wilgotna - 500 przepisów (strona:4/34)

Tartaletki z malinami i borówkami 170

malakser, wsypujemy mąkę i cukier i pokrojone w kostkę masło, a następnie w malakserze ostrzami tniemy wszystko raz wolniej raz szybciej, trochę w trybie pulsacyjnym, do uzyskania konsystencji lekko wilgotnego piasku. Następnie dodajemy jajko i powtarzamy czynność, aż ciasto zaczyna nam się zbijać w duże kawałki, które należy wyrobić przez minutę ręcznie. Jeśli malaksera brak, mieszamy mąkę z cukrem

W kuchni wieczorem
Chleb ze śliwką tylko na zakwasie 190

dodatkami. Jestem ogromną wielbicielką chleba ze śliwką, więc kupuję śliwki kalifornijskie.Chleb na zdjęciach może nie wygląda "szałowo", ale ja akurat bardzo cenię sobie żytnie i razowe pieczywo, delikatnie wilgotne, najlepiej z dodatkiem ziaren lub śliwkami. Chciałam Was zachęcić do odważenia się i próby zrobienia chleba tylko na zakwasie. Pamiętam, że pierwsze sukcesy na tym polu przyniosły mi wiele satysfakcji, czego

W kuchni wieczorem
Barmbrack cake, czyli irlandzkie ciasto na Halloween 184

herbacie i wódce.Włączyć piekarnik na 170 stopni.Następnego dnia wymieszać suche składniki. Dodać jajko i herbatę z wódką z owoców. Ponownie wymieszać. Ciasto ma być gęste, ale wilgotne. W razie potrzeby należy dolać zwykłej wody (gdy przygotowywałam moje ciasto okazało się to konieczne). Dodać owoce i wymieszać.Nasmarować keksówkę masłem. Włożyć ciasto. Piec godzinę na środkowej półce.Upieczone ciasto

W kuchni wieczorem
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 171

będę robić w przyszłości.Sam chleb wyszedł naprawdę smaczny. Rzadkie puree z dyni sprawiło, że trudno byłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Składniki:na zaczyn:200g mąki pszennej

W kuchni wieczorem
Kuchenne ABC - ciasto na tartę przygotowywane w malakserze 173

malaksera (zdj. 1). Ja wstawiam szklankę z wodą do zamrażalnika na czas pierwszego siekania. Pulsacyjnie siekać przez 1-2 minuty aż mąka z masłem będą wyglądać jak wilgotny piasek (zdj. 2). Następnie wlać wodę i dalej mieszać aż składniki się połączą i powstanie zbita kula ciasta (zdj. 3). Wyjąć, wyrobić przez minutę ręcznie, zawinąć w folię spożywczą

W kuchni wieczorem
Kakaowe muffinki z jabłkiem i gruszką 119

można napisać o tych muffinkach. Miało wyjść ich 12, a wyszło 21. Są lekko wilgotne od owoców i czasem się rozpadają. Zastanawiałam się czy umieszczać je na blogu, bo nie powaliły mnie na kolana. Z drugiej strony tak się zastanawiając nad tym, czy są dobre czy mniej dobre, zdążyłam zdegustować 4 sztuki. No i ciągle nie wiem co o nich

W kuchni wieczorem
Kuchenna ABC - Naan i paratha, czyli chlebki indyjskie 150

pojawią się na nich zarumienione bąbelki. Będziecie widzieć, kiedy są upieczone. Trzeba uważać, żeby ich nie spalić. Może się Wam też przypalać mąka z chlebków. Miejcie pod ręką wilgotne ręczniki papierowe, którymi szybko przetrzecie zbędne spalone resztki mąki

W kuchni wieczorem
Wspomnienia zapachu Świąt...i piernik "Najlepszyjakijadłam!" 219

przyniesiony przeze mnie do kuchni. W ciągu Świąt musiałam go "dorabiać" trzy razy! I każdy, kto go próbował, z pełnymi ustami i rozanielonym wzrokiem mówił..."Najlepszyjakijadłem!"Piernik jest wilgotny w środku, przełożony konfiturą śliwkową(najlepiej domowej roboty), po prostu rozpływa się w ustach

Gotowanie to kochanie
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo - limonkowa Nigelli 126

głębokości 5 cmPrzygotowanie:Herbatniki rozgnieć w drobny mak za pomocą okrągłego tłuczka, dodaj kakao, chocolate chips i masło lub zmiksuj  wszystko w mikserze, aż powstaną ciemne, wilgotne i drobne jak piasek okruchy. Wylep nimi dno i boki tarty, wstaw do lodówki, by się ochłodziło i zajmij się nadzieniem. Do miski wlej mleko skondensowane. Skórkę z limonek zetrzyj

Gotowanie to kochanie
Zapach kawy i Quiche ze szpinakiem 158

Wyjmij szpinak na talerzyk, by się rozmroził. Kiedy już będzie bardziej miękki, możesz zalać go ciepłą wodą z kranu i zostawić. Połącz wszystkie składniki na ciasto i zagnieć sprężyste, wilgotne ciasto. Włóż je do lodówki, aby się schłodziło. Kiedy szpinak się rozmrozi, zajmij się farszem. Posiekaj drobno cebule i czosnek. Na patelnię wrzuć łyżkę masła , na którym podsmażysz cebulę

Gotowanie to kochanie
Wypasiony chlebek dyniowy 145

przepis. Jednak przygotowywanie go następnego, spokojnego już dnia, było samą miłością;) Zapach przy jego pieczeniu jest nieziemski, świąteczny, słodki, urzekający, tajemniczy... Chlebek jest chrupki na zewnątrz dzięki kruszonce, a wilgotny w środku. Meeeega słodki. Dekadencki. Warty grzechu.A czy Wy też macie takie dni? Co robicie, by rozładować napięcie?  WYPASIONY CHLEBEK DYNIOWY Z MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:SUCHE: pół szklanki mąki

Gotowanie to kochanie
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 165

domu, razem z nią ciasto... Poczułam mocne wyrzuty sumienia, częstując się pierwszym kawałkiem - nic nie cieszy bardziej, niż domowe słodkości! Ciasto okazało się tak pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania

Gotowanie to kochanie
Tang Zhong i brązowy ryż 182

Chleby robione z wykorzystaniem metody Tang Zhong mają dla mnie dwie ogromne zalety. Po pierwsze są niesamowicie miękkie i puszyste, delikatnie wilgotne i dłużej pozostają świeże. Po drugie zawsze się udają i rewelacyjnie wyrastają. A co dla domowego chlebowypiekacza oznacza chleb udany i wyrośnięty? - tego tłumaczyć nie muszę ;)Długi czas się przymierzałem do zrobienia chleba na Tang Zhongu z ryżem

Grahamka, weka i kajzerka
Muffiny z jabłkiem, krówkami i kruszonką - absolutny faworyt! :-) 200

Mój nowy, absolutny i bezwzględny faworyt jeśli chodzi o muffinki. Nie myślałam, że babeczki mogą być tak pyszne! Wilgotne jabłka, słodka krówka i przeogromna ilość przepysznej kruszonki - nic dodać, nic ująć. Przepis pochodzi stąd: KLIK. Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze

Szefowa kuchni
Ciasto Kokosowo – Orzechowe 233

orzechową, przykryte ponownie kruchym ciastem a wszystko polane wspaniałą miodowo – orzechową polewą. To ona stanowi kropkę nad i, jak również nadaje ciastu iście miodowego smaku. Ciasto jest wilgotne dzięki smażonym jabłkom, jest pyszne i rozpływające się w ustach. Bardzo Wam polecam.Składniki na ciasto kruche:300 g mąki pszennej 150 g cukru kryształu 150 g masła 4 łyżki śmietany

Made By Mom And Son