Stanęło na dużej ilości pietruszki, pieczarkach i papryce. Jako dodatek ziemniaczki z marchewką i groszkiem. Składniki (na 10 mielonych) 500 dag mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki 1/3 czerwonej papryki 8 pieczarek 1 duży pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) sól, pieprz olej bułka tarta Namoczoną(...)mleku bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa mielonego, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Cebule, pieczarki i czosnek siekamy na drobno. Na patelni rozgrzewamy olej podsmażamy cebulę po minucie dodajemy pieczarki wszystko razem podsmażamy. Na sam koniec dodajemy czosnek i po chwili dolewamy wina. Jak wino się zredukuje zdejmujemy patelnie z ognia i odstawiamy do ostygnięcia
Piekielna Kuchnia Patitrochę inaczej przygotowane niż tradycyjne bo z dodatkami , są bardzo soczyste i smaczne . Będziemy potrzebować : 500 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 kopiastą łyżkę bułki tartej 1 jajko około 80 ml letniego mleka 1 cebulę (100 g) 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy : duża szczypta majeranku do smaku sól , pieprz , pieprz cayenne(...)olej do smażenia oraz bułka tarta do obtoczenia kotletów mielonych przed smażeniem . Link do filmu z przygotowania : Kotletów mielonych - pikantnych https://www.youtube.com/watch?v=V8WAU7EXUKI Przygotowanie : Czubatą łyżkę bułki tartej zalewam mlekiem i odstawiam do napęcznienia , w tym czasie przygotuję pozostałe składniki kotletów ( bułkę najlepiej namoczyć w większej misce w której dodamy pozostałe składniki ). Ser żółty ścieram na tarce o średnich oczkach
Uwaga Babcia GotujeDziś niedziela, a więc zamiast przygotowywać kanapki na śniadanie, nadeszła pora na szybki posiłek, ale wymagający nieco więcej zachodu - roztrzepania jajka, pokrojenia bułki, smażenia... a wszystko po to, by w ostateczności delektować się ciepłym, słodkim smakiem rozpływających się w ustach kawałków bułki. Dla wszystkich, którzy zapomnieli o tej opcji na śniadanie - dziś przypominacz w formie przepisu. Smacznego! Składniki : 1 bułka(...)jajko odrobina mleka ok. 100 ml łyżeczka cukru waniliowego odrobina oleju do smażenia dżem lub ulubione owoce do podania Wykonanie: Bułkę kroimy na dość grube kromki. Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy odrobinę mleka i cukier waniliowy do środka, całość mieszamy. Następnie kawałki bułki moczymy w masie jajeczno-mlecznej. Zamoczone kromki bułki smażymy na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane
psgotujemyLuźniejszy czwartek, wielkie porządki i burgery na kolację ;-). A pieczenie bułek wcale nie jest trudne! :) Wegeburgery z soczewicy Składniki: 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 szklanki wody ok. 0,5 szklanki suchej kaszy kukurydzianej (lub kaszy manny) jajko (niekonieczne) Papryka słodka, chilli, sól, pieprz, majeranek, curry, czosnek granulowany Bułka tarta lub otręby do panierowania Przygotowanie: Soczewicę gotujemy w wodzie do miękkości(...)formować kotlety. Zostawiamy do ostygnięcia, dodajemy jajko (niekoniecznie, ale z jajkiem mniej się rozpadają przy smażeniu), w razie potrzeby dosypujemy więcej kaszy. Doprawiamy wedle uznania :). Panierujemy w otrębach lub bułce, smażymy na rozgrzanym oleju aż będą rumiane. Bułki do hamburgerów Składniki: 1,5 szklanki wody z mlekiem (pół na pół) 3 szklanki mąki 0,5 szklanki otrębów 2 łyżki oliwy
Kuchnia w szuwarachSkładniki(3 porcje): 3 bułki owsiane 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 3 plastry sera 3 liście sałaty masłowej 1 pomidor 100 ml jogurtu naturalnego gęstego 2 łyżki ketchupu sól, pieprz, czosnek granulowany bułka tarta Mięso mieszamy z bułką tartą, przyprawami i jajkiem (tak abyśmy mogli uformować kotlety). Formujemy 3 płaskie (grubość około 1 cm) kotlety, smażymy na patelni(...)tłuszczu jeśli mamy dobrą patelnie lub na małej ilości tłuszczu. Kiedy kotlety nam się smażą mieszamy jogurt z ketchupem, kroimy bułki na pół - sosem smarujemy górną i dolną część bułki kładziemy sałatę oraz pokrojony w plastry pomidor, kiedy kotlety będą już usmażone wykładamy na pomidor potem ser i znów pomidor. Zamykamy bułkę - GOTOWE. Smacznego
Moje-pitraszeniehomemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)drobno posiekać. Pół czerwonej cebuli też drobno siekamy, trzeba ją zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów
Martyna Cookszrobić takie kotlety, to zupełnie inne mielone! Polecam! składniki 400 -450 g mielonego mięsa z dzika (wykorzystałam mięso na gulasz) 5 ząbków czosnku - posiekane 40 g czerstwej bułki 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 suszonego rozmarynu 1 liść szałwii 1/ łyżeczka suszonego majeranku 1/2 łyżeczki soli lub do smaku 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu lub więcej(...)jajko tarta bułka do obtoczenia 1 łyżka oleju do smażenia 1 duża cebula - pokrojona w piórka przygotowanie: Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć. Rozmaryn, czosnek, szałwię drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Jeżeli mięso mamy w kawałku, zmielić je razem z odciśniętą bułką. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśniętą bułkę, zioła i przyprawy
Stare GaryDziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie. Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik Puszka ciecierzycy(...)cebula 5 łyżek otrąb owsianych 1 jajko Słodka papryka mielona Eco Blik Chili mielone Eco Blik Czosnek mielony Eco Blik Sól himalajska Olej do smażenia Bułki żytnie: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej typ 750 250 ml letniej wody 15 gram drożdży Ciasto właściwe 250 gram mąki żytniej typ 720 50 ml. letniej wody 1 łyżeczka soli
Bajeczna KuchniaWikipedii: Kotlet mielony, w Małopolsce zwany sznyclem – potrawa wykonana najczęściej ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem surowego jajka i tartej bułki (bułka może być również świeża – namoczona w wodzie i odciśnięta), doprawiona do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodatkiem usmażonej osobno na masle drobno posiekanej cebuli lub czosnku. Niektórzy dodają do tego kotleta świeżo posiekaną natkę pietruszk(...)Składniki: mięso mielone czosnek papryka ostra sól pieprz jajko czerstwa bułka olej do smażenia koperek Wykonanie: Bułkę zamoczyć w wodzie aż będzie cała nasączona. Gdy już tak się stanie dokładnie ją odsączyć i włożyć do miski. Mięso dodać do bułki razem z jajkiem solą pieprzem papryką posiekanym koperkiem oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość bardzo dokładnie wyrobić tak żeby
Pychotkaaakaszy kuskus. TYP 00 pszenna – mąka włoska, bardzo drobno mielona, na pył. Najbardziej bogata w gluten, wysokoelastyczna, całkowicie wyczyszczona z otrębów. Śnieżnobiała. Świetna na pizzę, ravioli, lekkie włoskie bułki i chleby, np. foccacia. TYP 400-450 pszenna – mąka tortowa. Mocno zmielona, przesiana, delikatna, lekka jasna mąka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do lekkich ciast biszkoptowych(...)granulacją, sypka. W barwie lekko kremowa. Mniej lepiąca. Idealna do ciast kruchych, babeczek. TYP 480 pszenna – mąka szymanowska. Jasna, lekko kremowa. Wszechstronna, do pierogów i klusek, chleba i bułek, ciast i pizzy. TYP 500 pszenna – mąka wrocławska, poznańska. Wysokoglutenowa, bardzo lepka. Idealna na kluski, polskie makarony, pierogi, naleśniki, do ciast drożdżowych, pączków, racuchów, ciast półfrancuskich i ucieranych. Nadaje
Karo in the Kitchenposzaleć. Jeśli chodzi o dodatek to można wykorzystać owoce sezonowe, miód, dżem lub kto co lubi. To kolejny przepis z wspólnego wypiekania z "Wypiekania na śniadanie". Składniki: 1 bułka kanapkowa * 2 jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią masło banan kiwi orzechy nerkowca syrop klonowy Przygotowanie: Bułkę kanapkową pokroić w plastry(...)około 1,5 cm. Jajka, mleko i cukry roztrzepać widelcem. Każdy plasterek bułki zanurzyć na chwilkę z dwóch stron w mieszance jajecznej. Około 3 łyżki masła rozpuścić na patelni i smażyć bułkę z dwóch stron na złoto. Smażymy na średnim ogniu uważając by tosty się nie przypaliły. Po usmażeniu tosty przełożyć na papierowy ręcznik żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na jeszcze
Ala piecze i gotujePyszny domowy kebab, który możemy sami wykonać posiadając tylko patelnię. We wnętrzu bułki znajdujemy warzywa na jakie nas tylko najdzie ochota i soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w ulubionych przyprawach. Domowy fast food jest doskonałą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia. Moje bułki z patelni nie są typowymi do kebabu ( nie mają kieszonki, w której znajdują się składniki). Są natomiast treściwe(...)pewno zaspokoją największy głód. Przygotowując je użyłam patelni do naleśników i kopulastej pokrywki ( która nie dotyka bułek podczas smażenia). Można zastąpić głęboką patelnią i płaską pokrywką. Kebaby podałam z sosem tzatziki. Proporcja na 5 bułek: - 1,25 szklanki ciepłej wody - 3 łyżki oleju - 1 łyżka cukru - 0,5 łyżeczki soli - 3 szklanki mąki krupczatki - 1 łyżeczka suchych drożdży W misce
kawawszklanceszklarni. Część powoli dojrzewa w kartonach, trochę przerobię na pyszną słodką konfiturę z zielonych pomidorów oraz wytrawną na sałatkę na zimę. dzisiaj jednak zapragnęłam zjeść pomidory smażone w bułce tartej. Przepis jest bardzo prosty a przygotowanie nie sprawi nikomu kłopotu. Składniki: - zielone pomidory, - bułka tarta, - sól, pieprz, - ew. płatki drożdżowe i suszony czosnek, - bułka tarta do smażenia. Wykonanie: Pomidory myjemy(...)osuszamy, kroimy w plastry min. 1 cm, w głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą, odrobinę soli, pieprzu, szczyptę płatków drożdżowych i czosnek. Każdy plaster pomidora delikatnie solimy, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju aż bułka będzie brązowa i pomidory zmiękną. Smacznego
Co na wege obiad?potrawę, która z pewnością wzbudzi zainteresowanie wśród konsumujących. Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: ok. 10-12 jajeczek przepiórczych bułka tarta do obtaczania(...)Kotlety Mielone z Jajeczkami Przepiórczymi - Sposób przygotowania: Jajeczka przepiórcze wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3-4 minuty. Następnie wrzucamy do zimnej wody a po chwili obieramy ze skorupek. Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę
Słodka StronaDzisiaj akurat miałam ochotę na orkiszowo - żytnie bułeczki śniadaniowe. Przygotowanie ciasta zajmuje tylko kilka minut, łącznie z wyrabianiem. Na blaszce bułeczki urosły w ciągu 30 minut. Zapach piekących się bułek - nieoceniony. Śniadanie okazało się wyborne, smaczne i zdrowe. Do jeszcze ciepłych bułek przygotowałam pastę z wędzonej dymem makreli, białego świeżego twarożku, cebuli, czarnych oliwek i świeżego estragonu oraz szałwii. Połączenie(...)znakomite. Bułki śniadaniowe orkiszowo - żytnie z otrębami. Składniki: 100 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej typ 650 3 łyżki otrąb 6 g suchych drożdży instant 25 g roztopionego masła 150 ml ciepłego mleka 1 łyżka miodu wiosennego wielokwiatowego 1 łyżeczka morskiej soli Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki
Naturalna Kuchnia