bułki - 33926 przepisów (strona:110/2262)

Jajka po benedyktyńsku, włoskie (Jak gotować jajka w koszulce) 203

dokładniej możecie przeczytać, jak robi to Benedyktyńska Mistrzyni. :) Mnie, póki co, lepiej wychodzi wbijanie jajka na chochelkę, mają wtedy kształt spłaszczonego wulkanu i ładnie pasują do bułki. Wiru chyba jeszcze nie umiem zrobić porządnego, bo moje jajka tą metodą przypominają nieodmiennie kometę - z żółtkiem w roli jądra i białkiem w formie pióropuszowego ogona, totalnie postrzępionego. Wypróbujcie. :)  A jakie(...)macie metody na kształtne, idealnie owalne jajka w koszulce? Podzielcie się! Jajka w koszulce po włosku (dla dwóch osób) 1 bułka typu kebab lub dwie okrągłe bułeczki pszenne  2-3 jajka 2 duże plastry włoskiego salami z pieprzem lub papryką (najlepiej pikantne) 4 plastry mozzarelli 4 plastry pomidora kremowy sos balsamiczny szczypiorek, pietruszka posiekane, do dekoracji Sos: 2 duże

Kuchnia Prezydentowej
zwykła kanapka...inaczej (vegan) 205

Kanapki nie muszą być nudne! Kto powiedział, że kanapka to rozkrojona na pół bułka, czy kromka chleba z dodatkami? Dzisiaj proponuję Wam odejście do klasyki i spróbowanie kanapki w oryginalniejszej wersji ;) Wygląda ciekawie, a smakuje pysznie ;) Czasami taka odmiana jest potrzebna ;) Kanapka w dodatku jest w wersji wegańskiej ;) Musimy tylko upewnić się, że bułka nie zawiera składników odzwierzęcych. ZAPIEKANA CIABATTA(...)WĘDZONYM TOFU, PAPRYKĄ I BAZYLIĄ przepis autorski // 1 porcja ~1 duża bułka ciabatta, ok. 100g ~70g tofu wędzonego + sól (opcjonalnie, bo ten rodzaj tofu jest już lekko słony), czosnek granulowany, pieprz cytrynowy ~5 kawałków papryki czerwonej ~10 listków świeżej bazylii Tofu owinąć w kilka warstw ręcznika papierowego, obciążyć i wstawić na noc do lodówki

chili & sugar
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 193

portal, na którym znajdziecie wszystko co dotyczy mięsa: i informacje i sklep. Zapraszamy więc do przejrzenia ich strony. I na przepis zapraszamy: Dwojaki dworskie: 550 g mielonej wieprzowiny 1 bułka namoczona w mleku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej (plus trochę do obtoczenia) 2 jajka sól pieprz 3 łyżki smalcu Farsz I: 1 cebula 1 łyżka masła(...)pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy jajka, doprawiamy solą i pieprzem

Marder&Marder Manufacture
Klasyczny cheesburger 192

jest pyszne to wcale nie niezdrowe i śmieciowe. To 100% wołowina i świeże warzywa. W tym nie ma nic niezdrowego. Do tego domowe sosy bez żadnych paskudnych dodatków, domowe bułki. Absolutnie perfekcyjny obiad. W zasadzie to i nawet kolacja, bo jak człowiek w porze obiadowej takiego burgera wciągnie to do śniadania wystarczy :) Jak zrobić takiego idealnego burgera? Oczywiście optymalnie byłoby(...)będziemy mieli klasycznego klopsa. I, nomen omen, będzie klops. Ważna rzecz: smażymy na SUCHEJ patelni. Antrykot jest tłusty, więcej tłuszczu mu nie potrzeba. Zaczynamy zatem od klasycznego cheesburgera: bułki hamburgerowe naturalne (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 2 pasterki sera cheddar na osobę sałata lodowa cebula keczup (z TEGO przepisu) majonez (z TEGO przepisu) sól, świeżo zmielony

Marder&Marder Manufacture
Burger - amerykański klasyk 212

kolejne podejście do hamburgera. Ten z zeszłej niedzieli ( KLIK ) był pyszny więc nie ustajemy w bojach, chcemy więcej i smaczniej! :) Tym razem amerykański klasyk, typowy burger zza oceanu, w bułce obsypanej sezamem, z pikantnym kotletem z przyprawą cajun. Z bogatymi dodatkami. Tak żeby nikt nie wyszedł od nas głodny. bułki hamburgerowe z sezamem (z  TEGO  przepisu(...)krążki. Cebulę podsmażamy na oleju z odrobina soli i pieprzu. Zdejmujemy z patelni i pozwalamy przestygnąć. Mielone mięso solimy i dodajemy przyprawy cajun. Formujemy burgery nieco większe od bułki. Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają więc wgłębienie

Marder&Marder Manufacture
Potrójny burger z serem comté 205

Uczta, którą wasz żołądek będzie wspominał do obiadu następnego dnia. A wasze zapchane cholesterolem serce nie wybaczy wam tego nigdy. Ale cóż z tego, ten smak jest tego warty! Bułki hamburgerowe z sezamem (z TEGO przepisu) mielony antrykot (3x100 g na osobę) ser comté (po 3 plasterki na osobę) cienkie plastry surowego boczku ogórek kiszony sałata lodowa kilka kropli(...)środku, żeby był ciepły. Sałatę kroimy w cienie paski, ogórka i pomidora na plasterki. Ser też na cienkie plasterki. Mielone mięso solimy i pieprzymy. Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 100 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia

Marder&Marder Manufacture
Burger z suszoną szynką i serem owczym 211

gramowa paczuszka może kosztować około 30 zł. Moim zdaniem nieco za dużo, ale jeśli przez przypadek macie nieco za wiele kasy to my polecamy. A tymczasem zapraszamy na burgera. bułki z kurkumą do hamburgerów (z  TEGO  przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) suszona szynka ser owczy Ossau-Iraty (plasterek na osobę) pomidor malinowy sałata lodowa pieprz kajeński(...)majonez (z  TEGO  przepisu) sól Mięso w misce mieszamy ze szczyptą soli i pieprzem kajeńskim (1/4 łyżeczki na osobę). Formujemy burgery nieco większe od bułki (po 150 g każdy). Tak w średnicy ze 2 cm większe. Podczas smażenia się skurczą i wtedy będą idealnie wielkości bułki. W środku, przed smażeniem, robimy wgłębienie. W trakcie smażenia kotlety się wybrzuszają

Marder&Marder Manufacture
Hamburger wegetariański z kotletem serowym 203

kucharze zaczęli przyrządzać z niego potrawy. W okresie emigracji/ imigracji słynne "mięso z Hamburga" dotarło w końcu do Stanów Zjednoczonych (1838). Dopiero w 1903 roku podano pierwszego hamburgera w bułce, a w 1921 roku powstała pierwsza restauracja w której podawano głównie hamburgery. Składniki: 1 opakowanie bułek „Hamburger”- 4 szt. ½ kg sera żółtego salami 1 duży mięsisty pomidor 2-3 jajka(...)Małe opakowanie oliwek (polecam z pastą paprykową) Pęczek natki pietruszki Mała główka czosnku Zielona sałata Mleko Ziarno sezamowe Wykonanie: Bułkę podpiec w piekarniku w temperaturze 230 stopni przez około 2 minuty. Ser żółty pokroić w grubsze plastry, moczyć w mleku, panierować w ziarnie i smażyć z obu stron na patelni. W między czasie zmielić pietruszkę z czosnkiem, oliwą i odrobiną

Tradycyjna Kuchnia
Hamburgery wołowe z czereśniami w domowej bułce z ketchupem czereśniowym 246

jedno danie, nie wiem czy nie przesadziłem, ale wszystkie te trzy główne składowe zasługują na osobny artykuł. Po kolei, Ci co nie wiedzą, bo przypadkiem tu trafili: -jak zrobić bułki do hamburgerów tutaj -jak zrobić ketchup czereśniowy do tej wersji hamburgerów tu a teraz ruszamy z daniem właściwym! Czego nam trzeba? -350 gram zmielonej na Waszych oczach wołowiny, u mnie(...)ligawa -dwie łyżki bułki tartej -duża garść posiekanych czereśni -sól, pieprz, papryka czerwona słodka -mozzarella w plastry pokrojona -sałata -ogórek zielony, ogórek kiszony, pomidor w plastry pokrojone -por część biała posiekana w wiórki Bułkę do hamburgerów przekrawamy na pół na górnej połówce układamy ser i obie polówki wkładamy do piekarnika; termoobieg, 180 stopni 5 minut. Mięso wyrabiamy z czereśniami, bułką

BaRepas
Tradycyjny hamburger 278

więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 1 jajko 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe) 4 plasterki boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory malinowe kilka plastrów cebuli ogórek konserwowy lub kiszony 1 łyżka musztardy(...)łyżki majonezu ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił

Piąty grzech główny
Hamburger inny niż wszystkie 218

Chyba najlepszy hamburger jaki kiedykolwiek jadłam. Nietypowe połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów  4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę(...)hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki. W tym czasie smażyć na patelni 2 jajka. Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć  je z piekarnika. Posmarować ketchupem, położyć sałatę, pomidora, mięso i boczek. Na to ułożyć smażone

Piąty grzech główny
Mielone z jajkiem 193

możemy do środka dodać jajka gotowane.  Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mielone z jajkiem Składniki: mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg jajko - 1 szt cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz tłuszcz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia jajka ugotowane na twardo - 5 szt Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek(...)Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.  Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.  Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę.  Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać.  Obtaczać kotlety w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym

Kuchnia Danusi
Kotleciki rybne 269

Zamiast tradycyjnego smażonego fileta na obiad polecam kolteciki rybne. Wystarczy filet zmielić, dodać trochę bułki,jajka i zieleniny. Zawsze coś innego na talerzu i dzieciaki chętniej zjedzą. składniki: 900 g filetów z ryby, u mnie morszczuk 2 duże jajka 4 łyżki bułki tartej lub pół bułki namoczonej w mleku 3 łyżki koperku przyprawa do ryb bułka tarta do panierowania olej(...)smażenia dodatki tłuczone ziemniaki surówka z białej kapusty z koperkiem Filety ryby zmielić na grubych oczkach. Do zmielonej ryby dodać jajka, koperek, 4 łyżki bułki tartej i przyprawę do ryb. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku jeśli potrzeba. Z masy uformować kolteciki ( u mnie wyszło 12 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor

Monia miesza i gotuje
Kotlety drobiowe z chrzanem i masłem orzechowym 315

łyżka  masła orzechowego (lub zmielonych orzechów ziemnych)   1 łyżka śmietany 12% lub 18% Panierka: mąka jajka/mleko (ja czasem zamiast jajka używam do panierowania samego mleka - sprawdza się:) bułka tarta zmielone/drobno posiekane orzechy ziemne (ilość według uznania, u mnie pół na pół z bułką tartą)* olej do smażenia *fajnie gdy zostaną większe kawałeczki orzechów - przyjemnie później chrupią 1. Mięso(...)oczyścić, pokroić i rozbić jak na "schabowe". Doprawić solą i pieprzem. 2. Chrzan, masło orzechowe i śmietanę wymieszać na gładką masę. 3. W 4 talerzach naszykować kolejno: mąkę, jajko/mleko, bułkę tartą z orzechami, masę chrzanową 4. Na patelni rozgrzać olej. 5. Panierować kotlety: najpierw obtoczyć z obu stron w mące, później jedną stronę zmoczyć w jajku/mleku i przełożyć od razu

Kto ugości moich gości?
Forszmak ze śledzi 329

Jeśli lubicie śledzie, a jak można ich nie lubić, proponuję prostą i szybką przystawkę. Forszmak ze śledziami to zapiekanka z dodatkiem jabłek, cebulki i bułki pszennej. Smakuje wyśmienicie, choć może nie wygląda zbyt fotogenicznie. Łudzę się, że minimalnie zmieniłam ją w wersję light, zastępując szklankę śmietany jogurtem greckim. Nie zmienia to jednak faktu, że bułka i śledzie to chyba(...)Trudno, co zrobić? Przecież nie może się takie dobre jedzenie zmarnować. Składniki 400g matjasów w solance 2 cebule 12 jabłka kwaśno-słodkie i twarde (np. Gloster) 4 kromki pszennej bułki bez skórki 2 łyżki śmietany 18% 2/3 kubka jogurtu greckiego 4 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Sposób przygotowania Śledzie wymoczyć przez noc w mleku i wodzie, żeby pozbyć się

W kuchni wieczorem