bułki - 33426 przepisów (strona:153/2229)

Kajzerki z nadzieniem czyli bułki z niespodzianką. 116

się zrumieni dodajemy pokrojone cebule i dusimy do miękkości. Ta miękkość musi być taka bardzo mocna, nawet wręcz mięsko musi być lekko rozgotowane. Właśnie to będzie sukcesem udanych bułek. Bułki przekrawamy na pół i  z każdej połówki wybieramy ile się da tego miękkiego środka. Radzę każdy większy kawałek zaraz porozrywać na drobniejsze. Później unikniemy przysłowiowych kluch. Ogórki kroimy(...)dodajemy przyprawy i jeszcze z pięć minut dusimy razem. Jeśli odparowała nam cała woda, radzę dolać z 1/3 szklanki aby to wszystko namokło i rozmokło. Po lekkim ostudzeniu ( ponieważ bułki trzeba nadziewać ciepłym farszem) dodajemy mięso do środków z bułek i ogórków i dokładnie mieszamy. I taką masą napełniamy bułeczki. Układamy na jakiejś misce lub tacy, przykrywamy  ściereczką

Dieta moja pasja
Kotlety mielone z żółtym serem 174

mięsa mielonego, np. z szynki 100 g sera żółtego, np. w jednym kawałku 1 szklanka letniej wody lub mleka kilka gałązek zielonej pietruszki 1 jajko 1 czerstwa bułka sól, pieprz ostra papryka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ser żółty pokroić w zgrabną kostkę. Czerstwą bułkę namoczyć w letnim mleku lub wodzie. Lekko odcisnąć z nadmiaru płynu. Do miski(...)przełożyć mięso mielone. Wbić jajko. Dodać  miękką bułkę i posiekaną zieloną pietruszkę. Całość przyprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Wszystko dokładnie wymieszać. Z przygotowanego mięsa mielonego formować kolety. Na środek położyć kostkę żółtego sera. Za pomocą dłoni uformować kulki, które należy lekko spłaszczyć. Przygotowane kotlety obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu

Ugotować
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 199

Małopolski tłuszczu jest naprawdę niewiele, co przełamuje stereotyp, że swojskie znaczy tłuste. Przygotowując pasztet trzymałam się podanej receptury, jednak jeśli wolicie gładsze pasztety, warto masę z mięsa, wątróbki i bułki zmielić jeszcze dwukrotnie. Pasztety w kuchni polskiej obecne są od wieków (konkretnie od XVI wieku) i dawniej również dbano o to, by były gładkie, o jednolitej konsystencji. Zamiast maszynek(...)słoikach! Dziwne? Nie, prawdziwe. Mogę tylko zacytować mojego kolegę…. „Tak było, tak było”… :) Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, karkówka) 300 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 1 czerstwa bułka 3 jajka 3 średnie cebule 2 łyżki smalcu sól, pieprz do smaku bulion do ugotowania mięsa olej i bułka tarta do wysmarowania i oprószenia keksówki Mięso myjemy i kroimy

Trzeci talerz
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 190

cebuli, do tego awokado i bogactwo wzmacniających odporność kwasów omega 9, nie wiem czy słowo niezdrowy fast food pasuje do tego burgera :):)  Składniki :  4 duże okrągłe pełnoziarniste bułki ulubione dodatki u mnie awokado, cebula, pomidor, rukola na burgery :  400g pieczarek 2 puszki fasoli ( może być również ugotowana) 1 cebula 1-2 duże ząbki czosnku 3-4 łyżki(...)otrębów bułka tarta sos sojowy pieprz, sól przyprawy do wyboru (u mnie papryka wędzona, czerwona czubryca, oregano i czosnek w proszku) Przygotowanie :   Siekamy czosnek i cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę

zdrowa vege kuchnia
ŁABĘDZI PUCH – CIASTO KOKOSOWE Z KRUSZONKĄ 179

kokosowej masy „budyniowej” z lekko kwaśnym dżemem i chrupiącą kruszonką tworzy fantastyczną całość, które żaden łasuch się nie oprze! Co jest jeszcze zaskakujące?! Masa jest zrobiona z bułek kajzerek – tak tak, bułki kajzerki są składnikiem masy! Każdy dziwi się, kiedy to słyszy a potem już tylko oblizuje się ze smakiem. Spróbujcie i Wy! Polecam! SKŁADNIKI: ( blacha(...)BISZKOPT: * jajko – 5 szt * cukier – 3/4 szkl * mąka pszenna – 3/4 szkl * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA: * bułki kajzerki – 2 szt * mleko – 3 szkl * cukier – 0,5 szkl * cukier waniliowy – 2 łyżki * kokos – 100 g * masło – 200 g * dżem aroniowy lub z owoców leśnych – 1 słoik KRUSZONKA KOKOSOWA: * masło

Ostra na Słodko
BURGERY Z WOŁOWINĄ I JALAPENO 174

SKŁADNIKI: Burger   4 bułki 4 kotlety Burgery 100 %mięsa mielonego wołowego 20 dag ser żółty 2 ogórki konserwowe ok 4-6 plasterków papryczki jalapeno 1 szalotka sos 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu sól i pieprz PRZYGOTOWANIE:  Burgery wkładam do piekarnika na ok 20 min w 180 stopniach. Następnie wszystkie składniki sosu łączę(...)sobą. Między czasie ogórka kroję w słupki a cebulkę w drobną kostkę. Po upieczeniu mięsa, bułki kroję na pół. Na bułkę kładę mięso i posypuję żółtym , tartym serem. Wkładam do piekarnika na ok 10 min w 180 stopniach, aż bułka będzie chrupiąca. Po upływie tego czasu wyciągam bułkę z mięsem i serem, mięso smaruję sosem, kładę cebulę,ogórki jarmuż oraz

Gotowanie Patki
Pietruszkowa pierś z kurczaka 117

pewnością każdy z nas przygotowywał panierowaną pierś z kurczaka standardowo w bułce tartej , i ja sama często ją przygotowuję , ale tym razem zapraszam na panierkę z dodatkami pietruszki , smak bardzo przyjemny , bardzo fajny sposób na obiady niedzielne . Składniki  ( dla 3 osób ) 1 duża pierś podwójna z kurczaka  2 jajka  2 szklanki bułki tartej  1 pęczek pietruszki(...)kurczaka kroję na plastry , doprawiam do smaku , dodaję pokrojoną cebulkę i odstawiam na noc do lodówki .Na następny dzień  w osobnych talerzach rozbijam jajka , a w drugim bułkę tartą z pietruszką , lecz najpierw bułkę tartą wkładam do malaksera wraz z pietruszką i zmielę tak aby bułka połączyła się z pietruszką . Jak już mamy przygotowaną panierkę , zaczynamy panierować nasze mięso

Mój Smak
Pieczeń rzymska z pieczarkami i marchewką 210

Składniki: ok. 1 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 duża marchew 5 dużych pieczarek 1 cebula 1 łyżka domowej roboty czosnku i cebuli w proszku 1 łyżka oleju 5 łyżek bułki tartej + 100 ml mleka 1 jajko 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej natki pietruszki sól do smaku (ok. 1 łyżeczki) pieprz mielony biały (ok. 1 łyżeczki) bułka tarta do posypania(...)pieczeniu – 1 łyżka Przygotowanie pieczeni: Bułkę tartą zalewamy mlekiem aby napęczniała. Cebulę kroimy w drobną kostkę, umyte pieczarki kroimy w dość grubą kostkę, całość podsmażamy na oleju, doprawiając do smaku sola i pieprzem i studzimy. Marchew obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do doprawienia mięsa wykorzystujemy dodatkowo domową suszoną cebulę z czosnkiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki tostowe 107

wypróbowania przepisu . Składniki ( dla 3 osób ) 12 kromek chleba tostowego  12 plasterków sera żółtego   6 pieczarek  12 plasterków szynki konserwowej  2 jajka  bułka tarta  sól  pieprz  Wykonanie  Z naszego chleba tostowego odcinam wszystkie boki , następnie wałkiem do ciasta wałkuję do uzyskania płaskiej kromki chleba , jak już mamy wszystkie kromki chleba(...)kiedy mamy na naszej kromce wszystkie składniki , zwijamy je w roladki , i tak postępujemy do wykorzystania chleba tostowego .  Kiedy mamy przygotowane roladki , rozbijamy jajko i osobnym talerzu wsypujmy bułkę tartą , dodajemy do jajka odrobinę soli , oraz pieprzu i panierujemy w jajku i bułce , i wykładamy na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju , smażymy na złoty kolor .  Po usmażeniu wszystkich

Mój Smak
Sznycle z indyka 135

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gram mięsa mielonego z indyka 1 łyżka musztardy Dijon 1 średniej wielkości cebula czerwona 2 bułki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka drobno krojonej natki pietruszki 1/2 szklanki bułki tartej olej słonecznikowy do smażenia bądź smalec 1 jajko Bułki moczymy w wodzie(...)miękkie, odciskamy. Do miski wkładamy mięso, drobno pokrojoną cebulę, odsączone z wody bułki, jajko, sól, pieprz, mąkę, musztardę oraz natkę pietruszki. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki średniej wielkości (około 5-6 cm średnicy), lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu na jasno brązowy kolor. Smacznego! Zamiast mięsa z indyka możemy użyć mięsa wołowego bądź wieprzowego

mecooks
MIELONE KOTLECIKI Z KURCZAKA 173

Delikatne i mięciutkie kotleciki drobiowe z mielonego mięsa kurczaka. Z dodatkiem smażonej cebulki, czosnku i mielonej kolendry. W panierce z tartej bułki, parmezanu i odrobiny czarnego pieprzu.  Łatwe w przygotowaniu. Szybko znikają z talerzy. Najlepiej smakują z ziemniaczkami purée i mizerią z ogórków. SKŁADNIKI / około 12 kotlecików 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku / starte na tarce(...)kurczaka (lub gotowego mięsa mielonego) 1 czerstwa kajzerka mleko do namoczenia (ok 1/3 szklanki) 1 jajko sól morska, pieprz 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 szklanki tartego parmezanu 1/3 szklanki bułki tartej oliwa WYKONANIE Bułkę kroimy na grube plastry, układamy np. w salaterce i zalewamy mlekiem. Odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Lekko odciskamy. Cebulę i czosnek smażymy na 2 łyżkach

cool and minty
Ziemniaczane krokieciki z karpia 183

ugotowane ziemniaki, które zostały z wczorajszego obiadu ;) Składniki na około 12 krokiecików: 400 g wyfiletowanego karpia (bez ości) 300 g ugotowanych ziemniaków 1 mała cebula 1 jajko 1 sucha bułka 1 szklanka mleka 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku ewentualnie 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Do panierowania: 1 jajko 4 łyżki mąki 1 szklanka bułki tartej(...)olej do smażenia Bułkę namaczamy w mleku. Mięso z karpia, ziemniaki oraz odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia. Do masy dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, jajko, sok z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do karpia pasuje również natka pietruszki (nie dodałam jej ze względu na dziecko, które za nią nie przepada), więc można ją również dodać. Wyrabiamy gładką masę

Trzeci talerz
Pulpeciki rybne z sosem babci Basi 131

możemy kupić gotowe i polać sosem wg. podanego przepisu. Polecam ! Składniki na pulpeciki : 1 kg dowolnej ryby ( mogą być różne gatunki , ja użyłam śledzi zielonych ) 1 cebula duża, 1 bułka namoczona w wodzie ( lub w mleku ) 1 jajko, przyprawa do ryb, sól, pieprz, bułka tarta ( do panierowania ),   Wykonanie pulpecików : Ryby dokładnie oczyszczamy i mielimy razem z bułką namoczoną(...)mleku i cebulą. Dodajemy jajko, przyprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpeciki ( dłonie najlepiej moczyć w wodzie, żeby pulpeciki nie kleiły się do dłoni ) Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju ( ja dodałam jeszcze masła klarowanego ) na złoty kolor. Sos do pulpecików : 1 kubek jogurtu naturalnego, 3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, szczypiorek

Pysznosci Babci Basi
Bułki zapiekane z jajkiem 151

Zauważyłam, że ostatnio dość często na blogach kulinarnych pojawiają się przepisy na jajka zapiekane w bułce. U nas w domu śniadanie w takiej formie po raz pierwszy pojawiło się już jakiś czas temu i muszę przyznać, że mi posmakowało. Niby nic wyszukanego, a zawsze to jakaś inna, ciekawsza odsłona nudnych jajek i bułki.  Składniki: bułki (u mnie grahamki) ulubiona(...)wędlina ser żółty cebula, papryka, pieczarki, czy inne warzywo które przyjdzie nam do głowy jajko masło przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka   Ostrożnie odciąć górną część bułki i wydrążyć środek. Wnętrze bułki delikatnie posmarować masłem, wyłożyć je najpierw pociętą na mniejsze kawałki wędliną, startym serem oraz pozostałymi posiekanymi dodatkami warzywnymi. Na wierzch wbić delikatnie jajko, tak aby nie uszkodzić żółtka

Simply Food
Ciabatty z figami i kozim serem 119

kozi ser jest naszym oczkiem w głowie...a już w połączeniu z figami i sosem miodowym...oł! Wymiękamy <3 Pyszny pomysł na szybką i smakowitą przekąskę. Składniki 4 bułki ciabatty (do pieczenia) 4 figi 300 g koziego sera (roladka) ogórek zielony sałata lodowa Sos: 4 łyżki miodu 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego (białego) 1 łyżka(...)musztardy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bułki kroimy na pół. Figi, ogórki i ser kroimy na plasterki. Oliwę, ocet, miód i musztardę mieszamy do momentu kiedy wszystkie składniki dokładnie się połączą. Na górnej części bułki kładziemy plastry figi, sera i zapiekamy ( razem z dolną częścią bułki) 20 min w temperaturze 180°C. Po wyjęciu

R'n'G Kitchen