wilgotna - 500 przepisów (strona:3/34)

Babka cytrynowa 697

stole w okresie świąt. Jak większość babek, jest szybka w przygotowaniu, ma cudowny cytrynowy smak i aromat oraz piękne żółte wnętrze. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste, delikatnie wilgotne w środku.Istnieją dwa warianty wykonania tej babki, niżej podaję jej łagodniejszą wersję, którą cechuje delikatniejszy smak i mniej zwarta struktura. Jeśli lubimy mocno cytrynowe smakołyki, proponuję zetrzeć do ciasta całą(...)miąższ), łącznie z białą jej częścią, warto wtedy przed upieczeniem spróbować masę, być może będzie trzeba ją nieco dosłodzić. Ciasto będzie miało zdecydowanie mocniejszy cytrynowy aromat i bardziej wilgotne wnętrze (jak mokry piasek). Dla mnie obie wersje są smaczne i warte wypróbowania, jeśli jednak boicie się goryczy, która może być nieco wyczuwalna po dodaniu białej skórki, bezpieczniejsza jest opcja

Smakołyki Bereniki
Sernik brzoskwiniowy 345

Ciągle powiększającą się grupę serników na moim blogu poszerzę dziś o przepis na sernik brzoskwiniowy. Jest to sernik ciężki i bardzo wilgotny. Z racji, że do większości ciast staram się dawać niezbyt dużą ilość cukru, sernik nie jest mocno słodki, dzięki czemu jedząc go można delektować się delikatnym smakiem brzoskwiń. Sernik składa się z warstwy kruchego ciasta, brzoskwiniowej masy serowej(...)najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc Sernik ma zwartą konsystencję i bardzo dobrze się kroi. Ze względu na dużą ilość musu brzoskwiniowego w składzie masy serowej, jest mocno wilgotny. Jak każdy sernik, najlepiej przechowywać go w lodówce, zwłaszcza ze względu na wierzchnią warstwę musu, która zawiera żelatynę, choć nie jest to wypiek, który trzeba podawać schłodzony i wytrzyma jakiś

Smakołyki Bereniki
W trakcie życiowych zmian. MAŚLANE CIASTECZKA KUKURYDZIANE. 197

łyżka kwaśnej śmietany** (moja zmiana) szklanka cukru Obydwie mąki, sól i proszek do pieczenia przesiewam razem. Dodaję miękkie masło i rozcieram dokładnie w palcach, aby powstała sypka mieszanka przypominająca wilgotny piasek. Dodaję pozostałe składniki, wszystko dokładnie zagniatam. Z ciasta formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 3cm odstępach - ciasteczka rosną. Piekę(...)wystygnięcia. * Masło (np. Osełka) dodaje maślanego smaku i zapachu. Ciasteczka są zdecydowanie smaczniejsze. ** śmietana nadaje ciasteczkom delikatności, powoduje, że nie twardnieją po upieczeniu,  a dodatkowo są idealnie wilgotne.  SMACZNEGO! Pozdrawiam! Słodyczy w życiu, ale w odpowiedniej dawce życzę.  Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Makowiec 371

Bardzo dobry, wielokrotnie sprawdzony przepis na makowiec (już nawet nie szukamy innych przepisów). Ciasto drożdżowe jest wilgotne i maślane. Przechowywanie upieczonych makowców w lodówce przedłuża ich trwałość. Dzięki czemu są dłużej wilgotne (i nie wysychają). Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego z adnotacją: bardzo dobre. :) Makowiec PRZEPIS /z rodzinnego zeszytu, na 4 makowce o długości ok. 30 cm/ Temperatura pieczenia: 1800C

coolinarnastrefa.blogspot.com
Boskie ciasto czekoladowe z kremem bananowym oraz polewą czekoladowo-orzechową 558

miało to być lekkie i puszyste ciasto biszkoptowe, ale też nie bardzo ciężkie brownie (choć do tego jest trochę zbliżone). Chciałam, żeby było intensywne w smaku i bardzo wilgotne. Udało się! Przepis to kompilacja kilku receptur. Główny zamysł pochodzi jednak z przepisu, który kiedyś, bardzo dawno skądś spisałam. Nie pamiętam, czy to była książka, czy może gazeta, czy ktoś

Ratunku obiad
Muffinki marchewkowe z białą czekoladą 215

zrobić z tymi, nazwijmy "wiórami", które zostają z warzyw/owoców - po odciśnięciu soku.  Pomyślałam, czy by nie dodać ich do muffinek - to był trafiony pomysł.Muffinki są wilgotne i pyszne - polecam zrobić !A jeśli nie macie sokowirówki, po prostu zetrzyjcie marchew i jabłko na tarce o drobnych oczkach i odciśnijcie łyżką lub w rękach sok  ! Składniki

kolorowotorcikowo
Muffinki z musem jabłkowym i borówkami 260

się je ekspresowo. Dodatkowym plusem jest też to, że możemy dodać do nich swoje ulubione owoce, bakalie, czekoladę itd... itd ... Dziś muffiny z musem jabłkowym i borówkami. Wilgotne i nie za słodkie. Składniki ( na 12 sztuk ):1 szk. mąki pszennej1 szkl. mąki pełnoziarnistej, np Lubella3/4 szkl. cukru trzcinowego1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki soli1/4 szkl. oleju rzepakowego2 jajka3 jabłka

kolorowotorcikowo
Pear and Vanilla Cake - Ciasto Waniliowe z Gruszkami 189

baking tin and bake for 50 minutes. Let it cool for few minutes and dig in. I know you won't be able to resist any longer :-) To wilgotne, lekko słodkie ciasto jest idealne na weekendowy podwieczorek.  Bardzo ciężko jest oprzeć się temu wspaniałemu zapachowi wanilii rozchodzącemu się po domu. Skłdaniki: 500 g gruszek 1 łyżka likieru groszkowego (opcjonalnie

Kulinarna rozmowa
Miodowe muffinki owsiane z bakaliami :) 124

Przyjemnie słodkie, ale nie przesłodzone. Naturalną słodkość muffinek otrzymałam dzięki dodaniu miodu od Miody Polskie , a także całej pomarańczy, banana i bakalii :) Muffinki wyszły chrupiące na zewnątrz i lekko wilgotne, mięciutkie w środku :) Mają subtelny aromat pomarańczy, a całość pachnie słodko-owocowo :) Składniki (10 muffinek): 150 g płatków owsianych 50 g mąki z amarantusa 1 duża pomarańcza

Zdrowie na języku :P
Owsiane ciasto z białą czekoladą i dżemem malinowym 223

najlepiej z kruszonką i owocami.  Świeżych malin brak, więc postanowiłam wykorzystać dżem. Dodałam także moją ulubioną, białą czekoladę, która doskonale skomponowała się ze smakiem tych owoców. Ciasto wyszło wilgotne i bardzo smaczne, a przy tym zdrowe. Mimo obecności płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej nie odbiega smakiem od tradycyjnych wypieków. W sezonie letnim koniecznie do zrobienia ze świeżymi malinami

Kuchnia Ellie
Pasztet z białej fasoli i kaszy jaglanej / Terrine of white beans and millet 141

fasoli). Masa powinna mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gotową masę przekładam do keksówki i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Jaglanka doskonal spaja pasztet który jest wilgotny i aromatyczny

Magiczna kuchnia Darii
Chleb żytnio pszenny 90

Wśród zalewu mazurków, bab i jajek na wszelkie sposoby, ja na święta polecam własny chleb, na własnym zakwasie. Uwielbiam żytnie pieczywo, lekko wilgotne, które bez asysty innych dodatków, z samym masłem broni się w 100%.Bazowy przepis to 60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki. Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje

W kuchni wieczorem
Bułeczki z oliwkami i masło czosnkowe 99

Bułeczki pszenno-żytnie z oliwkami i bazylią. Troszkę wilgotne, z dodatkiem mąki żytniej razowej i na takim też zakwasie. Miałam wątpliwości w jakiej temperaturze je piec. Brak mi jeszcze wprawy w wyrobie pieczywa, ale nie przeszkadza mi to w eksperymentach. Nie do końca widzę je jako spód pod zwykłe kanapki. Raczej wytarłabym nimi talerz z dobrą oliwą z oliwek

W kuchni wieczorem
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 131

sobie, że w zasadzie jej chleb i mój to dwie inne bajki, a różnią się tylko zakwasem. Chleb Liski jest naprawdę biały jak w tytule. U mnie, szarawy, trochę wilgotny, ale mi to bardzo odpowiada. Różnica jest w mące żytniej używanej do zakwasu. U mnie to mąka razowa typ 2000. U Liski to najprawdopodobniej 720, tak wnioskuję z komentarza. Cóż

W kuchni wieczorem
Letnia tarta z malinami i borówkami 220

wsypujemy mąkę i cukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie. Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania