Domowe bułki do hamburgerów są o niebo lepsze i zdrowsze (bez chemicznych dodatków) od tych sklepowych. Ich zrobienie też nie jest trudno, no może trochę czasochłonne. Jednak moim zdaniem warto Jedynym minusem jest to, iż dość szybko tracą świeżość, więc warto zrobić je w dniu robienia hamburgerów. Podany przepis starczy na zrobienie 30 małych lub 15 dużych bułek. Ja preferuję(...)mniejsze, ale to oczywiście tylko kwestia preferencji. Bułki do hamburgerów Danie Dodatki Kuchnia Amerykańska Porcje 30 bułek Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 12 godzin Składniki 1 opakowanie drożdży instant (7-9 g) 400 ml mleka ciepłego 800 g mąki (np. chlebowej) 80 g masła rozpuszczonego 80 g cukru 2 łyżeczki soli 2 szt. jajekjka
Wypieki i RumieńceJuż dawno temu zabierałam się za zrobienie tych bułek, ale skoro mam swoje suszone pomidory i paprykę , to bardziej mnie zmotywowało do ich upieczenia :) Będę mieć do pracy! Takie bułeczki mogą służyć za przekąskę lub w większej ilości jako drugie danie podane z sosem jogurtowym ze szczypiorkiem lub sosem czosnkowym. Składniki na 6-7 bułek: 250 gramów mąki pszennej(...)pomidorów lub zastępujemy suszoną paprykę papryką marynowaną ) 2 ząbki czosnku 5 łyżek zalewy z suszonych pomidorów ( u mnie zalewa po pomidorach była doprawiona tymiankiem ) sól pieprz ziołowy Do posmarowania bułek przed pieczeniem: 1 łyżka zalewy z pomidorów suszonych sól morska z papryką chili Drożdże przekładamy do kubeczka, dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka i łyżeczkę cukru - mieszamy i odstawiamy
Szczęśliwa kuchniamacie pomysłu na kolację a zostało Wam kilka bułek kupionych rano ? proponuję pyszne zapiekanki z jajkiem i ketchupem FOLWARK . Takie bułeczki możecie zrobić również na śniadanie, są bardzo syte. Ja zjadam taką jedną połówkę i jestem najedzona :) Zainteresowanych zapraszam do supermarketu on line Frisco.pl https://www.frisco.pl/pid,96523/n,folwark-ketchup-premium/stn,product . Zapraszam :) Składniki : 2 lub 3 bułki w zależności od zapotrzebowania(...)jaka sól, pieprz do smaku 1 łyżka suszonego szczypiorku kilka pomidorków koktajlowych 2, 3 trójkąciki serka Hochland z szynką Jako dodatek ketchup premium Folwark Wykonanie : Z bułki ścinamy górę i za pomocą szklanki robimy w środku dołek delikatnie ugniatając. Szynkę kroimy w kostkę, serek topiony również. Na spód bułki układamy troszkę szynki tak aby pokryła dno,następnie układamy
Sama słodycz i szczypta chiliklopsiki"przywieziony z Castello de Matese.Nic trudnego,jak to u Włochów.Trochę przypraw,dobre jakościowo mięso,dużo serca i miłości i gotowe. 60dag.mięsa mielonego np.drobiowego 1 czerstwa bułka lub bułka tarta mleko 1 jajko sól pieprz tymianek bułka tarta do panierowania oliwa z oliwek 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Bułkę zalać mlekiem,kiedy będzie miękka,odciskamy.Mięso(...)wkładamy do miski,dodajemy startą cebulę na tarce o dużych oczkach,bułkę,jajko,przyprawy i wyrabiamy ręką masę.Nabieramy ręką lub łyżką małe porcje,obtaczamy w bułce tartej i układamy na deseczce.Rozgrzewamy oliwę,wrzucamy pokrojone drobno ząbki czosnku,wyjąć je i włożyć klopsiki podsmażając z obu stron,nakrywamy patelnię ,zmniejszamy gaz i dusimy jeszcze ok .20 min.Podajemy z ziemniakami.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiObracaj je często, żeby się nie przypaliły. Gdy kurczak będzie gotowy w środku, zdejmij go z patelni i odłóż na ręcznik papierowy, żeby odsączyć go z tłuszczu. Następnie, weź bułki, przekrój je na pół i wydrąż środek. Owiń każdy kawałek kurczaka serem żółtym i wciśnij go do wnętrza bułki. Złącz połowy każdej z bułek i pokrój je w plastry(...)grubości ok 2,5-3 cm. Połóż bułki na blaszce do pieczenia tak, aby plastry się stykały. W małym garnku rozpuść masło i przelej do jakiejś małej miseczki/kubka. Musi być płynne. Poszatkuj drobno czosnek (albo przeciśnij przez praskę), wrzuć do masła. Poszatkuj pietruchę i również dorzuć do masła. Dokładnie całość wymieszaj. Weź łyżkę i delikatnie polej od góry bułki przygotowaną
manslogblogwprowadzać modernizacje, nowe składniki aby tylko nie zostać... kuchennym nudziarzem. :) 0,5 kg łopatki wieprzowej średnia cebula kajzerka jajko 0,5 szklanki wody sól i pieprz do smaku bułka tarta żółty ser w kawałku szklanka siekanej natki pietruszki olej do smażenia papierowe ręczniki Mięso mielimy na średnich oczkach, używając tych drobnych uzyskamy paćkę przypominającą pasztetową. Bułkę zalewamy wodą(...)mięsa, dodajemy wodę, sól i pieprz, energicznie wyrabiamy. Ja pomagam sobie tłuczkiem do ziemniaków, świetnie się sprawdza w tej roli. Gdy mięso wchłonie całą wodę, dodajemy bułkę i ponownie wyrabiamy aby masa uzyskała jednakową strukturę, bez ryzyka że natrafi się na kawałek bułki. Ostatecznie doprawiamy według własnych upodobań, dodajemy jajko i około 2 łyżek tartej bułki. Z tartą
Dieta moja pasjaktóra nadaje bardzo ciekawego i oryginalnego smaku. 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Bułkę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do rozmoknięcia. Cebulę ścieramy na tarce wprost do mięsa. Należę do lobby ścierających cebulę, taka w kostkę(...)wygrzebię z kotleta, taki mam uraz do niej. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu i mocno wyrabiamy, jak już kiedyś pisałam najlepiej się to robi tłuczkiem do ziemniaków. Bułkę odciskamy z wody i dodajemy do masy mięsnej i ponownie wyrabiamy. Na koniec dodajemy rosół ( ten jest dużo lepszy niż woda) i ostatecznie doprawiamy. Na koniec jajko i 2 - 3 łyżki
Dieta moja pasjaKażdemu czasem zostają niezjedzone bułki, które następnego dnia, albo i później nie mają już swoich amatorów. Warto wtedy użyć fantazji i nadać temu podstarzałemu pieczywu całkiem nowego życia. Ja wzorowałam się na tostach hawajskich i wyszło mi całkiem nieźle. 2 kajzerki 2 plastry szynki 2 krążki ananasa 2 pomidorki koktajlowe 3 - 4 łyżki tartego sera Bułki przekrawamy na pół(...)dolnej części wkładamy plaster ananasa, w środek wciskamy pomidorka. Szynkę można położyć w całości, ale taka pokrojona w paski lepiej się układa. Łatwiej ją ogarnąć i uporządkować w bułce. Całość posypujemy serem, przykrywamy dekielkiem z góry bułki i do piekarnika ( 200 stopni)na jakieś 10 - 15 min, albo do momentu aż się odpowiednio zarumieni, a środek będzie
Dieta moja pasjaSkładniki: kalafior zielony 1 większy, woda - ile potrzeba, sól morska - ile potrzeba, tarta bułka 1 kubek, masło 15 dag, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki zielony kalafior romanesco ma większą kruchość i delikatniejszy, bardziej kremowy smak od kalafiora popularnego białego = kalafior opłukać, odciąć zbędną część głąba, włożyć do garnka, zalać wodą i zagotować, wsypać soli morskiej do smaku ugotowany kalafior odlać(...)durszlak aby dobrze woda z niego odciekła z bułek graham robię domową tartą bułkę - na suchą rozgrzaną patelnię wsypać bułkę tartą z papryką ostrą (tak podprażona bułka zabierze mniej masła i będzie bardziej chrupiąca), mieszać z 1,5-2 minuty, jak zacznie się rumienić dodać masło i mieszać do stopienia się masła po całym kalafiorze polać bułką - taki kalafior lubię
W Mojej Kuchni Lubiępomysł na codzien ny , smakowity obiad i ...... alternatywa dla klasycz nych mielonych. Kotlety Mielone z Indyka - Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka duża cebula łyżka majonezu jajko bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: majeranek, tymianek, rozmary n, słodka papryka sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)Kotlety Mielone z Indyka - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), majonez oraz bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w bułce tartej
Słodka Stronaśniadanie, na kolację i jako przekąska taka bułeczka zaspokoi smak najbardziej wybrednych. Szybko ją przygotujecie i zaskoczycie rodzinę czy gości. SKŁADNIKI: 5 bułek kajzerek 2-3 jajka szynka lub kiełbasa łosoś wędzony papryka po 1/2 każdego koloru kawałek cukinii lub bakłażana 15 dag. startego na grubych oczkach sera żółtego szczypiorek koperek pomidor przyprawy: sól, pieprz, lubczyk suszony(...)WYKONANIE: bułki ściąć od góry, wydrążyć, jajka rozkłócić, dodać przyprawy, paprykę pociętą w paski, cukinię i pomidora pokrojone w kostkę, ser, podzielić masę na połowę, do jednej części dodajemy pokrojonego w kostkę łososia do drugiej szynkę, mieszamy, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, blaszkę przykryć folią aluminiową, posmarować oliwą, masę łososiową wypełnić część bułek, pozostałą część masą z szynką, bułki
Kuchnia Beatypodam tylko składniki) -2 jajka -mleko -woda -trochę oleju rzepakowego -trochę cukru -szczypta soli -mąka Smażymy naleśniki. FARSZ -6 jajek ugotowanych na twardo -2 średnie cebulki -łyżka masła - 2 bułki kajzerki, lub 4 kromki chleba krojonego -2 małe ząbki czosnku -1 szklanka mleka -szczypiorek -troszkę wegety -pieprz PANIERKA -trochę pieprzu -trochę soli -2 jajka -troszkę wody -bułka tarta Przygotowanie(...)farszu zaczynamy od namoczenia bułek lub chleba w mleku. Następnie ugotowane na twardo jajka mielimy w malakserze na drobno lub trzemy na tarce jarzynowej. Szczypiorek bardzo drobno siekamy i dodajemy do jajek. Cebulkę oraz czosnek również bardzo drobno siekamy i smażymy na łyżce masła. Dodajemy do jajek. Chleb lub bułki odsączamy z mleka i dodajemy do całości. Przyprawiamy wegetą oraz
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusobie uzyskać ten smak, i co tu się chwalić, na tyle mi się udało, że teraz mój Dzieciak, codziennie na kolację i do szkoły ma świeżutką, pachnącą, mięciusieńką maślaną bułkę. Składniki na około 12 bułeczek po 80 g: 500 g dobrej jakości mąki pszennej (polecam Basię tortową lub Basię Ekstra Wypiek) 200 ml sojowego mleka (do wypieków sojowe jest najlepsze(...)klei, ale jest miękkie. Odstaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę (musi podwoić swoją objętość) Aby móc cieszyć moje dziecko codziennie świeżą bułką połowę uformowanych bułek wstawiłam do lodówki owijając je lekko folią spożywczą na tzw. zimne wyrastanie. Przed pieczeniem należy je wyjąć z lodówki na 30 minut aby osiągnęły temperaturę pokojową
greenscarfjest coś lepszego od świeżego, chrupkiego pieczywa? Od czasu do czasu sama piekę chleb, bułki lub bagietki. Nie dość, że w domu roznosi się piękny, drożdżowy zapach, to jeszcze jest to mega satysfakcja. Dziś mam dla Was bułeczki hamburgerowe - ciężkie, fajnie zbite, twarde z zewnątrz i mięciutkie w środku. Najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko gorące! Ciasto jest idealne(...)chrom, który ogranicza łaknienie na słodycze. Składniki na rozczyn: 15g świeżych drożdży 3 łyżki letniego mleka 3 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Składniki (na 3 duże bułki): pół szklanki mleka (ok. 125ml) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko 0,75 szklanki mąki pełnoziarnistej (u mnie orkiszowa) 0,75 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńkotletów będziemy potrzebować: 1/2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatka) 1/2 kg mięsa wołowego (np. rostbef) (wołowe w zależności od preferencji można zastąpić indykiem) 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka 5-6 ząbków czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, maggi olej do smażenia bułka tarta Sposób przyrządzenia: Bułki namaczamy godzinę wcześniej w wodzie. Cebulę podsmażamy(...)patelni na złoty kolor. Mięso mielimy z odciśniętą z wody bułką, dodajemy cebulę, (niektórzy też mielą, ja sądzę, że nie ma to sensu jeśli drobno posiekana i usmażona) jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco maggi, oraz gałkę muszkatołową i zmiażdżony lub drobniutko posiekany czosnek. Gałki i czosnku nie żałujemy, w połączeniu z bułką i maggi, to właśnie one przesądzają
Aromatyczne Podróże