rogaliki - 2402 przepisów (strona:74/161)

Rogaliki maślane 207

Dzisiaj znowu przepis z wspólnego pieczenia "Wypiekanie na śniadanie" organizowanego przez Małgosię z Smaki Alzacji . W ten weekend piekłyśmy rogaliki maślane z blogu Ciasto z dziurką . Rogalik są po prostu przepyszne. Małgosiu gratuluję wyboru przepisów. Co jeden wypiek to jest pyszniejszy. Te rogaliki musicie upiec jeśli lubicie słodkie wypieki. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżki miodu 5 łyżek

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe rogaliki z truskawkami 420

Rogaliki to jeden z najbardziej lubianych deserów w naszym domu:) Jednak, jak to zwykle bywa, zawsze są inne;) Tym razem przygotowałam drożdżowe rogaliki z myślą o Tłustym Czwartku. Zazwyczaj nadziewam je dżemem, tym razem jednak postanowiłam wykorzystać zamrożone truskawki . rogaliki z dodatkiem całych owoców okazały się chyba nawet bardziej smaczne niż te z konfiturą:) Całość oczywiście wieńczy lukier

Z miłości do słodkości
Rogaliki z nadzieniem serowym krok po kroku 136

Rogaliki to taka alternatywa na wycieczkę czy piknik. Ale warto je też po prostu upiec do popołudniowej kawy:) Do ich nadziania wykorzystałam Serek Wieluń, który otrzymałam do przetestowania. W połączeniu z serkiem homogenizowanym wspaniale sprawdził się roli nadzienia;) Dodatkowo rogaliki posypałam cukrem perlistym i odrobiną cynamonu. Ciasto: 500g mąki,  jajko,  30g świeżych drożdży,  190ml letniego mleka(...)Składniki nadzienia wymieszać. Ciasto podzielić na cztery części, każdą cienko rozwałkować na kształt koła. Pociąć na osiem trójkątów i nałożyć po łyżeczce nadzienia.  Zwinąć do środka tworząc rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem oraz odrobiną cynamonu. Piec około 15-20 minut w temp.180st

Z miłości do słodkości
Rogale śniadaniowe 275

ciasto jeszcze raz zagnieść, rozwałkować na dość cienki placek (około 0,5cm) i wykroić trójkąty (u mnie wysokość 30cm, szerokość podstawy 15cm), zwijać ciasno, zaczynając od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki - rogale ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawić do napuszenia na 20-30 minut - wyrośnięte rogale posmarować roztrzepanym białkiem i posypać makiem - piec w 175-180 stopniach(...)przez 25-35 minut, sprawdzając stan zrumienienia pod koniec pieczenia - rogale studzić poza piekarnikiem, po wystygnięciu przechowywać zafoliowane Z podanego przepisu wychodzi 5-6 dużych rogali, jeśli lubimy mniejsze rogaliki, możemy śmiało podzielić ciasto na więcej części i upiec ich więcej. Mimo dodatku miodu do ciasta, rogale nie są słodkie i choć najlepiej smakują z masłem lub dżemem (zwłaszcza niedługo

Smakołyki Bereniki
PROSTE ROGALIKI DROŻDŻOWE BEZ WYRASTANIA 23

względu na trudność i ich długi czas przygotowania. Z tym przepisem jest inaczej 😍 Wyrasta tylko jeden raz rozczyn, a reszta przebiega już naprawdę szybko. Efektem końcowym są mięciutkie rogaliki, które nie ustępują ani trochę tym, gdzie wyrasta rozczyn, potem wyrasta ciasto, a potem jeszcze odstawia się do podrośnięcia przed wstawieniem do piekarnika rogale. Oczywiście do nadzienia możemy użyć nie tylko(...)mąki i wyrabiamy chwilę. Ciasto dzielimy na 2 części (będzie łatwiej wałkować). Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt koła. Wycinamy trójkąty. U nasady nakładamy łyżeczkę powideł i zwijamy formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18-20 minut (do lekkiego zezłocenia). Po upieczeniu

Walijskie Pichcenie
Drożdżowe rogaliki z nutellą 18

Bardzo lubię drożdżowe domowe wypieki. Te rogaliki robiłam na piknik klasowy za zakończenie roku szkolnego, czyli już ponad miesiąc temu. Rozeszły się jak przysłowiowe świeże bułeczki. Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej (typ 480 lub 500) 200 ml ciepłego mleka  25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 3 łyżki cukru 80 g roztopionego masła  2 jajka szczypta(...)Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, podzielić na 5, a nawet na 6 części. Można podzielić standardowo na 4 części, ale zależało mi, by rogaliki były małe, takie na dwa kęsy. 6.  Każdą rozwałkować na koło o grubości około 5mm, nałożyć nadzienie (1/2 łyżeczki nutelli), zwinąć i uformować rogale. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć i odstawić

Kuchnia domowa Ani
SEROWE MINI FAWORKI 30

serowego jest to, że niestety są pyszne w dniu upieczenia. Nie nadają się na dłuższe przechowywanie. Na blogu znajdziecie przepis na  serowe ciasteczka ,  ciasteczka z cukrem ,  rogaliki podwójnie serowe ,  ciasteczka serowe z prażonymi jabłkami ,  ekspresowe rogaliki serowe  i jeszcze kilka innych 😉 Jak widać po ilości przepisów jestem prawdziwą fanką wypieków z ciasta serowego

Walijskie Pichcenie
Rogaliki z ciasta francuskiego 25

Rogaliki z ciasta francuskiego to przepyszna i elegancka przekąska, która sprawdzi się doskonale na każdą okazję. Są łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie prezentują się niezwykle efektownie. Kruche i delikatne ciasto francuskie w połączeniu z kremowym serkiem, aromatyczną szynką i świeżą rukolą tworzy harmonijną kompozycję smaków, która z pewnością zachwyci Twoich gości. Te rogaliki to idealna propozycja na spotkania towarzyskie, imprezy

Kulinarna Chwila
Najlepsze przekąski na podróż samochodem – na słono i na słodko 44

dodatku wykorzystasz pozostałości z lodówki, aby się nie zmarnowały. Zobacz najlepsze przekąski na podróż samochodem w wersji na słono i na słodko. Croissanty z serkiem śmietankowym, rukolą i szynką Rogaliki możesz zrobić samodzielnie (np. z gotowego blatu ciasta francuskiego) albo kupić je w sprawdzonej piekarni. Wystarczy, że przekroisz je na pół i posmarujesz serkiem śmietankowym . Na to możesz wyłożyć szynkę(...)zwiń na dwa razy gotowy pasek i dobrze zlep brzegi. Możesz też zrobić kieszonki z ciasta francuskiego, czyli pokroić je na kwadraty i zlepić boki do środka albo uformować rogaliki. Tak przygotowane słodkie przekąski w podróż umieść w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15 minut. Na koniec opcjonalnie posyp je cukrem. Chipsy z tortilli Masz

Rozdomowiona
Kruche rogaliki z powidłami 31

Przepis na kruche rogaliki nadziane powidłami. Ciasto jest niezwykle delikatne i kruchutkie. Składniki 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. kwaśnej śmietany 200 g masła 1 cukier wanilinowy szczypta soli Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie Z podanych składników zagnieść szybko ciasto i schładzać min. 30 minut w lodówce. Podzielić ciasto na 4 części, następnie każdą rozwałkować, pokroić w trójkąty, nałożyć powidła(...)zwijać. Piec 30-35 minut w 180°C. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę i posypać cukrem pudrem. Autor przepisu: Katarzyna The post Kruche rogaliki z powidłami first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Rogaliki trzyskładnikowe 31

Szybkie i proste do przygotowania, bezproblemowe i tylko z 3 składników – te rogaliki są naprawdę godne polecenia! Składniki 3 szkl mąki 1 szkl śmietany 18% 1 kostka margaryny Przygotowanie Wszystko razem zagnieść i dać do lodówki na 1 godz. Ciasto podzielić na pół. Wałkujemy okręgi, dzielimy na 8 części. Dajemy powidła i zwijamy. Pieczemy w 180 st przez(...)Autor przepisu: Małgorzata The post Rogaliki trzyskładnikowe first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Smocze pomysły na owoce 27

ananasem i kokosem Banany Tort bananowy Tort bananowy z masą kajmakową  Szybki deser w szklance  Fit koktajl bananowy  Bananowy koktajl białkowy  Koktajl bananowo-borówkowy  Rogaliki orzechowo-bananowe  Muffiny bananowe  Naleśniki z bananami  Owsianka z bakaliami i bananem  Owsianka z ananasem i bananem  Upieczone rogaliki – stygną Gotowe naleśniki z bananami

Bardzo Gruby Smok
Rogaliki z 4 składników 669

Pyszne i bardzo proste rogaliki. Do ich przygotowania potrzeba tylko czterech składników! Składniki 250 g margaryny 3 szklanki mąki duża śmietana 18% około 300 g marmolada Przygotowanie Wszystkie składniki wymieszać, wstawić do lodówki na godzinkę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z części rozwałkować, podzielić na 8 trójkątów, w szerokiej części dać nadzienie i zawijać w stronę wąskiej części. Piec(...)stopniach. The post Rogaliki z 4 składników first appeared on Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Pomysły na orzechy 40

służą świetnie jako szybka przekąska między posiłkami. Ale sprawdzają się też jako składnik licznych deserów i dań. Orzechy Tort orzechowy z wiśniami i czekoladą  Ciasteczka korzenno-orzechowe  Rogaliki orzechowo-bananowe  Muffinki jabłkowo-cynamonowe z orzechami  Owsianka jesienna z jabłkami Udekorowany tort orzechowy Gotowe muffinki jabłkowo-cynamonowe Uformowane rogaliki nokaut .pl  porównywarka cen nokaut_ad_mode

Bardzo Gruby Smok
Croissanty z francuskiego ciasta drożdżowego 39

Croissanty to jedno z najbardziej rozpoznawalnych francuskich wypieków. Są to delikatne, puszyste rogaliki o charakterystycznym kształcie półksiężyca. Ich przygotowanie może wydawać się trudne, ale z moim przepisem zrobienie ich stanie się dziecinnie proste. Składniki: 500 g mąki pszennej 50 g roztopionego masła min 82% tłuszczu 75 g cukru 17g świeżych drożdży 280 ml ciepłego mleka Dodatkowo 300g masła mocno schłodzonego(...)podstawa 10 cm, wysokość 20 cm grubości 0,5 mm. Na środku podstawy zrobić nacięcie na głębokość 1 cm. Lekko rozciągnąć , przytrzymując podstawę, rolować w górę, formując rogale, prawidłowo rogalik ma mieć 7 segmentów. Układać na blaszce i odczekać około 30 minut, niech podrosną. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem, piec około 20 minut w temp 180 stopni. Wystudzić posypać cukrem

gotuj ze mną

Proponowane wyszukiwania