Pyszne kotleciki z niespodzianką które są bardzo aromatyczne i soczyste. Składniki: 7-8 pomidorów koktajlowych 500 gram mięsa mielonego od szynki 1 jajko ząbek czosnku 1 mała bułka mleko do wymoczenia bułki sól,pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bułkę namoczoną w mleku. Wbijamy jajko , doprawiamy(...)smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Z mięsa formujemy małe owalne kotleciki wkładając do środka pomidorki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron
Bajeczna KuchniaSkładniki: 9 jajek 1 cebula 1 bułka 1/2 szklanki mleka bułka tarta 1 łyżka masła jedno jajko surowe tłuszcz do smażenia sól pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. W mleku namoczyć bułkę i odcisnąć. Obrane jajka, bułkę, przesmażoną cebulę zmielić w maszynce, dodać durowe jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać, formować kotleciki, obtoczyć(...)bułce tartej i smażyć z obu stron. Źródło: 173 specjały Siostry Anastazji
Pychotkaaaklasycznych kotletów mielonych. Wyszło lepiej niż się spodziewałam! Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 1szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej pęczak 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku ulubione zioła świeże lub suszone (tymianek, mięta, koperek) sól, pieprz do smaku oraz(...)łyżki bułki tartek masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Kaszę płuczemy na sicie, a następnie gotujemy, aż będzie miękka. Gotuję ją w proporcjach: ½ szklanki suchej kaszy na 1 szklankę osolonej wody, do tego 1 łyżeczka masła. W razie potrzeby, gdy kasza jest gęsta ale jeszcze twarda, dolewam trochę wody. Odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę
bistro mamamięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 100 g białego ryżu (u mnie 1 woreczek); 1 średnia marchewka; 1/2 małej kapusty pekińskiej; Pęczek natki pietruszki; 2 jaja; 3 łyżki bułki tartej; Sól; Pieprz. Sos: 200 g koncentratu pomidorowego; 1 litr zimnej wody; 1 łyżka vegety; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka ziół prowansalskich; 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 250 ml zimnej(...)wody; Sól; Pieprz. Dodatkowo: Bułka tarta do obtoczenia kotletów; Olej do smażenia kotletów. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzić. Marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Kapustę pekińską umyć, osuszyć, drobno poszatkować. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać wystudzony ryż, startą marchewkę, posiekaną kapustę
Gospodyni Miejskaczęść mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka ½ kg podgardla wieprzowego 200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA: 1 cebula – średnia 3 jaja – całe 2 bułki poznańskie – nie mogą być kajzerki, bo są zbyt napuszone i za małe 1 łyżka jarzynki warzywnej VEGETA NATUR – jest bez glutaminianu sodu, aromatów i barwników oraz wzmacniaczy smaku – ewentualnie(...)gasić ognia. Do garnka z wywarem włożyć wątróbkę i parzyć 5 minut, następnie przełożyć do reszty mięsa. Po ostygnięciu, mięso oddzielić od kości. W ostudzonym wywarze namoczyć bułki na około 10 minut. Następnie bułki lekko odcisnąć z płynu. Ostudzone mięso, sparzoną wątróbkę, namoczone bułki, przesmażoną cebulę oraz marchewkę z wywaru przekręcić dwa razy przez maszynkę do mięsa o drobnym
Grunt to przepis!dwóch głębokich talerzach szykujemy panierkę. W jednym rozmącamy dokładnie całe jajko z dwoma łyżkami zimnej wody, żeby dodatkowo je upłynnić i napowietrzyć. Do drugiego talerza wsypujemy drobną, dobrą tartą bułkę. Kotletów nie maczam w mące. Nie jest to potrzebne, a tylko zwiększa ilość panierki na kotlecie. Ze świeżego, dobrze umoczonego w jajku i prawidłowo usmażonego kotleta panierka nigdy nie odpadnie(...)dodajemy 2 łyżki stołowe smalcu. Gdy tłuszcz już mocno rozgrzany i czuć charakterystyczny zapach gorącego smalcu zmniejszamy płomień i panierujemy po kolei kotlety najpierw w jajku, następnie w bułce. Za dużą ilość bułki otrząsamy. Delikatnie dociskamy bułkę do kotleta i od razu wkładamy je na gorący tłuszcz. Zmniejszamy ogień do średniego i smażymy kotlety z obu stron, do równego
Karo in the KitchenSkładniki: ok. 800g zmielonej wołowiny dobrej jakości 1 łyżka oliwy 1 łyżka wędzonej papryki 1-1,5 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu 5-10 g sera pleśniowego typu Lazur bułki do hamburgerów Dodatki do burgerów (ilość wg upodobania): cebula pokrojona w krążki pomidor pokrojony w plastry sałata – liście sos barbecue ogórki konserwowe pokrojone w plastry ser żółty w plastrach(...)Uwaga – pamiętajcie, że burgery, podobnie jak steki, mogą mieć różny stopień wysmażenia – od rare do well done (stopnie wysmażenia znajdziecie tutaj ). Pozostałe składniki, czyli dodatki przygotowujemy wcześniej. Bułki podpiekamy na grillu albo w rozgrzanym piekarniu, gdy mięso jest prawie gotowe. Jeśli chodzi o warstwy burgera, tak naprawdę istnieje pełna dowolność, są tylko pewne zasady :) Dolną bułkę smarujemy warstwą
Pociąg Do Kuchnidrobiowego - gotowanego więc zawsze staram się jakoś go przerobić jak już robię rosół Chickenburger ugotowane mięso z kurczaka troszkę masła pieprz syczuański (lub inne ulubione przyprawy), papryka słodka bułka majonez musztarda ketchup sałata lodowa pomidor inne dowolne warzywa Do dzieła! Bułkę przekrajmy na pół i kładziemy na patelni grillowej lub wrzucamy do opiekacza na kilka minut aby zrobiła się(...)ulubionych ziół i przypraw - u mnie pieprz syczuański i papryka słodka - na złoty kolor lub jak ktoś woli tylko delikatnie podgrzewamy.Mieszamy łyżeczkę musztardy z łyżeczką majonezu i smarujemy tym bułkę od środka. Na dół bułki kładziemy liść sałaty, następnie kurczaka, pomidor i znów sałata - polewamy ketchupem i przykrywamy wierzchem bułki. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniBułki Tarantule Zaduszki , Halloween ..jakkolwiek nazwiecie , jest powód żeby się troszkę pobawić i pobać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Dzieciory wymusiły dzisiaj na mnie coś strasznego do jedzenia- chciałam zrobić brukselkę , ale się ulitowałam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style(...)płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości nieco mniejszej niż docelowe bułki ( bo przecież wyrosną ) . Układamy na lekko poprószonym mąką , papierze do pieczenia . Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut .Parówki obieramy z celofanowej osłonki , każdą kroimy na trzy części , następnie nacinamy
Ogrodnik w podróżyKolejne już wspólne Wypiekanie na śniadanie . Akurat mam wolny weekend i czas na pyszne śniadanie. Dzisiaj tosty na słodko . U mnie z bananami i czekoladą. Składniki : * 1 bułka paryska * 2 jajka * 100 ml mleka * 2 łyżki cukru * masło * banan, czekolada gorzka * sok z cytryny * łyżka miodu lipowego Przygotowanie : Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka(...)omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć 4 - 5 plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może
Magiczne Życie MartyNieco inna wersja krokietów, ale jakże ciekawa! serki topione i Camembert z bułką tartą, to nietuzinkowe połączenie, by uzyskać farsz, wyśmienity w smaku, spróbujcie, tych niecodziennych krokietów! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2 jajka 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól do smaku olej do smażenia Farsz(...)serki topione śmietankowe 1 ser Camembert 1 bułka czerstwa 3 cebule 1 papryka czerwona 4 łyżki śmietany 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku 1 jajko 10 dag bułki tartej olej do smażenia Wykonanie: Przygotowujemy ciasto naleśnikowe z podanych produktów. Smażymy na małej patelni (22 cm) naleśniki odstawiamy do przestygnięcia. Do sera topionego dodajemy śmietanę, odciśniętą z mleka namoczoną bułkę
kgwjanczewoSkładniki na kotlety: (na około 10 sztuk) 5 filetów z mintaja lub innej ulubionej ryby (każdy po około 100 g) 500 gr ugotowanych ziemniaków 1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej garść pokrojonej natki pietruszki 2-3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżka soku z cytryny mleko do ugotowania ryby 1 łyżeczka kukrumy (opcjonalnie) pieprz sól do smaku Składniki(...)chrzanowy) 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki posiekanych kaparów 2 sztuki startych kiszonych ogórków (odciśniętych) pół posiekanej małej cebuli łyżka koperku łyżka szczypiorku sól i pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów (można użyć też kaszki kukurydzianej) 1 jajko do obtoczenia kotletów ( ja nie użyłam) olej do smażenia Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej w mundurkach. Obrałam je ze skórki
potrawyregionalnebułka paryska 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło owoce sezonowe: banan , pomarańcze, winogrona cukier puder Bułkę pokroić na plastry. W głębokim talerzu widelcem roztrzepać jajka (jak na omlet) z dodatkiem mleka i cukru. Rozgrzać patelnię. Bułkę wymoczyć w jajku z mlekiem. Na patelnię włożyć minimum 3 łyżki masła, rozprowadzić po całej patelni. Gdy zacznie skwierczeć włożyć(...)plastrów bułki i smażyć przez ok. 2 minuty, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Bułeczka ma być ładnie zrumieniona ale nie spalona, dlatego ogień pod patelnią nie może być zbyt duży. Odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Patelnię umyć lub wytrzeć ręcznikiem papierowym i powtórzyć smażenie z reszty bułki. Tosty podawać ze świeżymi owocami skropionymi sokiem z cytryny. Można
Gotowanie jest łatwefiletów rybnych. Jeśli znudziły Wam się panierowane filety, takie kotleciki siekane będą ciekawą odmianą. Doskonałe na piątkowy obiad. Składniki: 4 filety z mintaja 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kilka różyczek brokuła kilka gałązek koperku pieprz sól bułka tarta tłuszcz do smażenia Brokuła ugotować w osolonej wodzie, wystudzić i drobno pokroić. Filety rybne drobno posiekać. Bułkę namoczyć i odcisnąć(...)Rybę, jajko, bułkę, brokuła i posiekany koperek wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Formować kotleciki i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoto z obu stron
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMojej rodzinie bardzo smakowały, dlatego częściej będę je robić na piątkowy obiad. Pysznie smakują podane z ziemniaczkami surówką z kapusty. Składniki: 700 g filetów rybnych czerstwa mała bułka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania kilka gałązek koperku sól biały pieprz olej do smażenia Filety rybne zmielić w maszynce do mięsa. Koperek posiekać. Bułkę namoczyć, odcisnąć(...)dodać do ryby. Wsypać bułkę tartą i przyprawy. Wymieszać masę i formować małe płaskie kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej i smażyć powoli na złoty kolor
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia