bułki - 33426 przepisów (strona:116/2229)

Mój sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa czyli zapiekane bułeczki z nadzieniem 184

miałam 4 bułki i z każdej bułki wydrążyć środek, porobić takie male otworki żeby było można włożyć nadzienie i zapiec .Nadzienie zrobiłam z tego co miałam w domu ale tutaj można wymyślać użyłam pieczarek marynowanych 1/2 słoika pokroić ,mogą być smażone pieczarki troszkę wędliny pokrojonej ok 20 dag rzodkiewki troszkę starłam na tarce szczypiorek pokrojony żółty(...)każdej bułki położyć po plasterku sera żółtego potem wkładamy do bułek nadzienie a na koniec plasterek żółtego sera i zapiekamy ok 10 do 15 min .i gotowe

Moje Wyroby
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 151

uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków(...)półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo: 50 g masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę

Kuchnia MagdaLeny
KOPYTKA RUSKIE Z TYMIANKIEM 151

uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne.  Kopytka ruskie podałam polane masłem z bułką tartą, ale również można okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪   Składniki: 1 kg ziemniaków(...)półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo: 50 g masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę

Kuchnia MagdaLeny
Ekspresowe bułki twarogowe 170

rozetrzeć z jajkami i przyprawami, dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Masa nie będzie wyglądać jak zwarte ciasto, ale nie dodawajcie więcej mąki inaczej Wasze bułki będą twarde po upieczeniu. Mokrymi dłońmi podzielić ciasto na 4 równe części, uformować kulki i delikatnie je spłaszczyć. W razie potrzeby jeszcze raz nawilżyć dłonie. Wyłożyć bułki na blachę wyścieloną(...)papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Smacznego Ekspresowe bułki twarogowe Ekspresowe bułki twarogowe Artykuł Ekspresowe bułki twarogowe pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Bułki polskie 177

Smaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym. Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy". Przepis na 6 bułek po ok. 130 g ciasta każda: Zaczyn  300 g mąki pszennej typ 550, 200 g letniej wody, 5 g drożdży świeżych prasowanych, Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie, dodać mąkę(...)razy złożyć w kopertę lub krótko przemieszać mikserem(odgazować). Po fermentacji ciasto podzielić na porcje po 130 g, kulać okrągłe bułeczki, zostawić na 5 minut odpoczynku. Uformować podłużne bułki, zostawić do pełnego wyrośnięcia na 20-30 minut, szwem do góry. Technikę formowania podobnych, podłużnych bułek można zobaczyć na przykład na tym filmiku z YouTube . Wypiek 235-245C, piekarnik naparować

Przepisy na domowy ser i chleb
Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą 150

kurczaka. 2 średniej wielkości cebule czerwone 1 łyżka masła 2 łyżki brązowego cukru jasnego 5 średniej wielkości piersi z kurczaka 1/6 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 1/2 kubka bułki tartej 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 12 dkg sera Camembert olej słonecznikowy do smażenia Jak przygotować kurczaka z serem Camembert . Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa(...)brzegu. Boki brzegu pozostawić bez farszu. Zawinąć roladkę poprzez założenie pustych boków mięsa delikatnie do wewnątrz a następnie zrolowanie. Jajka wybić na talerz, roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą a na trzeci mąkę. Roladki obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku a na końcu w bułce tartej. Na patelnię wylać olej. Rozgrzać. Na rozgrzany olej wykładać roladki. Smażyć

mecooks
Pełnoziarniste bułki z mąki z płaskurki 141

płaskurki jest bardzo wartościowa – zawiera bardzo dużo białka oraz wapnia i fosforu, a także witaminy B1, PP, kwas pantotenowy oraz witaminę E. Żałuję, że tak późno ją odkryłam. Bułki upieczone na tej mące są po prostu rewelacyjne, koniecznie musicie spróbować Pełnoziarniste bułki z mąki z płaskurki przepis na 8 bułek 500 g mąki z płaskurki łyżeczka soli 2 łyżeczki ziół(...)odrywaj kawałki i formuj z nich bułeczki, a następnie układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw je jeszcze na ok. 15 minut w ciepłym miejscu. Przed pieczeniem bułki ponacinaj nożem oraz posmaruj delikatnie wodą. Bułeczki piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystygnięcia. Smacznego Czytaj więcej – domowe pieczywo Artykuł

365 dni dookoła kuchni
Domowe bułki do hot dogów 139

gotowania. Szczególnie teraz, gdy tyle pyszności na straganach W głowie mam już kilka pomysłów, także w najbliższym czasie możecie spodziewać się smacznych nowości A dziś zapraszam Was na domowe bułki do hot dogów – prosty, szybki pomysł na domowy fast food. Bułki oczywiście można wykorzystać na wiele innych sposobów, jeśli akurat nie macie ochoty na hot dogi, możecie zrobić(...)nich zwykłe kanapki Domowe bułki do hot dogów przepis na 10 bułeczek 650 g mąki pszennej (ja użyłam mąki włoskiej typu 00) 1,5 szklanki mleka 55 g masła 42 g drożdży 2 łyżeczki cukru szczypta soli jajko Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę mąki, 2 łyżki cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj dokładnie i odstaw w ciepłe

365 dni dookoła kuchni
Bułki z kruszonką 176

Bułki z kruszonką idealne na śniadanie, kolację czy dla dzieci do szkoły. Do tego polecam szklankę mleka lub kakao. Wspaniały smak, puszyste, delikatne i ten zapach pieczonego pieczywa.:) Aby jeszcze bardziej były smaczniejsze polecam domowe masło  i dżem . Na blogu w zakładce BUŁKI znajdziecie inne pomysły na bułeczki, rogale itp. Jeżeli przygotowaliście Państwo dania z moich przepisów to proszę(...)wyrośnięciu uformować z ciasta wałek i kroić kawałki o wadze 80 g . Formować kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Każdą bułkę posmarować mlekiem, a następnie posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C  do momentu aż bułki będą rumiane. bułki z kruszonką

O kuchni z uczuciem
Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów 175

Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko do posmarowania bułek czarny i biały sezam Przygotowanie: Do wysokiego kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Wszystko razem mieszamy, kubek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około(...)powinno podwoić swoją objętość. Ciasto wkładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy przez chwilę, po czym formujemy kulę, którą dzielimy na 8 równych części. Z każdej części ciasta formujemy bułkę, którą układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i dociskamy dłonią, aby ją delikatnie spłaszczyć. Blaszkę z bułkami przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy bułki

Smakowity Blog Kulinarny
Bułki hamburgerowe 123

Domowe bułki, które są doskonałe do przygotowania burgerów. Maślane, puszyste i zrumienione. Polecam je również serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Składniki na 8 bułek: 1 łyżeczka drożdży instant (4 g) 2,5 szkl mąki 1 jajko 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki cukru ¾ łyżeczki soli Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka sezam do posypania(...)przestudzony tłuszcz. Elastyczne ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, oprószyć mąką i przykryć lnianą ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia (około 1,5 godz). Po tym czasie formujemy 8 bułek, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i czekamy do podwojenia ich objętości (około 40 minut). Wyrośnięte bułeczki smarujemy żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Opcjonalnie możemy posypać je sezamem. Pieczemy

Kierunekuchnia
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową w lutowej piekarni 201

ciasto do normalnego wyrastania w kuchni na 2 godziny . Podziel ciasto na kawałki o masie ok. 68 gramów i zostaw na posypanej mąką powierzchni roboczej przez 10 minut. Uformuj bułki. Przykryj uformowane bułki wilgotną ściereczką i zostaw na 40 minut (łączeniem skierowanym do góry). Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 – 250 ° C . W dolnej części piekarnika umieść miseczkę z wodą. Jeśli(...)lubisz bardzo gładką powierzchnię, możesz od razu włożyć bułki do piekarnika lub naciąć bułki i umieścić w piekarniku. Piecz z parą przez 12-15 minut. Musiałam zbyt mocno skleić bułki, bo się nie rozwarstwiły podczas wyrastania i pieczenia. Na szczęście nie wpłynęło to na smak. Jeśli tak jak ja używacie miodu, który o tek porze roku jest skrystalizowany, polecam najpierw

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki orkiszowe pieczone metodą solno - drożdżową. Lutowa piekarnia 141

lutowej piekarni Amber z bloga "Kuchennymi drzwiami"  wybrała przepis Zorry (oryginalny przepis pochodzi  stąd ) na pszenne bułki upieczone metodą solno - drożdżową. To przepis, który udowadnia, że sól nie zabija drożdży. Metoda ta daje wiele korzyści, choć niekoniecznie przy domowym wypieku pieczywa. Mieszanina drożdży i 10% solanki czyni ciasto wyjątkowo plastycznym, wypieki dłużej pozostają świeże, a ciasto jest stabilniejsze(...)niebagatelne znaczenie przy produkcji, szczególnie na przemysłową skalę. Bułeczki mają drobniutki miękisz, chrupiącą skórkę i są bardzo smaczne. Swoje bułki upiekłam z mieszaniny mąki orkiszowej jasnej i pełnoziarnistej płaskurki. Może trochę przesadziłam z "uzdrawianiem" bułek i dodatkiem mąki pełnoziarnistej, bo nie dość, że sól "hamowała" wzrost ciasta to dodatkowo obciążyłam je mąką z pełnego przemiału. Dlatego nie wyrosły za mocno

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki do burgerów 159

Mięciutkie, delikatne, pięknie zarumienione bułki do burgerów to chyba najlepsze bułki jakie do tej pory piekłam. I tak szczerze mówiąc nadają się nie tylko do zrobienia burgerów, jako pieczywo na śniadanie, do pracy, szkoły czy na wycieczkę również się sprawdzą :) Składniki na ok. 8 sztuk: (Inspiracja: " Ósmy kolor tęczy " ok. 250 ml letniej wody 1 opakowanie drożdży instant(...)czubate łyżki cukru 1 duże jajko 3 łyżki oliwy (lub oleju) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej 550 mleko i mak (lub sezam) do posypania bułek        Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut.   Po tym czasie dodać rozkłócone jajko, olej oraz sól, wymieszać. Następnie mieszając

Simply Food
Ciabatta w formie małych bułeczek 169

pęcherzyków powietrza. Z tej ilości ciasta wyjdzie około 7 bułeczek. Ciasto jest rzadkie i bardzo kleiste, więc bułeczki, na tym etapie będą dość płaskie. Nie przejmujcie się również kształtem. Bułki odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia. Najlepiej w ciepłe miejsce. Bułki urosną w szerz. Rzadkie ciasto sprawi, że rozleją się po blaszce, jak placki. W górę urosną dopiero w piekarniku(...)dół piekarnika wkładamy kratkę z naczyniem żaroodpornym, z wodą. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 220 stopni. Bułki piec będziemy nad tym naczyniem. Parująca woda sprawi, że bułeczki będą się zarumieniać. Blaszkę z bułkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut. Ja piekę na grzałkach: góra + dół. Bułki studzimy na kratce. Podajemy najlepiej jeszcze lekko ciepłe. Smacznego

Smak mojego domu

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję