bułki - 33426 przepisów (strona:136/2229)

Bułki czosnkowe 177

Bułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia roznosi się po całym mieszkaniu przyprawia o zawrót głowy i powoduje ślinotok Polecam!     Składniki: Ciasto: 0,5kg mąki pszennej 250ml ciepłej wody (nie gorącej!) 25g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżeczka cukru(...)PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Bułki czosnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Kotlety pożarskie wg Aleex 149

renomę. W czasach komunizmu podawano je nawet w podrzędnych restauracjach. Rzadko przygotowywano je też w domach. Powodem były składniki – gdy przygotowywano je z niewielkiej ilości mięsa i dużej ilości bułki, smakowały niespecjalnie. Na szczęście powoli wracają one do łask.I słusznie, bo ze wszech miar zasługują na poznanie i uznanie. Warunkiem ich znakomitego smaku są dobrej jakości składniki, zastosowane(...)Spełniły nawet wygórowane oczekiwania moich wybrednych chłopaków. Polecam. Składniki: • ½ kg filetów z piersi kurczaka • ½ pęczka pietruszki (sama natka bez gałązek) • 1 żółtko • mała bułeczka namoczona w mleku • 1 jajko • bułka tarta • sól, pieprz • olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Filety drobiowe pokroić na małe kawałki. 2. Do misy blendera/ malaksera/ termomixu włożyć kawałki mięsa. 3. Do mięsa dodać natkę pietruszki

W mojej kuchni
Kotlety mielone gyros 130

pyszne kotlety mielone doprawione popularną mieszanką przypraw gyros. Tradycyjne kotleciki w nowej, smacznej odsłonie. PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE GYROS Składniki na kotlety mielone gyros: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko sól pieprz 3 łyżeczki przyprawy gyros olej bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone gyros: Bułki moczymy w mleku, miksujemy(...)mięsa dodajemy bułki z mlekiem, jajko, startą na tarce cebulę, przyprawy, wyrabiamy chwilę masę. Z masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i układamy na oleju na rozgrzanej patelni. Smażymy na złoto z obu stron. Artykuł Kotlety mielone gyros pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Domowe bułki śniadaniowe-idealne na kanapki 199

Witam Kochani dziś zapraszam na pyszne, mięciutkie bułeczki śniadaniowe. Można je wykorzystać do kanapek, posmarować dżemem, zjeść z szynką itp. Są to po prostu domowe bułki :) Przepis jest niezawodny, często z niego korzystam. Bułki są mięciutkie, puszyste, długo zachowują świeżość. Zapraszam SKŁADNIKI -500g mąki pszennej tortowej -150ml ciepłego mleka -100 ml ciepłej wody -2 płaskie łyżki cukru(...)drożdży świeżych -3 łyżki roztopionego masła -1 łyżeczka soli DODATKOWO -jajko i trochę mleka do posmarowania bułek Do miski wkruszamy drożdże, dodajemy cukier, trochę maki i ciepłe mleko-wszystko mieszamy do gładkiej konsystencji i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy resztę składników-mąkę, sól, masło oraz wodę i zagniatamy ciasto  Jeśli się klei podsypujemy mąką. Ciasto odkładamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki zapiekane z jajkiem 222

wiadomo co z nim zrobić? No to siup do środka. Pół pomidora? Jak najbardziej się nada! Trochę sera? Ależ proszę bardzo! :) I wszyscy będą zadowoleni :) Fajnie, jeśli bułki są trochę mniejsze, wówczas nadzienie nie "zgubi" się w środku. No chyba, że napełnicie je po same brzegi :D Składniki na 4 porcje: 4 bułki 4 jajka 4 plastry szynki 1 pomidor(...)plastry sera masło sól, pieprz świeży szcyzpiorek Z bułek odciąć wierzch i wydrążyć środek. Bułki od środka nasmarować masłem. Włożyć do nich plastry szynki, sera i pomidorów. Na wierzch wbić jajko. Oprószyć je solą i pieprzem. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać tak długo, aż jajko się zetnie - około

My simple kitchen
Kotlety mielone – idealne! 162

piekarniku z odrobiną tłuszczyku – to jest ten smak! Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo wołowego 50 g cebuli 2 ząbki czosnku 1 jajko 50 g czerstwej bułki mleko do namoczenia bułki sól świeżo mielony pieprz 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia 6 łyżeczek masła papryka słodka + ostra do posypania Bułkę namaczamy w mleku, dokładnie odsączamy(...)łączymy z cebulą, czosnkiem, jajkiem, solą pieprzem, miksując blenderem na papkę. Gotową miksturę łączymy z mięsem, dokładnie ugniatając. Formujemy dość spore kolety (mi wyszło 6), obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotlety, na każdy nakładamy po łyżeczce masła i podsypujemy odrobiną

Mój pomysł na
Zupa krem z dyni z bekonowym pangrattato 182

Pangrattato – to inaczej chrupiąca posypka powstała z rozdrobnionej\startej bułki podsmażona na oliwie z nutą smakową. Może być z czosnkiem, boczkiem lub ziołami. Moje pangrattato powstaje z czerstwej bułeczki zmiksowanej w malakserze ale nie na tzw bułkę tartą, tylko zostawiam większe kawałeczki, do tego posmak boczku i pieczywo nabiera drugiego życia! Taką posypkę możemy dodawać do zup kremów(...)makaronów, pierogów, kopytek. Składniki: PANGRATTATO: 2,5 czerstwej bułki 100 g boczku 2 łyżki oleju rzepakowego Bułkę rozdrobnić w malakserze (ja zostawiam większe kawałki, nie rozdrabniam całkowicie). Boczek drobno pokroić. Na rozgrzanej patelni usmażyć boczek, dodać rozdrobnioną bułkę, olej, smażyć aż całość będzie chrupka. ZUPA: 1,5 szklanki puree z pieczonej dyni 2 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 1 pietruszka

Mój pomysł na
Wtorek: Indyk parmigiana, czyli kotlet panierowany inaczej 182

znalazł. Indyk pod parmezanem jest jedną z wariacji na temat klasycznego włoskiego dania parmigiana di melanzane – bakłażana pod parmezanem. Bakłażanowe krążki są panierowane w jajku i bułce tartej a następnie smażone. Na koniec trafiają do piekarnika celem zapieczenia pod kołderką z sera mozzarella i parmezanu. Całość podlana jest sosem pomidorowym. Na naszym blogu znajdziecie dwa super przepisy: na klasycznego bakłażana(...)grubym dnie. Przepis inspirowany Wrytoasteeats.com Składniki: 4 plastry z fileta z indyka 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 szklanka bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mąki 4 plastry mozzarelli 4 łyżki parmezanu 2 łyżki oleju Sos marinara Passata 400 mln 1 mała czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy

Niedzielny kucharz
Wielkanocny pasztet z kurcząt z cząbrem, estragonem i tymiankiem 208

kośćmi i ze skórką) 2 piersi z kurczaka 10 dag wątróbki drobiowej ok. 25 dag surowego tłustego boczku lub podgardla włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, por) 1 czerstwa bułka pszenna pół szklanki mleka 2 jajka – jedno surowe, drugie ugotowane na twardo Przyprawy: tymianek, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, suszony imbir, ziele angielski, liść laurowy, kilka goździków, sól, pieprz Surowy boczek(...)tylko przykrywała mięso i warzywa. Wszystko gotujemy ok. 40 min – mięsa i jarzyny muszą być zupełnie miękkie. Wszystkie składniki wyjmujemy z garnka aby ostygły. W czasie gotowania mięsa rozdrobnioną bułkę moczymy w mleku, a jedno jajko gotujemy na twardo. W szklance wrzącego rosołu zaparzamy wątróbkę drobiową - nie gotujemy! Ostudzone mięso oddzielamy o kości i dzielimy na drobne kawałeczki. Rozdrabniamy również

Korniszonki
Kotlety jajeczne. 199

Więcej dla mnie :) Dla nich, zrobiłam mięsne i każdy był zadowolony :) Z podanych składników wyszło mi pięć kotletów. Składniki: 5 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 1 bułka pszenna szczypiorek sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia Wykonanie: Bułkę namoczyć w wodzie. Jajka utrzeć na tarce o małych oczkach. Szczypiorek pokroić i wrzucić do jajek(...)Dodać odciśniętą bułkę i wbić jajko. Przyprawić sola i pieprzem. Wyrobić ręką. Formować kotlety i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony

Agusiowe smakołyki
Sernik z makiem i orzechami 142

ciasto makowe : 200 g maku mielonego, 150 g cukru pudru, 2 łyżki miodu (u mnie lipowy), 4 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 40 g rodzynek, ciasto serowe : 500 g sera półtłustego, 4 jajka, 150 g cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 40 g rodzynek, ciasto orzechowe(...)mielonych orzechów włoskich, 4 jajka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Ciasto makowe : mak sparzyć według przepisu na opakowaniu. Odsączyć na sitku. Żółtka utrzeć z cukrem i miodem na kogel-mogel. Dalej ucierając dodać mak i orzechy. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i bułką tartą. Białka ubić na sztywną pianę

królestwo garów
Bułki hamburgerowe w 30 minut 135

pół godziny zrobicie super pachnące, miękkie bułki do hamburgerów. Co najlepsze ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia. I tak jest elastyczne i sprężyste, a w piecu ładnie pęcznieje. Czas: 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 8 bułek Bułki do hamburgerów domowego wypieku z mąki pełnoziarnistej, bez grama chemii Bułeczki do hamburgerów, mięciutkie, słodkie i… nafaszerowane chemią(...)Niestety, tak często jest w przypadku bułek sprzedawanych w sklepach, szczególnie pakowanych w folię z długim terminem przydatności do spożycia. Naprawdę warto sobie odpuścić takie pieczywo i samemu zrobić bułeczki do hamburgerów. Mamy dla Was super prosty i bardzo szybki przepis na zrobienie bułeczek. Ciasta nie trzeba długo zagniatać, ani odstawiać do wyrośnięcia na długi czas. Wystarczy 10 minut. Tyle

Niedzielny kucharz
Kotlety mielone w sosie koperkowym 176

porcje: kotlety mielone 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól, pieprz 2-3 łyżki bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia sos koperkowy 2 szklanki wywaru warzywnego 2 czubate łyżki masła 2,5-3 płaskie łyżki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka + 2 łyżki(...)solą oraz pieprzem i dodać do niego posiekany koperek. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i podsmażyć cebulę. Do mięsa mielonego wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać podduszoną cebulę i przyprawę do mięsa mielonego (ewentualnie dodatkowo wsypać szczyptę soli i pieprzu). Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli mięso klei się zbyt mocno do rąk

Ugotować
Pasztet z makaronu włoskiego 140

tego co akurat mamy. 300 g makaronu (tagliatelle), 400 g mięsa (już bez kości) z zupy, 1 – 2 cebule, sól, pieprz świeżo mielony, imbir mielony, gałka muszkatołowa, 1/2 suchej bułki kajzerki, 100 ml gęstej śmietany, masło, tarta bułka, Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku. Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Odlać, przelać zimną wodą. Cebulę pokroić, poddusić(...)łyżkach masła. Mięso, cebulę i odciśniętą bułkę zemleć. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem i gałka muszkatołową. Jeżeli farsz byłby zbyt gęsty, można dodać trochę bulionu. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mięso wymieszać z makaronem. Przełożyć do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut. Podałam z sosem pieczarkowym

królestwo garów