Smaczny burger domowej roboty. Mega kaloryczny ,mega soczysty. Czasami człowiek musi... :D Lubimy takie :D Yummy! Składniki 500 g wołowiny 4 bułki hamburgerowe 100 ml bulionu wołowego kawałek świeżego imbiru 1/2 łyżeczki białej gorczycy 1/2 łyżeczki ziaren kolendry łyżeczka pieprzu cytrynowego łyżeczka cayenne sól sałata rzymska 2 ogórki konserwowe pomidor malinowy czerwona cebula ketchup musztarda majonez Przygotowanie Normal(...)widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Formujemy burgery i grillujemy razem z bułkami (bułki trochę później ,tylko po wewnętrznych stronach). Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle
R'n'G KitchenSkładniki 100 g sera feta bakłażan 1 łyżeczka oregano 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kaszy bulgur 500 g mielonego mięsa drobiowego 100 g pieczarek 1/2 szklanki bułki tartej bułka tarta do obtoczenia 1 jajko natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Miąższ z bakłażana i fetę kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski(...)oliwek, doprawiamy solą ,pieprzem ,oregano. Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem gotujemy kilka minut ,odstawiamy do napęcznienia. Po ostudzeniu dodajemy do bakłażana i fety razem z mięsem mielonym ,startymi pieczarkami ,bułką tartą (w razie potrzeby zwiększamy ilość bułki tartej) ,posiekaną natką pietruszki oraz jajkiem. Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety ,obtaczamy w bułce tartej
R'n'G Kitchenpolecam tą bardzo smaczną kanapkę. Składniki: -pół puszki tuńczyka w kawałkach (może być i wodzie i w oleju jak kto lubi) -jajko ugotowane na twardo -łyżeczka majonezu -łyżeczka masła -bułka pszenna ok 100 g -kawałek papryki ok 50 g -troszkę cebuli -sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kanapkę z tuńczykiem podobnie jak inne kanapki przygotowuje się dosyć łatwo - w skrócie przekrój(...)bułkę i włóż wszystkie składniki do środka. W wersji rozszerzonej: posmaruj bułkę masłem, rozłóż równomiernie tuńczyka, połóż na nim pokrojone w plastry jajko i posmaruj je lekko majonezem. Na górę połóż paski z papryki i pokrojoną w piórka cebulę. Posyp lekko od góry solą i pieprzem, zamknij bułkę. Bułka może być dodatkowo podpieczona w piekarniku do lekkiej chrupkości. Koszt
Tanie przepisy studenckieSKŁADNIKI : 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 1 jajko 1 czerstwa kajzerka 5 rzodkiewek 3-4 gałązki koperku świeżego sól i pieprz do smaku 1,5 szklanki bułki tartej olej rzepakowy do smażenia PRZYGOTOWANIE : Rzodkiewki myjemy, odcinamy ich końce i ścieramy na drobnych oczkach, koperek siekamy. Czerstwą bułkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Do miski przekładamy mięso(...)mielone, dodajemy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rzodkiewkę i koperek oraz odciśniętą bułkę i bułkę tartą - wyrabiamy mięsną masę. Z masy formujemy wałeczki, obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Smażmy z wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu do ładnego zarumienienia i upieczenia mięsa
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDomowe pieczywo jest moim ulubionym. Świeże, pachnące bułki z chrupiącą skórką są idealne na każde śniadanie. Przyznam, że długo szukałam przepisu który w 100% oddawałaby smak moich ulubionych bułek ... Jednak opłacało się szukać ... Dziś idealnym przepisem dla mnie dzielę się z Wami :) Bułki wrocławskie SKŁADNIKI : 1/2 kg mąki pszennej + do podsypania 13 g świeżych drożdży(...)wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę. Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikapusty 2 marchewki 2 łyżki masła 1/2 pęczku koperku 1/2 pęczku szczypiorku 1 łyżeczka cukru sól pieprz Pulpety: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 bułka kajzerka 1 jajko mleko do namoczenia bułki 1 łyżeczka musztardy sól pieprz olej do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: Mięso włożyć do miski, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek(...)przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w mleku po czym odcisnąć. Wszystko razem wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić i uformować z mięsa małe pulpety po czym obtoczyć je w bułce tartej. Obsmażyć z każdej strony na oleju. Kapustę drobno poszatkować. W rondlu roztopić masło i dodać kapustę, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę,cukier, sól, pieprz. Dolać 1/2 szklanki wody
O kuchni z uczuciemjechałam, dwa razy! - wykrzykuję radośnie z nieukrywaną satysfakcją - Wiesz jak super, jak wysoko...! - Ale za to jechałem tirem! - Phi...! Tirem...! Tirem to każda tirówka jeździ! Bułki Sołtysa - pszenne bułki z przedziałkiem (przepis znaleziony na epicuriousie ) Składniki: 175 ml ciepłego mleka 2 łyżki miękkiego masła łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 2 łyżki ciepłej wody 1 opakowanie(...)suchych drożdży 1 duże jajko 2,5 szklanki mąki + do podsypywania 2 łyżki roztopionego masła 2 łyżki zakwasu pszennego (dodałam od siebie, w naiwnej nadziei, że bułki utrzymają świeżość również następnego dnia - nie utrzymały, ale miały fajny smak!) 1. Rozgrzać mleko i rozpuścić w nim masło, cukier i sól, odstawić do przestygnięcia. Mąkę przesiać, drożdże rozpuścić w ciepłej
Kuchnia Prezydentowejkaszy gryczanej, 2 cebule, 1 ugotowana marchew, 1 ugotowana pietruszka, 1 łyżka płaska przypraw toskańskich, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku, 2 małe jajka, 4 -5 łyżek mąki pszennej, bułka tarta, 0,5 kg pieczarek, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 2 ząbki czosnku ze skórką, 0,5 bulionu z gotowanego mięsa, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego(...)cebulą, marchewką i pietruszką. Dodajemy tymianek, przyprawy toskańskich, doprawiamy solą i dużą ilością czarnego pieprzu. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, 3 płaskie łyżki mąki i ok. 4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie mieszamy. Kasza nie powinna się rozsypywać, jeśli masa jest za rzadka (różnej wielkości są jajka) wystarczy odrobinę mąki i bułki. Z masy formułujemy równe krążki, które obtaczamy
Moniki Smakołykizapiekana ciabatta z papryką, świeżą bazylią i tofu wędzonym ~ Kto powiedział, że kanapka musi być bułką rozkrojoną na pół z ułożonymi na niej dodatkami? :) Nie dość, że w powyższej wersji wygląda ciekawie to i od razu jakoś fajniej smakuje :) PRZEPIS /1 porcja/ ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego Polsoja + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już(...)cytrynowy ~5 kawałków papryki czerwonej ~10 listków świeżej bazylii Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego, obciążyć i wstawić na noc do lodówki (lub na min. 1-2h). Bułkę pokroić wszerz pięć razy (uważając, żeby jej nie przekroić -> patrz zdj. pierwsze). Każde przecięcie następnie lekko rozchylić, żeby je poszerzyć. Tofu odwinąć, pociąć na pięć plastrów, posypać przyprawami
breakfast of dreamsznaczy, że lubicie jeść zdrowo i smacznie. 1200 g obskubanego od kości mięsa z rosołu 250 g surowego boczku (lub podgardla) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 bułka (najlepiej sucha) 5 łyżek bułki tartej 1 jajko ok. 230 ml wody po gotowaniu boczku 55 g przyprawy "Pasztet domowy" od Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody(...)liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie, małymi dawkami. Po prostu musimy wyczuć odpowiednią konsystencję mięsnej masy
Marder&Marder Manufacturesmak z dzieciństwa! Czego użyłem? Karminadle: -300 gram zmielonego na Waszych oczach filetu z indyka -150 gram zmielonego na Waszych oczach wołowego (u mnie ligawa) -jajko do mięsa -starta bułka (własna najlepiej) do mięsa (łyżka) -pół cebuli drobno posiekanej -jajko do panierki -dwie-trzy łyżki mleka -starta bułka (własna najlepiej) do panierki -sól, pieprz, papryka słodka mielona -mała garść żurawiny(...)Surówka: -ogórek zielony, obrany i pokrojony jak do mizerii -trzy łyżki kukurydzy konserwowej -dwie duże łyżki jogurtu naturalnego -łyżka śmietany 12% -sól, pieprz Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem i bułką tartą. Dodajemy cebuli, wyrabiamy. Solimy i pieprzymy do smaku i dodajemy papryki (u mnie około łyżeczki). Wyrabiamy. Na końcu dodajemy posiekaną żurawinę i wyrabiając układamy kotlety. Jajko roztrzepujemy z mlekiem
BaRepasśniadanko. Wiem, że niektórzy z Was próbowali już wypieku chleba z mojego przepisu, jestem bardzo szczęśliwa! Mam zatem nadzieję, że skoro próbowaliście już chleba, spróbujecie też upiec domowe bułki z rozmarynem . Składniki: 20 gramów świeżych drożdży lub 10 gramów suchych drożdży ½ łyżeczki cukru 2 łyżki mleka 500 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 50 gramów roztopionego masła(...)łyżki stołowe świeżego posiekanego rozmarynu 280 gramów letniego mleka Z podanej ilości wychodzi 12 bułek. Wykonanie: Jeśli użyjecie świeżych drożdży, należy je pokruszyć do miseczki, dodać cukier i dwie łyżki stołowe mleka. Następnie całość dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. W przypadku, gdy użyjecie drożdży suchych, należy je dodać bezpośrednio do mąki wraz z cukrem, z pominięciem
Garniec Magaliewszystkim. Niestety pochodzenie, powstanie tej potrawy nie jest nigdzie opisane. Ale czy to ważne? :) Grunt żeby było smacznie! A jest! Składniki: ½ kg mięsa wołowego ½ kg mięsa wieprzowego 2 czerstwe bułki bułka tarta 2 żółtka 2 cebule 1 łyżka smalcu sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Bułki namoczyć w mleku lub w wodzie i dokładnie odcisnąć. Mięso przepuścić dwa razy przez(...)maszynkę, dodać dobrze odciśnięte bułki, żółtka i cebulę usmażoną na smalcu lub maśle. Doprawić do smaku solą i pieprzem (można dodać trochę zimnego rosołu) i wszystko bardzo dokładnie wyrobić. Następnie formować owalne kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na wolnym ogniu z obu stron
Tradycyjna KuchniaUwielbiam grzybowe potrawy- a pasztet to mój debiut. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 kg świeżych grzybów 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 2 czerstwe bułeczki 2 łyżki śmietany 2 łyżki tartej bułki Sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku 3 jajka Tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić i usmażyć na tłuszczu z pokrojoną cebulą. Dodać namoczone(...)odciśnięte bułki i całość dokładnie wymieszać. Wbić jajka, wsypać bułkę tartą, dodać śmietanę, przyprawy do smaku, wymieszać raz jeszcze i zmielić. Formę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wyłożyć masę grzybową i piec w temperaturze 190 stopni przez około 60 minut. Gotowy, upieczony pasztet podawać z pieczywem lub z sosem do obiadów
Tradycyjna Kuchniajajkami na twardo w środku. Można jednak podawać również na ciepło analogicznie jak kotlety mielone. Zapisz przepis Drukuj Składniki 750g mielonej szynki lub biodrówki wieprzowej 1/2 czerstwej pszennej bułki 3 średnie (M) i jedno duże (L) jajko 1 średnia cebula (150g) 3 gałązki natki pietruszki 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki(...)muszkatołowej 1 czubata łyżeczka majeranku Dodatkowo odrobina masła i 1-2 łyżki bułki tartej do przygotowania foremki Instrukcje Bułkę namaczamy w letniej wodzie przez 20-30 minut, po czym odciskamy i mocno rozdrabniamy. W międzyczasie cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Z natki pietruszki usuwamy najbardziej zdrewniałe części i drobno siekamy. Duże jajko dokładnie roztrzepujemy. Mięso wstępnie urabiamy widelcem dodając
Kulinarna Pokusa