wilgotna - 500 przepisów (strona:24/34)

TARTA ZE SZPARAGAMI NA CZOSNKOWYM SPODZIE. 221

pęczek szparagów zielonych 2 pęczki koperku (lub susz z kopru) sól, biały pieprz 3 łyżki mąki Mąkę, płatki owsiane, czosnek i sól rozetrzeć w palcach tak, by struktura przypominała wilgotny piasek. Wbić jajka, zagnieść dokładnie i wstawić na kwadrans do lodówki. Następnie rozwałkować niezbyt cienko. Formę do tarty natłuścić i wysypać odrobiną mąki. Przełożyć rozwałkowane ciasto, docisną do dna blaszki

W kuchni Karmel-itki
KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. 273

wierzchu układam połówki owoców, wciskając je delikatnie w budyń. Ze składnikami na kruszonkę postępuję podobnie, jak w przypadku ciasta kruchego. Mąkę, cukier i masłorozcieram w palcach, aby przybrało formę wilgotnego piasku. Nie zagniatam  w kulkę, taką sypką kruszonką posypuję wierzch ciasta. Dodatkowo można posypać cukrem. Przygotowane tak ciasto wkładam do piekarnika na 45 - 50 minut. Po upieczeniu zostawiam

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 204

się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. Pozostawiam przykryte płócienną ściereczką, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowuję z podanych składników na kruszonkę. Rozcieram mąkę z masłem i cukrem na "wilgotny piasek", a następnie zagniatam kulkę i wstawiam na około 30 minut do lodówki (nie musi być dokładnie tyle, ważne by nieco stwardniała). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam. Blaszkę 21x30 (duża prostokątna

W kuchni Karmel-itki
KRUSZONKA OWSIANA Z AGRESTEM. 196

masłem na kruszonkę. Nie dodaję cukru - gotowe płatki mają go sporo. Dodatkowo zawierają  mleko w proszku, co spulchnia kruszonkę. Dodajemy mąkę, w zależności od lepkości masy. Musi być wilgotna, ale łatwo odchodząca od dłoni. Rozkruszam ciasto na owocach, delikatnie dociskając, by się nieco zlepiło - tworzę takie małe "czapeczki". Dla ozdoby można posypać grubym cukrem. Wstawiam foremki do pieca rozgrzanego

W kuchni Karmel-itki
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 236

forum cincin.cc znalazłam ten przepis wiedziałam, że muszę upiec to ciasto.Jednocześnie nie byłabym sobą, niczego nie zmieniając, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową.Ciasto, powiem nieskromnie, jest znakomite. Delikatne, wilgotne, a jednocześnie niesamowicie mięciutkie i przy każdymkęsie kruszy się uroczo. Nie rośnie wysokie, a jedyny minus to fakt, że zawiera dużo masła. Ale rekompensuję sobie to zamianąmąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik

W kuchni Karmel-itki
MUFFINKI TAHINI Z DAKTYLAMI I JABŁKIEM. 243

razu kupiłam, nie zastanowiwszysię nawet, do czego ją wykorzystam. W końcu jednak znalazłam sposób na pyszne zastosowanie sezamowej pasty,pachnącej i smakującej zupełnie jak niesłodzona chałwa.Babeczki są dość wilgotne, nie za słodkie, ale tak cudownie pachną chałwą, że trudno im się oprzeć! Daktyle i jabłka stanowiąfajne urozmaicenie i zapobiegają wrażeniu mdłości i nudy. Naprawdę, smakują pysznie, nie tylko według

W kuchni Karmel-itki
PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. 254

porcję ciasta wystarczającą na dwie keksówki przelałam do małej, kwadratowej formy 20x20 cm, nadając kształt placka.Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę.Placek jest wilgotny, a zarazem lekki i delikatny jak chmurka. Pięknie pachnie i rozpływa w ustach. PLACEK DYNIOWY Z MIGDAŁAMI I SUSZONĄ ŚLIWKĄ. na blaszkę 20 x 20 cm lub dwie keksówki

W kuchni Karmel-itki
SERNIK DYNIOWY Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ NA OWSIANYM SPODZIE. 212

mnie. Złowrogo? Szyderczo? A może przyjaźnie i zachęcająco? Rozglądam się dokoła.Liście przybrały piękną barwę. Tu miedź, tam czerwień złoto, gdzieniegdzie ostatki zieleni. Szumią pod wpływem delikatnych podmuchówciepłego, choć wilgotnego wiatru. Czuć jesień.Przestępuję z nogi na nogę i myślę, co z dynią mam począć. No co? No nic. Wzięłam ją na ręce, zaniosłam do kuchni. A raczej - ledwie doniosłam

W kuchni Karmel-itki
KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. 165

wonią Twojej skóry. Będę tak tęsknić do końca życia.Melancholią pochłonięta, zaparzam aromatyczną herbatę. Włączam ulubioną płytę, siadam pod kocem i zajadampyszne ciasto korzenne, całkowicie pasujące do jesieni.Niebywale wilgotne, delikatne jak korzenna chmurka z rozpływającą się nutellą.Ciasto idealne na jesień, a zarazem obowiązkowa pozycja w jesiennym menu! KORZENNE CIASTO DYNIOWE Z NUTELLĄ. / źródło: http://www.rogalikblog.pl/przepisy/ciasta/ciasto-dyniowe-z-nutella/ / podaję z moimi

W kuchni Karmel-itki
SEROMAKOWIEC. 189

cukru torebeczka cukru waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 800 g masy makowej (gotowej z puszki lub domowej --- klik) Mąkę wraz z proszkiem i cukrem rozcieram w palcach do konsystencji wilgotnego piasku. Dodaję jajko, żółtko i zagniatam gładkie ciasto. Formę 21x 26 (średni prostokąt) wykładam papierem do pieczenia, wylepiam dno ciastem. Wstawiam na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

W kuchni Karmel-itki
SAŁATKA ŁASUCHA. 38199

odcedzony groszek i marchewkę,  ale kukurydzę dodaję z zalewą - zostanie wchłonięta przez makaron, dzięki czemu  nie wpije on majonezu, nie będziemy musieli go dodawać, aby sałatka była wilgotna.  Czyli nie zwiększymy kaloryczności. Pozostawiam na kwadrans.   Pietruszkę drobno siekam, dodaję wraz z jajkami do pozostałych składników,  mieszam, dodaję majonez, musztardę i jogurt. Doprawiam. Mieszam. Podaję

W kuchni Karmel-itki
ZAPIEKANY MAKARON "4 SERY". 1302

Obserwuję gołębie za oknem, siedzące na antenie sąsiadów. Czyszczą swoje wilgotne piórka, trzepią skrzydełkami, kręcą się wokół własnej osi, aż w końcu siadają spokojnie i patrzą na siebie wzajemnie. On też kiedyś tak na nią patrzył. Wtem jeden z nich podrywa się do lotu, wzbija do góry i rozprostowawszy skrzydła, znika za kominem. Drugi został sam. Rozgląda się, nie wiedząc

W kuchni Karmel-itki
EKSPRESOWE CIASTECZKA WANILIOWE. 229

łyżeczki proszku do pieczenia 100 g miękkiej margaryny  1 jajko Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia mieszam i następnie rozcieram na sypką substancję, przypominającą konsystencją  wilgotny piasek. Następnie wbijam jajko, dodaję ekstrakt waniliowy i całość zagniatam na gładkie ciasto. Posypuję stolnicę mąką (u mnie to gazeta rozłożona na blacie), odrywam po kawałku ciasta i rozwałkowuję na grubość

W kuchni Karmel-itki
CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZĄ GRYCZANĄ. 201

sięgasz po czekoladę, uzależniony jak narkoman, chcesz poczuć się jak na haju.A co powiesz na ciasto czekoladowe? Bardzo czekoladowe...?   Kiedy znalazłam tę recepturę, wiedziałam, że upiekę.Ciasto lepkie, wilgotne, ale o dziwo nie ciężkie, chociaż na takie wygląda. Nieco zakalcowate.Orzeszki solone ze Snickersa nadają ciekawy posmak. Ważne, aby użyta czekolada była naprawdę dobrej jakości, inaczej ciasto smakuje

W kuchni Karmel-itki
Chleb z orzechami włoskimi 143

Bardzo dobry chleb o miękkim, ale i zwartym, lekko wilgotnym miąższu (nie kruszy się). W smaku jest naprawdę orzechowy, w stylu francuskim pasuje do niego ser, ale mi wystarcza samo masło. Po raz pierwszy skorzystałam z metody powolnego wyrastania chleba w lodówce. Proces fermentacji przebiega wolno bo min. 12 h, ale dzięki temu można dodać mniej drożdży. Skorzystam

coolinarnastrefa.blogspot.com

Proponowane wyszukiwania