Przepyszne , bardzo delikatne, kokosowe i bardzo wilgotne ciasto. Znikające może trochę zbyt szybko , ale o to przecież chodzi by ciasto było tak dobre, by długo nie gościło na stole i by można było wrócić do niego chętnie znów za jakiś czas . To ciasto takie właśnie jest. W oryginale było z gruszką ja jednak troszkę musiałam je zmodyfikować i tak powstało
Smaczne ZdroweNakładać nieregularnie, takie kleksiki.Piec w nagrzanym do 170*C piekarniku(termoobieg) ok.40-45 minut ( maksymalnie 60) sprawdzając po 40 minutach patyczkiem. Ciasto nie może być surowe ale musi być wilgotne, dlatego patyczek troszkę się oklei.Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie kilka godzin w lodówce. Można podawać z bitą śmietaną oprószoną kakao. Smacznego
Smaczne Zdroweciasto swym smakiem i zapachem powala wprost na kolana. Podczas pieczenia i jeszcze nawet na drugi dzień , zapach unoszący się w domu jest wprost nieziemski. Cudne... Bardzo wilgotne , puszyste i pyszne ciasto , dla amatorów ciast bananowych to będzie bajka, ale nie tylko dla nich . Baaardzo gorąco polecam ! Ja piekłam na blaszce o wymiarach 20x24cm .Składniki:- 4 banany bez skóry
Smaczne Zdrowekońca spełnił moje oczekiwania. Choć większość rodzinki uznała , że jest ok.dla mnie był tylko chwilowym wypełnieniem braku innego pieczywa w domu. Dzisiaj poprawiona wersja , dużo smaczniejsza, bardziej wilgotna i pulchna. Nawet po 3 dniach chlebek nadaje się do jedzenia, co przy wypiekach drożdżowym nie jest normą. U mnie z dużą ilością dyni, która w chlebie i tak zniknęła, i maku
Smaczne Zdroweniestety z braku mąki pszennej ( miałam tylko 400g) powstały pszenno-orkiszowe. I nie wiem tak naprawdę czy sprawiła to mąka orkiszowa czy taki urok tego ciasta ale były super wilgotne wewnątrz nawet na 3 dzień. No i ta skóreczka...Mmmm... Polecam! Idealne np. z masełkiem czosnkowym. :-)Składniki na 2 ciabatty:- 400g mąki pszennej- 200g mąki orkiszowej (u mnie
Smaczne Zdroweoleju i wyszła bardzo smaczna i baaardzo migdałowa babeczka. Córcia była zachwycona i oto przecież chodziło. :-) Polecam: bardzo szybka i bardzo wilgotna. Przepis na jedną keksówkę ok.27x10cm.Składniki:- 4 jajka- 1,5 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 4/5 szklanki ksylitolu/cukru (niepełna szklanka)- ok.95ml oleju- ok.30ml wody (łącznie oleju i wody
Smaczne ZdroweDla wielbicieli czekolady (ale nie tylko) - ciasto, które jest spełnieniem ich czekoladowych marzeń. Ciasto baaardzo czekoladowe, z minimalną ilością mąki. Swego czasu bywało u
Smaczne ZdrowePyszna, wilgotna babka, bez cukru, na mące orkiszowej z niewielkim dodatkiem mąki ziemniaczanej. Idealna na nadchodzące Święta, ale również na co dzień, do popołudniowej kawki. Babeczka bardzo zaskoczyła mnie smakiem, szczerze to nie spodziewałam się iż wyjdzie taka pychotka. Nigdy nie dodaję mąki ziemniaczanej ani do biszkoptów ani do babek, tutaj zrobiłam wyjątek, troszkę tylko zmniejszyłam jej ilość. Makę pszenną
Smaczne Zdrowechlebie. Zwykły chleb drożdżowy nie pozostawia takiego zapachu. Choćby i dla niego warto upiec ten chlebek. Smak jest również przerewelacyjny. Swój własny chlebek z super chrupiącą, grubą skórką i wilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający.Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy
Smaczne Zdroweziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-)Składniki na ok. 8sztuk:- 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750)- 100g mąki owsianej- 15g otrębów owsianych (moje były dość grube)- 15g płatków owsianych górskich- 15g świeżych drożdży- 100ml ciepłego mleka
Smaczne ZdroweKolejna wersja zdrowego i bardzo smacznego ciasta marchewkowego. Dzisiejsze przygotowałam na mące orkiszowej białej, zwiększyłam ilość rodzynek i dodałam także niewielką ilość ksylitolu, Wyszła z tego super babeczka. Wilgotna i bardzo, baaardzo smaczna. Dodatkowo jeszcze polukrowałam. Polecam ! :-)Składniki:- 400g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 6 jaj- 200g startej marchewki- 170g oleju kokosowego nierafinowanego (o zapachu kokosa)- 100g rodzynek
Smaczne Zdrowemojej Małej Wielbicielki "telegrzanek" zdrowsza wersja chlebka tostowego. Dzisiejszy chlebuś wyszedł równie smaczny co pszenny a duuużo zdrowszy. Polecam zarówno na kanapki jak i na grzanki. Chrupiąca skórka, wilgotny, niekruszący się miąższ. No i wiemy co jemy- a to bardzo ważne. Przepis na formę keksówkę- 26cm.Składniki:- 380g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750)- 250ml ciepłej wody- 20g świeżych drożdży
Smaczne ZdroweUwielbiane przez nas ciasto drożdżowe, bardzo wilgotne, z dużą ilością owoców. to ciasto z dnia na dzień jest wręcz pyszniejsze, o ciepłym już nie wspominając... ;-) To dzisiejsze troszkę zmieniłam, zamiast zwykłego mleka dałam owsiane i część masła zamieniłam na olej kokosowy, w naszym odczuciu wyszło jeszcze smaczniejsze niż zazwyczaj. My uwielbiamy gdy ciasta są niskie i mają duuużo owoców
Smaczne ZdroweCiasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek
Smaczne ZdrowePolecam to ciasto nie tylko tylko ze względu na szybkość wykonania ale także za super smak. Jak większość ciast na maślance lub jogurcie z dodatkiem oliwy jest ono bardzo wilgotne, nam takie ciasta bardzo odpowiadają. U mnie dzisiejsze jest z truskawkami ale można dać dowolne sezonowe lub mrożone owoce.Przepis znaleziony tutaj (klik) , na blaszkę 20x30cm , ja piekłam
Smaczne Zdrowe