bułki - 33426 przepisów (strona:156/2229)

Pieczeń z jajkiem 107

porównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) 7 jajek 3 bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące) 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy surowe. Bułki moczymy w wodzie(...)Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka

Czary - gary w kuchni
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 190

początku dwudziestego wieku, w Filadelfii. I znowu – jak w przypadku wielu kulinarnych odkryć ameryki – i tutaj swoje palce maczali włoscy imigranci. Właściciele wózka z hot-dogami nadziali długą bułkę wołowym stekiem, papryką, cebulą i przerażającą ilością sera. Nikt na takie połączenie nie zostanie obojętnym. Kanapka popularna jest w całych stanach, nie tylko jako danie uliczne, ale też jako potrawa restauracyjna(...)półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie.   Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno

Karo in the Kitchen
Ziemniaczany suflet ze śledziem 116

Kuchnia kaszubska  Składniki pół kg ziemniaków 3 żółtka 5 białek pół kostki masła 1 duża czerstwa pszenna bułka mleko 1 łyżka tartej bułki 4 świeże filety śledziowe (bez skóry) kapary gałka muszkatołowa sól pieprz   Przygotowanie   Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki(...)bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką. Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut

R'n'G Kitchen
Kotlety z grzybami wg Aleex 122

smakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty(...)kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować kotlety. Każdego obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami

W mojej kuchni
Kurczakburger - domowy fast food. 134

mono lub, co gorsza, stereo ;) - Dobrze, a co byś zjadł? - A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź). To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie(...)się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;) Składniki: Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz/ulubione przyprawy do drobiu 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oliwa Bułki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 150 ml mleka

zadanie-gotowanie
Puszyste i lekkie kotleciki z tuńczyka i jajek 246

śmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować(...)malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpety rybne w zalewie octowej 197

Składniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy(...)nadmiaru wody, bułki namoczymy w mleku, cebulę obieramy przekrajany na cztery części. Maszynką do mielenia mięsa mielimy filety rybne, odciśnięte bułki z mleka oraz cebulę, dodajemy roztrzepane jajka przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę rybną. Z wyrobionej masy formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Z podanych składników gotujemy zalewę, dodajemy pokrojoną

kgwjanczewo
Pieczeń rzymska nadziewana sałatką jajeczną 237

sałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek,  czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu, 100g  masła bułka tarta Przygotowanie: bułkę namaczamy w wodzie lub mleku,odciskamy.Cebulę kroimy w kostkę szklimy(...)maśle. Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy

Swojskie jedzonko
Domowy pasztet pieczony drobiowo-cielęcy 278

mały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego 3 jajka pół szklanki bułki tartej szklanka wywaru z gotowania mięsa i warzyw 2 łyżeczki morskiej gruboziarnistej lub zwykłej i 1 niepełna łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2,5 łyżeczki czosnku(...)niedźwiedziego po 1 łyżce masła i oleju  odrobina masła i bułki tartej do formy Przygotowanie: Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują.  Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz. Pół cebuli z resztą warzyw ułóż na mięsie i całość zalej zimną wodą do przykrycia. Dodaj

Anioszek w kuchni
Kotlety z jajek 177

przepadają za zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad. Składniki: 10 jajek 4 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta bułka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy ze skorupek ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Polski pasztet z królika 137

jednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem(...)dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy opłukaną i oczyszczoną wątróbkę i dusimy jeszcze 10 minut. Mięso i wątróbkę wyciągamy, żeby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze i odciskamy. Mięso z królika oddzielamy od kości. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek i słoninę również kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek ze słoniną

Trzeci talerz
Włoska zapiekanka z bakłażana z sosem pomidorowym – wegetariańska lazania 229

względu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g(...)ręcznikiem papierowym. 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) Jaja roztrzepać z 1 łyżeczką soli w głębokim talerzu (takim, żeby zmieścił się plaster bakłażana) . Na dwóch innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania

Moja Delicja
Kotlety mielone - klopsy ! 182

żeby nie były surowe w środku... Na szczęście moje obawy były zbędne bo surowe mięso nie było takie straszne a klopsiki wyszły pyszne.:) Składniki: -pół kilo mięsa mielonego -1 bułka -1 jajko -przyprawy (majeranek, sól, pieprz) -czosnek (może być starty na tarce na najmniejszych oczkach lub czosnek granulowany) -bułka tarta -mąka -olej lub margaryna Sposób przygotowania: Bułkę zostawiamy w wodzie(...)mleku aby zmiękła. Kiedy bułka będzie gotowa wyciskamy z niej wodę a następnie mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, i przyprawami. Przyszykowujemy sobie panierkę w proporcji 2:1 czyli dwie łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki itp. Formujemy klopsiki i obtaczamy w panierce. Mielone smażymy na małym ogniu na margarynie lub oleju z jednej i drugiej strony. Smacznego

Magia jedzenia.
VEGE burgery z buraka i kaszy jaglanej 180

marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale... lub wasza własna kombinacja, nie żałujcie, burgery powinny być dobrze doprawione. Odpowiednią konsystencję uzyskacie dodając miej lub więcej bułki i mąki. Możecie też dodać 1 i 1/2 łyżki siemienia lnianego, wcześniej zmielonego i namoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański(...)przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3  małe buraki (ugotowane lub upieczone)   200 g ugotowanej kaszy jaglanej   100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni)   3 marchewki   1 biała cebula   10 g Kakao Ekstra Ciemne z Ghany E.Wedel   1 opakowanie pokruszonych sezamków E.Wedel   1 limonka   2 cm korzenia

SzczyptaSmaQ
Pasztet z królika 212

kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2  jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1-2 łyżeczki suszonego, mielonego czosnku  sól, pieprz + wywar z gotowania mięsa do rozrzedzenia(...)masy bułka do wysypania foremek,  parę plastrów słoniny lub boczku  przygotowanie Boczek umyć i pokroić w kostkę, umyte części królika podzielić na mniejsze kawałki jeżeli jest taka potrzeba. Mięsa, oprócz wątróbki, włożyć do garnka, dodać warzywa, parę ziarenek pieprzu, listek laurowy, ziele angielskie, trochę posolić, zalać niedużą ilością wody - tak aby tylko mięso zakryć, gotować do miękkości. Najwygodniej

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania