bułki - 33426 przepisów (strona:110/2229)

Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym 741

mięsa mielonego (najlepiej łopatki wieprzowej) 1 surowe jajko 1 sucha  bułka sól, pieprz, majeranek, Vegeta 2 ząbki czosnku 1 mała cebula mleko do namoczenia bułki Nadzienie: 4 jajka ugotowane na twardo świeża natka pietruszki świeży koperek 1 łyżka majonezu sól, pieprz 50 g starkowanego żółtego sera Dodatkowo: kawałki masła bułka tarta Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym(...)dodatek do obiadu. Zaczynamy od przygotowania farszu. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Dodać sól, pieprz, majonez i posiekaną natkę pietruszki z koperkiem. Wymieszać. Następnie należy przygotować masę mięsną. Bułkę namoczyć w mleku. Pozostawić, aż zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na maśle. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę, jajko, cebulę, przeciśnięty przez praskę

Świat Domowej Kuchni
Kotlety z Kurczaka (Medaliony) 702

prezentują się na talerzu i polubią je w szczególności dzieci, ponieważ przywołują na myśl popularne nuggetsy. Kotlety z Kurczaka (Medaliony) - Składniki:2 filety z kurczakamała cebulajajko nieduża bułka namoczona w mleku2 ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka)sól pieprzponadto(...)bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaKotlety z Kurczaka (Medaliony) - Sposób przygotowania:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z mięsem, wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić. Zaleca się odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce.Z mięsnej masy formować wilgotnymi rękami niewielkie kulki, delikatnie je spłaszczać, a następnie obtaczać

Słodka Strona
Kotlety Mielone 336

pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone - Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania olej(...)smażenia Kotlety Mielone - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami niewielkie kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy, a następnie obtaczamy w bułce tartej

Słodka Strona
Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym 2518

pewnością świetny pomysł na prosty, niedrogi i pyszny niedzielny obiad.Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym -Składniki:Kotlety Mielone:500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebulałyżka musztardyjajko bułka namoczona w mleku2 duże ząbki czosnkuok. pół łyżeczki vegety2 łyżki bułki tartejprzyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowasól pieprzponadto: bułka tarta do obtaczaniaolej do smażeniaSos Koperkowy:5 łyżek drobno(...)posiekanego koperku2 ząbki czosnku3 łyżki masła1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki bulionu warzywnego*150 ml śmietany 18%Kotlety Mielone w Sosie Koperkowym - Sposób przygotowania:Kotlety mielone:Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę

Słodka Strona
Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym 914

prosty, niedrogi i smaczny niedzielny obiad. Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Składniki: Kotlety Mielone:   500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy jajko  bułka namoczona w mleku 2 duże ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: kolendra, majeranek, tymianek, gałka muszkatołowa sól  pieprz ponadto:  bułka tarta do obtaczania(...)bulionu z kostki - wybierzmy kostkę bulionową grzybową) 1/4 szklanki zimnej wody łyżka mąki ok. 2 czubate łyżki śmietany 18%  Kotlety Mielone z Sosem Pieczarkowym - Sposób przygotowania: Kotlety Mielone: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, dodajemy sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę

Słodka Strona
Bułeczki orzechowe 202

idealnego. To znaczy takiego, które będę piec regularnie, a proporcje składników mieć w głowie. I wcale nie chodzi mi o jeden konkretny produkt. Nie. Chodzi mi o bułki, chlebki, chałki...różne, ale żeby wracać do tych przepisów nie tylko raz, dwa, czy pięć razy. Przeglądam książki, znajome i nieznajome blogi, najróżniejsze portale. Szukam, próbuję i albo zapisuję, albo(...)często, że proporcje już mam w głowie, a nie pokazałam go Wam :) Nadrobię to niebawem, obiecuję.  Dzisiaj pokażę Wam odkryte niedawno orzechowe bułeczki. Oryginalny przepis znajdziecie TAM . Te bułki są idealne. Kruchutkie, lekko chrupiące, miękkie w środku. O wspaniałym posmaku i zapachu orzechów. I, co bardzo ważne, na drugi dzień równie świeże. Nie wiem, jak smakują

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kotlety mielone i ćwikła 206

ciężkim dniu wracałam do domu, a mama robiła mielone, dlatego też jest to jedno z moich ulubionych potraw hmm pychaaaaaa ! Składniki: 0, 5 kg mięs a mielonego 1 czerstwa bułka 1/2 szkl. mlek a 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka , vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona) 1 cebula ząb ek czosn ku bułka tarta Cebulę i czosnek kroję(...)drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam , a raczej wyrabiam masę na kotlety (robię to ręcznie, ale można łyżką) . Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mi ęciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety i obtaczam delikatnie

NA MOIM TALERZU
Klops babci Zosi 198

Świętami Bożego Narodzenia. Pieczony był tylko wtedy a smakował najbardziej z ćwikłą z chrzanem. Składniki to: -4 ćwiartki z kurczaka -1 kg łopatki -3 marchewki -3 jajka -3 czerstwe bułki -pieprz -warzywko -przyprawa do kurczaka -sól -bułka tarta do panierowania -2-3 ząbki czosnku    Ćwiartki i marchewkę gotujemy jak na rosół.    Obieramy ugotowane mięso z ćwiartek(...)Bułkę moczymy i odciskamy. Wykorzystujemy też ugotowaną marchewkę. Łopatkę, mięso z kurczaka, bułkę, czosnek i marchewkę mielimy przez maszynkę.    Dodajemy 3 jajka, przyprawę do kurczaka, pieprz, warzywko i sól do smaku. Wyrabiamy masę.     Na stolnicę wysypujemy bułkę tartą. Masę dzielimy na 2 części i na bułce formujemy klopsy.    Przekładamy na blaszkę z papierem

Maminek kulinarny
Babeczki z grzybowym farszem 191

mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu  i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg ) -30 dkg surowych pieczarek -2 cebule -2 jajka -2 czerstwe bułki -bułka tarta -warzywko, pieprz -olej  Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.    Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn(...)świeże pieczarki.    Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody.    Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki. W maszynce mielimy grzyby gotowane, smażone i bułki.    Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem. Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki

Maminek kulinarny
Kotlety mielone z żółtym serem 206

mieszanego. Mi osobiście najbardziej smakują takie z wieprzowiny z odrobiną tartego, długo dojrzewającego sera. Po prostu pychotka :) Potrzebne nam: - 500 g mielonego mięsa wieprzowego - duża cebula - jajko - czerstwa bułka lub pieczywo tostowe - mleko do namoczenia bułki - 50 g tartego sera długo dojrzewającego - sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek w pudrze,   słodka papryka i 2 kostki przyprawy o smaku   smażonej(...)cebulki - olej do smażenia - bułka tarta Przygotowanie:  Cebulę pociąć w drobniutką kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso przyprawić ziołami, papryką, czosnkiem, solą i pieprzem, przyprawę w kostkach rozgnieść i wszystko wymieszać z mięsem. Do mięsnej masy dodać surowe jajko, cebulę, ser i odciśniętą bułkę. Mięsną masę dobrze wyrobić. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na mocno rozgrzanym

W poszukiwaniu inspiracji
Chicken burgery 225

Chicken burgery... Soczysty filet z kurczaka. Domowej roboty, puszysta bułka. Kremowy sos z dodatkiem ogórków i cebuli. Pomidor i sałata. Kto ma ochotę na jednego? Zapraszam!   Składniki: Bułki: 250 g mąki pszennej; 150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%); 8 g świeżych drożdży; 25 g masła; 1,5 łyżeczki białego cukru; 0,5 łyżeczki soli; 1 jajo(...)białego cukru; 1/2 łyżeczki soli. Dodatkowo: 4 plastry pomidora; 2 pokrojone w plasterki ogórki konserwowe; 1/4 główki, pokrojonej w paski sałaty lodowej. Sposób przygotowania: Link do przepisu na domowe bułki hamburgerowe . Filety z kurczaka przeciąć w poprzek na pół, uzyskując w ten sposób 4 cienkie kotlety. Każdy plaster mięsa natrzeć przyprawą do kurczaka. Płatki kukurydziane drobno pokruszyć. Ja używam

Gospodyni Miejska
Pieczeń rzymska z papryką 206

żółta - 1 sztogórki małosolne - 2 sztjajka - 2 sztnatka pietruszki - 1 pęczeksól i pieprz do smakupapryka ostra w proszkumleko do namoczenia bułekbułka tarta do posypania pieczeniczosnek - 2 ząbki PRZYGOTOWANIE:Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, przesmażyć na tłuszczu. Do miski wyłożyć mięso, dodać bułki, przesmażoną i ostudzoną cebulkę, oraz obrany i przeciśnięty czosnek(...)razem z jajkami i przyprawami dodać do mięsa mielonego, dokładnie wymieszać. Foremki do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, wyłożyć do foremek mięso, wierzch posmarować lekko olejem i posypać tartą bułką. Nagrzać piekarnik do 180 stop, piec przez 1 godz

Kuchnia Danusi
Burgery z miodowym pulled pork 236

zasadzie nie zastanawiałam się zbyt długo bo od razu do głowy wpadł mi pomysł na te burgery. Na pulled pork miałam ochotę od jakiegoś czasu. Pozostało tylko przygotować smaczne bułki i aromatyczną marynatę do mięsa. Uwierzcie mi, burgery wyszły świetne! Mięso wprost rozpływało się w ustach i co najważniejsze potrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się(...)niektórych może przerazić czas przygotowania potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła! 1 kg łopatki wieprzowej marynata: 4 kopiaste łyżki miodu lipowego 1 łyżka sosu z octem balsamicznym 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 wyciśnięte

Mienta blog
Faszerowana bagietka 328

kolorowe, ładnie się prezentują, a przede wszystkim smakują! ;) Bardzo fajna alternatywa tradycyjnych kanapek- na każdą imprezę jak znalazł ;) Składniki: 250g mielonki dobrej jakości 2 długie bagietki lub 4 bułki "hot-dogówki" 50g miękkiego masła po połówce papryki czerwonej, zielonej i żółtej sól, pieprz do smaku mleko Ze wszystkich bułek wydrążamy środek. Krótsze bułki wygodniej się faszeruje, ale jeśli macie długą(...)bagietkę, możecie ją pokroić na mniejsze części. Wydrążony środek z bułki namaczamy w mleku- tak aby był wilgotny, ale żeby nie było widać nadmiaru mleka. Mielonkę mielimy przez maszynkę. Dodajemy masło oraz namoczoną bułkę i mieszamy razem widelcem lub ręką, tak aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Doprawiamy do smaku. Papryki kroimy w drobną kostkę i dodajemy do farszu

Czerwona Porzeczka
Hamburgery z karmelizowaną cebulą i bazyliowym aioli 264

prostu idealne. Jak marzę o domowym burgerze, to ten właśnie tak smakuje. Grube mięso solidnie przyprawione kuminem i kolendrą, chrupiąca z wierzchu i puszysta w środku bułka, karmelizowana słodka cebula oraz orzeźwiający, majonezowy sos aioli (oczywiście domowy, z nutą bazylii i cytryny). Małż stwierdził, że wiele burgerów pochłonął w życiu, ale te były najlepsze. Najlepsza rekomendacja ciesząca serducho – warto(...)było się narobić, bo gdy sos i bułki robimy samodzielnie trudno domowe burgery nazwać fast foodem . Hamburgery: 500 g mielonej wołowiny (ok. 15-20% tłuszczu) 50 g tartego parmezanu 2 łyżki sosu Worcestershire 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy dijon 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1,5 łyżeczki ziaren kolendry sól morska, świeżo mielony pieprz Bazyliowe aioli: 3/4 szklanki

Poezja smaku