Każdemu czasem zostają niezjedzone bułki, które następnego dnia, albo i później nie mają już swoich amatorów. Warto wtedy użyć fantazji i nadać temu podstarzałemu pieczywu całkiem nowego życia. Ja wzorowałam się na tostach hawajskich i wyszło mi całkiem nieźle. 2 kajzerki 2 plastry szynki 2 krążki ananasa 2 pomidorki koktajlowe 3 - 4 łyżki tartego sera Bułki przekrawamy na pół(...)dolnej części wkładamy plaster ananasa, w środek wciskamy pomidorka. Szynkę można położyć w całości, ale taka pokrojona w paski lepiej się układa. Łatwiej ją ogarnąć i uporządkować w bułce. Całość posypujemy serem, przykrywamy dekielkiem z góry bułki i do piekarnika ( 200 stopni)na jakieś 10 - 15 min, albo do momentu aż się odpowiednio zarumieni, a środek będzie
Dieta moja pasjaSkładniki: kalafior zielony 1 większy, woda - ile potrzeba, sól morska - ile potrzeba, tarta bułka 1 kubek, masło 15 dag, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki zielony kalafior romanesco ma większą kruchość i delikatniejszy, bardziej kremowy smak od kalafiora popularnego białego = kalafior opłukać, odciąć zbędną część głąba, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wsypać soli morskiej do smaku ugotowany kalafior odlać(...)durszlak aby dobrze woda z niego odciekła z bułek graham robię domową tartą bułkę - na suchą rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą z papryką ostrą (tak podprażona bułka zabierze mniej masła i będzie bardziej chrupiąca), mieszać z 1,5-2 minuty, jak zacznie się rumienić dodać masło i mieszać do stopienia się masła po całym kalafiorze polać bułką - taki kalafior lubię
W Mojej Kuchni Lubiępomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w bułce tartej
Słodka Stronaśniadanie, na kolację i jako przekąska taka bułeczka zaspokoi smak najbardziej wybrednych. Szybko ją przygotujecie i zaskoczycie rodzinę czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek 2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony(...)WYKONANIE: bułki ściąć od góry, wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę pociętą w paski, cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, ser, podzielić masę na połowę, do jednej części dodajemy pokrojonego w kostkę łososia do drugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki
Kuchnia Beatypodam tylko składniki) -2 jajka -mleko -woda -trochę oleju rzepakowego -trochę cukru -szczypta soli -mąka Smażymy naleśniki. FARSZ -6 jajek ugotowanych na twardo -2 średnie cebulki -łyżka masła - 2 bułki kajzerki, lub 4 kromki chleba krojonego -2 małe ząbki czosnku -1 szklanka mleka -szczypiorek -troszkę wegety -pieprz PANIERKA -trochę pieprzu -trochę soli -2 jajka -troszkę wody -bułka tarta Przygotowanie(...)farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka mielimy w malakserze na drobno lub trzemy na tarce jarzynowej. Szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Dodajemy do jajek. Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości. Przyprawiamy wegetą oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusobie uzyskać ten smak, i co tu się chwalić, na tyle mi się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze(...)klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość) Aby móc cieszyć moje dziecko codziennie świeżą bułką połowę uformowanych bułek wstawiłam do lodówki owijając je lekko folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie. Przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki na 30 minut aby osiągnęły temperaturę pokojową
greenscarfjest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)chrom, który ogranicza łaknienie na słodycze. Składniki na rozczyn: 15g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Składniki (na 3 duże bułki): pół szklanki mleka (ok. 125ml) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 0,75 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńkotletów będziemy potrzebować: 1/2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatka) 1/2 kg mięsa wołowego (np. rostbef) (wołowe w zależności od preferencji można zastąpić indykiem) 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka 5-6 ząbków czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, maggi olej do smażenia bułka tarta Sposób przyrządzenia: Bułki namaczamy godzinę wcześniej w wodzie. Cebulę podsmażamy(...)patelni na złoty kolor. Mięso mielimy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy cebulę, (niektórzy też mielą, ja sądzę, że nie ma to sensu jeśli drobno posiekana i usmażona) jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco maggi, oraz gałkę muszkatołową i zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek. Gałki i czosnku nie żałujemy, w połączeniu z bułką i maggi, to właśnie one przesądzają
Aromatyczne Podróżesfatygowaną, bo znajomy barman i jednocześnie właściciel, tylko na mnie popatrzył i zniknął na zapleczu. Po chwili przyszedł z podgrzanym talerzem, a na nim była wielka, ciepła, chrupiąca bułka z … frytkami! Gorące frytki rozpuściły masło, którym była posmarowana bułka. To było przepyszne! Kojące jedzenie dodające sił i poprawiające nastrój, jakie pamięta się z babcinego domu. Nigdy przedtem, ani nigdy(...)potem czegoś takiego nie jadłam. Bułki z frytkami nie robiłam w domu, lecz same bułki - owszem, tak! Jestem w tej komfortowej sytuacji, że pracuję w domu i w każdej chwili mogę pójść do kuchni i zagnieść ciasto na chleb czy właśnie bułki. Dzisiejsze bochenki, to prosty drożdżowy wypiek. Pasują do wszystkiego, do wędliny jak i do dżemu. Użyłam
Posadzone i zjedzoneśniadaniowym, zagościła monotonia i koniecznie chcesz to zmienić, to znajdujesz się w idealnym miejscu. Możesz wykorzystać ten pomysł na kolację oraz jako posiłek dla niespodziewanych gości. Jajko zapiekane w bułce to ciekawa alternatywa dla porannej jajecznicy. Dodatki mogą być różne, według twoich własnych upodobań. Ja postanowiłam swoją bułkę zestawić z produktami które miałam dosłownie pod ręką w lodówce. Śniadanie(...)leniwy weekendowy ranek. Wydrążony środek z grahamki możecie śmiało zjeść lub ususzyć u przerobić na domową bułkę tartą. SKŁADNIKI (na 2 porcje) : - 2 dowolne bułki - 2 jajka - 6 łyżek startego sera żółtego - 5 łyżek startego sera wędzonego - 4 plastry wędliny - 1 pęczek posiekanego szczypiorku - 1/2 posiekanej cebulki - 2 łyżeczki masła - sól, pieprz WYKONANIE: Zetnij wierzch bułek i wydrąż środek. Wysmaruj
Fit & Healthy Lifestekach wytworzy się charakterystyczna, lekko chrupiąca skórka. Steki odkładamy na deskę żeby odpoczęły minimum 4 minuty, następnie ostrym nożem kroimy je w cienkie plastry. Pozbywamy się piętek z bułek, bułki kroimy wzdłuż na połowy. Smarujemy miąższ przekrojonych bułek oliwą z oliwek przy użyciu pędzelka lub kropimy, a następnie wstawiamy bułki do opiekacza (u mnie to grill do panini). Opiekamy(...)zrumienienia. Między połówki bułki dzielimy po równo ciepły sos z niebieskiego sera, lekko go rozsmarowujemy. Robimy kleksy z żurawiny, rozkładamy plastry wołowego steku. Całość posypujemy odrobiną posiekanej drobno pietruszki i polewamy niewielką ilością sosu balsamicznego. Gdybym miała food trucka, ta kanapka sprzedawałaby się jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”. Ma wszystko – idealnie wysmażonego kruchego steka, tłusty, mocny w smaku sos. I ogromną
Karo in the KitchenUwielbiam kotlety jajeczne, najchętniej na zimno i wsadzone do bułki z masłem - ot, taki jajeczny burger. Dziś jednak wersja urozmaicona, dzięki dodatkowi płatków owsianych kotlety są bardziej sycące i mam wrażenie, że jeszcze lepsze! Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 3/4 szklanki płatków owsianych 0,5 łyżeczki pieprzu 0,5 łyżeczki soli 1 mała cebula +2 łyżki(...)masła 1 bułka + mleko do namoczenia panierka 1 jajko surowe 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Cebulkę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle na złoty kolor. Bułkę namaczamy w mleku, rozdrabniamy. Jajka siekamy, mieszamy z jakiem surowym, płatkami owsianymi, cebulką, rozdrobioną bułką oraz doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, układamy na desce i wstawiamy na 30 minut
Gotowanie i blogowaniekanapki, pasty wychodzi więcej): 400 g młodego bobu 100 g sera Arla Apetina w kostkach z bazylią i oregano 4 łyżki oliwy ewentualnie sól do smaku 2 ulubione bułki (ja miałam dużą ciabattę, którą przekroiłam na dwie części) oliwa do posmarowania bułek 1 duży pomidor 2 łyżki masła 2 jajka sól, pieprz świeża bazylia do dekoracji Przygotowanie: Bób wrzuć(...)przełóż do miski. Po obraniu otrzymałam 250 g bobu. Do bobu dodaj ser odsączony z zalewy oraz oliwę. Zblenduj na gładką pastę. Spróbuj i ewentualnie dopraw solą do smaku. Bułki przekrój wzdłuż na pół i posmaruj wnętrze oliwą. Podsmaż na patelni, aż staną się złote i chrupiące. Na patelni (może być po bułkach) rozpuść masło i usmaż dwa jajka
Chilli Czosnek i Oliwafalse MicrosoftInternetExplorer4 Te złociste kotleciki są efektem mojego testowania produktów z quinoą, które kupiłam jakiś czas temu i wrzuciłam na facebooka :) Dziś przedstawiam trzeci i ostatni z nich - bezglutenową bułkę tartą z dodatkiem komosy ryżowej. Kosztowała niestety dużo za dużo, ale skład perfekcyjny w porównaniu z innymi bezglutenowymi bułkami tartymi. Uważam ten produkt za bardzo udany i będę(...)niego wracać. Wykorzystałam bułkę tartą na dwa różne sposoby w trakcie jednego obiadu - do obtoczenia kotletów przed smażeniem oraz jako dodatek do skorzonery - tradycyjnie uprażoną i zmieszaną z masłem :) Wyszło pysznie, ale jak tak dalej pójdzie to będę ważyła 200 kilo. Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram piersi z kurczaka kawałek pora około 6 cm jajko 1 łyżka
Quinoa Raz!dziś uwielbiam. Są pyszne i idealnie komponują się z ziemniakami i sałatką ze świeżych warzyw. (6 sztuk) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko świeże 1 cebula (mała) 1 bułka + mleko do namoczenia 1-2 łyżki bułki tartej (opcjonalnie) sól, pieprz Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Cebulę pokroić w kostkę i zarumienić na niewielkiej ilości oleju. Jajka ugotowane(...)twardo drobno posiekać lub zmielić za pomocą maszynki/blendera. (Wolę tą pierwsza wersję.) Do rozdrobnionych jajek dodać cebulę, bułkę namoczoną i odciśniętą z mleka oraz świeże jajko. Całość dokładnie wyrobić i doprawić do smaku. (W przypadku, gdy masa będzie za luźna - należy dosypać odrobinę bułki tartej.) Z powstałej masy uformować okrągłe kotleciki. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i ułożyć
Di gotuje