zdrowych i pożywnych przepisów. Składniki: (na 4 porcje) Na kotleciki rybne: 2 puszki „Łosoś kawałki w oleju” Graal (2 x 150 g) 1 jajko M 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1/3 łyżeczki pieprzu niewielka ilość oleju Pozostałe składniki: 4 bułki wieloziarniste 1 ogórek kiszony ketchup kilka listków sałaty Przygotowanie: Z łososia w puszce odlewamy olej(...)Następnie przekładamy rybę z obu puszek do miseczki. Wbijamy całe jajko, mieszamy. Następnie dodajemy bułkę tartą, znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy całość pieprzem, mieszamy. Z masy formujemy w dłoniach małe kotleciki – powinny wyjść 4 sztuki. Kotleciki smażymy na małym ogniu na patelni z odrobiną oleju. Ja swoje kotleciki obracam dwukrotnie podczas smażenia, aż będą
Słodkie okruszkipolecamy, nasz ulubiony sos od Folwark, Remuladę duńską <3Gdzie ją kupić? Z lewej strony bloga jest banner, który przekierowuje na sklep internetowy Frisco. Zachęcamy do skorzystania. Składniki 4 bułki (ulubione) 350 g wędzonego boczku 4 plastry żółtego sera (ulubionego) sałata lodowa 1 pomidor 2 ogórki konserwowe cebula czerwona remulada duńska Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Pomidora i ogórki kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w cienkie piórka. Boczek kroimy na 3-4 mm plastry, grillujemy z obu stron. W tym czasie rozcinamy bułki. Układamy na blaszce, osobno spód i góra. Na dolną część bułki układamy ser. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 5-7 min. Po tym czasie bułki wyciągamy z piekarnika
R'n'G Kitchenporcji: Klopsiki • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 jajka • 2 kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • bułka tarta ewentualnie • olej do smażenia • 1 kostka rosołowa • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany(...)natka pietruszki • 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie, gdy zmiękną mocno odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem i natką pietruszki. • Jeśli masa jest zbyt
To co kochamZapewne nieraz zdarzyło się Wam, że nie wszystkie kupione bułki zostały zjedzone, a już dzień czy dwa później nikt już nie chce na nie patrzeć. Oczywiście można je dosuszyć i użyć do kotletów mielonych, pasztetów lub zetrzeć na tartą bułkę. Ja mam inną propozycję, mianowicie zapiekankę serowo-jajeczną. Zrób remanent w lodówce(...)zobacz, które sery nadają się recyklingu, by po niedługim czasie cieszyć się pachnącą zapiekanką na leniwe niedzielne śniadanie albo kolację. Składniki: – 3 bułki czerstwe – 1 kula mozzarelli – kawałek sera żółtego, ok. 3 łyżek po starciu – 3 jajka – kilka plasterków wędliny – 1/2 szklanki śmietany 30% – sól, pieprz do smaku
To co kochamważne jest jego pochodzenie, sposób przechowywania oraz data ważności. Pamiętajcie o tym, bo kiepskie mięso to nie tylko kiepski smak. A z innej bajki to ja burgery kocham w bułce (przepis na domowe bułki znajdziecie tutaj ), ale jeśli z jakiś powodów je jecie pieczywa to można ten składnik pominąć Domowe Burgery Wołowe Danie Dania główne Kuchnia Amerykańska Porcje 4 porcje(...)minut Czas gotowania 15 minut Składniki Burgery 500 g mięsa mielonego (wołowego) 1 szt. cebuli 1 łyżeczka soli (do smaku) 1 łyżeczka pieprzu (do smaku) Dodatki 4 szt. bułek 4 liście sałaty 1 szt. pomidora 1 szt. cebuli 1 szt. ogórka (świeży, konserwowy, kiszony, małosolny) 4 łyżeczki majonezu 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki musztardy Sposób przygotowania Mięso mielone przełożyć
Wypieki i Rumieńcemięsa mielonego ( wieprzowe ) 1 cebula 1 szalotka ząbek czosnku 2 jajka 1 łyżka musztardy francuskiej 20 sztuk oliwek zielonych 1 bułka czerstwa 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól himalajska pieprz czarny według uznania olej do smażenia 1 szklanka mleka 2 szklanki bułki tartej ( do panierowania ) Wykonanie(...)wstępnie czerstwą bułkę zanurzamy w mleku aż nam bardzo dobrze zmięknie , następnie mięso mielone przekładam do miski i dodaje nasze składniki , sól , pieprz ziołowy oraz czarny , jajka , musztardę francuską , oliwki pokrojone w kosteczkę , czosnek stary na tarce o drobnych oczkach , cebulkę oraz szalotkę obieram , kroję w drobną kostkę i przesmażam na odrobinie oliwy , i dodajemy do mięsa mielonego , na końcu
Mój SmakSkładniki: 30 dkg wołowiny bez kości 50 dkg wieprzowiny bez kości 10 dkg bułki czerstwej 8 dkg cebuli 1 jajo 2 dkg soli 10 dkg tłuszczu 1 g pieprzu Sposób przygotowania: Bułkę namoczyć, odcisnąć. Mięso zemleć wraz z bułką, dodać cebulę podduszoną na tłuszczu, jajo, sól i pieprz. Wyrobić na jednolitą masę.Ukształtować 10 lu 20 zrazików(...)porcję). Każdy zrazik obtoczyć w mące lub przesianej tartej bułce i smażyć na rumiano. Zrazy mielone na gorącą przekąskę można przygotować w sposób następujący: Masę mieloną podzielić na 40 porcji, uformować okrągłe frykadelki, obtoczyć w bułce tartej zmieszanej z startym żółtym serem i różnymi przyprawami. Usmażyć i podać z grzybkami marynowanymi lub inną marynatą
Przepisy kulinarne babci Antoninyprzygotowywałam nic z ich użyciem, sięgnęłam po przepis z niezawodnej książki Marii Monatowej Uniwersalna Książka Kucharska, z 1910 roku. Ale, aby nie było nudno, zamiast zwykłej panierki (jajko, bułka tarta), dodałam do bułki tartej parmezan. Pomysł mieszania tartej bułki z parmezanem, pochodzi również z książki Pani Marii Monatowej, a konkretnie z przepisu na jajko poszetowe smażone . Ja dodałam natkę pietruszki(...)smaku. gotowane ślimaki – mogą być z puszki, jajka, mąka, bułka tarta, świeżo starty parmezan, natka pietruszki, sól, tłuszcz do smażenia (masło klarowane lub olej, najlepiej ryżowy) Ugotowane ślimaki, oprószyć mąką, obtoczyć w rozbełtanych jajkach z pietruszką, a następnie w bułce tartej z parmezanem. Smażyć w głębokim tłuszczu. Do ślimaków przygotowałam sos na bazie jogurtu greckiego. 2 małe opakowania jogurtu
królestwo garówSkładniki: mięso mielone 60 dag, jajka 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, cebula podsmażona 1 większa, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, bułka tarta 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, śmietana gęsta 2 łyżeczki, mozzarella małe kulki 10 sztuk, smalec - ile potrzeba bułkę namoczyć w mleku, cebulkę zeszklić na 1 łyżeczce smalcu, świeże mielone mięso(...)łopatki włożyć do miski, dodać bułkę odciśniętą z mleka, cebulkę, kucharka, pieprz, paprykę, jajka, tartą bułkę i dobrze ręką połączyć składniki do mielonego mięsa dodać gęstą śmietanę i wszystko dokładnie połączyć porcjować na dłoni placek mielonego, włożyć kulkę mozzarelli, nakryć drugim plackiem i uformować kotlet mielony z 3 cm grubości na gorącym smalcu smażyć rumiane kotlety mielone, po usmażeniu nakryć
W Mojej Kuchni Lubięmnie w kuchni dziś królują kluski leniwe z dodatkiem dyni. Bardzo Was zachęcam do spróbowania tego połączenia. Lekko słodkie, o bardzo delikatnym dyniowym smaku, podane z podsmażoną na masełku bułka tartą. Maja piękny jasnopomarańczowy kolor. Dyniowe leniwe to też świetny sposób na przemycenie dzieciom tego pysznego warzywa. Na pewno będą im smakować. Skusicie się? :) Składniki (na ok. 4 porcje(...)dyniowego puree 250 g twarogu (użyłam chudego) 1 czubata łyżeczka cukru trzcinowego 1 duże jajko ok. 170 g mąki pszennej (lub trochę więcej) Dodatkowo: bułka tarta kilka łyżek masła kilka łyżeczek cukru trzcinowego Wykonanie: Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (ewentualnie przez maszynkę do mielenia mięsa lub sitko). Dodajemy dyniowe puree, jajko, cukier i mąkę. W razie potrzeby dosypujemy jeszcze
MyCookBook.plsię zrumieni dodajemy pokrojone cebule i dusimy do miękkości. Ta miękkość musi być taka bardzo mocna, nawet wręcz mięsko musi być lekko rozgotowane. Właśnie to będzie sukcesem udanych bułek. Bułki przekrawamy na pół i z każdej połówki wybieramy ile się da tego miękkiego środka. Radzę każdy większy kawałek zaraz porozrywać na drobniejsze. Później unikniemy przysłowiowych kluch. Ogórki kroimy(...)dodajemy przyprawy i jeszcze z pięć minut dusimy razem. Jeśli odparowała nam cała woda, radzę dolać z 1/3 szklanki aby to wszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ bułki trzeba nadziewać ciepłym farszem) dodajemy mięso do środków z bułek i ogórków i dokładnie mieszamy. I taką masą napełniamy bułeczki. Układamy na jakiejś misce lub tacy, przykrywamy ściereczką
Dieta moja pasjamięsa mielonego, np. z szynki 100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski(...)przełożyć mięso mielone. Wbić jajko. Dodać miękką bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa mielonego formować kolety. Na środek położyć kostkę żółtego sera. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu
UgotowaćMałopolski tłuszczu jest naprawdę niewiele, co przełamuje stereotyp, że swojskie znaczy tłuste. Przygotowując pasztet trzymałam się podanej receptury, jednak jeśli wolicie gładsze pasztety, warto masę z mięsa, wątróbki i bułki zmielić jeszcze dwukrotnie. Pasztety w kuchni polskiej obecne są od wieków (konkretnie od XVI wieku) i dawniej również dbano o to, by były gładkie, o jednolitej konsystencji. Zamiast maszynek(...)słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy
Trzeci talerzcebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega 9, nie wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):) Składniki : 4 duże okrągłe pełnoziarniste bułki ulubione dodatki u mnie awokado, cebula, pomidor, rukola na burgery : 400g pieczarek 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki(...)otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie : Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę
zdrowa vege kuchniakokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze! Co jest jeszcze zaskakujące?! Masa jest zrobiona z bułek kajzerek – tak tak, bułki kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha(...)BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * kokos – 100 g * masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło
Ostra na Słodko