przygotować na grillu :-) Dziś mam dla Was propozycję prostych i pysznych burgerów, które z pewnością znikną w oka mgnieniu podczas ogrodowego przyjęcia :-) Przy takich upałach często posiłkuję się gotowymi bułkami do burgerów, ale możecie je też upiec według własnych, sprawdzonych procedur :-) Za to w deszczowy dzień możecie burgery przygotować na grillu elektrycznym lub zwyczajnie na patelni :-) SKŁADNIKI Kotlety(...)łyżeczka oleju pieprz mielony Dodatkowo: Sałata Pomidor Czerwona cebula Ser topiony w plasterkach lub mozzarella w plasterkach Keczup, majonez, musztarda lub inne sosy (dowolnie, co lubicie) 4 bułki do burgerów Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki kotletów i wyrabiamy do chwili, aż mięso odchodzi od dłoni. Formujemy cztery płaskie kotlety i grillujemy na złoty kolor
Czary - gary w kuchnismaku, a sama akcja jest wspaniałą zabawą i okazją do porównania jak to samo danie przygotowują różne osoby :-) Możecie w ten sposób przygotować różne pieczywo, ja polecam kawałki bułki pszennej lub chałki :-) SKŁADNIKI kilka kromek bułki (ja użyłam wrocławskiej) 2 jajka 100 ml mleka 2 łyżki cukru masło do smażenia dodatki: owoce sezonowe, dżem, jogurt, syrop klonowy, miód(...)cukier puder, itp. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i cukrem, a następnie moczymy w mieszance kromki bułki. Na patelni rozgrzewamy masło i układamy bułkę - smażymy ok. 2 minuty i przekłądamy na drugą stronę. Odkładamy tosty na papierowy ręcznik, a patelnię przecieramy, rozpuszczamy kolejną porcję masła i ukłądamy kolejne kromki bułki. Pamiętajcie, by tosty smażyć na niewielkim ogniu, a najlepiej
Czary - gary w kuchniporównaniu do innych wędlin domowych. Zachęcam Was więc do przygotowania jej na tegoroczne święta. SKŁADNIKI ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka lub karkówka) 7 jajek 3 bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące) 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy surowe. Bułki moczymy w wodzie(...)Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe jajka i wyrabiamy masę jak na kotlety. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy tłuszczem (dno i boki) i posypujemy bułką tartą. Wkładamy 1/3 masy, a na niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka
Czary - gary w kuchnipoczątku dwudziestego wieku, w Filadelfii. I znowu – jak w przypadku wielu kulinarnych odkryć ameryki – i tutaj swoje palce maczali włoscy imigranci. Właściciele wózka z hot-dogami nadziali długą bułkę wołowym stekiem, papryką, cebulą i przerażającą ilością sera. Nikt na takie połączenie nie zostanie obojętnym. Kanapka popularna jest w całych stanach, nie tylko jako danie uliczne, ale też jako potrawa restauracyjna(...)półplasterki. Cebule obieramy i roimy w cienkie półplasterki. Papryki myjemy, kroimy w cienkie paski. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Ser ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Szykujemy bułki – odcinamy im oba końce i jeden bok. Miąższ na odciętym boku głęboko nacinamy, tworząc w ten sposób kieszonkę na nadzienie. Piekarnik nagrzewamy do 180⁰C. Na patelni rozgrzewamy mocno
Karo in the KitchenKuchnia kaszubska Składniki pół kg ziemniaków 3 żółtka 5 białek pół kostki masła 1 duża czerstwa pszenna bułka mleko 1 łyżka tartej bułki 4 świeże filety śledziowe (bez skóry) kapary gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem, zrobiłem puree, przyprawiłem mieloną gałką muszkatołową, ostudziłem. Miąższ bułki namoczyłem w mleku, odcisnąłem. Utarłem masło z trzema żółtkami, dodałem ziemniaki(...)bułkę, sól i pieprz. Wymieszałem. Ubiłem pianę z białek i dodałem do masy razem z bułką tartą. Wymieszałem drewnianą łyżką. Do wysokiego naczynia żaroodpornego włożyłem połowę masy, ułożyłem na niej śledzie i kapary, po czym nałożyłem drugą połowę masy. Polałem stopionym masłem. Włożyłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 40 minut
R'n'G Kitchensmakuje naprawdę pysznie. Polecam. Składniki: • ½ kg mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1 cebulka • tarta bułka • 1 mała bułka, np. kajzerka • olej Sposób przygotowania: 1. Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć grzyby na złoty(...)kolor. Ostudzić. 4. Bułkę namoczyć, odcisnąć. 5. Do mięsa dodać cebulkę pokrojoną w kosteczkę, bułkę, 1 łyżkę zimnej wody, jajko i przyprawy oraz grzyby. Wyrobić dokładnie na jednolitą masę. 6. Z masy, zwilżonymi zimną wodą rękami, formować kotlety. Każdego obtoczyć w bułce tartej. 7. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron na rumiano. 8. Podawać z ulubionymi dodatkami
W mojej kuchnimono lub, co gorsza, stereo ;) - Dobrze, a co byś zjadł? - A co jest? (brrr, moja "ulubiona" odpowiedź). To tym razem się przygotowałam! Przed treningiem piłkarskim syna wyrobiłam ciasto na bułki. Po powrocie było pięknie wyrośnięte, a więc już w postaci bułeczek trafiło do piekarnika. Przygotowałam mięso mielone z udek kurczaka i usmażyłam kotlety. Podświadomie czułam, że tym razem będzie(...)się, że dzisiaj miałam swoje pięć minut i na ten krótki czas stałam się bohaterką ;) Składniki: Kotlety: 500 g filetów z udek kurczaka (przemielić) jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól pieprz/ulubione przyprawy do drobiu 1/2 pęczka drobno posiekanej natki pietruszki oliwa Bułki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 150 ml mleka
zadanie-gotowanieśmietanowymi czy jogurtowymi sosami ziołowymi. Jest to też smaczna propozycja na nadchodzącą Wielkanoc. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 150 g tuńczyka w oleju niewielka bułka kajzerka sól i pieprz do smaku dodatkowo do panierowania: bułka tarta 1 jajko Jajka obrać. Tuńczyka lekko odsączyć z oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Wszystko razem zmiksować(...)malakserze wraz z surowym jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej. Zwilżonymi wodą dłońmi formować niewielkie kuleczki. Panierować najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor, w głębokim tłuszczu na średnio rozgrzanym tłuszczu. Podawać z lekkimi sałatkami i sosami na bazie śmietany lub jogurtu. Ja przygotowałam śmietanowy
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj) 2 jajka 1 duża cebula 2 bułki 1 szklanka mleka pieprz i sól bułkę tartą olej do smażenia zalewa 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1, 1/2 soli 3 cebule 2 marchewki kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 listki laurowe Wykonanie: Filety rybne opłukujemy i odsączamy(...)nadmiaru wody, bułki namoczymy w mleku, cebulę obieramy przekrajany na cztery części. Maszynką do mielenia mięsa mielimy filety rybne, odciśnięte bułki z mleka oraz cebulę, dodajemy roztrzepane jajka przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę rybną. Z wyrobionej masy formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Z podanych składników gotujemy zalewę, dodajemy pokrojoną
kgwjanczewosałatką z jajek.wyszła naprawdę smaczna i całkiem inna-fajny pomysł na Wielkanoc Składniki: 1 kg mięsa mielonego (ja używam łopatki) 2 ząbki czosnku sól ,pieprz,majeranek, czerstwa bułka, cebula, 4 jajka na tardo+jedno surowe garść posiekanej pietruszki łyżka majonezu, 100g masła bułka tarta Przygotowanie: bułkę namaczamy w wodzie lub mleku,odciskamy.Cebulę kroimy w kostkę szklimy(...)maśle. Mięso mieszamy z bułką,surowym jajkiem,cebulą,przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Doprawiamy solą,pieprzem,majerankiem, Z foli spożywczej odcinamy prostokąt,posypujemy bułką tartą,wykładamy na to mięsną masę,formujemy prostokąt ok.20x30 cm. Przygotowujemy farsz: ugotowane jajka kroimy w kostkę,mieszamy z natką i majonezem,,doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na mięso za pomocą foli spożywczej zwijamy roladę,dociskamy,przekładamy
Swojskie jedzonkomały seler 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 4-5 listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego lub kolorowego 3 jajka pół szklanki bułki tartej szklanka wywaru z gotowania mięsa i warzyw 2 łyżeczki morskiej gruboziarnistej lub zwykłej i 1 niepełna łyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2,5 łyżeczki czosnku(...)niedźwiedziego po 1 łyżce masła i oleju odrobina masła i bułki tartej do formy Przygotowanie: Mięso umyj i wrzuć do dużego garnka, boczek możesz przeciąć na pół. Udka ułóż na górze, bo szybciej się ugotują. Marchewki, pietruszkę, czosnek, cebulę i seler obierz. Pół cebuli z resztą warzyw ułóż na mięsie i całość zalej zimną wodą do przykrycia. Dodaj
Anioszek w kuchniprzepadają za zwykłymi jajkami. spokojnie można postawić na wielkanocny stół. Są mięciutkie i pyszne. Będą też fajnym pomysłem na piątkowy obiad. Składniki: 10 jajek 4 łyżki posiekanej natki pietruszki bułka tarta bułka sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: 8 jajek gotujemy na twardo. 2 sztuki odkładamy. Bułkę moczymy w wodzie. Jajka obieramy ze skorupek ścieramy na tarce na grubych(...)oczkach. Surowe jajka roztrzepujemy za pomocą widelca. Łączymy jajka z bułką i pietruszką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy kotleciki. Obtaczamy w tartej bułce. Smażymy na tłuszczu na złoty kolor. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami. Ilość porcji: 10 szt. Czas przygotowania: 45 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryjednorazowe foremki z aluminium 25x10 cm: 1 królik (oczyszczony, wypatroszony i pokrojony na mniejsze części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem(...)dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy opłukaną i oczyszczoną wątróbkę i dusimy jeszcze 10 minut. Mięso i wątróbkę wyciągamy, żeby przestygły. Bułki namaczamy w wywarze i odciskamy. Mięso z królika oddzielamy od kości. Cebule obieramy i kroimy w grubą kostkę. Boczek i słoninę również kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek ze słoniną
Trzeci talerzwzględu na panierowane i smażone plastry bakłażana oraz sos pomidorowy. Składniki zapiekanki z bakłażana: (6-8 porcji) 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania olej rzepakowy do smażenia klasyczny sos pomidorowy z tego przepisu 15-20 listków świeżej bazylii 375 g mozzarelli w kulkach bez zalewy (3 opakowania po 125g(...)ręcznikiem papierowym. 3 średnie bakłażany – (1-1.5 kg) Jaja roztrzepać z 1 łyżeczką soli w głębokim talerzu (takim, żeby zmieścił się plaster bakłażana) . Na dwóch innych talerzach wysypać osobno bułkę tartą i mąkę. Panierować plastry bakłażana w mące, strzepując nadmiar, następnie w jaju, a na końcu w bułce tartej. 3 duże jaja L bułka tarta + mąka pszenna do panierowania
Moja Delicjażeby nie były surowe w środku... Na szczęście moje obawy były zbędne bo surowe mięso nie było takie straszne a klopsiki wyszły pyszne.:) Składniki: -pół kilo mięsa mielonego -1 bułka -1 jajko -przyprawy (majeranek, sól, pieprz) -czosnek (może być starty na tarce na najmniejszych oczkach lub czosnek granulowany) -bułka tarta -mąka -olej lub margaryna Sposób przygotowania: Bułkę zostawiamy w wodzie(...)mleku aby zmiękła. Kiedy bułka będzie gotowa wyciskamy z niej wodę a następnie mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, i przyprawami. Przyszykowujemy sobie panierkę w proporcji 2:1 czyli dwie łyżki bułki tartej i 1 łyżka mąki itp. Formujemy klopsiki i obtaczamy w panierce. Mielone smażymy na małym ogniu na margarynie lub oleju z jednej i drugiej strony. Smacznego
Magia jedzenia.