bułki - 33426 przepisów (strona:140/2229)

Pulpeciki rybne w rosole 155

porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko 1 średnia cebula sól do smaku pieprz cytrynowy do smaku 4-6 łyżek bułki tartej 2 łyżki oleju kawałek bułki Na rosół warzywny: 5 marchewek 2 średnie pietruszki kawałek selera połówka cebuli kawałek pora kawałek białej kapusty liść kapusty włoskiej kilka gałązek świeżej natki pietruszki(...)mamy, możemy użyć robota kuchennego i rozdrobnić. Do maszynki wkładamy także cebulę, mielimy. Aby oczyścić maszynkę ze wszystkich mielonych w niej rzeczy, wkładamy do niej kawałek bułki i mielimy do chwili gdy z sitka zacznie wychodzić bułka, wtedy zatrzymujemy.   Do ryby dodajemy jajko, bułkę tartą, pieprz cytrynowy, doprawiamy do smaku solą i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy

Smaczna Strona
Schab nadziewany brokułem, serem i pieczarkami 178

sól, pieprz Farsz: ok. 8-10 pieczarek 100-150 g żółtej mozzarelli 2-3 różyczki ugotowanego brokuła (opcjonalnie) 1 cebula papryka mielona słodka i ostra sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: 1-2 jajka bułka tarta sól, pieprz olej   Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab oczyszczamy z białych błon. Kroimy na około 2-2,5 cm plastry(...)przyrumienienia. Doprawiamy na koniec mieloną papryką, solą oraz pieprzem. Studzimy. Mozzarellę kroimy w kostkę. Dodajemy do przestudzonych pieczarek. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do pozostałych składników. Całość oprószamy bułką tartą, mieszamy. Przygotowanym farszem nadziewamy kieszonki schabowe. Spinamy wykałaczką. Do głębokiego talerza wybijamy jajko. Oprószamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Na płytki talerz wsypujemy bułkę tartą. Panierujemy mięso w jajku

Smaki Na Talerzu
Kotlety z jajek 141

świetna opcja na bezmięsny obiad. Są bardzo delikatne i pożywne. Ich przygotowanie nie sprawia więcej trudności, niż zrobienie kotletów mielonych. 6 ugotowanych jajek 1 surowe jajko 1 cebula bułka pszenna pęczek szczypiorku bułka tarta łyżeczka soli pieprz do smaku olej do smażenia Ugotowane na twardo jajka kroimy w drobną kostkę. Cebulkę kroimy w kostkę i podsmażamy aż zrobi się rumiana(...)Dodajemy do nich namoczoną i odciśniętą z wody bułkę, surowe jajko i posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy. Jeśli masa jest jest zbyt rzadka można dodać do niej trochę bułki tartej. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe

Dieta bez mleka
Krokiety z farszem cebulowo-pieczarkowym 137

szklanka 200 ml) 2 jajka 1 szklanka mleka -200 ml 1 szklanki wody (najlepiej gazowanej) szczypta soli farsz: 2 cebule 500g pieczarek sól i pieprz czarny do smaku łyżeczka bułki tartej 2 łyżki gęstej śmietany Olej rzepakowy Do smażenia: olej rzepakowy/ masło klarowane do panierowania: 3 jajka bułka tarta Robimy! Do miski wlewamy wodę i mleko. Mieszamy. Wbijam jajka(...)patelni Ambition ) Gdy już będzie lekko złocista i miękka podlewamy wodą – około 100ml i dodajemy pieczarki. Przykrywamy i podduszamy razem, aż zmięknie wszystko. Przyprawiamy solą i pieprzem, zagęszczamy bułką tartą i śmietaną Farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. O tak: W miseczce roztrzepujemy jajka z szczyptą soli , w drugiej wysypujemy sporo bułki tartej. Każdego krokieta obtaczamy w jajku

Latosiowydom
Pylsur - islandzki hot dog 140

Islandii. Hot-dog to ulubiona potrawa Islandczyków, którą można kupić nieomal wszędzie. Gdy brak innego jedzenia, możecie być pewni, że na każdej stacji benzynowej kupicie tę popularną parówkę w bułce.  Hot dog stał się popularny na Islandii w latach 30 XX wieku, zainspirowany duńskim hot-dogiem. Najbardziej popularna i jednocześnie najstarsza budka z hot dogami to Baejarins Beztu pylsur(...)domu z klubu ;)  Najbardziej popularna wersja hot doga, to hot-dog ze wszystkim i taką wersję dziś chciałabym Wam przedstawić. W skład tego hot-doga wchodzi oczywiście bułka i dobrej jakości parówka, na Islandii często jest to parówka z dodatkiem jagnięciny, świeża i prażona cebulka oraz ketchup, musztarda i sos tatarski. Taki hot dog w Rejkiawiku kosztuje 450 koron

Codzienne Gotowanie
Kotlety mielone faszerowane pieczarki 170

soczyste i bardzo smaczne. A tu zapraszam na faszerowane fetą  lub  cukinią . Składniki: 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 1 czerstwa mała bułka bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie:  Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Pieczarki, cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki i połowę cebuli z eszklić na oleju. Jajko(...)bułkę i pozostałą cebulę dodać do mięsa, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić masę. Zwilżonymi rękami odrywamy kawałek mięsa, robimy kulkę, spłaszczamy i nakładamy pieczarki z cebulą. Zlepiamy formując kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu aż ładnie się zrumienią. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Łabędzi puch 198

takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą, które będzie smakowało większości. Taki jest łabędzi puch – to delikatne ciasto kokosowe, którego masę przygotowuje się m.in… z bułek kajzerek. Tak więc jeśli Wam zostały bułki z poprzedniego dnia – nie wyrzucajcie ich. Świetnie odnajdą się w masie. Składniki do ciasta są bardzo proste – być może większość znajdziecie(...)pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 150 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego masła Posypka, poncz: 1 łyżka masła

Poezja smaku
Pasztet z gęsi ze śliwką. 134

łyżka suszonego majeranku 1-2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 grahamka lub kajzerka + 1/2 szkl. rosołu z gęsi do namoczenia lub woda 4-5 łyżek bułki tartej sól do smaku Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Bułkę namoczyć w rosole. Mięso, marchew, pietruszkę, cebulę (wraz z masłem), bułkę (nie odciskać(...)rosołu) - zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa z sitkiem o najmniejszych oczkach.  Dodać jajka, majeranek, pieprz, bułkę tartą. Dokładnie wymieszać, doprawić solą do smaku. Śliwki pokroić na malutką kosteczkę, wymieszać z masą mięsną. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.  Pasztet piec 20 minut w temperaturze 180 stopni, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni

Codziennik Kuchenny
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 176

rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur) 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Panierka: 1 szklanka bułki tartej 3-4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej Wykonanie: Cukinię dokładnie myjemy, osuszamy i razem ze skórką ścieramy na tarce o drobnych(...)osuszamy i drobno siekamy. Ser pleśniowy kroimy na małe kostki.Do miski wrzucamy mięso mielone. Chwilę wyrabiamy go dłonią, a następnie dodajemy zmieloną cukinię, posiekaną natkę pietruszki, cebulę, jajko oraz bułkę tartą. Przyprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy mięso dłońmi. Dzielimy około 10 części. Każdą część wykładamy na folię spożywczą, formując okrągły kształt i lekko rozklepując. Na środku układamy kostkę

Kuchnia MagdaLeny
Szybkie bułeczki śniadaniowe 278

przepis na bezmleczny chleb . Dziś przyszła pora na bułeczki. I to nie byle jakie, bo bułeczki śniadaniowe. Oczywiście możecie je podać na dowolny posiłek. Piszę o nich, jak o bułkach śniadaniowych, bo możecie przygotować ciasto wieczorem, a rano wystarczy wam kilkanaście minut, by bułki wyrosły i już mogą lądować w piekarniku. 50 g świeżych drożdży (+łyżeczka cukru, łyżeczka mąki

Dieta bez mleka
KOTLETY JAJECZNE, KOTLETY Z JAJEK 196

małymi modyfikacjami. Polecam, są proste w przygotowaniu i naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok.6-8 sztuk: - 6 dużych jajek (u mnie XL) ugotowanych na twardo - 1 duże jajko - 1 łyżka bułki tartej (u mnie orkiszowej), w wersji bezglutenowej dodajemy bułkę tartą bezglutenową - pęczek szczypiorku - 1 łyżka pokrojonego koperku (lub dowolnie) - ok.2/3 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej) - świeżo mielony pieprz dodatkowo(...)kilka łyżek bułki tartej do panierowania kotletów - po ok.1 łyżce oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) i masła klarowanego (u mnie odmierzane twarde) lub dowolny inny tłuszcz do smażenia Jajka ugotowane na twardo obrać i podusić widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, dodać 1 całe surowe jajko, łyżkę bułki tartej, pokrojony drobno szczypior, koperek oraz doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko

Smaczne Zdrowe
Domowe burgery z serem blue 141

ulubionych potraw z restauracji szybkiej obsługi. Dzięki sprytnym sztuczkom i odpowiednim produktom nawet burger może stać się lekkostrawnym daniem. Wypróbuj przepis na smaczne, domowe danie typu fast food. Składniki: Bułki ( około 6 bułek) 1/2 kostki świeżych drożdży 250 ml mleka 500 g mąki (użyłam pół na pół pszennej oraz pełnoziarnistej) 1 łyżka brązowego cukru 80 g masła 2 jajka szczypta(...)cukru brązowego 1 łyżka miodu sól, pieprz, szczypta suszonego tymianku Dodatki majonez sałata lodowa roszponka pomidor pokrojony w plasterki ogórek pokrojony w plasterki ser pleśniowy  duży plaster mango Bułki: W misce kruszymy drożdże dodajemy lekko podgrzane mleko (powinno mieć około 40-50 stopni, czyli powinno być lekko ciepłe), dodajemy cukier oraz 3-4 czubate łyżki mąki pszennej. Wszystko dokładnie

Życie Pełne Smaku
Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami 159

przecież jesień wymaga małego rozgrzania, to te wszystkie wspaniałości umoszczone są w gniazdku uwitym z pikantnej rukoli i przełożone mocno pieprznym sosem majonezowym. Całość upchnięta pomiędzy dwie połówki chrupiącej bułki pełnoziarnistej jest prawdziwą, jesienną feerią smaków i kolorów! Musicie się skusić na burgera inspirowanego złotą, polska jesienią...szkoda przegapić tyle pyszności! :) Jesienny burger z suszoną śliwką i kurkami(...)posiekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka oleju szczypt soli Sos majonezowy: 2 czubate łyżeczki majonezu 1/2 łyżeczki pieprzu Dodatkowo: 6 plasterków parzonego boczku 3 plastry sera Maasdamer rukola 3 pełnoziarniste bułki ketchup musztarda Sposób przyrządzenia: Burgery: 1. Śliwki suszone pokrój w kosteczkę i wymieszaj dokładnie z mięsem. 2. Dopraw całość musztardą, pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem - dokładnie wymieszaj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 106

Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy(...)łyżki sosu z kiszonych ogórków, cukier, kilka kropel soku z cytryny, 1 żółtko, pełna łyżka miękkiego masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej

królestwo garów