waflowymi (tortownica o średnicy 24 cm) Do biszkoptu będziemy potrzebować: (Biszkopt, który proponuję do tego tortu, gościł na moim blogu już nie raz i nie dwa. Jest pyszny, wilgotny, wielokrotnie przetestowany i smakuje naprawdę wszystkim.) 8 jajek 1 szkl. mąki tortowej 1 szkl. naturalnego kakao 1 i 1/3 szkl. cukru szczyptę soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie
Ratunku obiadcytryną, wkładam ją również do środka. Mam też swoje inne sposoby by kurczak był soczysty – znajdziecie je na blogu. W tym przypadku nie miałam wątpliwości, że kurczak będzie wilgotny, mięciutki i pyszny. Nie spodziewałam się jednak aż tak ciekawego smaku. Kurczak smakował wszystkimi przyprawami, które umieściłam pod skórą i w środku, ale miał coś jeszcze – niepowtarzalny smak ogniska
OstryKęsstop. C. około 1,5 godz, w zależności od wielkości, w między czasie podlewając wywarem, który się wytworzy. Ja piekę cały czas pod przykryciem wtedy mięso będzie bardziej wilgotne (np. jako wędlina na kanapki) , można w połowie pieczenia odkryć, będzie bardziej chrupiące (jako pieczeń do obiadu). Oczywiście otrzymany wywar możecie wykorzystać jako bazę do sosu. Rewelacja! ;-) Mięso w taki
SMYKWKUCHNIkawałku koło siebie. - odstawiamy na 25 minut w ciepłe miejsce - wstawiamy do nagrzanego pieca, pieczemy 60 minut w temp 200 stopni C Prze, prze, przepyszne! idelanie puszyste i wilgotne... idealnie słodko - kwaśne... SMACZNEGO! ZE SPECJALNĄ DEDYKACJĄ DLA MOJEJ MAMY :* MIŁEGO DNIA! KONKURS: www.comfortfood.pl
SMYKWKUCHNIłyżki letniej wody Na blacie formujemy kopczyk z mąki, pośrodku robimy wgłębienie, wbijamy żółtka i dodajemy oliwę, za pomocą noża, zaczynamy zagniatać ciasto. Gdyby ciasto było zbyt wilgotne, dodajemy mąki, zbyt twarde, łyżkę wody. Za każdym razem ciasto wyrabia się troszkę inaczej, wpływają na to takie czynniki jak: wielkość żółtek, wilgotność powietrza. Zagniecione ciasto przykrywamy ściereczka, odstawiamy
SMYKWKUCHNISezon jagodowy w pełni, postanowiłam zrobić, bardzo proste ucierane ciasto z olejem rzepakowym. Ciasto możecie przygotować z ulubionymi owocami. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i długo zachowuje świeżość, na słodki letni deser w sam raz! Zapraszam! SKŁADNIKI: - 4 szklanki mąki pszennej - 6 jaj - 2 szklanki cukru - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia (czubate) -1/3 łyżeczki kardamonu
SMYKWKUCHNIlaskowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3-4 łyżki miodu lub ksylitolu 100 g masła 1 jajko M/L Przygotowanie: Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto. Powinno być miękkie i wilgotne, nawet trochę klejące więc nie należy dosypywać zbyt dużo mąki. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki, lekko spłaszczać widelcem (dociskałam widelec
Ze smakiem i z pasjąSernik to nasz ulubiony dodatek do kawki. Lubimy wilgotny a zarazem puszysty i właśnie ten sernik taki jest. Tym razem dodałam do niego owoce borówki amerykańskiej które nadały mu wyjątkowego smaku i aromatu. Do pieczonych serników używam twaróg do zmielenia( nie z wiaderka). Sernik z wiaderka używam do serników na zimno. Składniki: 1 kg twarogu półtłustego
Ala piecze i gotujetrzeba niczym smarować). Nakładamy ciasto do foremek do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25-30 minut. Po upieczeniu muffiny powinny być dość wilgotne w środku (w końcu mamy tam sporo owoców), przez co dłużej utrzymają swoją świeżość. Przed podaniem możemy posypać je cukrem pudrem zrobionym z cukru trzcinowego (bądź kupionym). Ja cukier trzcinowy ucieram
Mango Papajawiśniowy: Wiśnie bez pestek umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Miksujemy blenderem na puree. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, ale tylko tak aby była wilgotna. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Następnie zalewamy ją gorącą, ale nie wrzącą wodą (przez wrzącą wodę, żelatyna straci właściwości żelujące). Mieszamy dokładnie tak, aby nie było grudek. Wlewamy
Czerwona Porzeczkatrafić do niczego innego, niż do słodkich, małych babeczek. Przygotowałam je nieco inaczej niż zwykle, ponieważ użyłam mleczka kokosowego, dzięki temu ciasto zyskało całkiem inną konsystencję i było bardziej wilgotne. Moje eksperymenty nie zawsze są udane, jednak ten zdecydowanie zaliczam do udanych.Bardzo smaczne babeczki, mam nadzieję, że Wam również zasmakują!Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu
Pora coś zjeśćcałkiem przypadkowo natknęłam się na ten przepis u Oli wiedziałam już, że muszę czym prędzej upiec to ciasto:) I rzeczywiście było warto! Dzięki dodatkowi śmietanki ciasto jest pysznie wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki
Z miłości do słodkościOstatnio na naszym blogu było dość słono, więc czas na przełamanie smaku! Już wcześniej wspominałyśmy o drożdżowym odrywańcu, który zawojował podniebienia wszystkich, którzy go spróbowali. Jest mięciutki, słodki, wilgotny i wspaniale cynamonowy. Dziś podamy Wam na niego przepis i bardzo gorąco, oj jak gorąco, zapraszamy do jego wykonania! Tak więc, by nie tracić czasu.... Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu
Symfonia SmakówBardzo czekoladowe , wilgotne, dzięki dużej ilości wiśni i bardzo smaczne . Takie jest właśnie to ciasto. Znika momentalnie a przepis mam dzięki Agatce , która prowadzi bloga kliknij . :) Troszeczkę zmodyfikowałam ilości niektórych składników. Ciasto miało być odwrócone , ale mi nie wiem czemu , wisienki wskoczyły same na wierzch ciasta ;) więc nie było potrzeby jego odwracania :)Wymiary blaszki : 24 x 29 cmCzas pieczenia
Słodkości i nie tylkosprawdzamy na środku ciasta), na programie góra-dół, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia. To chyba jedyne ciasto, które nie wymaga polewy. Jest mega wilgotne i bez niej. Równie smaczne jest na następne dni, wystarczy je przykryć folią spożywczą, pod warunkiem, że coś się uchowa oczywiście... Smacznego
Smaczne Zdrowe