cukru; Sól; Pieprz. DOMOWA PRZYPRAWA CAJUN: 2 łyżki czosnku granulowanego; 2 łyżki słodkiej czerwonej papryki; 2 łyżki czarnego pieprzu; 2 łyżki soli; 1 łyżeczka pieprzu cayenne. DODATKOWO: 15 miękkich bułek do hamburgerów; Masło do posmarowania bułek; Patelnia grillowa; Naczynie do zapiekania (żaroodporne); Folia aluminiowa; Folia spożywcza. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka(...)wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Do miski z warzywami wlać sos i dokładnie wymieszać. Surówkę przykryć folią spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej (opcjonalnie). Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanej wieprzowiny w sosie
Gospodyni Miejskadużo. Proponuję przepis na sznycle z jajek , z książki Marii Disslowej „Jak gotować”, z 1930 roku. 8 jajek ugotowanych na twardo, 40 g masła, 2 cebule, 120 g suchej bułki, 1 jajko surowe, sól, pieprz świeżo mielony, natka pietruszka, koperek, bułka tarta do obtaczania kotletów, masło do smażenia Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na maśle(...)szczyptą soli. Jajka, ostudzoną podduszoną cebulę, posiekaną zieleninę, odciśniętą bułkę wrzucić do malaksera (jajka można zemleć, wszystkie składniki siekać, drobno kroić … ale ja wolę troszkę nowoczesności, ale to tylko z lenistwa ;) ). Doprawić solą i pieprzem. Dodać surowe jajko, zmiksować. Masę podzielić na osiem części. Wyrobić sznycelki. Obsypać je bułką tartą. Smażyć na maśle, na rumiano z każdej strony. Sznycle podałam
królestwo garówdzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy(...)łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody po czym zblendować na kremową masę. Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone włożyć do miski. Do mięsa dodać selera
mecooksszybkie przepisy na tosty Menu na imprezę – propozycje przepisów Przepis na bagietki nadziewane kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 20 Czas gotowania: 40 minut Składniki 2 bagietki pierś z kurczaka jajko bułka do panierki kilka plasterków sera - żółtego lub mozzarella łyżka masła 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki garść świeżej bazylii sól i pieprz olej do smażenia Przepis 1 Pierś z kurczaka(...)przygotowujemy tak samo, jakbyśmy robili kotlety z piersi - filetujemy, maczamy w jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. 2 Bułkę dzielimy na dwie/trzy części (w zależności od długości kawałków kurczaka jakie mamy) i wydrążamy z nich środek. Kawałki kurczaka owijamy serem i nadziewamy nimi wydrążone bułki. Po nadzianiu bułeczki
Kuchnia BazyliiKotlety są smaczne i proste w wykonaniu. Połączenie ryby i boczku super się komponuje. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko(...)przyprawić do smaku. Dokładnie wymieszać, formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu z obu stron
Tradycyjna Kuchniapiekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik. formowanie: Podziel ciasto na kawałki o wadze około 70 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki ściereczką i zostaw na 40 min. (łączeniem skierowanym do góry). Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250*C. W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą Jeśli lubisz bardzo gładką powierzchnię(...)możesz od razu włożyć bułki do piekarnika. Lub naciąć bułki i umieścić w piekarniku. Piecz z parą przez 12-15 min. zaproszenie stąd Moje uwagi: Bułki upiekłam z mąki orkiszowej i dodając 200 ml wody ciasto było bardzo lejące. Dlatego trudno było mi je uformować. Ale w smaku b. dobre :) Moje najlepsze były zaraz po upieczeniu i na następny dzień
Proste Potrawypoza tym już pierwszy kęs przenosi nas do czasów dzieciństwa, do tych smaków, które serwowały nasze mamy :) Składniki na ok. 5-6 kotletów: (Inspiracja: "Shabbyeat.pl" ) 1 nieduża cebula 1 bułka kajzerka 0,5 szklanki mleka 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 4 łyżki bułki tartej + kilka łyżek na panierkę 1 pęczek szczypiorku 1 pęczek natki pietruszki sól(...)pieprz Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto, odstawić do ostygnięcia. Bułkę zalać mlekiem i odstawić aż rozmięknie. Ugotowane jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do nich surowe jajko, 4 łyżki bułki tartej, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól, pieprz oraz odciśniętą kajzerkę. Wszystko razem dokładnie wyrobić i ulepić kotlety. Obtoczyć
Simply Foodsuszonych podgrzybków 1 mała kajzerka 1 mała cebula 1 jajko 1 łyżka posiekanej natki pietruszki szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia granat i listki pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Grzyby umyć, przełożyć do garnka i zalać zimna wodą. Zagotować i gotować około 15 minut(...)międzyczasie pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju cebulę. Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Grzyby odcedzić z wody, przestudzić. Przez maszynkę do mięsa przekręcić grzyby, bułkę i podsmażoną cebulę, dodać jajko, pietruszkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać i uformować niewielkie płaskie kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i układać kotleciki. Smażyć po około 5 minut
Gosia gotujedzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 50 dkg mięsa mielonego z indyka 35 dkg selera 4 jajka ugotowane na półmiękko 3 jajka (surowe) 20 dkg bułki czerstwej 1/2 łyżeczka soli 1/4 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1 łyżka bułki tartej plus 1 łyżka margaryny do wysmarowania formy Sos: 1 mała cebula czerwona 1 łyżka oliwy(...)łyżeczka soli puszka pomidorów w puszce (400 gr) 1/2 łyżeczka suszonych ziół włoskich Dodatkowo: podłużna forma do pieczenia oraz folia spożywcza. Pieczeń mięsna Przygotowanie. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Gdy zmięknie, bardzo dokładnie odcisnąć z wody po czym zblendować na kremową masę. Cztery jajka ugotować na półmiękko. Gotować pięć minut. Mielone mięso mielone włożyć do miski. Do mięsa dodać selera
mecooksmałe ząbki czosnku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta kminu rzymskiego 2 małe jajka 1 mała łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Kruszonka: 20g masła 2 łyżki mąki pszennej Garść orzechów włoskich Bułka tarta Sposób przygotowania w Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję i bez problemu(...)mięso drobiowe oraz jajka i przyprawy korzystając z ustawień manualnych- prędkość 11 aż do uzyskania gładkiej masy- ok. 2 minuty. Gotowy pasztet przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Wierzch smarujemy olejem i posypujemy startą kruszonką. Pasztet przekładamy do większej formy, nalewamy ok 1 cm wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 °C do zrumienienia
Kuchnia w czekoladziePożywne i smaczne kotlety na obiad. Przepis dostałam od swojej sąsiadki Marioli. Składniki: Boczek 35 dag Filet z dorsza 25 dag Jajko 1 szt. Czerstwa bułka 1 szt. Sól i pieprz do smaku Mleko Smalec do smażenia Bułka tarta do panierki Wykonanie: Bułkę namoczyć w mleku i dobrze odcisnąć. Rybę, boczek, odciśniętą bułkę zmielić przez maszynkę, wbić jajko, przyprawić(...)smaku. Dokładnie wymieszać, formować na dłoni kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano na rozgrzanym smalcu z obu stron
Tradycyjna Kuchniamięsną doprawiam solą, świeżo mielonymi czarnym pieprzem i kolendrą (to mój ulubiony zestaw przypraw). Kotlety mielone nie będą twarde ani zbite jeśli doda się do nich: namoczoną kajzerkę, bułkę tartą, pieczarki, utarte warzywa korzeniowe, ugotowaną kaszę lub namoczone płatki jaglane. Najlepiej zmielić w maszynce taki dodatek wraz z mielonym mięsem. Kotlety będą soczyste gdy ,,wmasuje się" w nie trochę(...)kotletów będzie taki jak oczekujemy. Tak samo robię gdy przyprawiam masę na pasztet. Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe) 200 g pieczarek 1 cebula 5 łyżek bułki tartej + bułka tarta do panierowania kotletów 1 jajko 5 łyżek bardzo zimnej wody olej do smażenia sól, pieprz czarny mielony, mielona kolendra - do smaku Przygotowanie: Pieczarki umyć, pokroić bardzo
Codziennik Kuchennyokoło 8-10 sztuk) 300g kalafiora, ugotowanego do miękkości i ostudzonego 200-250g ugotowanego na sypko ryżu, ostudzonego 1 jajko 2 czubate łyżki mąki 2 czubate łyżki bułki tartej plus bułka do obtaczania kotletów łyżeczka suszonego koperku sól i pieprz, do smaku olej do smażenia Kalafiora zmiksuj. Wymieszaj z ryżem, koperkiem i dopraw do smaku. Dodaj do masy bułkę(...)tartą, mąkę, jajko i wymieszaj. (Tu dobrze jest zostawić całość na jakieś 30 minut w lodówce - masa ładnie stwardnieje.) Wysyp bułkę tartą na talerzyk. Nabieraj łyżką masę, obtaczaj w bułce tartej i formuj nieduże kotlety. Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej na nierzywierajacej patelni, przez około 3-4 minuty z każdej strony - na złoty kolor. Podawaj z surówkami i sosem pomidorowym
Lejdi of the houseplastrach; Pęczek świeżej kolendry; 1/4 szklanki mleka (u mnie 2%); 1/4 szklanki majonezu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżka białego cukru; 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne; Sól. DODATKOWO: 8 bułek do hamburgerów; Miękkie masło do posmarowania bułek. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: KURCZAK: Cebulę obrać, drobno posiekać(...)Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną surówkę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na dwie godziny, w celu przegryzienia się smaków. Przed podaniem posypać drobno posiekaną kolendrą. BURGERY: Bułki do hamburgerów przekroić na pół, każdą połówkę posmarować cienką warstwą masła i podpiec na patelni grillowej. Na dolnej połowie każdej podpieczonej bułki ułożyć porcję szarpanego kurczaka w sosie, na kurczaka położyć
Gospodyni Miejskakoziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym z ulubionych Eugeniusza – stawia go na równi(...)Czas: 30 minut Szacowany koszt dla osób: Poziom trudności: łatwy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki 100 g koziego sera Jajko 3 – 4 łyżki mąki pszennej razowej lub bułki tartej Pietruszka korzeniowa Pół ząbka czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki ziaren kolendry Łyżeczka soli Łyżeczka grubo mielonego pieprzu Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej
Niedzielny kucharz