przypadkiem podczas poszukiwań przepisu na pączusie:) Ze względu na moje dwie córki, które uwielbiają wszystko co bananowe, postanowiłam wypróbować przepis. I nie żałuję!:) Wyszły pyszne, a co najważniejsze bardzo wilgotne. Składniki: - 2 szklanki mąki orkiszowej (lub 1 i 3/4 pszennej) -3/4 szklanki ksylitolu(może być cukier) -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody -1/4 łyżeczki soli
Smaczne Zdrowepodwoi swoją objętość.Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok.3-4cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.Wstawi
Smaczne ZdrowePrzepis na wielkanocną babę drożdżową z rodzynkami znalazłam tutaj. Robiłam ją już 2 razy i zawsze wychodzi idealna. Pulchna i wilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki:-80g rodzynek-40g żurawiny-3-3,5 szklanki mąki orkiszowej-5dag drożdży świeżych lub 21g suchych-6 żółtek, roztrzepanych
Smaczne Zdrowenadążałam ściągać ich z patelni....miały być na podwieczorek, niestety zabrakło i musiałam jeszcze jedna turę robić. Jabłka, które są w środku sprawiają, że racuchy są bardzo wilgotne a przy tym też baardzo delikatne. Na drugi dzień smakują równie dobrze co robione w ten sam dzień. Ja odgrzałam sobie w mikrofali i smakowały jak dopiero co zdjęte z patelni
Smaczne ZdroweKruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką, od razu skojarzyło mi się z wakacjami, nie wiem dlaczego, być może świeże maliny przyniosły mi na myśl lato. Ciasto jest wilgotne(to chyba oczywiste), delikatne i jeszcze to kruche ciasto z malinami...NIEBO! Ostatnio robiłam podobne-jednak tylko z wyglądu:) Przepis jest na małą blaszkę. Znalezione tutaj-jednak jak zawsze troszkę
Smaczne ZdroweWszystko co słodkie jest dobre, a dla mojej Rodzinki wypiek z wiśniami i dodatkiem kakao/czekolady jest wyjątkowy i niepowtarzalny! Placek jest wilgotny, puszysty no i...nie da się go przestać jeść, a co najważniejsze jego pieczenie i wyrabianie zajmuje baardzo mało czasu:) Mam nadzieję, że takie połączenie zamakuje Wam równie mocno jak i nam, a za nadesłanie przepisu dziękujemy
Smaczne Zdrowepojawia się w mojej rodzinie na wielu rodzinnych imprezach jak i nie tylko. Jest to chyba najszybszy placek jaki znam, pod względem pieczenia jak i wyrabiania. Jest bardzo smaczny, wilgotny i puszysty i nawet na drugi dzień smakuje jak świeży. Placek drożdżowy jest bez wyrastania, ponieważ rośnie "w oczach", dzięki temp. użytych składników. Składniki podaję na tradycyjną blaszkę. Ja nawet
Smaczne ZdroweSuper smaczne, szybkie razowe ciasteczka bez cukru. Są bardzo wilgotne w środku. Po przeczytaniu wpisu autorki nie chciałam wierzyć, że są aż tak dobre...Dlatego zrobiłam z jednej porcji-po spróbowaniu tak nam zasmakowały, że musiałam zrobić jeszcze jedną:) Tym razem dodałam do środka migdały. Pokruszyłam paczkę zblanszowanych migdałów i wmieszałam w ciasto. Znalezione tutaj. Składniki
Smaczne Zdrowebułki idealne."Pełne", pulchniutkie, z ziarenkami, a jakże- bo takie nam najbardziej odpowiadają. a co najważniejsze - na drugi dzień są równie smaczne, co zaraz po upieczeniu-są bardzo wilgotne. Co niektórzy nawet stwierdzili, że czym starsze tym lepsze. Tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu, bo naprawdę warto! Z przepisu wychodzi ok. 10-12 bułeczek. Składniki: 450g mąki pszennej np.tortowej 100g
Smaczne ZdroweOstatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo wilgotne. Gorąco polecam, bo pracy przy nich niewiele, a efekt baaardzo smakowity. Przepis z małymi modyfikacjami znaleziony tutaj. Z przepisu wychodzi około 15 muffinek. Składniki:- 3 szkl mąki orkiszowej 700- łyżeczka sody- 2 łyżeczki proszku
Smaczne Zdrowedzień stracony... ;-)Tak więc przyszła pora na kolejną wersję ciasteczek z kokosem. Bardzo łatwe, szybkie i baaardzo smaczne. Polecam wszystkim wielbicielom kokosu ale nie tylko. Chrupiące zewnątrz , wilgotne w środku - po prostu poezja... :-) Przepis pochodzi od Dorotus, jednakże ja znalazłam go tutaj .Składniki :- 4 jajka (osobno białka i żółtka)- 200g ksylitolu- 400g wiórków kokosowychBiałka ubić na sztywną pianę
Smaczne Zdrowepierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało w niej lekkości, tak czy inaczej uważam ją za godną polecenia, tym bardziej gdy mamy nadmiar żółtek. Na mące
Smaczne ZdroweBabka , którą piekłam już w ubiegłym roku ,w czasie, gdy dynia była ogólnie dostępna. W późniejszym okresie zapomniana.Teraz powraca na nowo. Babeczka jest bardzo wilgotna, dość puszysta( biorąc pod uwagę brak jajek). Nam osobiście bardzo przypadła do gustu. Idealna dla alergików, uczulonych na jajka, bo do jej przygotowania są one zbędne. Pierwszy raz zrobiłam ją z ciekawości - bardzo nam smakowała
Smaczne ZdroweMoja rodzina uwielbia chleby z dużą ilością ziaren. Ten jest nie tylko w 100% orkiszowy, jest także z mąki pełnoziarnistej, bardzo wilgotny- to za sprawą ziaren. I jak na chleb pieczony na drożdżach bardzo długo pozostaje świeży. Chlebek baaardzo godny polecenia! W naszym domu zagości jeszcze nieraz. Po pierwsze dlatego ,że bardzo przypomina ten, który piekę na zakwasie
Smaczne Zdroweprzepis troszkę zmodyfikowany, bo pieczona jest na mące orkiszowej, bo smak ma po prostu powalający. Przepyszne delikatne ciasto drożdżowe,które na drugi dzień smakuje lepiej niż świeżo pieczone, mnóstwo wilgotnego maku i polewa z cukru trzcinowego, która idealnie dopełnia całość. Polecam gorąco, bo skoro mnie zauroczyła tak bardzo, to dla wielbicieli makowców będzie to poezja smaków :-))Myślę iż zagości
Smaczne Zdrowe