śmietany 18 % 1 płaska łyżka mąki pszennej gorąca woda sok z cytryny sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Na pulpeciki: 30 dag fileta drobiowego 1 bułka namoczona i odciśnięta w wodzie 1 jajko pieprz ziołowy do smaku przyprawa do kurczaka do smaku ewentualnie sól do smaku olej do smażenia bułka tarta do panierowania Na makaron: 25 dag makaronu(...)cytryny, dzięki temu nasza zupa będzie miała ładny kolor i nie będzie mdła. 2. Pulpeciki: Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce do mięsa razem z bułką. Do zmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, następnie formujemy małe pulpeciki i obtaczamy je w bułce tartej. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna można ją włożyć
Izabelawkuchniprostu przepyszny i zawsze znika w ciągu... jednego dnia. Aksamitny, delikatny, kremowy, taki maślany - wprost rozpływa się w ustach. Obłędnie też pachnie i doskonale się kroi. Spód z bułki tartej także należy do najsmaczniejszych. Zresztą sernik ten mogłabym zachwalać bez końca, dlatego sami go upieczcie i przekonajcie się dlaczego... Pooolecam! (Tortownica o średnicy 22 cm) Spód: 50g masła 100g(...)bułki tartej (u mnie firmy Mamut ) 2 łyżki cukru 1szczypta soli Masa: 500g mielonego twarogu (polecam z Wielunia ) 3 jajka 100g cukru 20g/2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego 150g masła Ponadto u mnie: beziki do dekoracji (u mnie Mamut ) Przygotować spód. Na patelni lub w rondelku należy roztopić masło, wsypać bułkę tartą, cukier oraz sól. Całość
Di gotujePrzepisy Thermomix. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej 1 duże jajo 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego do podsmażenia cebuli 4 łyżki bułki tartej, posiekany majeranek 1 łyżka sól pieprz dodatowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów opcjonalnie tłuszcz do smażenia Thermomix przepisy. Kotlety z kaszy jęczmiennej. Wykonanie: Do koszyczka Thermomix wsypujemy kaszę jęczmienną, do naczynia wlewamy(...)się ugotuje wyciągamy koszyczek. Z naczynia wylewamy wodę. Kaszę pozostawiamy do wystygnięcia. Do naczynia Thermomix ( nie myjemy naczynia)wsypujemy przestudzoną kaszę, podsmażoną na rumiano cebulkę, 1 jajko, 4 łyżki bułki tartej, majeranek (może być inne ulubione zioło). Doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę z dodatkami mieszamy czas 20s/obr.3 . Jeżeli masa nie będzie klejąca dosypujemy bułki tartej. Z masy formujemy kotleciki, które
Themo przepisyDanie "Coś z z niczego"-szybkie ,smaczne i z tego co w lodówce znajdziemy. Całość może by była pospolita,ale cały efekt i smak w tych kotletach to pikantna bułka tarta. Mielone są bardzo pikantne,lekko kwaśne i dobre do piwa.Bułka tarta o której mówimy jest sypka ,bardzo pikantna(ma dodatek ostrej papryki czerwonej) i cudownie się uzupełnia(...)bułka tartą.U siebie w domu używam bułki tartej ,ale nie tak oryginalnej.Możemy ją stosować do wszystkiego,jeśli chcemy posmakować coś nie typowego i niesamowitego w smaku.Polecam gorąco. 40 dag.mielonego mięsa 1 jajko 10dag.ryżu brązowego 20dag.kapusty kiszonej przyprawa uniwersalna sól pieprz bułka tarta olej do smażenia `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Ryż gotujemy na sypko.Kapust
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKolejny post z cyklu domowy fast-food. Tym razem popularny kebab w bułce. Mięso użyte mieszane, czyli filet z kurczaka i polędwica wieprzowa, do tego warzywa, czyli kukurydza, pomidor, cebula i ogórek kiszony. Do tego sos czosnkowy i bbq. Składniki (na 4 kebaby): 300 g polędwicy wieprzowej 1 mniejsza połowa fileta z kurczaka 2 pomidory 3 ogórki kiszone 1 cebula(...)pół puszki kukurydzy sosy: czosnkowe, bbq 4 bułki do kebaba przyprawa do kebaba (użyłam prymat kebab-gyros) Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek. Kroimy na małe kawałki, a następnie obsypujemy przyprawą. Nadziewamy na ruszt na zmianę filet-polędwica aż do wyczerpania składników. Tak przygotowane mięso pieczemy w piekarniku na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut
Gotuj z Mąkąpomidorami, bazylia, ryżem do risotto i mozarellą. Z gotowych burgerów we włoskim stylu przygotowałam vege burgera ! PRZEPIS NA "VEGE BURGERA" Składniki: 2 gotowe burgery we włoskim stylu Hilcona 2 bułki do burgerów liście sałaty lub botwinka pomidor papryka czerwona cebula ogórki korniszony dowolny sos lub ketchup Przygotowanie burgerów: Gotowe kotlety warzywne odgrzać na suchej patelni. Podgrzewać na małym ogniu(...)około 3 minuty z każdej strony. Bułki przekroić na pół. Połówki bułek położyć na suchej patelni i lekko zrumienić. Na połówce bułki ułożyć liście sałaty lub botwinki, następnie plaster pomidora i krążki cebuli. Położyć odgrzany burger Hilcona, polać odrobiną sosu. Na wierzchu połozżć plasterki korniszonów, paprykę i raz jeszcze liście sałąty lub botwiny. Przykryć wierzch bułką i spiąć całość długą
kolorowotorcikowoSezon grzybowy trwa, więc muszą być i kotlety z grzybów..na blogu w sumie już są, ale te są ciut inne...zabrakło bułki tartej, a nie chciało się ani iść do sklepu, ani mielić czerstwej bułki, więc troszkę poszperałam w szafkach i znalazłam otręby orkiszowe..i w nich obtoczyłam przygotowane kotleciki i usmażyłam. 50 dag grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki(...)opieńki) 1 cebula 1 jajko tarta bułka [ u mnie otręby orkiszowe] sól, pieprz domowa wegeta Grzyby oczyścić, zalać zimną wodą lekko osoloną i ugotować.Następnie odcedzić, ostudzić.Zmielić je razem z cebulą przez maszynkę lub za pomocą malaksera .D odać jajko ,przyprawy,trochę bułki tartej i wymieszać.Formować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć
Moje domowe kucharzenienajczęściej zajadam jajka w każdej postaci. Ale ileż można jeść jajecznicę. Ostatnio postanowiłam zmodyfikować nieco ulubione danie moich dzieci - kotlety z jajek. Modyfikacja dotyczyła używanej do tej pory namoczonej bułki i bułki tartej do panierowania. Namoczona bułka fajnie sklejała masę jajeczną dzięki czemu kotlety nie rozsypywały się tak łatwo. Ale wiadomo - bułka = węglowodany. Udało mi się uzyskać kotlety o stabilnej(...)serem mozzarella Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo ok. 100 gram sera tartej mozarelli 1 cebula 1 surowe jajko (do sklejenia masy) łupina babki plesznik do opanierowania (zamiast bułki tartej) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia (dowolny - ja użyłam oleju kokosowego bezzapachowego) Wykonanie: Jajka i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy masę na kotlety
Marta próbujePrzepis z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak. Składniki: 300g makaronu skórka otarta z jednej cytryny oraz sok z 1/2 50g bułki tartej ząbek czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 łyżki oliwy sól, papryka(...)czarny pieprz Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz. Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw z oliwek oraz sokiem z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz
Pyry na Gaztylko kolorami, ale i smakami. Czasem nie ma co, kalorii się obawiać, tylko z wielką ochotą, je zajadać. Trochę na łatwiznę poleciałam, bo z gotowych krążków, burgerów i bułek je przygotowałam. Jednak, mnóstwo warzyw 🍅 do nich dodałam, które wcześniej też grillowałam ♨. Serów scamorza i parmezanu, do nich dołożyłam i dzięki temu ciekawy smak stworzyłam. Składniki(...)bułki do hamburgerów z sezamem, 1 opakowanie (4 krążki) „Burgery wołowe z przyprawami” Sokołów, 2 duże pomidory, 1 młoda mała cukinia, 1 biała cebula, 1 czerwona cebula, 1 czerwona papryka, 4 plastry sera scamorza (o grubości ok. 2 cm), 4 płaskie łyżki startego parmezanu, 1 mała sałata rzymska mini oraz: płatki chili świeżo mielone, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy
Moniki Smakołykidelikatniejsze i bardziej sprężyste, naprawdę smaczne :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 średnia świeża zielona cukinia z miękką skórką 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta do obtoczenia kotletów Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odcisnąć nadmiar wody. Cebulę obrać i posiekać w drobną kosteczkę(...)misce dokładnie wymieszać mięso, cukinię, cebulę, jajko, bułkę tartą i przyprawę. Dłońmi uformować nieduże spłaszczone kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju, po usmażeniu odłożyć na papierowy ręcznik by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawać na ciepło, ale na zimno są równie smaczne. Uwaga: aby kotlety były choć trochę "lżejsze" można pominąć panierowanie i usmażyć
Simply Foodskładzie soli dosólcie do smaku. Wkładamy do takiej marynaty kawałki kurczaka, dokładnie go nią pokrywamy i ostawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc. Czerstwą bułkę rwiemy na kawałki i mielimy w malakserze – zwykła bułka tarta do tego przepisu się nie nadaje, potrzebne nam lekkie i większe okruszki bułki. Startą bułkę mieszamy z mąką pszenną(...)smaku PANIERKA DO KURCZAKA 1,5 łyżki ulubionej mieszanki przypraw do kurczaka* 2 łyżki słodkiej lub ostrej papryki w proszku ½ szklanki mąki kukurydzianej ½ szklanki mąki pszennej 120g czerstwej pszennej bułki olej rzepakowy albo ryżowy w butelce z atomizerem *jeśli przyprawa jest bez soli, panierkę należy posolić do smaku
Karo in the KitchenWiele na to wskazuje że w 1900 roku żydowscy emigranci przenieśli bajgle na Manhattan, gdzie od 1950 roku zaczęła się ich masowa produkcja. Uwielbiana nie tylko przez Nowojorczyków bułka jest doskonałym pieczywem śniadaniowym. Upieczenie pysznych bajgli nie jest trudne. Jest może troszkę pracochłonne, bo bułkę należy przed upieczeniem zaparzyć we wrzątku, aby uzyskać chrupiącą lekko słodką, brązową skórkę. Warte(...)godziny. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na osiem równych części, uformować okrągłe bułeczki i spłaszczyć je. Końcem drewnianej łyżki zrobić otwór w każdej bułce i obracając bułkę na łyżce powiększcie otwór do około 3 cm. Odstawcie i przykryjcie folią. Zagotujcie wodę. Dodajcie cukier i sodę. Każdą bułkę włóżcie do wrzątku
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpowinna być młoda, mieć miękką skórkę, która dodatkowo jeszcze zmięknie podczas przygotowywania. Dla mnie to najlepsze "letnie" kotlety jakie zawsze w wakacje przygotowuję. Spróbujcie! 1 młoda cukinia kilka jajek bułka tarta olej sól pieprz zioła prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cukinię pokroić w niezbyt grube plasterki. Każdy plasterek posolić, posypać pieprzem i ziołami z obu stron. Odłożyć na tacę(...)minut, żeby cukinia zmiękła. Przygotować panierkę - na talerz wsypać bułkę tartą, na drugi wybić dwa jajka, rozbełtać je widelcem i dodać pieprz oraz sól. Na patelni rozgrzać olej. Plasterki cukinii obtaczać w bułce, następnie w rozkłóconym jajku i drugi raz w bułce. Smażyć z obu stron an złoty kolor. Usmażone plasterki cukinii odkładać na tackę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby nadmiar
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieżałuje oliwy. Jeżeli wybieracie się na Kretę, koniecznie przywieźcie paximadia na pamiątkę, w Polsce z kolei dostaniecie je w sklepach z greckimi produktami. Zamiast sucharów, możecie użyć pełnoziarnistych bułek, które opieczecie w piekarniku, jak zrobiłam to ja przygotowując dakos do zdjęć. Jak już wspominałam, moje paximadia niestety pokruszyły się w walizce w czasie podróży i teraz nadają się tylko(...)kostkę, aby nadać jej trochę faktury. Kreteńskie dakos - grzanki z pomidorami, serem i oregano Składniki / na 4 sztuki: 4 połówki jęczmiennych sucharków paximadia, innych sucharków lub 2 pełnoziarniste bułki, np. grahamki 3 duże dojrzałe, słodkie pomidory dobrej jakości oliwa extra vergine ok. 100 g sera mizithra , manouri lub fety szczypta suszonego oregano sól i pieprz do przybrania
Chilli Czosnek i Oliwa