Witaminowa mieszanka w postaci porcji wilgotnego ciasta bananowego.Składniki:- 50 dag bananów (waga po obraniu ze skórki )- 2 czubate szklanki mąki- 1/2 szklanki cukru- 1/3 kostki masła- 2 jajka- 1/2 szklanki mąki- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 opakowania płatków migdałowych- 1 garść suszonych moreli- 1 łyżeczka cynamonu- sok wyciśnięty z 1/2 cytrynyPrzygotowanie:Masło topimy, dodajemy cukier i odstawiamy
Zainspirowana w kuchniWilgotne, rozgrzewające i lekko kwaskowe ciasto o orientalnym smaku dzięki domieszce mielonego imbiru. Składniki:- 4 jajka- 1 kostka masła (20 dag)- 1 szklanka cukru- 1 szklanka mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 cukier waniliowy- 1 łyżeczka mielonego imbiru- 3 jabłka- 3 łyżki dżemu wiśniowego- 1 galaretka wiśniowaPrzygotowanie:Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę, dodajemy jajka
Zainspirowana w kuchnibiurach słychać już kłótnie o to kto weźmie urlop na święta, znaczy się najwyższy czas, żeby rozpocząć oficjalne przygotowania do Wielkanocy. Tą cudownie wilgotną, lukrowaną babką zamierzam zatem zapoczątkować testowanie wypieków mniej lub bardziej tradycyjnych. Cóż, nie ma się co okłamywać, w większości mniej tradycyjnych ;) Babka 3/4 kostki masła 4 jajka szklanka cukru szklanka mąki 1 cytryna 3 łyżeczki suszonej
sama złodyczMakowiec to chyba jedno z najbardziej klasycznych ciast przy okazji polskich świąt, nie mogłoby go więc zabraknąć także i w mojej kuchni. Pachnący wanilią, wilgotny od maku i słodki dzięki... kandyzowanym owocom papai. Cudownie inny! Składniki: szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 50 g masła 2 żółtka 7 g drożdży suchych 2 łyżeczki cukru szczypta soli laska wanilii Nadzienie: 150 maku
sama złodyczstopni przez 45 minut, jeszcze ciepły wyjmujemy, odwijamy z papieru do pieczenia i studzimy na kratce. Chlebek w smaku jest naprawdę przepyszny - pełen ziaren, zbity i wilgotny w środku. Można do niego dodać 2 łyżki ulubionych ziół, jednak ja sobie darowałam, bo śniadania jem głównie na słodko. Na pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci
sama złodyczIntensywnie czekoladowa, wilgotna i lekko półpłynna w środku, z dodatkiem suszonych owoców. Dzisiejsza babka to wielkanocna propozycja dla łasuchów lubiących konkretne, zdecydowane smaki. Prosta i szybka w przygotowaniu nie wymaga nawet włączania miksera! Składniki: 3 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru tabliczka mlecznej czekolady szklanka mleka łyżeczka proszku do pieczenia 175 g masła 3 łyżki kakao ziarna
sama złodyczGuinnessowe ciasto marzyło mi się od dawna. Pełne gorzkiej czekolady, wilgotne od piwa i aromatyczne... Cudo! Kiedy spotkałam świeże, piękne porzeczki pomyślałam, że krem z ich dodatkiem będzie doskonale się komponował z alkoholowym wypiekiem. Nie myliłam się :) Ciasto: 200 ml Guinnessa 175 g mąki 250 g cukru 125 g masła 50 g kakao 3 jajka 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka
sama złodyczblaszek i studzić na kratce. Przy tym chlebie test „suchego patyczka” na nic się nie zda. Zanim chleb nie ostygnie, jest glamzgowaty w środku. Po wystygnięciu jest przyjemnie lekko wilgotny wewnątrz.Chleb niebo w gębie!!! Jak przedłużyć "żywotność" zakwasu: Sposób na dłuższe przechowywanie zakwasu to podobno zamrożenie. Znajoma znajomej (specjalistka od domowego pieczywa) ma w zwyczaju zakwas właśnie zamrażać. Podobno
Grunt to przepis!proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne. Dodać cukier, cukier wanilinowy, masło i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne. Składniki siekać szerokim nożem - aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem - aż się dobrze rozdrobnią. Dodać żółtka i śmietanę. Posiekać jeszcze nożem do wymieszania i następnie szybko zagnieść
Grunt to przepis!karnisz). Schab powinien wisieć 4 doby. 5. Gotowy schab kroimy w bardzo cienkie plastry (podobnie jak szynkę parmeńską czy polędwicę łososiową, którą przypomina). Mój schabik wyszedł miękki, wilgotny, delikatny i pachnący, zyskał również bardzo pozytywne opinie wśród testującej go grupy, stąd też został zakwalifikowany do zamieszczania go na blogu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaopakowniu), dokładnie połączyć krówkową masę z ryżem i formować szyszki. Super sprawdziły się przy tym zadaniu gumowe rękawiczki:)Uwaga: Chciałam, by moje szyszki były lekko wilgotne i stanowiły połączenie smaków zarówno ryżu jak i pysznych krówek, natomiast z powodzeniem możecie zwiększyć ilość ryżu (nawet o połowę) jeżeli chcecie, by były mniej slodkie a bardziej
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaBanany obrać, przekroić wzdłuż na połowy, ułożyć na brzegu przygotowywanej rolady, zwinąć. Włożyć do lodówki do zastygnięcia.Uwaga: jeżeli wafle nie będą się chciały zwijać, można ułożyć je na wilgotnej ściereczce i po kilku minutach ponowić próbę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławyszło mi 16 sztuk) i wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 minut. Wyszły naprawdę fajne. Nie za słodkie (łasuchy mogą wzbogacić przepis o dodatek miodu), lekko wilgotne niby lekkie a jednak "treściwe". Część ciasteczek "zachomikowałam" przed swoimi domowymi testerami, by sprawdzić jak będą smakować po kilku dniach. Sprawdziły się po tygodniowym leżakowaniu w roli pysznego dodatku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNastęnie dodać zmielony ser, żółtka i śmietanę, zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto musi być elastyczne i nie lepić się do rąk. Wszystko zależy od wilgotoności sera, jeśli ser będzie bardziej wilgotny można dodać mniej śmietany jeśli suchy to więcej, można tez ciasto podsypać nieco mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm lub nieco więcej
Monia miesza i gotujePączki ziemniaczane smakują tak samo jak zwykłe pączki, w smaku nie wyczuwa się wogóle ziemniaków. Są puszyste i wilgotne, więc pewnie długo zachowują świeżość, ja nie jestem w stanie powiedzieć bo znikają migiem i nie ma szans na dłuższe przechowywanie. To moje drugie w życiu własnoręcznie zrobione pączki. Troszkę się z nimi napracowałam bo nie mam jeszcze szprycy do nadziewania
Monia miesza i gotuje