bułki - 33426 przepisów (strona:168/2229)

Grzybki faszerowane grzybkami 127

opieńki, ale mogą być każde inne. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką. Następnie przygotowujemy farsz. -ok. 0,5 kg gotowanych grzybów -1 jajko -1 sucha bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko -pieprz    Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy(...)jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta.    Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą "udawały" kapelusze.    Uformowane grzybki smarujemy roztrzepanym jajkiem: nóżki samym jajkiem a kapelusze jajkiem z dodatkiem słodkiej papryki. Grzybki wstawiamy do pieca na 15 minut

Maminek kulinarny
Kotlety rybne 196

odsączeniu pozostało ok. 0,5 kg ryby. Z naszych doświadczeń wynika, że aby to uzyskać należy kupić przynajmniej 1 kg filetów mrożonych. Do tego potrzebujemy: -2 cebule -2 czerstwe bułki -1 jajko -bułkę tartą -pieprz ziołowy -warzywko -olej    Cebulę kroimy w grube krążki i szklimy na patelni na oleju. Zdejmujemy cebulę a olej zostawiamy do smażenia kotletów. Rybę(...)namoczoną i odciśniętą bułkę oraz cebulę mielimy w maszynce.    Do zmielonej masy dodajemy jajko, pieprz ziołowy i warzywko do smaku. Wyrabiamy i stopniowo dosypujemy tartą bułkę, aby uzyskać masę, z której można formować kotlety.    Uformowane, niezbyt grube kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju, kilka razy obracając. W zasadzie kotlety

Maminek kulinarny
Pasztet domowy pieczony 168

Walory smakowe domowego pasztetu są chyba wszystkim znane. Przepis nie jest trudny. Składniki: -1,5 kg łopatki -1 kg wątróbki drobiowej -4 jajka -2 czerstwe bułki -2 cebule -1 marchew -kilka ząbków czosnku -bułka tarta -kilka suszonych grzybów -seler -por -ziele angielskie -pieprz ziarnisty -listek laurowy -przyprawa Barbecue -sól, pieprz    Część łopatki ( 1 kg ) gotujemy w wodzie(...)ziarnistego, ziela angielskiego i listka laurowego.    Gotujemy do miękkości mięsa.    W tym czasie kroimy cebulę i czosnek.    Wątróbkę myjemy, czyścimy i osuszamy. Czerstwe bułki moczymy i odciskamy. Z rosołu wyjmujemy ugotowaną łopatkę, marchewkę, cebulę, czosnek i grzybki.    Na patelni, na niewielkiej ilości masła klarowanego lub oleju podsmażamy wątróbkę. Dodajemy pokrojone cebulę

Maminek kulinarny
Hamburger z salsą z awokado 190

mielonego mięsa wołowego 100 g boczku wędzonego 1 cebula oliwa z oliwek szczypta kminku 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli pęczek szczypiorku sól pieprz biały 4 bułki do hamburgerów sałata Salsa z awokado 1 awokado 150 g korniszonów 1 cebula dymka 1 papryczka chilli ząbek czosnku 1 pomidor sok z 1/2 limonki szczypta kminku sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy(...)plastry o grubości 1/2 cm. Plastry polewamy oliwą z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem. Natłuszczamy patelnię grillową. Cebulę grillujemy z obu stron. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Przekrojone bułki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Polewamy je oliwą z oliwek i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 2 minuty. Mięso smażymy na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. Salsa z awokado

Smakowity Blog Kulinarny
Kotlety z kaszy jęczmiennej 202

zewnątrz.O deliktanymi i miękkim wnętrzu.Z dodatkiem podsmażonej cebuli.Pycha!Składniki:200 g kaszy jęczmiennej;1 duże jajo;1 średnia cebula;2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli;4 łyżki bułki tartej;Sól;Pieprz;Bułka tarta do panierki;Olej do smażenia kotletów.Sposób przygotowania:Kaszę jęczmienną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę(...)podsmażyć na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki). Wystudzić. Dodać do kaszy.Do kaszy z cebulą dodać jajo, 4 łyżki bułki tartej, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić masę.Z masy formułować kotlety i panierować w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Masa na kotlety musi być zwięzła, nie może być rzadka

Gospodyni Miejska
Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem 261

masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody (do masy ryżowej); 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety; Pęczek koperku; 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); Sól; Pieprz; Bułka tarta do obtaczania kotletów; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem(...)opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Do przestudzonego ryżu wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, posiekany koperek, 1 pokrojoną cebulę, vegetę, masło oraz wodę i wyrobić ręką. Do mięsa mielonego wbić 2 jaja, dodać 2 czubate łyżki bułki tartej, 1 drobno pokrojoną cebulę, przyprawić solą i pieprzem i dobrze

Gospodyni Miejska
MÓJ SPOSÓB NA PYSZNE KOTLETY 2475

przygotowuję je już błyskawicznie. Powstają z kurczaka bez dodatków, z kurczaka z cebulą, z łopatki z cebulą i z łopatki bez cebuli. Odkąd odkryłam w sklepach super panierkę -  bułkę tartą ze złocistym lnem mielonym (po 50% bułki i 50% lnu) ich przygotowywanie stało się prawdziwą przyjemnością. Zawsze to mniej pszenicy. Dodatkowo jeszcze dodaję ziarna sezamu, by było jeszcze troszkę(...)super smak. Polecam :-)Składniki:- mięso z piersi kurczaka lub z łopatki wieprzowej (lub wedle uznania)- drobno pokrojona cebula (opcjonalnie)- sól i pieprz do smaku- olej kokosowy do smażeniaDo panierowania:- bułka tarta ze złocistym lnem mielonym- jajka (u mnie 2)- 1 łyżeczka oleju (lepiej utrzymuje się panierka, nie odpada po usmażeniu)- mąka kukurydziana (lub dowolna inna)Na głębokim talerzu

Smaczne Zdrowe
Kotlet schabowy panierowany 335

innej surówki to jeden z typowych niedzielnych obiadów w naszych tradycyjnych domach.Istnieją dwie wersje panierowania kotletów, jeden ten przedstawiony poniżej, i drugi do którego nie użyjemy bułki tartej. Na koniec możemy też kotleta polać jajkiem, które nam zostało z panierowania. Gdy jajko się zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić(...)sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec  z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa na grubość około 5 mm. Kotlety przykrywam folią spożywczą, żeby mięso

Kulinarne przygody Gatity
Kotlety z marchewki i kukurydzy (pieczone) - ok. 420 kcal 199

kukurydzy z puszki (80g + 20g)60 g (1 sztuka) cebuli30 g kaszy jęczmiennej perłowej grubej 30 g (pół) kajzerki 25 g (pół) roztrzepanego jajka10 g (1,5 płaskiej łyżki) bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego, ew. sólPrzygotowanie:1. Gotujemy na sypko kaszę (gotowałam w parowarze przez 30 min - zalaną wrzątkiem trochę ponad poziom kaszy).2. Lekko blendujemy 80 g kukurydzy(...)całkowity krem) 3. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki (paski) 4. Cebulę siekamy 5. Bułkę namaczamy w ciepłej wodzie. 6. Z marchewki wyciskamy sok (zrobiłam to normalnie biorąc bo garstce i zaciskając w pięści nad zlewem ;)) i dodajemy ją do kukurydzy (dosypujemy także pozostałe 20 g całej kukurydzy)7. Z bułki odsączmy wodę, rozrywamy i dodajemy

Malowane smakiem
POWRÓT DO SZKOŁY CZYLI KOTLECIKI Z JAJEK 129

lubimy wszyscy i na zimno i na ciepło.  Banalne, ale jakże smaczne danie :)) Składniki: 7 jajek ugotowanych 1 jajko surowe koperek lub natka 1 kajzerka lub odrobina bułki tartej cebula bułka tarta sól,pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć, jajka ugotować na twardo, obrać i zmielić wraz z wyciśniętą bułką. Równie dobrze można je po prostu podusić widelcem(...)będzie szybciej. Dodać posiekaną i podsmażoną cebulę,sól,pieprz,koperek,wbić surowe jajko i  wymieszać. Uformować kotlety. Obtaczać w tartej bułce i smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor. Fajnie smakują na ciepło jako danie obiadowe, z ziemniakami i sałatą - jak u mnie

Walijskie Pichcenie
pietruszkowo-cebulowe mielone na patyku z party dip barbecue... 185

Składniki: 50 dag mielone wieprzowo-wołowe, 1 sztuka cebula, 1 pęczek natka pietruszki, 1 sztuka jajko, 1 łyżeczka jarzynka kucharek,1 łyżeczka pieprzu mielonego, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy, 4 sztuki cebula, - ile potrzeba bułki grahamki, 1 opakowanie party dip barbecue Prymat + składniki cebulę zmiksować z natką pietruszki w pojemniku blendera pietruszkę wymieszać z mielonym, jajkiem, jarzynką(...)pieprzem i wszystko dobrze wyrobić wsypać tartej bułki tyle aby masa była nie za luźna patyczki przyciąć do średnicy patelni - na patyczkach formować owalne mielone i obsypać je lekko tartą bułką na patelni rozgrzać troszkę oleju i smażyć na rumiano z każdej strony mielone pod koniec smażenia wsypać talarki cebuli i wszystko podsmażać z 5 minut wymieszać opakowanie party

W Mojej Kuchni Lubię
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 172

Składniki: łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 2 sztuki, musztarda francuska 3 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku(...)buraczki zasmażane - w opisie mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, tartą bułką, pieprzem mielonym i odstawić na 15 minut aby bułka tarta napęczniała wziąć porcję mięsam i na dłoni zrobić placek i posmarować musztardą nałożyć plaster boczku wędzonego, kawałek kiszonego ogórka, cebulę nakryć porcją mielonego i uformować razem z tej ilości mięsa takie 3 zrazy duże

W Mojej Kuchni Lubię
Rybne mielone filety z dorsza z majerankiem 181

nasz organizm, więc warto często po nie sięgać :). Składniki na ok 10 -12 kotletów: 1 kg świeżej ryby, u mnie dorsz, ale każda będzie dobra 2 jajka 1 czerstwa bułka pół szklanki mleka 2 łyżeczki majeranku sól pieprz bułka tarta  1. Jeśli kupujemy rybę w całości należy wyciąć z niej filety. Dokładnie oczyścić z ości. Bułkę namoczyć w mleku.2(...)Przygotowaną rybę wkładamy do blendera, dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, jajka, majeranek oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Formujemy z nich kotlety i obtaczamy w bułce tartej.3. Smażymy.  Podajemy ze śmietaną, sosem czosnkowym, jogurtem naturalnym, lub ulubionym dipem

Apetyczna babeczka
Kotlety mielone z serem 178

Kotlety mielone z serem SKŁADNIKI: 400 g wołowina bez kości, 200 g bułka czerstwa, 600 g Wieprzowina -łopatka, 2 szt jaja, 100 g bułka tarta, 100 g cebula, 100 g ser żółty starty, smalec do smażenia, sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso umyć, oddzielić od kości, pokroić w kawałki. Bułkę namoczyć w letniej wodzie i odcisnąć. Cebulę obrać, opłukać, pokroić(...)plastry i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, bułkę i cebulę zemleć w maszynce. Do masy mięsnej dodać jaja, pieprz, sól, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej formować kotlety, w środek kłaść po trochu sera żółtego, uformować kotlety i obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return

Kuchnia Danusi
Pasztet z królika babka 180

Pasztet z królika babka SKŁADNIKI: królik - 2 kg podgardle wieprzowe - 60 dag wątróbka - 40 dag jajka - 4 szt bułka kajzerka - 3 szt marchewka- 2 szt pietruszka - 1 szt seler -0,5 szt por - kawałek liście laurowe - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarenka pieprz i sól gałka muszkatołowa cebula - 1 szt tłuszcz bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Podzielone mięso z królika opłukać, przełożyć(...)dodać razem z przyprawami i cebulą do mięsa, gotować do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać podgardle i wątróbkę, gotować. Wyjąć mięso, ostudź , a następnie oddziel mięso od kości. Bułki namoczyć w wywarze mięsnym, odcisnąć. Królika , wątróbkę i podgardle oraz bułki zmielić dwa razy w maszynce do mięsa. Dodać do masy jajka, przyprawy, wymieszać. Wyrób masę, przełóż do dwóch form

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania