samej, na której smażyłam cebulę) rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oliwy. Wlewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem aż spód i brzegi omletu się zetną, ale wierzch będzie jeszcze wilgotny. Ja smażąc omlet najpierw mocno rozgrzewam patelnię, a gdy wyleję na nią jajka, zmniejszam ogień do małego i przykrywam patelnię przykrywką. Omlet przewracamy przy pomocy przykrywki - zsuwamy omlet z patelni
Chilli Czosnek i Oliwaraczej z budki z kebabem. Tym bardziej byłam zaskoczona, jak wiele rodzajów ciast przygotowują i jakie są one pyszne! Ravani, kataifi, politiko i oczywiście baklava - cudownie super słodkie, wilgotne dzięki nasączeniu cukrowym syropem. Wszystkie mają korzenie tureckie. Świetnie smakują z gałką lodów waniliowych. Wystarczy jeden kawałek na dwie osoby.Ravani (brakuje na zdjęciu) to rodzaj biszkoptu z semoliną i jogurtem, nasączonego
Chilli Czosnek i Oliwawszystkie składniki idealnie się połączą. Przełóż masę do formy i starannie ją wygładź. Maczaj łyżkę w wodzie, aby masa się do niej nie kleiła. Na końcu wygładź ciasto wilgotnymi dłońmi. Wstaw do piekarnika i piecz przez 40 minut. Gdy ciasto będzie gotowe, na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Pozostaw panforte w formie do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto ostygnie
Chilli Czosnek i Oliwamigdałami. Rondelek z winem postaw na dużym ogniu i gotuj, aż odparujesz wino do objętości 1 łyżki, po czym wlej je na patelnię. Odcedź makaron tak, aby pozostał lekko wilgotny (i zachowaj na wszelki wypadek 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu) i przełóż go na patelnię z sosem. Wymieszaj dokładnie, dodając wody spod makaronu, jeżeli będzie zbyt suchy. Przełóż makaron
Chilli Czosnek i Oliwaskładników dodaj oliwę i prawie całą wodę. Wymieszaj najpierw łyżką, a następnie zacznij wyrabiać ciasto dłonią. Dodaj wodę, jeżeli ciasto będzie zbyt suche, lub podsyp mąką, jeżeli będzie zbyt wilgotne. Ugniataj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne (ok. 5-8 minut). Ciasto z dodatkiem mąki pełnoziarnistej będzie twardsze w porównaniu z ciastem z białej mąki. Przełóż ciasto do miski
Chilli Czosnek i OliwaWielkiego Postu, kiedy to wyznawcy religii prawosławnej nie spożywają mięsa oraz produktów mlecznych, ale podobno obecnie przygotowuje się go przez cały rok. Chlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów
Chilli Czosnek i Oliwarozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy pędzelka. Obok przygotuj sobie arkusze ciasta filo - wyjmij je z opakowania, rozwiń, przykryj papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Wyjmij jeden arkusz ciasta, rozłóż go na leżącym na blacie papierze do pieczenia i posmaruj dokładnie olejem. Wyjmij drugi arkusz, rozłóż go na pierwszym arkuszu
Chilli Czosnek i Oliwaszaro i chłodno. My mamy sposób na przetrwanie takich dni i zaraz się z Wami nim podzielimy. Bo kto z nas nie lubi osłodzić sobie życia kawałkiem miękkiego i wilgotnego ciasta, które smakuje jogurtem i jest wypchane owocami? Do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie owoce - maliny, śliwki, gruszki, morele. Spróbujcie go koniecznie, jest łatwe, szybkie (nie ma nawet potrzeby używania
Symfonia SmakówBłonnikowy szał! Ciasto marchewkowe zdecydowanie zalicza się do moich ulubionych. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne - nikt na pierwszy rzut oka nie rozpozna, iż jego głównym składnikiem jest marchewka. Przekonała mnie do niego koleżanka, dawno temu... Zapodała mi wtedy zagadkę, z czego jest zrobiony wypiek cukierniczy, którym właśnie częstowała. Nigdy bym nie pomyślała że właśnie z marchewki - kompletnie
Grunt to przepis!błyskawicznym tempie zaświtał mi w głowie pomysł na domowe bajaderki. Do ich przygotowania użyłam miedzy innymi ciasta czekoladowego, masła orzechowego oraz czekolady z dodatkiem orzeszków arachidowych. Bajaderki wyszły miękkie, wilgotne, no po prostu pyszne!!! Składniki: 600g domowego ciasta (u mnie czekoladowe), 1/3 szklanki mleka, 3 czubate łyżki masła orzechowego, 2 łyżki powideł śliwkowych, 30g masła
Z miłości do słodkościmasłem, do której wlewamy 3/4 ciasta, 1/4 pozostałą z misce mieszamy z kakao, wlewamy do formy, mieszamy widelcem. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 200 st. Ciasto jest wilgotne, z delikatnym aromatem migdałowym
Moja smaczna kuchniaUpieczenie schabu by nie był suchy, jest sztuką :) Jeeli zapamiętamy parę zasad- nasz schab będzie wilgotny, kruchy, soczysty i będzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy o " odpoczynku" naszego mięsa przed i po pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam .Zaczynamy: Składniki:około 1 kg schab1 kg ziemniaków3-4 marchewki100 ml oliwy z oliwek4 ząbki czosnku1 łyżeczka rozmarynu1 łyżeczka natki
Smaki Edytyposiałam lawendę na balkonie, aby czuć jej zapach gdy stoję sobie na balkonie. Trzeba pamiętać by lawenda używana do cukru była dokładnie wysuszona, w przeciwnym razie, cukier stanie się wilgotny i się zbryli. Można dodać do cukru tylko same kwiatki, ja jednak zawsze dodaję oprócz kwiatów, kilka całych łodyżek, bo w tych częściach lawendy jest najwięcej olejków eterycznych. Szczelnie zamykamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstopni C, sprawdzi się więc w domu, w którym domownicy przychodzą do domu o różnych porach dnia. Do tego czyszczenie jej jest dziecinnie proste – wystarczy przetrzeć urządzenie wilgotną gąbką lub szmatką i jest czysta. Smażenie naleśników staje się proste gdy dojdziemy do wprawy, wg mnie dla amatora wystarczy do tego usmażenie jednej serii naleśników. Mi za pierwszym razem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmikrofalówki proponuję przygotować babeczki z jeżynami w piekarniku, trwa to ok. 30 minut. To ciasto robi się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię