mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 180 g majonezu 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej Lukier: 120 g cukru pudru 25 g soku pomarańczowego Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej margaryna do wysmarowania formy posypka cukrowa Babka majonezowa Jak zrobić babkę majonezową. Do miski włożyć jajka , żółtka, sól, otartą skórkę pomarańczową oraz cukier puder. Przy pomocy miksera planetarnego, ręcznego ubijaka bądź(...)także proszek do pieczenia – nie na raz a w dwóch rundach, po czym wymieszać delikatnie łyżką lub szpatułką. Formę na bakę z kominem wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto na babkę . Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piec babkę przez 35-37 minut. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik
MeCooksskładniki: ok. 500 g ryby (użyłam mrożonego dorsza) 50 g cebuli 60 g czerstwej bułki 60 ml mleka 1 jajko sól, pieprz tłuszcz do smażenia bułka tarta do obtoczenia wykonanie: Mięso rozmrażamy, usuwamy ości. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na tłuszczu. Mięso, usmażoną cebulę oraz namoczoną i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa(...)zmielonych składników dodajemy jajko, doprawiamy solą oraz pieprzem i dłonią wyrabiamy na gładką masę. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Gotowe kotleciki rybne podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: mielona łopatka wieprzowa 75 dag, mielona szynka 50 dag jajka 3 sztuki "M", kasza manna 5 łyżek, tarta bułka 1,5 szklanki + do posypania talerza 4 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, papryka ostra 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, przyprawa w płynie 2 łyżeczki, sól 1 łyżka płaska, cebula 1 sztuka większa, woda zimna(...)szynki i łopatki wieprzowej w misce dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę z posiekaną drobno cebulą, pieprzem ziołowym i mielonym czarnym, papryką słodką i ostrą, kaszą manną, tartą bułką, przyprawą w płynie, jajkami, wodą zimną, masa mięsna powinna być zwarta, ale nie twarda czy za rzadka, jeśli trzeba to dolać ciut wody lub tartej bułki dosypać i wyrobić ręką. Jajka
W Mojej Kuchni LubięMoże spektakularnie ta szarlotka nie wygląda ale uwierzcie, że jest niesamowicie pyszna. Przy okazji żadne pieczywo nam się nie marnuje. Prosta, szalenie pyszna i godna polecenia Szarlotka na czerstwych bułkach Arek Gie Składniki: 1,5 kg jabłek szara reneta 7 czerstwych kajzerek 1 szklanka cukru 4 jajka 1,5 litra mleka(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki mielonego cynamonu 50 g masła 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Bułki dzielimy na mniejsze kawałki, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na 20 minut aby nasiąkły. Jabłka obieramy i drobno kroimy. Bułki (nie odciskamy) mieszamy z żółtkami, jabłkami, cukrem, cynamonem i sodą. Białka jajek ze szczyptą soli
R'n'G Kitchenwindow,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -6 jajek ugotowanych na twardo 2 jajka surowe -3/4 szklanki tartej bułki -młoda cebulka ze szczypiorem -6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany -tarta bułka do posypania jajek -100 g roztopionego masła -sól, pieprz Na sałatkę: -papryka pomarańczowa -kilka pomidorków koktajlowych -szczypior -oliwa(...)oliwek -sok z cytryny -sól Jajka przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć żółtka. Żółtka rozetrzeć w misce, dodać tartą bułkę, śmietanę, posiekaną cebulkę, surowe jajka, doprawić solą i pieprzem. Napełnić połówki białek farszem ''z górką", wyrównać wierzch. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać obficie każde jajko bułką tartą, skropić masłem. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kulinarne przemysleniafrytownicy powietrznej . Musze przyznać, że odkąd ta maszyna jest w moim posiadaniu to nie ma dnia byśmy jej rodzinnie nie używali, fajnie sprawdza się nawet do zrobienia zapiekanek z bułki z serem. Pieczarki lubię faszerować a dziś przygotowałam pyszny farsz wegetariański a nawet wegański z pora, marchewki, ryżu i czosnku. Po nałożeniu farszu do kapeluszy grzybów obtoczyłam go jeszcze(...)grubo mielonej bułce tartej (można też panko użyć), dzięki czemu wierzch wyszedł pysznie chrupki. Naprawdę smaczne to wyszło, więc polecam! PRZEPIS PIECZARKI FASZEROWANE Z AIR FRYER Składniki: 500g pieczarek dużych 1 por 2 marchewki 1/3 papryki czerwonej 1 szklanka ugotowanego ryżu 2 ząbki czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta chili
Dorota Smakujeliczne grzyby. Zamiast drobiu wykorzystamy więc „kawałki grzybów” – chrupiące, głęboko smażone boczniaki, na wierzchu świeża zielenina z Bazaru oraz pikantny sos, a wszystko zamknięte w bułkach (miejmy nadzieję, że niekradzionej mąki ;)) – w ten oto sposób zaserwujemy przysmak w stylu Starego Świata! Post sponsorowany we współpracy z Techland VIDEO PRZEPIS BURGER Z GRZYBAMI (SMAŻONYMI BOCZNIAKAMI) W STYLU(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 1 godzina CENA: średnia PORCJE: 2 porcje TRUDNOŚĆ: średnia BĘDZIESZ POTRZEBOWAĆ nóż mały garnek patelnia miski SKŁADNIKI: 200g boczniaków olej roślinny (np. rzepakowy) do smażenia 2 bułki do burgera garść posiekanej sałaty lodowej 1 mała czerwona cebula, pokrojona w grube plastry CIASTO DO PANIERKI 1/2 szklanki / 70g mąki uniwersalnej, lub według potrzeb 1/2 szklanki / 120ml wody lub mleka
Nerds KitchenKrajanka piernikowa z powidłami i marcepanem Dziś przepis na coś obłędnie pysznego, pyszna kostka piernikowa w czekoladzie na bogato z powidłami i migdałowym kremem z bułki. Świąteczna krajanka piernikowa z marcepanem lub marmoladą czy też powidłami. Zamiast dużego piernika, mała podzielna kostka, która nie tylko pięknie wygląda na świątecznym stole, ale też cudownie smakuje. W przeciwieństwie do innych ciast, piernik(...)starszego lekko czerstwego. Kostka piernikowa z marmoladą Kostka z marmoladą lub powidłami, a także z marcepanem, albo jak kto woli kremem migdałowym. W odróżnieniu do innych, mój krem z bułki i migdałów jest bez masła. A co to jest kostka piernikowa? To małe pierniczki pocięte z dużego ciasta korzennego przełożone kremem lub powidłami i polane czekoladą. Sprawdzony przepis na migdałowy
Dieta moja pasjajego skład wchodzi: wołowina, chrupiący ser żółty w panierce, podwójna porcja bekonu, prażona cebulka, sałata lodowa oraz aromatyczny sos z dodatkiem przypraw, a wszystko to znajduje się w pszennej bułce z posypką serową. Dla prawdziwych mięsożerców powstała wersja Drwala Podwójny, który nie różni się składem od klasyka oprócz dodatkowej porcji soczystej wołowiny. Z kolei Kanapka Drwala na ostro zawiera dodatkowo(...)Jaki ma skład Kanapka Drwala z McDonald’s? Burger Drwala składa się z jednego placka serowego, wołowiny (burgera), dwóch plastrów boczku (bekonu), sałaty oraz prażonej cebulki w bułce serowo-bekonowej. Smak dopełnia sos z przyprawami. Burgera Drwala na ostro natomiast uzupełniają papryczki Jalapeño oraz pikantny sos. Jak długo w sprzedaży jest Kanapka Drwala w McDonald’s? Zwyczajowo kanapki
ProstePesto.plsię na rynku i zdobył ogromną popularność dzięki niezwykłemu smakowi oraz jakości składników. W składzie znajduje się soczyste mięso wieprzowo-wołowe, ser cheddar, sos BBQ, świeże warzywa i chrupiąca bułka. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego cheeseburgera, oferowana w różnych rozmiarach, aby zaspokoić wszelkie apetyty. RalfDobleBurger A teraz najlepsze — postanowiłem spróbować przygotować go samodzielnie w domu, a efekt przeszedł moje(...)Kinga jest idealny do podwójnego cheeseburgera, nadając mu autentyczny smak fastfoodowego hamburgera. Możesz również stosować ten sos do innych burgerów lub sałatek, aby dodać im wyjątkowego smaku. Reszta składników: -Bułka -Ser Cheddar -Ogórek konserwowy Przygotowanie RalfDobleBurger: 1. Kotlety usmaż, tak jak lubisz. Mięso wybierz jak najlepszej jakości. 2. Bułki podpiecz w tosterze lub na grillu. 3. Nałóż sos na spód
RafalCookwyjątkową chrupkość i smak. Pochodzenie Mc Crispy Mc Crispy jest inspirowane kuchnią azjatycką, a dokładniej kuchnią chińską. Kanapka składa się z chrupiącego kotleta z kurczaka, sosu, świeżej sałaty i bułki. Tradycyjne chińskie kotlety z kurczaka są znane ze swojej chrupkości, dlatego też McDonald’s postanowił wykorzystać ten smak w swoim produkcie. Rodzaje Mc Crispy Mc Crispy dostępne(...)plakacie wydawał się obiecujący i kuszący. Pewnego dnia postanowiłem podjąć wyzwanie — stworzyć własnego Mc Crispy w domu, i tak powstał RalfCrispyBurger. Aby przygotować RalfCrispyBurgera, potrzebujesz: Składniki : RalfCrispyBurger – Bułka – Kotlet z kurczaka w chrupiącej panierce – Ser — u mnie Mozzarella – Plasterki pomidora – Świeża sałata – Cienko pokrojona biała cebula Sos : RalfCrispyBurger – 2 łyżki majonezu
RafalCookmięsa mielonego najlepiej smakuje z gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami (można je upiec razem z roladą), kaszą gryczaną lub ryżem. Jako dodatek idealnie sprawdzi się zielona fasolka szparagowa z bułką tartą lub po prostu sałata z winegretem. Można też przygotować sos pieczeniowy lub chrzanowy – nie jest on jednak konieczny. Podane proporcje starczą na 4-6 osób (w zależności od wielkości(...)porcji). Rolada z mięsa mielonego: 800 g wieprzowego mięsa mielonego (np. z łopatki) 1 średnie jajko 5 łyżek bułki tartej (lub czerstwej bułki kajzerki namoczonej w mleku i odciśniętej) 6 łyżek mleka (zwykłego lub roślinnego) 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu 150-200 g surowego, wędzonego boczku – koniecznie w cienkich plasterkach Rolada
Poezja smakuKlopsiki z fasolką szparagową to bardzo smaczne połączenie. Zazwyczaj w takim zestawie fasolkę podaję podsmażoną na maśle z bułką tartą i do tego ziemniaki, tym razem jednak zrobiłam klopsiki z fasolką szparagową nieco inaczej, bo w sosie pomidorowym. Jest to pożywny i smaczny posiłek obiadowy dla całej rodziny. Tak przygotowane klopsiki możemy podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem(...)mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 kajzerki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku 1 łyżka majeranku olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Klopsików z fasolką szparagową: Fasolkę szparagową opłukać, odciąć końcówki, włożyć do garnka. Wsypać łyżeczkę soli. Wlać wody. Garnek przykryć, wstawić na gaz. Zagotować
Danka PichciSkładniki /2 porcje : – ok. 4 łyżki pasty z bobu – 6 plastry buraka gotowanego – ok. 6 małych kawałków kurczaka pokrojonych w grube paski – 2 bułki do hamburgerów (bez konserwantów) – 6 plastry sera koziego w roladzie – 4 małe korniszony – 2 garście kiełków groszku cukrowego – przyprawy (sól, pieprz, papryka) – łyżka ketchupu Przygotowanie : Mięso(...)kurczaka kroimy na grubsze paski, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Grillujemy kilka minut z każdej strony np. na patelni grillowej. Przygotowujemy pastę z bobu z tego przepisu. Bułki do ham burgerów kroimy na pół i układamy na patelni grilloweji zdejmujemy z patelni lekko zarumienione. Możemy też do podpieczenia bułek wykorzystać toster. Na dolne części bułek kładziemy
I LOVE LIFEpasztet cukinii zabierałam się pińcet razy. Próbowałam nawet go robić, ale ciągle coś było nie tak. Oszczędzałam na wypełniaczach typu kasza manna czy bułka tarta. Czemu oszczędzałam? Bo nie przepadam za takimi wypełniaczami (piszę tutaj głównie o bułce tartej), sama do końca nie wiem czemu, pewnie chodziło mi o dodatkowe kalorie. Przy okazji pasztetu z cukinii trzeba ich dodać dość(...)sporą ilość, bo cukinia jest wilgotna. I mimo mojego dokładnego jej odsączania, odciskania i tak większe ilości bułki z kaszą musiały zostać dosypane. I jak sobie teraz przypomnę moje batalie z plackami z cukinii , które również często wychodziły mi rozciapciane (bo dawałam mało wypełniaczy), to przecież przy okazji pasztetu nie mogło być inaczej. Nie wiem co miałam w głowie, serio
Kardamonovy