średniej misce rozgniatamy widelcem ser, mieszając z jajkiem, skórką cytryny i cukrem. Dodajemy mąkę i mieszamy do połączenia składników. Wykładamy
Tajemnice Smakurodzinnego domu, ale nie każdy potrafi przyrządzić, a zapewniam, że jest to naprawdę proste :) Składniki (na ok. 12 kotletów): - kilogram mięsa mielonego - dwie duże cebule - dwa jajka - dwie bułki kajzerki - bułka tarta - olej do smażenia - sól, pieprz Używamy albo mięsa wieprzowo-wołowego, albo wieprzowego, najlepiej z łopatki. Drobiowe raczej nie będzie się nadawało, gdyż jest za suche(...)można zrobić z niego przepyszne pulpety, które pojawią się tu wkrótce). Kajzerki moczymy w wodzie, aż całkowicie napęcznieją. Tradycyjnie zwykło się używać w tym celu bułek czerstwych, ale spokojnie, świeże też mogą być :) Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Zaczyna się "brudna robota". W dużej misce ląduje mięso, cebula, bułki dokładnie odsączone z wody, jajka oraz
Kulinarne zapędy KokosaKrokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim(...)następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest
Kuchnia MagdaLenyKrokiety czyli faszerowane naleśniki w panierce z bułki tartej, smażone na patelni. Krokiety po meksykańsku zawierają nadzienie w stylu chili con carne, które składa się z mielonej wołowiny oraz świeżej papryki, pomidorów, cebuli, czerwonej fasoli i kukurydzy, a także ryżu. Całość dopełniają przyprawy, dzięki którym potrawa zawdzięcza swój wyjątkowy smak. Zwykły naleśnik nadziany farszem w stylu meksykańskim(...)następnie obtoczony w jajku oraz panierce z bułki tartej i usmażony na patelni - niby nic takiego, ale smakuje pysznie. Krokiety z takim nadzieniem są również bardzo sycące. Świetnie smakują z sosem chili (u mnie: sos słodkie chili). Muszę jednak przyznać, że mimo prostoty, danie jest dość pracochłonne i trochę trzeba nastać się w kuchni, jednak później jedzenia jest
Kuchnia MagdaLeny