bułki - 33926 przepisów (strona:137/2262)

Pszenne bułki z otrębami żytnimi 182

Dzień Dobry w poniedziałek :)  Domowe bułki są najlepsze. Bardzo często je piekę. Zajadamy się nimi na śniadanie czy kolację. Nie ukrywam, że zawsze mi się udają. Uwielbiam gdy ciastem drożdżowym pachnie mój dom. Upieczcie koniecznie takie bułki. Proste, bardzo łatwe i udadzą się każdemu. Udanych wypieków Wam życzę i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag drożdży świeżych(...)tortowej Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 małe płaskie łyżeczki soli pół szklanki otrębów żytnich 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułek: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy otręby

Izabelawkuchni
Bułki hamburgerowe razowe z estragonem i sezamem na zakwasie 148

pyszne buły razowe do hamburgerów. Samo wypiekanie sprawiło mi niekłamaną przyjemność i styczeń zrobił się bardziej przyjazny. Ania tym razem wybrała przepis z bloga my daily sourdough bread na bułki do hamburgerów. Bułki mnie bardzo zauroczyły, mają przepiękny smak, są aromatyczne, estragon zrobił swoje. Rosły pięknie, ciasto bardzo plastyczne a jak formowałam już same bułki to ciasto rosło(...)rękach i wydawało po uderzeniu głuchy dźwięk. Potem zrobiłam jeszcze burgery drobiowe i mega buła nadziana pysznościami wylądowała w naszych dłoniach. Z podanej ilości można zrobić 6 małych bułek np. jak macie dzieci, 5 średnich lub 4 duże tak jak u mnie. Zaczynamy? Razowe bułki hamburgerowe. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kotlety mielone z boczkiem z śliwką 178

Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 150 g wędzonego boczku  10-12 szt. suszonych śliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej   ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) sól, pieprz do smaku  oraz  2-3 łyżki bułki tartej masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Boczek kroimy(...)ząbek czosnku i  starty imbir.  Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwki i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi być idealnie gładka. Tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej misce mieszamy (najlepiej rękami): mięso mielone, masę z boczku i śliwek, namoczoną tartą bułkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.  W rękach formujemy

bistro mama
KRĄŻKI CEBULOWE Z MOZZARELLĄ 173

Krążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie  takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa(...)jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej  około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Cebule obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
KRĄŻKI CEBULOWE Z MOZZARELLĄ 173

Krążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie  takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa(...)jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej  około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Cebule obieramy i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Burgery domowe 136

wielkości  biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów  przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą.  Dodałam(...)rozgrzanej patelni do 4 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety wychodzą twarde jak kamień. Taki czas jest wystarczający. Mięsko jest kruchutkie i rozpływa się w ustach. Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach. Były potem takie chrupiące. Smarowałam majonezem dolą

Pieprzyć z Fantazją
Klopsiki rybne w zalewie pomidorowej 282

także zwykłą  zalewę. W zalewie pomidorowej robie także smażone pieczarki , które polecam bo są równie pyszne. składniki: 1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna 1 bułka kajzerka 3 jajka  sól,pieprz majeranek 1 duża cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa pomidorowa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru(...)wszystkie składniki zalewy oprócz cebuli i zagotować. W międzyczasie cebulkę pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dorzucić cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Zalewę odstawić do wystudzenia. Bułkę kajzerkę namoczyć wcześniej w mleku. Filety ryby zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z odciśniętą bułką. Cebulę pokroić drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać

Monia miesza i gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 201

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)łyżeczka soli   500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z kapustą i grzybami 201

Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)łyżeczka soli   500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia   Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj

Kulinarne S.O.S.
Klopsiki w sosie pieczarkowym 282

ponieważ pieczarki są ogólnodostępne. Polecam! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 szklanka mleka do namoczenia bułki sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania 3 łyżki oleju Sos: 300 g pieczarek 1 średnia cebula 300 ml śmietanki 30% sól, pieprz 1 ząbek czosnku kilka gałązek zielonego(...)kopru do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Bułkę namoczyć w mleku.  2. Mięso przełożyć do miski, dodać całe jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z mleka bułkę, majeranek, sól i pieprz do smaku. Całość wyrobić na jednolitą masę. 3. Namoczonymi w zimnej wodzie dłońmi formować niewielkie klopsiki i obtoczyć je w bułce tartej. 4. Na patelni

Danka Pichci
Idealny smażony karp z masłem czosnkowo-koperkowym 246

idealny ? Muszę przyznać, że przetestowałam wiele sposobów. Dzwonka, filety zwykłe czy z nacięciem, smażone w niskiej temperaturze czy w głębokim tłuszczu, w panierce z jajkiem czy bez jajka, w bułce lub w mące, marynowane w mleku czy cebuli, z dużą ilością przypraw czy bez itd… Okazało się, że najlepsze są takie panierowane w mieszance mąki i bułki tartej, uprzednio(...)płaty; mogą być już ponacinane – można takie zakupić) 1-2 plasterki cytryny 4 cebule pokrojone w grubą kostkę 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki bułki tartej sól, świeżo mielony pieprz masło klarowane (nie może być zwykłe) do smażenia i/lub olej Masło czosnkowo-koperkowe: 200 g miękkiego masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki soku

Poezja smaku
Paluchy nadziewane serem i kiełbasą 135

Wiem, że czasem szukacie urozmaicenia w swojej kuchni. Dobrze, by było inaczej, ale przy zachowaniu prostych, podstawowych składników, prawda? I moja dzisiejsza propozycja jest właśnie taka. To podłużne bułki zapieczone z podsmażoną kiełbasą i boczkiem, z serem oraz jajkami i kiełkami. Forma podania na ciepło, jest jak najbardziej wskazana w chłodne, grudniowe wieczory Dobrze smakują podane razem z ketchupem(...)podłużne bułki, tzw paluchy lub półbagietki 1 pętko kiełbasy głogowskiej Morliny 100 g boczku zielona część cebulki dymki 1 jajko 1 łyżka mleka 1/2 szkl. tartego sera cheddar 1 op. mozzarelli w zalewie sól, pieprz kiełki Bułki kroimy wzdłuż, ścinając wierzch. Wydrążamy miąższ. Boczek kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy na półplasterki. Zieloną część dymki drobno siekamy. Mozzarellę osączamy

Smaki Na Talerzu
Kotlety rybne 166

Czas gotowania ryby zależy od grubości filetów. Ważne, aby po wbiciu widelca, bez problemu można było rozdzielić mięso. U mnie jako dodatek do środka kotletów to podsmażona cebulka, moczona bułka i natka oraz koperek. Ale następnym razem, dodam posiekane drobno gotowane warzywka. Przemyt zdrowych składników odbędzie się na większą skalę Swoją drogą to pamiętam jak przy moim przedszkolu był sklep(...)naszą kontrolą. Drukuj Szybkie kotlety rybne Kotlety rybne, z ulubionej ryby. Składniki 700 g filetów rybnych ( u mnie dorsz) 1 sucha kajzerka 1 duża cebula 1 szt. jajko bułka tarta do obtaczania kilka gałązek natki sól, pieprz do smaku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie Filety gotujemy z listkiem laurowym i zielem angielskim do miękkości. Cebulkę kroimy

Mieszam w Garnku
KOTLETY RYŻOWE Z MARCHEWKĄ 152

cebuli, czosnku, marchewki i papryki.   Łatwe i szybkie do przygotowania, szczególnie, gdy z wyprzedzeniem ugotujemy i ostudzimy ryż, lub wykorzystamy, ten pozostały z obiadu.  Po wmieszaniu bułki tartej, najlepiej jest zostawić masę na kilkanaście minut, aby wchłonęła wilgoć i zespoliła całość. Dzięki temu, kotleciki nie rozpadną się podczas smażenia. Do podania polecam mizerię z ogórka,  surówkę(...)ostudzonego ryżu, np. pozostałego z obiadu 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (listki lub/i łodyżki) 1/4 czerwonej papryki 1 jajko  1/3 szklanki bułki tartej 2 łyżki tartego parmezanu lub innego twardego sera (można dać więcej) przyprawy: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano DODATKOWO 2 łyżki bułki tartej

cool and minty
Zapiekanka z cukinią, tuńczykiem i mozzarellą pod chlebową kruszonką 143

zapiekankę z cukinią właściwie można nazwać lazanią bo płaty cukinii pełnią tu funkcje makaronu, przełożonego tuńczykiem, kaparami, chrupiącą bułką i mozzarellą oraz sosem beszamelowym. Taka bardziej fit wersja lazanii. Sezon na cukinię w pełni, więc po zrobieniu klasyków jak zupa czy cukinia nadziewana ( tu wersja (click):  z białym serem w sosie pomidorowym  a tu z  z ryżem(...)łyżki masła 2 łyżki mąki ¾ szklanki mleka ¾ szklanki wywaru warzywnego 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soku z cytryny LAZANIA 4 małe cukinie 3 łyżki oliwy 2 bułki kajzerki 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 2 kulki mozzarelli  50 parmezanu 1 czerwona cebula kilka łyżek kaparów Przygotować sos: w garnku rozgrzać masło, dodać mąkę i mieszając przesmażyć

Smaczny zeszyt