dzisiejszego dania było naprawdę łatwe i zajęło mi nie więcej niż piętnaście minut. Rozpocząłem od przekrojenia kajzerek w taki sposób, aby odkroić jak najmniej górnej części, a następnie wydrążyłem bułki z miąższu. Wybierając bułki uważałem, aby nie były zbyt mocno wypieczone, gdyż wówczas mogłyby stać się zbyt twarde podczas zapiekania. Pomidora sparzyłem wrzątkiem i obrałem ze skóry, a następnie odkroiłem(...)dość dużych jaj. Jajecznica powinna być dość dobrze ścięta, co ważne nie doprawiałem jej w żaden sposób, aby danie nie było zbyt słone. Gotową jajecznicę ułożyłem we wnętrzu bułek, a na niej plasterki wcześniej podsmażonego chorizo. Na wierzchu ułożyłem cienkie plasterki sera manchego. Całość umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z włączonym termoobiegiem na około 4 minuty
Wyprawy kulinarnejednej z nich dodać kakao i jeszcze 3 łyżki wody - krótko zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta. Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów(...)jednej z nich dodać kakao i jeszcze 3 łyżki wody - krótko zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia albo całą tortownicę natłuścić i obsypać bułką tartą. Na środek tortownicy wlewać łyżkę jasnego ciasto, następnie dalej na środek łyżkę ciemnego ciasta. Postępować tak, wlewając naprzemiennie na środek, aż skończą się masy - paski zebry rozchodzą się do brzegów
Smaki NataliiBędąc na diecie o niskim indeksie glikemicznym często mam ochotę na mielone, przygotowałam je z dodatkiem pestek dyni i bułki tartej pełnoziarnistej. Wyszły bardzo smaczne i soczyste, mój mąż stwierdził że smakują dużo lepiej niż tradycyjne. Składniki: 0,5 kilogram mięsa z szynki 3 łyżki pestek dyni 1 jajko 2 łyżki bułki tartej razowej 1 łyżka musztardy Dijon Sól, pieprz(...)Bułka tarta razowa do panierowania Olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, mielimy, przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą, pestki dyni oraz musztardę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Z masy mięsnej formujemy małe owalne kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i układamy kotlety. Smażymy na złoty kolor
Bajeczna Kuchniaobiadu jako dodatek podaje się sałatkę lub gotowane warzywa albo w zimowe dni sałatki ze słoika. O tej porze roku można gotować kalafior albo fasolkę szparagową i polać je bułką tartą z masłem. A przyrządzaliście w ten sposób kalarepę? Ja właśnie tak zrobiłam i delektowałam się pysznym smakiem kalarepki z masłem, bułką tartą i posiekanym czosnkiem. To bardzo ciekawa alternatywa(...)kalafiora i fasolki szparagowej. Przepis podałam z większą ilości masła i bułki tartej, ja lubię tylko delikatnie polaną. Polecam serdecznie! KALAREPKA Z BUŁKĄ TARTĄ I CZOSNKIEM. Składniki: 3 - 4 kalarepki 5 łyżek masła 3 łyżki tartej bułki 1 ząbek czosnku Sposób przyrządzania: Kalarepkę
Zakątek rozkoszy kulinarnychodwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa, no i zmielić w malakserze bułkę. Ważne, żeby nie używać tutaj naszej zwykłej tartej bułki a zrobić z bułki płatki – zróżnicowana tekstura, więcej chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę, a tutaj mamy efekt bardziej nieregularnej powierzchni(...)dosypcie jeszcze mąki. Rozgrzewamy na głębokiej patelni olej rzepakowy – powinno być go tyle, by sięgał do połowy wysokości piersi. Zamaczamy piersi najpierw w cieście, następnie w zmielonej na płatki bułce, lekko ją przyklepując. Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron, do mocnego zezłocenia panierki, co jakiś czas obracając mięso dla równomiernego smażenia. Podajemy kaczkę od razu po usmażeniu, pociętą
Karo in the Kitchenjednej strony, a z drugiej – zalepiamy, łącząc ze sobą dwa końce ciasta. Czynność powtarzamy 2-3 razy, do uzyskania gładkiej, ładnej powierzchni wierzchniej oraz dobrze zalepionej podstawy. Układamy bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie każdą z bułek delikatnie nacinamy nożem (podczas rośnięcia będą one pękać, a dzięki nacięciu miejsce pęknięcia będzie kontrolowane). Jeśli chcemy, skrapiamy bułki odrobiną mleka(...)ładniej się wtedy zarumienią. Pieczemy bułki w temperaturze ok. 220°C przez ok. 12 minut, do lekkiego zarumienienia się skórki. Gotowe bułki odstawiamy do wystygnięcia. Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest jednym z przepisów z wykorzystaniem uniwersalnego ciasta drożdżowego. Jeden przepis, wiele zastosowań! Po drugie: bułeczki to podstawa. Każdy lubi bułki. A świeże, domowe, pachnące… No poezja. Idealne
Proste-przepisy.plWuzetka, której nazwa (według jednej wersji) pochodzi od Trasy W-Z, oraz kotlety pożarskie Składniki na 4 porcje: 250 g mielonej cielęciny, 2 piersi z kurczaka, 1 (50g) czerstwa bułka, 120 ml mleka, 2 jajka, sól, 1 łyżka masła, 1,5 łyżki siekanego kopru, 1 łyżka roztopionego masła, tłuszcz do smażenia, Panierka: 1 jajo 1/2 szklanki bułki tartej Bułkę namoczyć(...)mleku, odcisnąć. Mięso i bułkę zmielić. Wymieszać dokładnie mięso, bułkę, posiekany koperek, 2 żółtka i roztopione masło. Doprawić. Dodać dwa ubite białka. Wymieszać na puszystą masę i podzielić na 8-10 kulek. Uformować podłużne kotlety grubości palca, obtoczyć w jajku i bułce. Kotlety smażyć na średnim ogniu, aż zarumienią się z każdej strony. Następnie dodać trochę masła i dosmażyć kotlety
królestwo garówZapiekanka z jajkiem i dodatkami jest idealną propozycją na śniadanie gdy chcemy wykorzystać resztki po np wczorajszym obiedzie. Doskonale sprawdzi się do tego trochę czerstwa bułka - wtedy proponuję posmarować ja, od środka, masłem. Do tak przygotowanej bułki możemy nałożyć wszystko co lubimy: ser żółty, biały, warzywa wędliny czy wcześniej upieczone lub ugotowane mięso. Pole do popisu jest ogromne. Wyglądają takie(...)zapiekaneczki bardzo smakowicie więc doskonale sprawdzą się również jako przystawka lub śniadanie dla gości. Zapieknaki ze szpinakiem i jajkiem 2 bułki 2 garści szpinaku 2 jajka kilka plastrów szynki W bułce wycinamy górę i wydrążamy jej zawartość. Szpinak dokładnie płuczemy i delikatnie przysmażamy na maśle (można dodać odrobinę śmietany lub sera). Nakładamy go do bułki. Na szpinaku układamy plastry
sierotka maRysia w kuchniklasyczne danie. Jest tyle przepisów na te kotlety, co osób które je przygotowują. Ja podaję przepis, który mi najbardziej odpowiada. Składniki: 500 g mięsa wołowego i wieprzowego 1 czerstwa bułka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko liście kolendry sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Wykonanie: Bułkę zalać zimną wodą i moczyć aż zmięknie. Następnie odcisnąć nadmiar wody. Cebulę(...)zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub drobno pokroić i usmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na odrobinie oleju. Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, następnie zmielić odciśniętą bułkę. Do mięsa z bułką dodać usmażoną cebulę, jajko, doprawić liśćmi kolendry, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa formować niewielkie kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć z obu stron
Mama GotujeZapewne każdy z Was kiedyś wciągnął na mieście hot-doga, takiego z napompowanej bułki, z parówką o niewiadomym składzie i strach się bać z czym jeszcze... ;) W domu jednak większość z Nas zwraca uwagę na to z czego przygotowuje posiłki (w mniejszym lub większym stopniu), dlatego też w razie ochoty na fast-fooda zamiast lecieć na stację benzynową- lepiej zmykać(...)sklepu po pełnoziarnistą bułkę, dobrej jakości kiełbaskę, kapustę (w końcu jest młoda kapusta, mniam!) i marchewkę- tyle wystarczy, by przygotować wypasionego i pysznie smakującego hot-doga :) * podłużna bułka pełnoziarnista * ulubiona i dobrej jakości kiełbaska Surówka z młodej kapusty (proporcje na 4 hot-dogi) * poszatkowana młoda kapusta- 2 szklanki * marchewka- 1 mała * oliwa z oliwek- 1 łyżka * sok z cytryny
Kraina Miodem PłynącaOstatnio chodziło za mną coś, ale nie wiedziałam co Coś pysznego, aromatycznego, do schrupania. Na blogu pojawiły się bułki na jogurcie, ale postanowiłam zrobić je inaczej. Dodałam mąkę pszenną razową, a zamiast masła olej. Składniki na około 8-10 bułek Na zaczyn: 15 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki 2 łyżki ciepłej wody Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem(...)objętość. Po tym czasie ciasto odgazować i przełożyć na blat oprószony mąką. Ciasto podzielić na 8 części i z każdej formować kulę. Można podzielić ciasto na mniejsze kawałki – bułek wyjdzie więcej tylko mniejszych Gotowe kulki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawić do napuszenia – około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
Niebieski kubek z kaważytniej chlebowej Młynomag 275 g mąki pszennej typ 500 140 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży złoty len Skworcu do posypania bułek Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych(...)paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na części [10 -16], ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą,posypać np.złotym lnem . Piec bułki
Moje domowe kucharzenieobiad który śmiało możemy odgrzać następnego dnia. Mięsne wałeczki z camembertem z zielonym pieprzem SKŁADNIKI : 500 g mielonego z łopatki 1 czerstwa bułka 1 jajko sól i pieprz do smaku 10 dag sera camembert z zielonym pieprzem bułka tarta olej do smażenia np. kokosowy PRZYGOTOWANIE : Czerstwą bułkę moczymy w wodzie(...)miski przekładamy mięso, wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odciśniętą czerstwą bułkę i 2 łyżki bułki tartej - wyrabiamy na jednolitą masę. Ser camembert z pieprzem kroimy na niewielkie kawałki. Z mięsa formujemy placuszki wielkości dłoni, układamy po kawałku sera i zawijamy w mięsny wałeczek. Obtaczamy wałeczki mięsne w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia po kilka minut
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego 2 jajka 1 cebula 1 czerstwa bułka sól, pieprz dodatkowo 4 jajka ugotowane na twardo ok 1/2 szklanki bułki tarty olej do posmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę drobno pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie, osączyć. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, bułkę, jajka, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Keksówkę posmarować olejem, posypać delikatnie bułką(...)tartą, wyłożyć połowę mięsa, zrobić małe wgłębienie i włożyć ugotowane i obrane jajka. Na wierzch wyłożyć pozostałe mięso i delikatnie posypać bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1 godzinę
magiczna kuchnia Kasi