wilgotna - 500 przepisów

Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką 138

Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki. Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami. Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego ½ łyżki ekstraktu z wanilii 150g cukru trzcinowego 200 ml coca-coli 230 g margaryny 80 ml mleka 2 jajka 2 średniej wielkości jabłka Jabłka

Mania Gotowania
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 287

miałam taką wielką chęć, by coś upiec. I to nie byle co, ale koniecznie muffinki. No i co? No i upiekłam :) I wyszły rewelacyjne! Mięciutkie, pulchne, wilgotne, ze zdrowym zamiennikiem kruszonki i wspaniałym, wiśniowym środkiem. Nieeeeebo w gębie! Spróbujcie koniecznie :) Owsiane muffinki z wiśniowym środkiem i moją zdrowszą wersją kruszonki (porcja na 16 niewielkich babeczek) Będziemy potrzebować: 1 szkl. płatków

Ratunku obiad
Wilgotne babeczki z bananem i czekolada 228

Składniki:100 g miękkiego masła2 jajka1/2 szklanki cukru1 i 1/4  szkl. mąki pszennej1/4 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia1/3 szklanki mleka1 banan100

kolorowotorcikowo
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 508

Ciasto jogurtowe z rabarbarem to idealne ciasto dla wielbicieli ciast owocowych o wilgotnej strukturze i delikatnym smaku. Ciasto przed upieczeniem jest bardzo gęste, dzięki temu układane na wierzchu owoce nie wpadają do środka podczas pieczenia i utrzymują się na wierzchu wypieku. Ciasta jogurtowe charakteryzują się wilgotną konsystencją, często łączone są z różnymi owocami. Najlepszy do tego przepisu będzie jogurt grecki(...)wyciągnąć z formy Ciasto należy piec do tzw. suchego patyczka, pod koniec minimalnego czasu (45 minut) sprawdzić patyczkiem, zwłaszcza na środku ciasta, czy jest upieczone. Jeśli patyczek jest jeszcze wilgotny i oblepiony ciastem, piec przez kolejne 5-10 minut i ponownie sprawdzić, czynności powtarzać do momentu upieczenia ciasta.Jeśli lubimy mniej słodkie ciasta, ilość cukru w przepisie można zmniejszyć

Smakołyki Bereniki
Omlet z pomidorami 119

Wierzcie mi, to taki rodzaj śniadania, który chce się celebrować z każdym kęsem...Podczas smażenia pamiętajcie, że aby omlet był idealny, należy go smażyć bardzo krótko, powinien być puszysty,wilgotny i delikatny, zdecydowanie nie przesuszony lub mocno zrumieniony!Możecie go przyrządzić z dowolnymi dodatkami , np. świeżą bazylią, miętą czy pietruszką. Ja dziś dodałam zwykły tarty żółty ser, ale uwielbiam(...)patelni, nie powinna być przyklejona.Co jakiś czas odstawiać na ogień i powtarzać czynność. Omlet będzie szybko się puszył.Kiedy cała masa będzie już prawie ścięta, ale wierzch wciąż wilgotny, dodać paprykę w proszku i  dowolny ser. Złożyć omlet na pół przy pomocy łopatki ( jeśli się porwie, to nic nie szkodzi), zsunąć na talerz.Posypać pieprzem i dowolnymi dodatkami. Podawać

Gotowanie to kochanie
Sushi z surimi, ogórkiem i awokado 184

wrzątkiem, obieramy z folii i kroimy wzdłuż na pół. Kiedy ryż ostygnie zabieramy się za sushi. Na macie bambusowej układamy płatek nori, na tym rozkładamy ryż. Najłatwiej zrobić to wilgotnymi rękami. Od góry zostawiamy około 1,5cm miejsca. Na środku robimy pasek z serka, posypujemy prażonym sezamem. Układamy surimi, ogórka i awokado. Przy pomocy maty zwijamy w rulonik mocno dociskając(...)Zwinięty rulonik mocno ściskamy. Następnie kładziemy na desce i ostrym nożem (najlepiej nieco wilgotnym) kroimy w paski. Podajemy z dodatkiem sosu sojowego i wasabi. Smacznego

Kolizje Smaków
Kawowe Brownie z Orzechami i Kremem 307

brownie z orzechami i kremem broni się sama. Nie można go nie zrobić. Długo nie zwlekałam, kupiłam potrzebne składniki i zabrałam się za przygotowanie słodkości. Brownie wyszło wspaniałe. Doskonale wilgotne, chrupiące orzechy, gdzieniegdzie kawałki czekolady i ten aromatyczny zapach kawy- rozkosz dla podniebienia. Do tego lekki, delikatny krem na bazie serków i śmietany kremówki…rewelacja smaków. Bardzo Wam polecam(...)wykładamy papierem, wlewamy ciasto, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Nie powinno być za suche, lekko wilgotne ale nie za mokre. Ciasto studzimy w lekko uchylonym piekarniku.   Krem:   250 ml śmietany kremówki (36%) 400 g serka śmietankowego (typu Philadelphia) 6 łyżek cukru pudru   Śmietanę, serek i cukier

Made By Mom And Son
Ravani - greckie ciasto z semoliną nasączone słodkim syropem 253

zachwyciły mnie w czasie mojego urlopu na Kos? Jakiś czas temu przygotowałam jedno z nich na moje urodziny. Było to ravani - semolinowe ciasto nasączane słodkim syropem. Wyszło pyszne - cudownie wilgotne i słodkie (ale nie za słodkie). Jego przygotowanie było tak proste, że może poradzić sobie z nim każda początkująca gospodyni (czego nie mogę powiedzieć o popularnej baklavie). Zachęcam Was gorąco(...)ciast i bab - ravani pokochacie :) Co to jest ravani? Ravani to tradycyjne greckie ciasto przygotowywane na bazie mieszaniny mąki i semoliny lub kaszki manny. Ciasto jest bardzo słodkie i wilgotne, gdyż po upieczeniu nasącza się je syropem cukrowym. Podobno ravani było kiedyś przygotowywane na uroczyste okazje i święta. Pochodzenie tego ciasta jest trudne do określenia, gdyż jego różne wariacje można

Chilli Czosnek i Oliwa
Sigara Böreği - cygara z ciasta filo nadziewane serem feta i ziołami 349

wyjmijcie ciasto z opakowania, rozwińcie arkusze i rozłóżcie je na arkuszu papieru do pieczenia lub papieru ochronnego, w który były zawinięte. Przykryjcie je drugim arkuszem papieru do pieczenia oraz wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu wasze ciasto nie wyschnie i będziecie mogli spokojnie pracować. Wyciągajcie tylko jeden arkusz na raz i dbajcie o to, aby pozostałe były przykryte. Zaletą ciasta filo(...)smaku i dobrze wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 190 stopni C.2. Wyjmij ciasto filo z opakowania, rozwiń rulon i umieść na arkuszu papieru do pieczenia. Przykryj kolejnym arkuszem papieru oraz wilgotną kuchenną ściereczką. Wyjmuj arkusze ciasta pojedynczo i dbaj, aby pozostałe pozostały przykryte, dzięki temu nie wyschną. Przygotuj sobie rozpuszczone masło lub oliwę w miseczce oraz kuchenny pędzel.3. Wyjmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Financier (finansjerki) z rabarbarem i białą czekoladą 144

czekoladą. Financier to klasyka kuchni francuskiej - karmelowe w smaku ciasteczka przygotowane z dodatkiem mąki migdałowej i beurre noisette, zbrązowiałego masła, zniewalają swym smakiem. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne i trochę ciągnące, to jedne z najsmaczniejszych wypieków jakie zrobiłam (mmm.... jem je nawet w czasie pisania tego postu, a co!;)). Kwaśny rabarbar świetnie współgra z ich smakiem, fajnie przełamując(...)dodaje się do nich mąkę migdałową oraz pianę z białek (w ciasteczkach nie ma żółtek). Takie połączenie składników nadaje ciasteczkom niezwykłych właściwości - na zewnątrz są chrupiące, ale w środku wilgotne i lekko ciągnące. Do tego pięknie pachną orzechami i karmelem.  Te ciasteczka są bez wątpienia eleganckie i niebanalne.  Choć po przeczytaniu powyższego opisu przygotowanie financier może wydawać się

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym i Orzeszkami 406

Fani mocno czekoladowych, wilgotnych ciast, masła orzechowego, orzeszków ziemnych – to ciasto powstało z myślą o Was. I choć mój mąż nie przepada za ciastem czekoladowym i kieruje się rozsądkiem w jedzeniu słodkości, tak o kawałek tego ciasta prosił kilka razy. Ciasto należy do cięższych, ale po jednym kawałku ma się ochotę na drugi. Jest czekoladowe i mocno wilgotne

Made By Mom And Son
Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową 114

Kolejny  klasyk prosto z USA. Od Brownie różni się przede wszystkim lekkością. Nazwa ciasta doskonale oddaje jego konsystencję, jest wilgotne i „błotniste” ale zarazem lekkie i rozpływające się w ustach.  Polecam na Walentynki J Mississippi Mud Cake z glazurą wiśniową  Składniki: 230 g masła 250 g  gorzkiej czekolady (używam 100 mlecznej  150 gorzkiej(...)Pieczemy  w 160 stopniach przez około 1 godzinę i 20 minut. Ciasto sprawdzamy wykałaczką po około 60 minutach, gdyż czas pieczenia może się skrócić. Ciasto powinno być lekko wilgotne. Odstawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy polewę. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy dżem oraz wiśnie z kompotu. W szklance rozprowadzamy żelatynę z kompotem wiśniowym

Mania Gotowania
Angielskie ciasto ucierane 195

powstało zaraz po nim, by wykorzystać pozostały krem i okazało się naprawdę dobre. Przepis pochodzi ze strony BBC, ale trochę go doprecyzowałam  i wyszło świetne. Puszyste, mięciutkie i wilgotne. Idealne do lekkiego kremu lub bitej śmietany i owoców. Dziś przedstawiam tradycyjne angielskie ciasto ucierane, czyli... Victoria sponge przepis na tortownicę o średnicy 24 cm Będziemy potrzebować: 225 g mąki(...)wykorzystałam kremy z tego przepisu, a udekorowałam je dżemem wiśniowym. Może nie wyszło najpiękniejsze, ale za to jak smakowało! Ciasto ma bardzo przyjemny smak i jest na tyle wilgotne, że nie potrzebuje nasączania. Właśnie z tego powodu jest świetne do tortów z lukrem plastycznym. Jest do nich wręcz doskonałe również dlatego, że wspaniale wycina się z niego różne wzory

Ratunku obiad
Czekoladowo-orzechowe ciasto z truskawkami (bezglutenowe,bez cukru i słodzików) 334

Bardzo polubiłam wypieki z mąki gryczanej ale należą one to raczej tych suchych a tym razem miałam ochotę na wilgotne ciacho. Nie wiedziałam czy z mojego eksperymentu w ogóle coś wyjdzie bo chciałam zrobić ciasto bezglutenowe, wilgotne, puszyste i niesłodzone ;) Efekt przeszedł moje oczekiwania! Mam nadzieję, że udało mi się uchwycić na zdjęciu, że faktycznie wyszło takie jak planowałam

Mienta blog
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 504

Przepis na makowiec idealny - dla moich domowników oczywiście. Kruche ciasto, dużo wilgotnego maku, orzechów,migdałów, kruszonka...po prostu cudo. U nas nigdy go dość. Może dlatego , że pieczony bywa tylko dwa razy do roku: Obowiązkowo na gwiazdkę i drugi raz  jako wersja "testowa", na próbę - czy na pewno wyjdzie... ( to sugestia mojego męża, który makowce wprost uwielbia).My bardzo(...)pieczenia używam zawsze ciemnych blaszek- to skraca czas pieczenia.Po przestudzeniu wierzch można delikatnie polukrować. Lukier przygotować z mielonego cukru trzcinowego, kremówki i kilku kropel olejku migdałowego. Przepyszny, bardzo wilgotny i długo pozostaje świeży! Smacznego

Smaczne Zdrowe