mięsa wołowego – (zrazowa), 1 sucha kajzerka, bulion wołowy do namoczenia bułki, 100 g słoniny, 1 cebula, 2 łyżki masła, 1 jajko, sól, pieprz, jajko do posmarowania pieczeni, bułka tarta do obsypania pieczeni, Odkąd zaczęłam przeglądać stare książki kucharskie, cały czas zaskakują mnie przepisy, które w nich znajduję, swoją prostotą i smakiem. Do takich przepisów należy pieczeń siekana z książki(...)pewno jest to książka pamiętająca początek ubiegłego stulecia. Kiedy otrzymała nową okładkę? Nie wiem. Widać na niej oznaki częstego używania. A skoro często używana, to musiała komuś dobrze służyć. Bułkę namoczyć w bulionie. Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Słoninę drobno pokroić. Mięso posiekać, ja robię to w malakserze. Mięso siekane ma inną strukturę niż mięso mielone. Mięso wymieszać
królestwo garówpyszne zapiekane bułeczki z dodatkami. To doskonała propozycja na ciepłą kolację dla całej rodziny. Są szybkie i łatwe do przygotowania, a do tego wspaniale smakują. SKŁADNIKI: 3 bułki kajzerki, 150g pieczarek, 1 cebula, 1/2 strąka papryki czerwonej, 3 plastry szynki gotowanej, 2 ogórki kiszone, 100g sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję(...)minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Ogórki kroję w plasterki, szynkę w kostkę, a paprykę w paski. Ser żółty ścieram na tarce o dużych otworach. 2. Z bułek odkrawam wierzchołki. Wydrążam wnętrze bułek. Wgłębienia w bułkach wypełniam podsmażonymi pieczarkami, papryką, ogórkami i szynką. Oprószam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wierzch bułeczek posypuję żółtym serem. Bułki układam na blaszce
Tradycyjna kuchnia Kasiryżu czy klusek. Świetnie łączy się z sosami i równie ładnie oraz ciekawie się prezentuje na talerzu. Polecam spróbować! :) Serviettenknödel - roladka do mięsa z suchego pieczywa. Składniki: 330g czerstwych bułek 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyzeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 średnia cebula łyżka oliwy 350ml mleka 1 wiązka świeżej pietruszki 60g bułki tartej Przygotowanie: Bułki pokroić w średnią(...)zimnej wodzie i poszatkować. Cebulę pokroić drobno i zeszklic na oliwie. Do miękkiej cebuli wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką. Gorące mleko wlać do miski z bułkami, dodać pietruszkę, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Zostawić masę na 30 minut. Rozdzielamy żółtka od białek. Gdy ciasto odpocznie dodajemy żółtka wymieszane z 1 łyżką ciepłej wody. Białka ubijamy ze szczyptą
Tagebuch po polskuPyszne tradycyjne mielone, z drobiu zamiast wieprzowiny, z pysznym, pieczarkowym wnętrzem. Składniki: 60 dag filetu drobiowego 1 czerstwa bułka ¾ szklanki mleka 1 jajko 1 łyżka masła 10 dag pieczarek 1 cebula tłuszcz do smażenia sól do smaku pieprz do smaku bułka tarta do panierki Wykonanie: Mięso dokładnie zmielić, dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy do smaku(...)razie potrzeby aby zagęścić mięso dodać trochę bułki tartej. Masę dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Pieczarki oczyścić, drobno posiekać razem z cebulą. Następnie przysmażyć na maśle, odparować, doprawić do smaku i odstawić. Przygotowane mięso układać kawałkami na dłoni, kłaść łyżeczką farsz pieczarkowy i formować zrazy. Obtaczać w bułce tartej i usmażyć na oleju z obu stron
Tradycyjna Kuchniasię oszukiwać... nikt z nas nie wie, co kryje się w sklepowej bułce czy chlebie. Mimo zapewnień producentów, w wielu ich wypiekach często znaleźć możemy konserwanty, barwniki, aromaty i inne zbędne składniki. Właśnie dlatego preferuję domowe pieczywo. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Jednym z moich ulubionych rodzajów bułek są właśnie grahamki. Nie są tak lekkie i puszyste(...)tradycyjne bułki pszenne , ale są zdrowsze, bo wypiekane z mąki o typie 1850. Bardzo polecam, szczególnie tuż po upieczeniu! Składniki: (na 10-12 sztuk) Ciasto: 450 g mąki graham typ 1850 250 g mąki pszennej 2 szkl ciepłej wody 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju
Nastoletnie WypiekanieDziś zrobiłam na obiad kotlety schabowe w bardzo chrupiącej panierce z grubo tartej bułki. Kotlety podałam z mixem sałat i ziemniakami. SKŁADNIKI: 4 kotlety ze schabu 1/2 szklanki bułki tartej - grubej 2 jajka 6 łyżek mleka surowego sól i pieprz olej rzepakowy do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Kotlety rozbijam dokładnie ale nie za cienko. Każdy kawałek solidnie(...)pieprze i solę. Ja używam soli Himalajskiej. Do jednej miseczki wsypuję bułkę. Do drugiej miseczki wbijam jaja i wlewam mleko. Dokładnie se sobą łączę. Każdy kotlet obtaczam w bułce a potem w jajku i jeszcze raz w bułce. Na rozgrzaną patelnię wlewam olej. Następnie wkładam kotlety. Smażę aż panierka będzie złota. Podaję gorące. SMACZNEGO
Gotowanie PatkiZrazy mielone nadziewane są serem, ogórkiem kiszonym i cebulą. Bardzo ciekawy i pomysłowy przepis do wypróbowania. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 bułka namoczona w wodzie sól pieprz 1 cebula plasterki sera bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko(...)sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać. W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać po troszku zimnej wody i wyrabiać tak długo aż mięso wodę wchłonie i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze nasze kotlety. Formujemy małe kotlety mielone, lekko rozpłaszczamy. Kładziemy na kotlety plasterek sera, na ser ogórek kiszony i cebulę drobno pokrojoną oraz
Smaczne Potrawymiękkie, soczyste i delikatne. Doskonale sprawdzą się na obiad dla dziecka, ale i nie tylko. 400-500g mięsa mielonego drobiowego (użyłam z indyka) 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1/2-1 łyżka masła 1-2 łyżki posiekanego koperku przyprawy wg smaku Dodatkowo: mąka 1 jajko bułka tarta masło do smażenia Mięso dokładnie wyrobić(...)odciśniętą bułką i żółtkiem utartym z masłem. Dodać podsmażoną cebulę, koperek, ubite na sztywno białko i doprawić do smaku. (W razie potrzeby dodać odrobinę bułki tartej.) Z masy formować płaskie, okrągłe kotlety. Każdego z nich obtoczyć w mące i panierować kolejno w jajku (roztrzepanym) oraz bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano (na średnim ogniu
Di gotujeduże łyżki oliwy - 10 g soli ( duża płaska łyżka) - 1 jajko - 2 duże łyżki czarnuszki - szczypta chili - 150 ml letniego mleka - 150 ml letniej wody Dodatkowo - jajko do posmarowania bułek - łyżka czarnuszki do posypania Sposób wykonania : Z drożdży ,cukru i kilku łyżek letniego mleka zrobić rozczyn (wymieszać składniki ) i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut, mąkę ,wyrośnięty(...)ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Po tym czasie krótko wyrobić ,uformować wałek ,spłaszczyć dłonią i odcinać kawałki ok 5-6 cm w zależności jakie szerokie chcemy bułki ,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do190 stopni, wyrośnięte bułki smarować rozmąconym jajkiem i posypać czarnuszką ,piec
Wypieki Renenadania mu wyrazistości. Lubię troszkę poeksperymentować. Wyszło smacznie i o to chodziło. Składniki: 500 gram m. mielonego z łopatki 2 jajka 50 gram sera cheddar ½ szklanki bułki tartej + do obtoczenia Mleko Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Do bułki tartej wlewamy mleko. Tyle mleka aby bułka tarta stała się tylko wilgotna ( dzięki temu kotlety nie będą suche ), ale nie lejąca(...)ścieramy na tarce warzywnej. Do mięsa dodajemy jajka, namoczoną bułkę tartą i ser. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pamiętajmy jednak, że ser w swym składzie też zawiera sól. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyPekińskiej z Porem do Obiadu Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 15 kotletów 350 g suchej soi 2 jajka 1 pęczek natki pietruszki 150 g cebuli 1 czerstwa bułka (kajzerka) 1 duży ząbek czosnku sól , pieprz olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotletów przed smażeniem maszynka do mielenia mięsa lub blender Link do filmu z przygotowania : Kotlety sojowe(...)około 12 godzin aby soja napęczniała . Następnie odlewam wodę zalewam świeżą i gotuję około 90 minut do miękkości soi , odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Przygotowanie pozostałych składników : Czerstwą bułkę zalewam zimną wodą w miseczce aby namokła i zmiękła , po namoczeniu dokładnie odciskam z nadmiaru wody . Czosnek kroję w drobną kostkę . Cebule kroję w kostkę . Czosnek i cebulę smażę około
Uwaga Babcia Gotujecieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka cynamonu Beza kokosowa: 3 białka(...)cukru pudru 10 dag wiórków kokosowych Wykonanie: Torto wnicę 0 średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypujemy bułką tartą . Składniki ciasta ( oprócz tartej bułki ) szybko wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki . Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i smażymy w szerokim rondlu z cukrem , cukrem waniliowym na końcu dodajemy cynamon, po odparowaniu
Gorący kąsekhamburgery z mięsa wołowego, podane z sałatą lodową, ogórkiem małosolnym, pomidorem i karmelizowaną czerwoną cebulą. Całość idealnie smakuje z najprostszym sosem ketchupowo-majonezowym. Pycha :) Składniki na 4 hamburgery: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) 400 g mięsa mielonego wołowego (musi zawierać co najmniej 20% tłuszczu) 4 liście sałaty lodowej 2 czerwone cebule 1 pomidor 1 ogórek małosolny (ewent. konserwowy) sól(...)pieprz olej sos (majonez + ketchup) Na początku przygotować bułki (przepis tutaj ). Sałatę umyć, osuszyć i podzielić na mniejsze kawałki. Pomidora umyć i pokroić w plasterki. Ogórka pokroić w plasterki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć cebulkę (delikatnie przyprószyć ją solą). Mięso wołowe mocno wyrobić za pomocą dłoni. Uformować 4 kulki
Ugotowaćspałaszowały wszystko ze smakiem. Równie chętnie zjadły je później z samym keczupem ;) Paluszki podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. 1kg mrożonych filetów tilapii łyżka soku z cytryny bułka jajko sól świeżo zmielony pieprz przyprawa do ryb w młynku bułka tarta 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Filety rybne rozmrozić, osuszyć ręcznikiem papierowym. W razie konieczności usunąć ości(...)Rybę zmielić, skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, dokładnie odcisnąć, dodać do ryby. Całość przyprawić do smaku i dokładnie wyrobić rękoma gładką masę, dodając tyle bułki tartej aby łatwo można było formować paluszki. Na koniec dodać natkę, wymieszać. Łyżką nakładać masę i formować długie wałeczki. Panierować w bułce tartej i smażyć na złoty kolor z każdej strony
Smakołyki AsiKluski śląskie z bułką tartą Mega prosty przepis na kluski z dziurką czyli kluski śląskie. Nie ma bata, żeby się nie udały. U mnie w wersji z bułką tartą, ale tu pozostawiam dowolność. Mogą być z sosem, z cebulką i boczkiem, lub polane samym masłem. Klasyk nad klasyki, nie może go zabraknąć i na moim blogu. Prosty i smaczny przepis(...)naprawdę warto! Składniki: około 1 kg ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (o ilości użytej mąki poniżej) sól łyżka oleju do gotowania klusek pół kostki masła 3-4 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować i ostudzić. Zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę. Ziemniaki umieścić w garnku, ubić na dnie łyżką na płasko. Podzielić
na moim stole...