Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj
Kulinarny S.O.S.Uwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)oleju 1 łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj
Kulinarne S.O.S.przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto, formujemy i pieczemy bułki. Dodatek zaparzonej mąki do ciasta poprawia walory smakowe oraz przedłuża świeżość gotowego wypieku. Składniki Zaczyn poolish 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g wody 5 g świeżych drożdży Mąka zaparzana(...)puree z dyni** 360 g mąki orkiszowej tortowej 10 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 8 g soli Dodatkowo – pestki dyni Wykonanie Dzień przed pieczeniem bułek przygotowujemy zaczyn i zaparzamy mąkę. Pieczemy dynię na puree. Zaczyn poolish W misce łączymy 100 g wody, 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej i 5 g świeżych drożdży. Przykrywamy miskę i pozostawiamy
Tajemnice Smakutakiego dania będą ziemniaki z wody oraz mizeria , albo buraczki na ciepło. Składniki 400g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego (lub innego jakie lubicie) 1 cebula 1 czerwona papryka bułka np. kajzerka 1 jajko szklanka wody olej do smażenia sól pieprz szklanka mleka Kotlety mielone z papryką – przepis Bułkę moczymy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, odsączoną(...)bułkę, startą cebulę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dokładnie mieszamy dolewając odrobinę wody, tak aby mięso podczas wyrabiania odchodziło od dłoni. Formujemy okrągłe kotlety. Kotlety smażymy na wolnym ogniu, na oleju na rumiany kolor z obu stron. Pod żadnym pozorem nie wolno ich nakłuwać podczas smażenia, bowiem wypłyną wszystkie soki. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone z papryką pochodzi z serwisu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!smaczne i piękne, ale chyba trochę zdrowsze. Ja dziś zrobiłam domowe hotdogi z warzywami. Wyszły naprawdę smaczne, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 bułki sznytki 2 parówki 2 plasterki sera żółtego 1 duży liść kapusty pekińskiej 1 ogórek konserwowy 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy sarepskiej ok. 2 łyżki ketchupu pikantnego ok. 2 łyżki prażonej cebulki(...)mnie domowej roboty, tu link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/domowa-prazona-cebulka.html) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Bułki sznytki nacięłam na wierzchu wzdłuż bułki i wycięłam z każdej strony po ok. 0,5cm skórki oraz trochę miękkiego środka. Ogórki pokroiłam w półplasterki. Z kapusty pekińskiej wykroiłam białą część, a resztę liścia drobno poszatkowałam. Parówki wrzuciłam do wody i podgrzałam. W tym czasie
Waniliowe ImprowizacjeGargamel Na naleśniki do krokietów: 4 szklanki mąki pszennej 4 jajka 1 płaska łyżeczka soli 3 szklanki mleka 3 szklanki wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju Dodatkowo: 4 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Do podania: ketchupu z charakterem Gargamel lub domowy czerwony barszcz np. z tego przepisu Przygotowanie: Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy ze sobą. Jednolite ciasto(...)suche dodajemy do niego niewielką ilość powstałego wywaru z gotowania mięsa. Gdy nadzienie jest gotowe przygotowujemy krokiety. Przygotowujemy dwa głębokie talerze. Do jednego wbijamy jajka, do drugiego wsypujemy bułkę tartą. Jajka doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy całość widelcem. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu (na środek), składamy boki i zwijamy w rulon tworząc kształt krokieta. Maczamy każdy krokiet najpierw
Słodkie okruszkigyros , mielone pieczone , mielone wołowe , mielone z kurczaka , mielone z marchewka , mielone z groszkiem . PRZEPIS NA KOTLETY MIELONE PO WŁOSKU Składniki na kotlety po włosku: 500g mięsa mielonego 2 bułki kajzerki 1 szkl mleka 1 cebula mała 1 jajko 10 pomidorów suszonych z oleju 3 łyżki startego parmezanu sól pieprz 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta rozmarynu oliw(...)oliwek bułka tarta do panierki Jak zrobić kotlety mielone po włosku: Zaczynamy od przygotowania kajzerek. Bułki moczymy w mleku, a kiedy wchłoną płyn i staną się miękkie, miksujemy je. Następnie do miski przekładamy mięso. Suszone pomidory siekamy drobniutko, cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy malakserem. Potem do mięsa dodajemy zmiksowane bułki z mlekiem, całe jajko, startą
Dorota SmakujeDzień Dobry w poniedziałek :) Domowe bułki są najlepsze. Bardzo często je piekę. Zajadamy się nimi na śniadanie czy kolację. Nie ukrywam, że zawsze mi się udają. Uwielbiam gdy ciastem drożdżowym pachnie mój dom. Upieczcie koniecznie takie bułki. Proste, bardzo łatwe i udadzą się każdemu. Udanych wypieków Wam życzę i miłego dnia :) Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag drożdży świeżych(...)tortowej Na ciasto: 2 i pół szklanki mąki tortowej 2 małe płaskie łyżeczki soli pół szklanki otrębów żytnich 2 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych bułek: 1. Rozczyn: Drożdże, cukier, mleko i mąkę dokładnie rozcieramy, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. 2. Ciasto: Do mąki dodajemy otręby
Izabelawkuchnipyszne buły razowe do hamburgerów. Samo wypiekanie sprawiło mi niekłamaną przyjemność i styczeń zrobił się bardziej przyjazny. Ania tym razem wybrała przepis z bloga my daily sourdough bread na bułki do hamburgerów. Bułki mnie bardzo zauroczyły, mają przepiękny smak, są aromatyczne, estragon zrobił swoje. Rosły pięknie, ciasto bardzo plastyczne a jak formowałam już same bułki to ciasto rosło(...)rękach i wydawało po uderzeniu głuchy dźwięk. Potem zrobiłam jeszcze burgery drobiowe i mega buła nadziana pysznościami wylądowała w naszych dłoniach. Z podanej ilości można zrobić 6 małych bułek np. jak macie dzieci, 5 średnich lub 4 duże tak jak u mnie. Zaczynamy? Razowe bułki hamburgerowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wołowo-wieprzowego) 150 g wędzonego boczku 10-12 szt. suszonych śliwek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko ok. 3 łyżki bułki tartej ½ szklanki ciepłego mleka (lub wody) sól, pieprz do smaku oraz 2-3 łyżki bułki tartej masło + olej do smażenia (pół na pół) Przygotowanie : Boczek kroimy(...)ząbek czosnku i starty imbir. Następnie przekładamy wszystkie składniki do blendera, dodajemy suszone śliwki i miksujemy razem na średnich obrotach. Masa nie musi być idealnie gładka. Tartą bułkę namaczamy w ciepłym mleku. W większej misce mieszamy (najlepiej rękami): mięso mielone, masę z boczku i śliwek, namoczoną tartą bułkę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. W rękach formujemy
bistro mamaKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa(...)jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Cebule obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać je samo jako przekąska np. do piwa(...)jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około 1 cm. Cebule obieramy i kroimy
Kuchnia MagdaLenywielkości biała cebula * 1/4 szklanki rosołu albo wody * 3 ząbki czosnku * sól, pieprz, imbir * musztarda, ketchup Dodatkowo: * sałata * pomidor * ogórek świeży * majonez * 1 mała czerwona cebula * ser żółty * bułki do hamburgerów przepis tu Do zmielonego mięsa wołowego dodałam podsmażoną na odrobinie oleju posiekaną cebulę. Czosnek przecisnęłam przez praskę, przyprawiłam solą, pieprzem i imbirem. Podlałam wodą. Dodałam(...)rozgrzanej patelni do 4 minut z każdej strony. Nie zalecam dłuższego smażenia. Kotlety wychodzą twarde jak kamień. Taki czas jest wystarczający. Mięsko jest kruchutkie i rozpływa się w ustach. Bułki przekroiłam i każdą z nich podsmażyłam po wewnętrznej stronie na tej samej patelni, co smażyłam kotlety. Cały smak z mięsa został w bułeczkach. Były potem takie chrupiące. Smarowałam majonezem dolą
Pieprzyć z Fantazjątakże zwykłą zalewę. W zalewie pomidorowej robie także smażone pieczarki , które polecam bo są równie pyszne. składniki: 1,5 kg filetów z ulubionej ryby, u mnie miruna 1 bułka kajzerka 3 jajka sól,pieprz majeranek 1 duża cebula bułka tarta do panierowania olej do smażenia zalewa pomidorowa 5 szklanek wody 3/4 szklanki octu 10% 1/2 szklanki cukru(...)wszystkie składniki zalewy oprócz cebuli i zagotować. W międzyczasie cebulkę pokroić w pół plastry. Gdy zalewa się zagotuje dorzucić cebulę i gotować jeszcze 3 minuty. Zalewę odstawić do wystudzenia. Bułkę kajzerkę namoczyć wcześniej w mleku. Filety ryby zmielić w maszynce na grubych oczkach razem z odciśniętą bułką. Cebulę pokroić drobniutko i zrumienić na oleju, przestudzić, dodać do zmielonej ryby. Dodać
Monia miesza i gotujeUwielbiam krokiety z wszelkimi farszami – smaczne, sycące, no i pysznie chrupią dzięki panierce z bułki tartej Te z kapustą i grzybami najbardziej kojarzą się z Wigilijną kolacją, ale są też świetne na co dzień. Można je pozawijać nawet 2 dni wcześniej i obtoczone w bułce tartej mogą czekać na usmażenie w lodówce. Znam również osoby, które takie krokiety mrożą(...)łyżeczka soli 500 g kapusty kiszonej 40 g suszonych grzybów (np. prawdziwki, borowiki, podgrzybki) 1 cebula 2 liście laurowe 2 ziela angielskie sól i pieprz 2 jajka bułka tarta do panierowania olej lub masło do smażenia Grzyby zalej zimną wodą i odstaw na noc. Następnie odsącz i pokrój na mniejsze części. Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, posiekaj
Kulinarny S.O.S.