okazjach towarzyskich był to pewien problem. Na przykład jak ktoś zabiera Cię do baru z wielkimi burgerami, umierasz z głodu, ale nic nie możesz zjeść. Koszmar. Dlatego Między Bułkami znałam głównie z menu śniadaniowego i epickiego widoku na Al. Jerozolimskie. Szczerze mówiąc główną zaletą tych śniadań (oprócz widoku) było to, że na Między Bułkami zawsze można liczyć, kiedy jest(...)urodzin w weekend niepodległościowy. Jak zwykle nie zawiedli 11.11, kiedy wiele podobnych miejsc jest zamknięte na 4 spusty (zwłaszcza jak jest na trasie marszu niepodległości). Co jadłam w Między Bułkami? Ostatnio przeprosiłam się z burgerami, więc zdecydowałam się na Cowboya (burger wołowy z serem cheddar i bekonem). Bardzo podobało mi się, że porcja miesa i dodatków nie jest przesadnie duża
Ugotowane pozamiatanepewno staną się jednymi z waszych ulubionych klusek ;) Ps. knedelki wychodzą dość mięciutkie, a odgrzane na drugi dzień smakują równie dobrze :) Składniki na 2 osoby: 200 gr czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek ) 100 g szpinaku (np. mrożonego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki tartego sera 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody(...)zwilżenia środków bułek sól, pieprz do smaku 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy. 2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki bądź kroimy i wrzucamy do miski, polewamy wodą i odstawiamy. 3. Na oliwie/oleju przesmażamy cebulę oraz czosnek, następnie dodajemy do tego szpinak i całość przesmażamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Do bułek dodajemy szpinak, mąkę, ser, jajko oraz bułkę tartą. Mieszamy
Gotowanie...to proste !food - klasyczne burgery z mielonego mięsa wołowego, które doprawiamy tylko solą przed smażeniem i ewentualnie pieprzem przed podaniem. Podstawowy przepis nie jest skomplikowany, a gotowe burgery serwowujemy w opieczonej bułce z sałatą, pomidorem i czerwoną cebulą oraz dwoma sosami. Oczywiście dodatki można zmieniać według własnych upodobań :) Składniki na 4 burgery: 4 bułki do burgerów np. z TEGO przepisu(...)antrykotu, rostbefu sól, pieprz sałata, roszponka lub rukola pomidor cebula czerwona ketchup majonez Mięso zmielić, krótko pougniatać i uformować 4 płaskie burgery. Powinny być trochę większe niż średnica bułki, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się. Cebulę i pomidory pokroić w plastry. Burgery posolić i upiec na rozgrzanej patelni grillowej po około 3 minuty z każdej strony
wyzwania kuchennesosem pomidorowym, a do tego ziemniaczki i pyszna surówka...pyszny obiad wegetariański. Składniki: bakłażan 1 szt, czosnek 2 ząbki, ser żółty starty 6 łyżek, jajko 1 szt, bułka czerstwa 1 szt, mleko lub woda do namoczenia bułki, majeranek do smaku, sól i pieprz do smaku, mąka pszenna pół łyżki, olej do smażenia, bułka tarta do obtoczenia, Sposób przygotowania: Czerstwą(...)bułkę moczymy w mleku lub w wodzie. Bakłażana grillujemy w całości lub przekrawamy na pół, a następnie wkładamy na grilla lub do piekarnika i pieczemy do miękkości. Następnie za pomocą łyżki wyciągamy miąższ z bakłażana i miksujemy go na gładką masę z dodatkiem odciśniętej bułki. Do bakłażana dodajemy jajko, ser żółty, wyciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i przyprawiamy masę
kulinarne odsłony patiPyszne bułki, niesamowicie miękkie i z chrupiącą skórką. Zaczyn robimy z 500ml ciepłej wody, 1 łyżki cukru,50 g świeżych drożdży, 4 łyżek mąki. Wszystko mieszamy w misce, przykrywamy na 10 min. Ciasto: 1 kg mąki typ 650 przesiewamy, dosypujemy 1 łyżkę soli, dodajemy 1 dużego rozgniecionego i ugotowanego wcześniej ziemniaka, 3-5 łyżek oleju i dolewamy wyrośnięty(...)łyżką. Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie ciasto do czasu gdy odchodzi od ręki i od miski... Tak przygotowane chowamy w woreczku do lodówki na noc, żeby rano polepić bułki. Rano wyjmujemy ciasto z lodówki, które o dziwo znacznie wyrosło i lepimy bułki, w dłoniach posypanych mąką, układamy na blaszki do pieczenia, przykrywamy szmatką
chleba naszegopyszne bułeczki. Kajzerki na masełku, posypane sezamem. Przygotowanie bułeczek nie zajmie Wam wiele czasu, a zapach unoszący się w domu i smak bułek nie do opisania. Ja jestem już uzależniona od domowego pieczywa :) Spróbujcie, a zobaczycie jaka to przyjemność. Składniki: 500 g. maki 30 g. miękkiego masła 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 25 g. drożdży 1 szklanka ciepłej wody(...)szklanki ciepłego mleka Dodatkowo: jajko z odrobiną mleka do posmarowania bułek sezam do posypania Wykonanie: Mleko wlać do miseczki,dodać cukier i drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut. Mąkę wsypać do miski, dodać sól i masło. Rozcierać palcami,tak żeby masło połączyło się z mąką. Następnie dodać wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Wyrobić na gładkie ciasto. Ja wyrobiłam mikserem
Agusiowe smakołykiłyżeczka czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki chilli 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka vegety Pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy Kanapka 4 bułki 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki Kilka garści rukoli 1 ogórek 1 czerwona cebula ser mozzarella Sól i pieprz do smaku Musztarda Ketchup Masło do bułek PRZYGOTOWANIE: 1. Filet(...)grubości. Przekładam do miski, dodaję przyprawy i mieszam. 2.Patelnię rozgrzewam dodaję łyżkę oleju a następnie dodaję kurczaka. Smażę na rumiano ze wszystkich stron. 3.W międzyczasie bułki przekrajam wzdłuż. Jedną stronę smaruję cienko masłem a następnie kładę plaster mozzarelli. 4. Bułki wkładam do piekarnika . Piekę aż ser się roztopi. Ok 2-3 min w 200 stopniach. 5.Jedn
Gotowanie Patkiprzyprawione smakują wspaniale zwłaszcza z ziemniaczkami, pyszną surówką lub zwykłym kiszonym ogóreczkiem albo ćwikłą. Pyszności...:) SKŁADNIKI : 50-70 dag mięsa mielonego wieprzowego najlepiej świeżo zmielonego 1 jajko 1 - 2 bułki bułka tarta 2 cebule olej lub smalec do smażenia przyprawy: po ok. łyżce soli i przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki pieprzu ząbek czosnku troszkę mielonego kminku i lubczyku mleko(...)namaczania bułek WYKONANIE : Bułki kroimy na mniejsze części i zalewamy mlekiem. Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do miski dodajemy mięso, jajko, wszystkie przyprawy oraz bułkę (odciśnięta) i cebulę. Czosnek rozcieramy z odrobiną soli, dodajemy do mięsa, wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Rozgrzewamy tłuszcz, z mięsa formujemy kotleciki, spłaszczamy i obtaczamy w tartej bułce. Smażymy
Pani na deserhomemade sauces – only health and tastes best… Have fun cooking! SKŁADNIKI: Kotlety: 1 szklanka ciecierzycy 300 g łososia 1 mała czerwona cebula 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 1 łyżka oleju/oliwy Dodatki: sałata czerwona cebula żółty ser pomidor ogórek konserwowy/kiszony/świeży chutney z czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos czosnkowy: 2-3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu(...)drobno posiekać. Pół czerwonej cebuli też drobno siekamy, trzeba ją zeszklić na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu i odstawić do przestudzenia. W sporej misce mieszamy wszystkie składniki dodając jajko, bułkę tartą i pietruszkę, tak, aby powstała jednolita masa, z której będziemy lepić kotlety. Przed rozpoczęciem formowania burgerów rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu, kotlety trzeba smażyć na bieżąco. Przed formowaniem kotletów
Martyna Cooksłatwe w wykonaniu. W zależności jak duże zrobimy wyjdzie ich około 10 sztuk. Zapraszam :) Składniki: Kotleciki: 6 jajek 1 średnia marchewka 5 łyżek kukurydzy z puszki 1 pszenna bułka koperek świeży według uznania 2 łyżki bułki tartej sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku Sos: 6 łyżek majonezu pieprz czarny mielony do smaku koperek świeży według uznania Dodatkowo(...)masło do smażenia bułka tarta do panierowania Wykonanie: 1. Pięć jajek gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości, następnie studzimy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Bułkę namaczamy w wodzie i dokładnie odciskamy. Koperek myjemy, osuszamy o drobno siekamy. Kukurydzę dokładnie odsączmy
Izabelawkuchnicebula - 1,5 szt filety z ryb - 0,5 kg ( szczupak, okoń, łosoś morski, łosoś różowa) majonez sól i pieprz olej do formy koperek - 0,5 pęczka Dodatkowo; bułka paryska -1 szt Przygotowanie; Rybę pokroić bardzo drobno. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Koperek opłukać, pokroić. Rybę wymieszać z cebulą, koperkiem, solą(...)pieprzem, dokładnie wymieszać. Bułkę pokroić na kromki o grubości 2 cm. Do miski wlać mleko, zanurzać kromki bułki w mleku, odcisnąć trochę z nadmiaru mleka. Formę do pieczenia, wysmarować olejem, układać w niej kromki bułek, rękoma w bułce zrobić wgłębienia. Do wgłębień w bułce, nakładać farsz, ścisło układać kromki. Wierzch każdej nafaszerowanej kromki, posmarować majonezem. Formę włożyć do piekarnika. Piec
Kuchnia Danusidanie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)liście laurowe 4 kuleczki ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu ok. 3 łyżki koncentratu/przecieru pomidorowego sól, pieprz, oregano Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą
Słodka Stronapolski obiad i z pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi oraz smaczny posiłek. Kotlety Mielone Magdy Gessler - Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula jajko 1/2 bułki kajzerki sól pieprz 25 ml wody ponadto: ok. łyżka masła do smażenia cebuli mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety Mielone Magdy Gessler - Sposób(...)przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy i mielimy. Cebulę siekamy w kostkę i smażymy na maśle. Mięso umieszczamy w misie wbijamy jajko, dodajemy przestudzoną cebulę, namoczoną, zmieloną bułkę, wodę oraz doprawiamy solą oraz pieprzem (po ok. pół łyżeczki lub ilość według uznania). Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy
Słodka Stronaczasami coś co dla mnie jest czymś oczywistym, dla kogoś może być nowością Pyszna fasolka szparagowa, ugotowana na półtwardo w osolonej i delikatnie posłodzonej wodzie i wymieszana z podrumienioną bułką tartą z masełkiem – pychota! Świetna jako przekąska sama w sobie, jak i łatwy dodatek do każdego dania głównego. Polecam gorąco dopóki fasolka jest w sezonie i w świetnej cenie(...)szparagową w każdym wydaniu, polecam także fasolkę zapiekaną z grzybami i fasolkę w pomidorach z migdałami , też są obłędne! Scroll down for recipe in English Fasolka szparagowa z maślaną bułka tartą (3-4 porcje) Składniki: 500 g fasolki szparagowej, umyta i z odciętymi końcami 3 łyżki masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soli 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Włóż fasolkę
karmelowyPyszne, puchate, mięciutkie bułeczki. Podobno przepis ten wywodzi się z kuchni francuskiej, dla mnie jednak wyglądają i smakują jak nasze polskie bułki. Takie, jakie pamiętam sprzed lat, kiedy można było kupić naprawdę smaczną, pozbawioną wszelkich spulchniaczy i ulepszaczy bułeczkę. Mam wrażenie, że teraz już takich nie ma. Tzn. nie ma w sklepach, ale nic nie stoi na przeszkodzie abyśmy wyczarowali(...)sobie takie smaczne, pachnące pieczywo w domowym zaciszu ;). Bułki są bardzo proste do wykonania. Dzięki temu, że pieczone są z parą ( po prostu poziom niżej w piekarniku wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą ) mają apetycznie chrupiącą skórkę. Rzecz jasna nadają się nie tylko na śniadanie ;). Polecam. Składniki na około 15 bułek: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej
Opowieści z piekarnika