najlepsze. Aura sprzyja apetytowi, trzeba więc tak urozmaicić potrawy z grilla, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ja proponuję soczyste burgery z siekanej wołowiny, które w połączeniu z ciepłą bułką, ostrym chrzanem i ogórkiem korniszonem z nutą czosnku od Krakusa smakują tak wybornie, że na pewno wygrają z kiełbasą czy karkówką! Ogórki korniszony z czosnkiem Krakus nadają się nie tylko(...)chrupkość i wyważona czosnkowa nuta na pewno zyskają fanów- podobnie jak chrzan Krakus, który może konkurować z ketchupem czy musztardą. 4 szt.: * wołowina (np. antrykot)- 440 g * bułka- 4 szt. * ogórki Korniszony z Czosnkiem Krakus- 8 szt. * Chrzan Krakus- 4 łyżki * sałata karbowana- 4 liście * oliwa z oliwek- 3 łyżki * szczypta soli i pieprzu Wołowinę drobno posiekać nożem, dodać
Kraina Miodem Płynącapodalam z ziemniakami i mizerą . Szczerze p olecam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do panierowania sól, pieprz Wykonanie: Bułkę namoczyc w mleku/wodzie, odcisnąć, Cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Cukinię(...)cebulę, jajko i bułkę dodać do mięsa, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę i lekko spłaszczamy. Każdy obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego
magiczna kuchnia KasiLubicie zaskakiwać swoich najbliższych nowymi potrawami? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Was idealny. Składniki 250 g boczniaków 500 ml bulionu warzywnego 1 jajko 1 bułka mleko 1 cebula bułka tarta 3 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz Przygotowanie Boczniaki gotujemy pół godziny w bulionie warzywnym. Odcedzamy, osuszamy. Bułkę moczymy w mleku, mielimy razem z boczniakami (największe(...)oczka). Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle (1 łyżka) , dodajemy do grzybów. Do masy dodajemy żółtko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy. Białko jajka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie łączymy. Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym maśle wymieszanym z olejem
R'n'G Kitchenprzygotować na obiad klasyczne knedle z truskawkami. Są one jednymi z moich ulubionych owoców do knedli Oczywiście do farszu śmiało możecie użyć innych owoców. Ja uwielbiam knedle polane podprażoną bułką tartą i posypane cukrem. Czasami polewam je również gęstą śmietaną 18%. W obu przypadkach są przepyszne. Takie knedle to idealny pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle(...)truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, tak jak w przypadku klusek śląskich . Dodajemy jajko, sól
PatiGotujekapusta kiszona – 3 łyżki 0,20 zł musztarda niemiecka lub dijon – 1 łyżka 0,30 zł boczek wędzony – 3 plastry [30g] 0,90 zł bułka grahamka, duża – 1 szt. 0,80 zł sól, pieprz //SOS// majonez – 2 łyżeczki [10g] 0,20 zł chrzan tarty – 0,5 łyżeczki 0,10 zł Razem 7 zł © nerdskitchen.pl(...)pryskał i stanie się chrupki) i smażymy z obu stron po ok. 2 minuty do zrumienienia i chrupkości. Przekładamy na arkusz ręcznika kuchennego, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 4. TOSTOWANIE BUŁEK (1 min) Na patelni po smażeniu bekonu umieszczamy połówki przekrojonej bułki (najpierw od wewnętrznej strony), tostujemy je do zrumienienia z obu stron. 5. SOS (1 min) Majonez łączymy z chrzanem
Nerds Kitchenporządku dziennym zwłaszcza że mam trochę wolnego. Grillujemy karkówkę , kiełbasę, szaszłyki ale także... pampuchy. Był to debiut, który okazał się na miarę Oscara. Delikatne i miękkie w środku bułki na parze a na zewnątrz chrupiące sprawiają, że grill to coś więcej. Bułki na parze podałam z pomidorem, serem feta i sosem ziołowym Winiary , który przygotowywane jest z naturalnych składników(...)Uformować kulę, przełożyć o miski, przykryć ściereczką i zostawić na ok. 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 12-14 części.Uformować ciasto na kształt bułeczek. Tak przygotowane bułki przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę pod przykryciem. Bułki gotujemy na parze przez ok 10-12 minut . Bułki na parze kroimy w kromki. Każdą kromkę smarujemy sosem ziołowym Winiary . Grillujemy
Kuchnia w oparachMłoda kapusta z bułką tartą i masłem to dodatek do letniego obiadu, możemy podać ją zamiast kalafiora czy surówki. Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło. 1 mała główka młodej kapusty 1/4 kostki masła 2 czubate łyżki bułki tartej sól świeży, posiekany koper 1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku(...)wodą, wsypujemy sól. Gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Odcedzamy. 2. W małym rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy bułkę tartą, podsmażamy cały czas mieszając, do momentu aż bułka będzie miała złoty kolor. 3. Kapustę polewamy masłem z bułką tartą
Szefowa kuchnipożywnym jajkiem, słodkim mango i orzechową i lekko pikantną rukolą to pyszna i zdrowa propozycja, która sprawdzi się nie tylko jako 'całodobowa' potrawa, ale i piknikowa, solidna przekąska. 3 bułki panini: * bułka typu panini- 3 szt. * tuńczyk w kawałkach w sosie własnym Princes- 1 puszka, 185 g * jajka- 3 duże szt. * awokado- 2 szt. * mango- 1 mniejsze * sok z cytryny(...)łyżeczki * rukola- 2 garści Ugotować jaja na twardo. Bułkę przekroić na pół, włożyć do opiekacza i podgrzać do momentu, aż wierzch się ładnie zarumieni i będzie chrupiący. W międzyczasie odcedzić tuńczyka, obrać awokado i rozgnieść na gładko z dodatkiem soku z cytryny, a mango i jajka pokroić w plasterki. Na spód bułki wyłożyć czubatą łyżeczkę awokado, następnie jajko, tuńczyka, mango
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: (na 10 sztuk) 500g mielonego mięsa z kurczaka 1 jajko 5 łyżek bułki tartej sól i pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 średnia marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 1 niewielka cukinia bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Wsyp do miski, posól (2 spore szczypty powinny wystarczyć), odstaw na minimum(...)minut, a następnie bardzo, ale to bardzo dokładnie odciśnij z nadmiarowego płynu. W drugiej misce wymieszaj mięso, jajko, bułkę tarta, paprykę, marchewkę i cukinię. Dopraw do smaku i odstaw na 30 minut do lodówki. Wilgotnymi rękami formuj niewielkie kotlety/burgery, otaczaj w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złotawy kolor. Podawaj w bułce
Lejdi of the housetarapatów, gdy niespodziewanie w Twoich drzwiach znajdą się niezapowiedziani goście. Poniżej przestawiam listę zakupów i przepis. Składniki: 500 g mielonego mięsa z łopatki , wołowe – wedle uznania 1 mała bułka 1 jajko 1 średnia cebula 1 szklanka mleka do namoczenia bułki 2 łyżki bułki tartej 250 g sera mozzarella Smalec do smażenia Sól Pieprz Czosnek Natka pietruszki Kotlety mielone z mozzarellą(...)przepis: Na smalcu podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę, namocz w mleku bułkę Do miski włóż mięso, dodaj jajko, podsmażoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, bułkę, natkę pietruszki wyrób wszystko na jednolitą masę, Uformuj kulki oraz nadziej je mozzarellą Kotlety smaż na smalcu aż będą miały złoty kolor. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone z mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ryż zalać wodą, dodać kostkę rosołową, Kucharek, sól. Doprowadzić do wrzenia. Gotować(...)prawie całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na oleju, na złoty kolor
Praktyczna plpostaci ananasa i pysznego mango chutney a druga z dodatkiem pomidora i pysznych czosnkowych pikli. Możecie wybrać swoją ulubioną. Możecie zrobić tego burgera w naan lub w tradycyjnej bułce do hamburgerów. Polecam też mój przepis na domowe bułki do hamburgerów . Są maślane i pyszne. Jeśli lubicie tego typu dania polecam Wam także przepis na: – najlepszy cheeseburger – burgery(...)mielonego z wołowiny – 5-6 łyżek pasty mild curry Patak’s – pół cebuli żółtej lub czerwonej – 1 jajko rozmiar M – 2 łyżki bułki tartej – kilka chlebków naan lub bułek do burgerów – sałata lub rukola – kilka plastrów ananasa i chutney mango Patak’s lub – kilka plastrów pomidora i czosnkowe pikle Patak
nietylkopasta.pldostałam. Kotlety mielone z mięsa mieszanego - składniki wg przepisu z 1963 roku 30 dag wołowiny z kością (łopatka) 20 dag wieprzowiny z kością 5 dag cebuli 6 dag czerstwej bułki (w całości) jedna ósma litra wody lub mleka (czyli 125 ml) 2 dag tłuszczu 1 jajko 4 dag tartej bułki 6 dag tłuszczu do smarowania sól i pieprz do smaku(...)przygotować kotlety mielone z mięsa mieszanego Bułkę namoczyć w mleku (lub w wodzie), odcisnąć. Mięso oddzielić od kości, opłukać, odsączyć, obrać z błon i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić na krążki, usmażyć. Mięso, bułkę, cebulę przepuścić dwa razy przez maszynkę, osolić, dodać całe jajko, wyrobić na pulchną masę (najlepiej ręką), jeśli potrzeba, dodać 3-4 łyżki mleka. Uformować z masy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata