bułki - 33426 przepisów (strona:133/2229)

KOTLECIKI Z KASZANKI 87

zaprosić na przepyszne kotleciki z kaszanki.  Kotleciki kule są delikatne, soczyste i pyszne.  Składniki: 400 g kaszanki 1 szt cebuli 1 szt kajzerki mleko do namoczenia bułki jajko majeranek suszony cząber sos sojowy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Cebul.e pokroi/c w kostkę. Podsmażyć na oleju. Bułkę namoczyć w mleku. Kaszankę obrać, pokroić w mniejsze części. Dodać(...)jajko.  podsmażoną cebulę. bułkę. Przyprawić sosem sojowym, solą, pieprzem oraz majerankiem i cząbrem. Ugniatamy. Formujemy kaszankę w kule lub na kształt zwykłych kotletów. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy do uzyskania złocistego koloru

Kuchnia w oparach
Bułki pszenne z sezamem 131

Proste do zrobienia domowe bułki, które nie wymagają wiele pracy. Bułeczki są puszyste i mięciutkie, i dzięki dodaniu do ciasta masła dość długo zachowują świeżość. Takie bułki to dobry pomysł, gdy zabraknie nam pieczywa lub po prostu nie chce nam się iść do sklepu. Na 8 bułek: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 100 g masła(...)miksera). Ciasto przykryć czystą ściereczką, a następnie odstawić  na przynajmniej 1 h, ciasto musi podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto już wyrośnie podzielić na osiem części i uformować bułeczki. Bułki zostawić na piętnaście minut aby ponownie podrosły. Piekarnik nagrzać do 180 st C. Bułki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać sezamem. Piec ok 20 minut. Smacznego

Krylowa Kuchnia
Dorsz z posypką z bulki tartej z limonkowym puree z batata na sosie ze szpinaku i śmietany oraz duszonymi z szałwią warzywami 88

dorszowi, towarzyszy limonkowe puree z batata, sos na bazie śmietany i szpinaku oraz duszone z szałwią warzywa. Oczywiście całość jest obłędnie smaczna, głównie za sprawą posypki z kopru i bułki tartej, lub za sprawą wszystkiego co jest na tym talerzu. W każdym razie. Teraz w okresie nudy, czasu dla siebie i dbania o to ca na talerzu, polecam "pobawić(...)danie.  Składniki, na jedną porcję potrzebujesz: Ryba z posypką bułki tartej: 200 g filetu z dorsza bez ości sól, pieprz, skórka oraz sok z 1/3 limonki  oliwa z oliwek i masło do smażenia  1/5 szklanki bułki tartej, koperek, skórka otarta z połowy limonki  Sos szpinakowy: garść szpinaku  ząbek czosnku  masło do smażenia  sól

Mango Papaja
Babka z mięsa mielonego 104

babka nie tylko cieszy oczy, ale także podniebienie. Składniki 1 / 2 kg mięsa mielonego 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 mała pietruszka 1 czerstwa bułka kajzerka 1 / 2 szklanki mleka 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka musztardy 2 szczypty pieprzu cayenne sól, pieprz olej do smażenia Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia formy bułka(...)olejem, podsmażać 5 minut na małym ogniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na małą kostkę, dodać do cebuli z czosnkiem, smażyć 4-5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Bułkę zalać mlekiem, pozostawić na kilkanaście minut do nasiąknięcia. Pognieść widelcem. Natkę pietruszki i szczypiorek umyć, posiekać. Żółtka oddzielić od białek, białka ze szczyptą soli lekko ubić na puszystą pianę. Do miski

niecodziennikpary
Pasztet mięsny 110

łopatki wieprzowej 400 g surowego boczku 500 g drobiowej wątróbki 3 duże cebule 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 owoce jałowca 6 jajek 1 czerstwa bułka 1 szklanka wywaru z gotowania mięsa 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 / 2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do posmarowania keksówek bułka tarta do posypania keksówek(...)osobnym naczyniu zagotować wodę, dodać do niej wątróbkę, obgotować ją przez 5 minut. Odcedzi, pozostawić do ostygnięcia. Mięso i cebulę odłowić, przestudzić. Z mięsnego wywaru odlać szklankę, zalać nim bułkę, aby napęczniała. Mięso, cebulę, wątróbkę oraz odciśniętą bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce do mięsa. Do masy dodać jajka, gałkę muszkatołową, imbir, ostrą paprykę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wyrobić

niecodziennikpary
Pasztet na boczku 102

naprawdę dobry, do tego pasztet robi się szybko i niskim kosztem. Składniki na pasztet na boczku 1 kg boczku surowego 300 g wątróbki wieprzowej 2 duże cebule 4 duże bułki 5 jajek 1 kopiasta łyżka majeranku 1 / 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 / 4 łyżeczki mielonego imbiru pieprz, sól do smaku Dodatkowo: margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy(...)można przecedzić przez gęste sito i wykorzystać jako bazę do przygotowania np. zupy ogórkowej lub grochówki. W osobnym garnku zaparzyć wątróbkę wieprzową, wrzucając ją na 5 minut do wrzątku. Bułki (najlepiej czerstwe) namoczyć w wodzie, odcisnąć. W maszynce do mielenia mięsa trzykrotnie zmielić boczek, wątróbkę, cebule oraz bułki. Do masy dodać jajka oraz przyprawy, całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku

niecodziennikpary
Cukiniowe kuleczki z serem feta 99

cukiniowe kuleczki z serem feta 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka) 270 g sera fety 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej kilka dużych listków mięty kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę(...)odstawić na 20 minut. Dokładnie odcisnąć wodę. Do miski przełożyć cukinię, dodać cebulę z czosnkiem, jajko, drobno posiekane listki mięty i bazylii. Wkruszyć ser feta i wsypać mąkę oraz bułkę tartą. Rękoma połączyć składniki, doprawić solą i pieprzem do smaku, formować małe kuleczki i obtaczać je w bułce tartej. Jeśli masa będzie za luźna, należy dosypać mąkę lub bułkę tartą

niecodziennikpary
Pasztet z kaczki 104

kaczka 250 g wątróbki kaczej lub indyczej 3 średnie marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 4 ziarenka pieprzu 4 bułki kajzerki 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru w proszku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówek bułka tarta do posypania keksówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)gotować ok. 2 godziny, wyjąć wraz z warzywami i przestudzić. Z gotowania mięsa na pasztet otrzymamy doskonały rosół z kaczki, wystarczy go jedynie doprawić do smaku solą i pieprzem. Bułki kajzerki zalać szklanką gorącego rosołu, pozostawić do nasiąknięcia. Następnie odcisnąć. Wątróbki indycze oczyścić z błonek, wrzucić do gotującej się wody, zaparzać przez 5 minut. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia. Kawałki mięsa

niecodziennikpary
Kotlety mielone 116

będzie. My najczęściej robimy kotlety mielone z mięsa wołowo-wieprzowego, z różnymi ziołowymi dodatkami. Składniki na kotlety mielone 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej kilka gałązek świeżej pietruszki lub 3 łyżki suszonej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia bułka tarta do obtaczania kotletów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę obrać, pokroić(...)drobną kostkę, zeszklić na oleju. Przestudzić. Pietruszkę opłukać, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski, rozdrobnić palcami. Dodać całe jajko, pietruszkę, bułkę tartą oraz zimną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrabiać, ugniatając mięso rękoma. Doprawienie kotletów mielonych warto sprawdzić podczas wyrabiania mielonych. Na talerz wysypać bułkę tartą. Uformować płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej

niecodziennikpary
Kotlety pożarskie 112

wiedział, dlaczego znalazły one tak duże uznanie u tego władcy. Składniki na kotlety pożarskie 1 / 2 kg piersi z kurczaka 1 / 2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania kotletów olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mięso z piersi kurczaka pokroić na wąskie paski, następnie(...)drobno je posiekać. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Białko jajka oddzielić od żółtka, białko ubić na sztywno. Do miski przełożyć mięso, dodać żółtko, 2 łyżki tartej bułki oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać składniki, dodać pianę z białka, ponownie wymieszać mięsną masę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wbić jajko do głębokiego talerza i rozkłócić je, na płytkie talerze wysypać mąkę

niecodziennikpary
Tradycyjne kotlety mielone 173

Lista składników potrzebna do przygotowania kotletów mielonych oraz przepis krok po kroku znajduje się poniżej. Składniki 500g mięsa mielonego wołowego (ewentualnie wołowo- wieprzowego) 1 jajko szklanka letniej wody sucha bułka 1/2 szklanki mleka sól pieprz olej do smażenia Zobacz również: Kotlety mielone z indyka Tradycyjne kotlety mielone – przepis Bułkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wkładamy do miski. Doprawiamy solą(...)pieprzem. Dodajemy jajko, odsączoną bułkę i odrobinę wody. Mięso dokładnie mieszamy dodając po trochu wody tak, aby podczas wyrabiania odchodziło nam od rąk. Formujemy okrągłe kotlety. Kotlety smażymy na niewielkim ogniu na rumiany kolor z obu stron. Bardzo ważne – pamiętajcie aby podczas smażenia ich nie nakłuwać widelcem inaczej wszystkie soki z nich wypłyną i przestaną być soczyste i delikatne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurica z Buka – kuchnia podkarpacka 97

jedli i pili Łemkowie i Bojkowe   ponad 100 lat temu”, którą serdecznie polecam. Kurica z Buka - kuchnia podkarpacka Składniki: 500 g filetów z kury (piersi) 1 bułka 200 ml mleka 2 jajka 2 łyżki masła do smażenia (proponuję dodać również trochę oleju) sól, pieprz do smaku Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. Mięso mielimy w maszynce razem z bułką(...)mięsa i bułki dodajemy żółtka, mleko (może być to, w którym moczyła się bułka) oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy i na koniec dodajemy do niej ubite białka. Na patelni rozpuszczamy masło (polecam dodać trochę oleju, by masło się nie przypalało zbyt szybko) i łyżką nakładamy masę mięsną. Smażymy puszyste placuszki z obu stron na złoto. Kuricę podajemy z ziemniakami

Trzeci talerz
Krokiety z kapustą i grzybami 155

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 155

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarne S.O.S.