Świetnie podkręcone śledzie z dodatkiem ostrej papryczki. Można użyć chili, ale ja akurat miałam ognistą. Polecam serdecznie, bo śledzie są naprawdę świetne. Nie tylko na święta, ale też na spotkania w gronie najbliższych. Składniki: 7 płatów śledzi po wiejsku Marynata: 1 mała cebula 2 łyżki pikantnego keczupu 1-2 papryczki chili lub ogniste z zalewy(...)suszone pomidory i papryczki chili lub ogniste, suszony koperek, posiekany szczypiorek, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. 3. Dodać olej z suszonych pomidorów oraz rzepakowy. Wszystko wymieszać, dodać śledzie i jeszcze raz połączyć. 4. Wszystko przełożyć do słoika przynajmniej na kilka godzin do lodówki. Można przechowywać do 2 tygodni w lodówce. Smacznego!!! Inspiracja: IG, obiaddlataty
Kuchnia domowa AniŚledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym - świetne jako wigilijna przystawka Śledzie z żurawiną w delikatnym sosie jogurtowo-chrzanowym to bardzo smaczna i bardzo elegancka przekąska. Te pyszne rybki często podaję w niewielkich szklaneczkach, gdzie pięknie się prezentują i są wygodne do zjedzenia. Przygotowanie tych śledzików jest bardzo proste i w miarę szybkie - jak na śledzie. Oto przepis na śledzie
KorniszonkiŚledzie z żurawiną w sosie jogurtowo-chrzanowym - świetne jako wigilijna przystawka Śledzie z żurawiną w delikatnym sosie jogurtowo-chrzanowym to bardzo smaczna i bardzo elegancka przekąska. Te pyszne rybki często podaję w niewielkich szklaneczkach, gdzie pięknie się prezentują i są wygodne do zjedzenia. Przygotowanie tych śledzików jest bardzo proste i w miarę szybkie - jak na śledzie. Oto przepis na śledzie
Gotujemy i jemyŚledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą to wyjątkowa przekąska, która łączy w sobie tradycję z nutką nowoczesnego akcentu. Artykuł Śledzie z suszonymi pomidorami i czerwoną cebulą pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plLubicie śledzie? U nas śledzie zajadam ja ale i Przemek swoje ulubione wciągnie. Dzisiejsza sałatka nie wiem czy naprawdę jest po duńsku bo przepis zaczerpnęłam ze starej gazety i tak tam właśnie się nazywała. Tak czy siak jest pyszna i wielbicielom śledzi zasmakuje na pewno. Macie ochotę? Sałatka śledziowa po duńsku - przepis CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieKanapki jajeczne ze śledziem i ziołami to prawdziwe arcydzieło smaku i elegancji. Pastę jajeczną, wzbogaconą świeżo siekanymi natką pietruszki, koperkiem i cebulą dymką, równoważy intensywny smak śledzia. Kromki chleba tostowego poddane delikatnemu upieczeniu dodają tekstury, a wykończenie gałązką koperku nadaje każdej kanapce wyjątkowego wyglądu. To idealna propozycja na eleganckie przyjęcia i specjalne okazje, które zaskoczą podniebienia Twoich gości(...)rumienimy około 5 minut, następnie każdą kromkę przekrawamy na 4 części. Na każdym kawałku chleba rozprowadzamy dość obfitą porcję pasty jajecznej na wierzchu umieszczamy kawałek śledzia całość dekorujemy gałązką koperku i spinamy wykałaczką. The post Kanapki jajeczne ze śledziem i ziołami + film first appeared on Smakowite Dania
Smakowite Daniadosyć malutkie) 3-4 kiszone ogórki 2 duże ziemniaki 2 gotowane/pieczone buraki 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% majonez 3/4 szkl. śmietanki 36% * sok z cytryny cukier sól, pieprz Śledzie opłukujemy pod bieżącą wodą. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do namoczenia. Następnie osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy na paseczki. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonym wrzątku. Odcedzamy(...)małą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę. Buraki trzemy na dużych oczkach tarki. Na półmisku lub w prostej, niezbyt wysokiej salaterce rozkładamy pokrojone śledzie. Ziemniaki łączymy z cebulą i ogórkami. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Rozkładamy na śledziach (ja kolejnym razem na tym etapie wymieszałabym je z sosem majonezowym – w przypadku pominięcia
Smaki Na TalerzuŚledzie w sosie musztardowym – to pyszny pomysł na śledzie wigilijne, ale nie tylko :) Równie świetnie sprawdzą się na Sylwestra, czy jako zakąska z okazji innej imprezy. Śledzie w musztardzie – Składniki: 3 filety śledziowe a’la Mat The post Śledzie w sosie musztardowym appeared first on Kulinarne Przeboje
Kulinarne PrzebojeSmaczna i sycąca sałatka śledziowa, to propozycja np na kolację ale też i na Święta. Mamy tutaj śledzie, ziemniaki, czerwoną fasolę oraz ogórki konserwowe. Oglądając zdjęcia potraw w sieci, a w szczególności na Instagramie, podziwiam talent niektórych osób do stylizacji jedzenia. Idąc tym tropem, że powinno się np sałatki pokazywać nie zmieszane/ubrudzone z sosem, przygotowałam wystylizowaną sałatkę w miseczce. Patrzyłam(...)jednak ja sama wolałabym widzieć danie takim, jakie ono jest, jeśli zdecyduję się na jego wykonanie. A do Was które zdjęcie bardziej przemawia? Dajcie koniecznie znać. 1 op. śledzi a’la matias 1 puszka czerwonej fasoli 2 ziemniaki 1 cebula 3-4 ogórki konserwowe natka Sos: 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz, cukier Ziemniaki
Smaki Na TalerzuSkładniki na 8 porcji: ? 4 filety ze śledzia w oleju ? 1 długi ogórek ? 1/2 puszki kukurydzy ? 2 jabłka ? 1 cebula ? 4 łyżki gęstej śmietany ? sól, pieprz ? pęczek koperku i szczypiorku ? sok z 1/2 cytryny Wykonanie: ? Śledzie osączyć z zalewy, przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny. ? Cebulę pokroić w drobną kostkę, posolić, odstawić. ? Ogórek i jabłka obrać, pokroić(...)kostkę, dodać kukurydzę i cebulę. ? Wymieszać ze śmiataną i doprawić solą i pieprzem. ? Szczypiorek i koperek drobno posiekać, wymieszać razem. ? Sałatkę nakładać do małych miseczek. ? Paski śledzia obtoczyć w ziołach, zwinąć w różyczkę i położyć na sałatce. ? Sałatkę można zrobić w większej salaterce i na wierzchu ułożyć wszystkie różyczki ze śledzia
To co kochamWczoraj wypróbowałam nowy przepis na śledzie, by sprawdzić przed świętami, czy warto. Efekt przerósł moje oczekiwania, bo smakowały nawet tym, którzy nie lubią śledzi. A wszystko to dzięki „opakowaniu” ich w pyszne dodatki pachnące cebulką, miodem i cynamonem. Spróbowała nawet Monika, która nigdy wcześniej nie spojrzała w stronę śledzi, a to dobry początek. Taka przekąska śledziowa pojawi się(...)Olej rozgrzać, wrzucić cebulę i chwilę poddusić, aż zmięknie. ? Dodać miód i śliwki suszone pokrojone w paski, chwilę poddusić. ? Przyprawić cynamonem, ewentualnie solą i pieprzem. Uważać z solą, bo śledzie są już słone. ? Na koniec dodać ocet i pokrojone w paski filety śledziowe. ? Ostrożnie przemieszać, wyłożyć do salaterki i odstawić na kilka godzin, aż wystygnie i przegryzą się smaki
To co kochamTrochę inny pomysł na śledzie czyli śledzie jak schabowe, w panierce z jajka i bułki tartej. Mnie osobiście paluszki bardziej smakowały na zimno niż na ciepło. Polecam, bo nikt nie spodziewa się śledzia pod panierką. Składniki: ? 4 filety śledziowe w oleju ? 2 łyżki mąki pszennej ? 1 jajko ? 4 łyżki bułki tartej ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filety śledziowe przekroić wzdłuż(...)trzy paski, każdy skrócić o połowę. ? Śledzie obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i panierować w bułce tartej. ? Paluszki śledziowe smażyć na rozgrzanym oleju
To co kochamŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: ? 500 g śledzi solonych ? 3 łyżki musztardy ? 3 cebule ? 1/3 szklanki oleju Wykonanie: ? Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. ? Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować(...)stron musztardą. ? Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. ? Ułożyć śledzie w słoiku i poprzekładać je pokrojoną cebulą. ? Zalać olejem i odstawić zamknięty słoik do lodówki
To co kochamMiały być śledzie łososiowe, ale kolorem bardziej przypominają tuńczyka. Jak zwał, tak zwał, śledzie są w doborowym towarzystwie. Sos jajeczny doskonale uzupełnia ich smak. Składniki: – 500 g filetów śledziowych w oleju – 2 szklanki barszczu czerwonego, może być gotowy z kartonu Sos jajeczny – 4 jajka – 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18% – 1 łyżka majonezu – 1 łyżeczka(...)słoiku czerwonym barszczem i odstawić na noc. – Jajka ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. – Wymieszać jajka ze śmietaną, majonezem, chrzanem i przyprawami. – Odcedzić śledzie, osuszyć na ręczniku papierowym. – Ułożyć w salaterce śledzie na obwodzie, środek wypełnić sosem jajecznym
To co kocham