bułki - 33426 przepisów (strona:109/2229)

Kotlety mielone ze szczypiorkiem 195

mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie.  Kotlety mielone ze szczypiorkiem  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz(...)odciśniętą bułkę i wyrabiamy dodając 2 - 3 łyżki bułki tartej. Szczypiorek siekamy. Dodajemy do mięsa i mieszamy.  Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej.  Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.  Podajemy z ulubionym sosem i ziemniaczkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone z pieczarkami. 217

Kotlety mielone z pieczarkami. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,karkówka )     1 całe jajko 1 średnia cebula 10 dkg pieczarek 1 czerstwa bułka przyprawa do mięsa mielonego majeranek pieprz sól 3 gałązki zielonej natki piertuszki 4 ząbki czosnku 6-8 dkg bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania : Pieczarki oczyścić, opłukać, przekroić na połówki i ugotować. Ugotowane odcedzić(...)przestudzić, drobno posiekać lub zemleć przez maszynkę razem z mięsem. Cebulę obrać, drobno poszatkować lub także zemleć przez maszynkę. Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, tak aby cała nią nasiąkła. Następnie wyjąć ją z wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety z jajek 260

takie nudne! ... inspiracja od  przepisy-aleksandry.blogspot.com kotleciki zajadałam polane sosem tatarskim: Składniki: (na ok. 6 kotlecików) -5 dużych jajek ugotowanych na twardo -1 duże surowe jajko -pół czerstwej bułki -mleko do namoczenia bułki -1 mała cebula -pęczek szczypiorku drobno pokrojony -łyżka pokrojonej natki pietruszki (ja pominęłam) -bułka tarta -sól i pieprz Wykonanie: Bułkę umieszczamy w naczyniu, dodajemy mleko i zostawiamy(...)lekko podsmażamy, aż się zeszkli. Jajka ścieramy na tarce o grubych oczkach. W dużej misce łączymy: starte jajka, surowe jajko, szczypiorek, pietruszkę, cebulę i dokładnie wyciśniętą z mleka bułkę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Podajemy ciepłe. Smacznego

KasiekGotuje
Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami 303

komponuje tworząc smaczne i pożywne danie. Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy duże jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej do smażenia(...)pomidorów 4 ząbki czosnku duża cebula bazylia suszona majeranek  tymianek sól pieprz olej  pietruszka (opcjonalnie) Makaron z Sosem Pomidorowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą

Słodka Strona
Pieczeń rzymska wg. Magdy Gessler 197

obiadu lub na zimno do chlebka. Składniki: 600g mięsa mielonego z łopatki Czerstwa kajzerka ½ szklanki tłustego mleka Średnia biała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego 6 łyżek bułki tartej 2 jajka Pół pęczka koperku Papryka słodka w płatkach Sól czarny pieprz tymianek bazylia do wysmarowania formy: tłuszcz oraz bułka tarta Sposób przygotowania: Bułkę namaczamy w letnim mleku(...)zostawiamy az całkowicie namoknie. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mielonego mięsa. Na rozgrzanym masle klaraowanym szklimy drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek. Łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy do smaku. Formę do keksa smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę mięsną przekładamy do formy i uderzamy forma kilkukrotnie o blat aby masa się ubiła

Pyry na Gaz
Krokiety z mięsem 212

farsz mięsny: ½ kg mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 kostka rosołowa 2 listki laurowe sól, pieprz ½ łyżki suszonego majeranku 3 ziarnka ziela angielskiego 1 – 2 jajka 2 bułki     Dodatkowo: 3 cebule pokrojone w kostkę olej 3 - 4 jajka 2 szklanki bułki tartej Sposób wykonania farszu: Mięso gotować z kostką rosołową, zielem angielskim, marchewką, pietruszką i liśćmi laurowymi(...)małej ilości wody około 1 godziny 30 minut. Cebule pokrojone w kostkę smażyć na patelni do momentu aż się zeszklą. Bułki namoczyć w wodzie i odsączyć Po ugotowaniu mięso wystudzić i zmielić dwukrotnie wraz z namoczonymi bułkami, marchewką i pietruszką. Do zmielonego mięsa dodać usmażoną cebulę, sól, pieprz, majeranek i 1-2 całe jajka, dokładnie wszystko wymieszać. Na jeden talerz

Na słodko lub wytrawnie
Zapiekanki z szynką i pieczarkami 2575

Takie proste zapiekanki wszyscy znamy i lubimy. Na bułce możemy zapiec różne składniki, te które lubimy lub takie co zalegają nam w lodówce. Zamiast bułek możemy użyć bagietki czy też zwykłego chleba. Ja proponuję dziś klasyczne dodatki - pieczarki, szynka,cebula i ser.  składniki: 4 bułki kajzerki 300 g pieczarek 2 cebule 150 g szynki 250 g żółtego sera przyprawa(...)pizzy olej do smażenia słodka papryka masło do posmarowania bułek Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z olejem i zeszklić cebulę. Następnie dodać starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę. Szynkę drobno pokroić, ja miałam w plasterkach więc pokroiłam w paseczki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Monia miesza i gotuje
Kotlety grzybowe świąteczne z szybkowaru 198

grzyby w szybkowarze , z dodatkiem soli i pieprzu w ziarnach 9 pieczarek, obierz i pokrój każdą na 8 części 1 cebula, obierz i drobno posiekaj 1 - 2 bułki (ja użyłam ciabatty), namocz w wodzie i dobrze odciśnij 1 ząbek czosnku, obierz i rozgnieć sól, czarny pieprz 2 jajka, rozmąć świeża zielona pietruszka, tymianek lub inne zioła(...)wedle uznania suszona pietruszka bułka tarta, namocz w wodzie i dobrze odciśnij masło + oliwa do smażenia Przygotowanie wywar z suszonych grzybów przecedź przez sitko i odstaw do sosu, grzyby przełóż do miski do ostudzenia rozgrzej na patelni masło z oliwą, wrzuć ząbek czosnku i chwilkę podsmażaj do wydzielenia się aromatu dodaj pieczarki, sól i pieprz, podsmażaj

Szybko Szybkowar
Burger 187

tego dobre pieczywo (nie takiego gotowe sprzedawane w workach foliowych) tylko dobre, zdrowe, najlepiej pełnoziarniste i gotowe.   Składniki: Mięso wołowe mielowe, Czerwona cebula, Ogórek, Pieczarki, Sałata, Bułka (duża) Żółty ser, Musztarda, Przyprawy. Do dużego naczynia wkładamy mięso, przyprawiamy je, ja dodałam sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Formujemy duże kotlety. Grilujemy na patelni grillowej.  Grilujemy również pieczarki(...)czasie do piekarnika wstawiamy przekrojone bułki z plastrem sera. Podpiekamy aż ser się roztopi, ale nie za długo żeby bułka nie była twarda. Na przekrojoną bułkę z serem kładziemy sałatę oraz pokrojoną w ringi cebulę. Na to można jeszcze jeden plaster żółtego sera, i pokrojony w plastry ogórek oraz cześć pieczarek. Upieczone mięso smarujemy od spodu musztardą i kładziemy

Kulinarna rozmowa
Mielone kotlety rybne 179

mieszkająca w Norwegii, mająca stały dostęp do świeżej ryby, ostatnio mi o nich przypomniała. I stąd właśnie dzisiejszy przepis.   Składniki: - ok. 80 dag filetów z dorsza - 1 czerstwa bułka - 1 jajko - 1 cebula - 1- 2 ząbki czosnku - koperek, natka pietruszki - sól - pieprz (dałam cytrynowy, ale może być zwykły) - 2 łyżeczki słodkiej papryki (dałam wędzoną) - skórka z cytryny (opcjonalnie) - mleko(...)namoczenia bułki - bułka tarta do panierowania - olej do smażenia   Czerstwą bułkę moczymy w mleku. Rybę kroimy na kawałki, cebulę i czosnek obieramy i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, razem z odciśniętą bułką. Dodajemy sól, pieprz, paprykę – wyrabiamy masę. Siekamy koperek i natkę pietruszki. Do masy dodajemy jajko oraz posiekaną zieleninę, ponownie dokładnie wyrabiamy. Jak kto lubi

mojewypiekiinietylko
Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba 192

który kazał je włączyć do dworskiego menu. Kotlety pożarskie panierowane w grzankach z chleba.   Składniki: - ok. 750g piersi drobiowych - 2 jajka - 2 łyżki rozpuszczonego masła - 2 małe czerstwe bułki - mleko do namoczenia bułek - 1-2 ząbki czosnku - sól morska - pieprz - kromki chleba na grzanki - masło klarowane do smażenia     Przygotowujemy grzanki z chleba. Kromki obkrajamy ze skórki(...)minut do piekarnika nagrzanego do 200° C, co jakiś czas mieszamy. Grzanki mają być tylko lekko podrumienione. Gotowe przekładamy do miseczki (w razie potrzeby łamiemy na mniejsze kawałki). Bułkę moczymy w mleku.Umyte i osuszone mięso bardzo drobno siekamy ostrym nożem lub mielimy w maszynce z dodatkiem odciśniętej bułki oraz czosnku. Ja mięso posiekałam, a bułkę z czosnkiem zmiksowałam w blenderze

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone z soczewicą 152

zachęcam do wypróbowania.Kotlety mielone z soczewicą PRZEPISSkładniki0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3/4 szkl. soczewicy zielonej (suchej)2 średnie cebule7 średnich pieczarek1 ząbek czosnku1 jajko1 czerstwa bułka2 łyżki bułki tartejpieprzsólmajeranekbułka tarta do obtaczania kotletówolej do smażenia PrzygotowanieSoczewicę zalać wodą i odstawić na 1h. Następnie gotować przez ok. 0,5h, odcedzić wodę (jeśli została) i zmiksować na "papkę". Czerstwą(...)bułkę namoczyć w wodzie (ok. 20 min), po czym odcisnąć.Pieczarki umyć, wysuszyć, drobno pokroić i usmażyć.Cebulę drobno pokroić i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę.Wymieszać mięso, soczewicę, pieczarki, bułki, jajko, cebulę, czosnek i przyprawy, całość dobrze wyrobić.Z masy formować kotleciki, obtoczyć  w bułce tartej i smażyć do zrumienienia z dwóch

coolinarnastrefa.blogspot.com
Kotlety mielone 205

Najzwyklejsze pod słońcem, klasyczne mielone. Smaczne z pure ziemniaczanym lub kwaśnymi kartoflamiskładniki: (6 kotletów)500 g mielonej wieprzowiny (np szynki)1 cebula1 jajko1 czerstwa bułka, lub zamiennie bułka tartabułka tart do obtoczenia sól pieprzewentualnie dowolne zioła (np posiekana pietruszka lub majeranek)masło i olej do smażeniaprzygotowanieBułkę namoczyć w wodzie lub mleku, po ok 10 minutach odcisnąć.  Cebulę(...)pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, na małym ogniu,  aż się zezłoci. W misce wymieszać mięso , jajko, odciśnięta  bułkę, zioła i przyprawy. Dobrze wyrobić. Uformować owalne kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron na rumiano, pilnując, by się nie przypaliły. Można patelnię z kotletami przykryć pokrywką

Stare Gary
Burger wołowy III 186

Wtedy natknęłam się na przepis z bloga Around the kitchen table. Ponieważ sposób robienia burgerów nieco różnił się od mojego, chętnie przepis wypróbowałam, z niewielkimi zmianami w przyprawieniu. Bułki hamburgerowe piekłam z innego przepisu. Burgery bardzo smaczne i  soczyste. Bez problemu zjedliśmy po 2 buły z dodatkami :) Oczywiście, jeżeli akurat planujecie grillowanie, burgery z grilla są, moim zdaniem(...)wołowiny (użyłam łopatki)4 łyżki ostrej musztardy z Dijon3 cebule2 jajkaświeżo mielony czarny pieprzsólpapryczka chili - opcjonalnie (ja dodałam zielony marynowany pieprz)masło klarowane do smażenia lub olejdo podania10 bułek hamburgerowych (np z tego przepisu)musztardapomidorogórek małosolny20 cienkich plastrów wędzonego boczkucebula pokrojona w cienkie plasterki.ew ser np cheddarprzygotowanieMięso umyć, osuszyć, pozbawić ewentualnych błon, zmielić w maszynce do mięsa razem

Stare Gary