colą. Jako że moi domownicy uwielbiają czekoladowe ciasta było wiadomo że prędzej czy później ten wypiek się musi pojawić. Ciasto jest proste, szybkie, niewymagające wielkich umiejętności. Za to przepyszne, wilgotne, słodkie, mocno czekoladowe. Normalnie bajka. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPowiem tylko ze ciasto jest genialne, mąż zażyczył sobie takiego codziennie. Nie dość ze proste, to genialne w swej prostocie, lekkie, wilgotne, pachnące i do tego w tej polewie - boskie. W tym przepisie połączyłam dwa ciasta w jedno. Samo ciasto jest z przepisu Averie Cooks a polewa z Simply Reem . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZapach świąt to dla mnie przede wszystkim zapach jaki unosi się w kuchni w trakcie pieczenia świątecznego piernika. Korzenny aromat, delikatny wilgotny smak, kwaskowatość powideł to wszystko co zawiera się w jednym pysznym wypieku. Ten piernik od kilku lat towarzyszy nam co roku, jest idealny zarówno na świątecznym stole jak i jako gwiazdkowy prezent dla największego łasucha. Przepis niezawodny
Bernika - moj kulinarny pamietnikposiada w składzie maki ale puree z fasoli, którego to autorka często używa jako zdrowego zamiennika. I dodam ubiegając wasze pytanie: w cieście fasola jest niewyczuwalna, ciasto jest wilgotne, słodkie i pyszne. Jak gwarantuje autorka przepisu "Ciasto smakuje jak... nadziewana czekolada!" I ja to potwierdzam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta wielkanocne się zbliżają wielkimi krokami, a wtedy na stolach królują przeróżne babki. Moja propozycja na ten czas to babka czekoladowa pachnąca pomarańczą. Pyszne, delikatna i wilgotna. W datku jest prosta i szybka w wykonaniu. Babka czekoladowa to jest to czego nie może zabraknąć tej Wielkanocy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpostanowiłam wykorzystać sezon na rabarbar i pierwsze rodzime truskawki. Ciasto jest na tyle fenomenalne ze można wykorzystać do niego każde owoce a baza jest tylko mocno dojrzały banan. Jest wilgotne, soczyste i aromatyczne. Sprawdza się lepiej niż nasze babki. I jest super proste. Polecam także inne chlebki: dyniowy, z masłem orzechowym, ananasowy. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjedliście czekoladowe muffinki ze słonymi precelkami? Jeśli nie to jest to przepis dla was. Połączenie pysznej czekolady, rozpływających się, wilgotnych muffinek i słonych, chrupiących precelków to magiczne połączenie. Powali każdego. Dołączam wpis do akcji u Dominiki - Muffinkowo. Źródło Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniklodowce. Większość przepisów w necie bazuje na tym ze makaron do niej zalewa się woda i czeka aż zmięknie, ja daje makaron suchy, który i tak zmięknie pod wpływem wilgotnych dodatków, sosu i warzyw. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikObiecane ciasto sprzed tygodnia, jako ostatni dyniowy przepis w tym roku. To włoskie ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, pyszne, aromatyczne, wilgotne i szybko znika. Dla niezdecydowanych dodam ze nie smakuje dyniowo, ale marchewkowo z nuta cytryny. Przepis z ulotki Tesco w wykonaniu Roberta Makłowicza. Bardzo, bardzo udana wersja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikRyba ma być gruba, nie mogą to być zbyt cienkie kawałki bo się wysuszy. Robi się ją szybko, wystarczy 10 minut i jest gotowa. Ważne by pozostała w środku wilgotna. Marynata jaką zrobicie to może być wasz kreatywny pomysł, tak by powstał taki łosoś jaki lubicie najbardziej. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCiasto proste, wilgotne jak gąbka nasiąknięta cytryną i tymiankiem. Smakuje wspaniale, jest orzeźwiające i nie dziwię się że autor przepisu Nigel Slater tak się nim zachwycił. Przepis ze strony jego programu na bbc. I dodam, że nie raz zagości jeszcze u nas, a szczególnie na Wielkanoc w formie babki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpokojowej, przechowywać pod przykryciem Ciasto ucierane z truskawkami smakuje wybornie i ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem drugiego kawałka. Mimo bardzo gęstej konsystencji przed upieczeniem, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne w środku
Smakołyki BerenikiMuffinki z czekoladowymi groszkami w środku. Ciasto na bazie jogurtu naturalnego, dlatego muffinki są sprężyste, a zarazem wilgotne. Polecam do wypróbowania:) Składniki : 1,5 szklanki mąki pszennej 120 g masła, roztopionego 200 g jogurtu naturalnego 3/4 szklanki cukru 2 jajka 2 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Do miski wsypać
Zabawa smakiemCiasto niesamowite, wilgotne , cudownie rozpływające się w ustach. Po prostu niebiańsko niebieskie :) Smak pozostaje na długo...Zaczynamy Składniki na ciasto:2 i 1/3 szkl mąki1.5 szkl cukru6 jaj4.5 łyżeczki proszku do pieczenia0.5 szkl wody0.5 szkl oleju1 łyżka kakao25 ml niebieskiego barwnika0,5 łyżeczki aromatu waniliowego Wykonanie:Wszystkie składniki miksujemy razem - około 5 minut :)Ciasto nalewamy do formy.Ciasto wkładamy
Smaki Edytywypieku użyłam czerwonego buraka I powiem Wam ,że jako składnik deseru spisał się znakomicie. Moje ciasto czekoladowe z jego udziałem przypomina brownie . Jest mocno aromatyczne , mocno czekoladowe , mocno wilgotne i dość zbite . Smak buraków jest lekko wyczuwalny , ale nie dominujący. Składniki : dwie tabliczki gorzkiej czekolady 3 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej pół łyżeczki proszku
Malinowa Kawiarenka