rogaliki - 2402 przepisów (strona:78/161)

Bez cukru a słodkie - Katarzyna Biłas 148

wyrzutów sumienia. Autorka pokazuje jak w prosty, szybki i nie drogi sposób przyrządzić coś słodkiego. W książce znajduje się 100 przepisów na odchudzone ciasta, zdrowe desery i koktajle,rogaliki, babeczki i praliny.Dzięki prostym pomysłom i łatwym zamiennikom bez trudu wyeliminujesz ze swojej diety biały cukier. Autorka uczy też jak zrobić dobre zakupy, na co zwracać uwagę. Jeśli ciekawi(...)koniecznie zajrzyj do tej książki. Katarzyna Biłas - absolwentka AWF, masażystka, miłośniczka sportu, gotowania i podróży. Książka podzielona jest na 9 rozdziałów: - Wstęp - Ciasta, Tarty - Serniki - Ciasteczka i batoniki - Drożdżówki, rogaliki i ptysie - Desery - Czekolady i praliny - Koktajle i lody Tytuł: Bez cukru a słodkie Autor: Katarzyna Biłas Wydawnictwo: Pascal Rok wydania: 2020 Ilość stron: 256 Cena: 34,57 zł Jeśli

Sama słodycz i szczypta chili
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CZEKOLADĄ 119

łyżek cukru pudru przesiewamy i mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą.  Lukrem polewamy upieczone i wystudzone bułeczki drożdżowe.  Uwagi:  - Jak wiadomo bułeczki  drożdżowe, rogaliki czy też pączki na drugi dzień robią się troszkę twardsze. Proponuję wstawić  do mikrofali na niecałą minutkę a będą mięciutkie jak zaraz po upieczeniu. - Zamiast kremu czekoladowego można dać(...)możesz poznać mnie lepiej i zobaczyć Grecję z troszkę z innej strony.  Gorąco zachęcam do  subskrybcji  mojego kanału  RITA vlog  Polecam również:   rogaliki drożdżowe z czekoladą i truskawkami oponki serowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Rita creative
Cytrynowe kruche rogaliki 125

Pyszne mega kruche rogaliki   z orzeźwiającym cytrynowym budyniem, oprószone cukrem pudrem to propozycja na słodki podwieczorek, kiedy nie opuszcza nas ochota na słodkie, maślane rozpływające się w ustach, z tego przepisu otrzymasz duży talerz słodkości. Mimo cytrynowego nadzienia posmakują również dzieciom. Takie małe a tyle radości!  Składniki: Ciasto: 30 dag mąki pszennej typ 550 20 dag masła(...)czasie ciasto podzielić na 4 części, każdą cześć rozwałkować na   cienki okrąg, radełkiem powycinać trójkąty, na każdy kłaść po łyżeczce nadzienie zawijać i formować w rogaliki.  Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem, piec w nagrzanym piekarniku do 180*c na grzaniu góra dół przez 18-20 minut. Zimne można oprószyć cukrem pudrem. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
JAK JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? 91

JEDZĄ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy często zasiadają do posiłków według zegara. Ok godziny 7:00 rano jedzą śniadanie – zwykle lekkie, mało znaczące, często tylko kawa. Czasami jakiś rogalik po francusku czy harcha lub naleśniki zwany msemen ( te również ja jadłam będąc w Marrakeszu ). Obiad pojawia się na stole ok. godziny 13:00 – i tutaj już na stole pojawia się coś(...)pyszne i chrupiące ciastka FEKKAS , przypominające włoskie biscotti. Niezwykłego smaku nadają mu ziarna sezamu, nasiona anyżu, woda z kwiatów pomarańczy i rodzynki. CORNES DE GAZELLES „różki gazeli” to małe rogaliki nadziewane migdałami i miodem. MAKROUT to z kolei ciasteczka z semoliny z nadzieniem daktylowym, smażone w głębokim tłuszczu. Podobne do nich są BRIOUAT BIL LUZ z ciasta warqa i nadzieniem

Ostra na Słodko
Rogale śniadaniowe 82

wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni.  Polecam upiec takie właśnie rogaliki. Są naprawdę

Pieprzyć z Fantazją
Top 10 świątecznych mini słodkości 142

świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające. 6. Kruche rogaliki z masą makową to pomysł na słodką przekąskę. Rogaliki są idealnie do podjadania - kruche, słodkie i maślane w smaku. Spokojnie możecie przygotować je kilka dni przed podaniem, ponieważ ciasto kruche

Ugotować
Powidła z suszonych śliwek. 153

Czym byłyby Święta bez pachnących, korzennych pierników, kruchych ciasteczek, czy rogalików przełożonych gęstymi, słodkimi powidłami? Dziś zdradzę Wam mój sekret na właśnie takie powidła. Robię je już od kilku lat i zawsze wzbudzają zachwyt. Gęste, słodkie i przede wszystkim wyjątkowo intensywne w smaku. Do przepisu podstawowego dodaję szczyptę cynamonu, ale można go pominąć lub dodać nieco więcej, smak można dodatkowo(...)wzbogacić dodając przesmażonej w cukrze skórki pomarańczowej lub cytrynowej, korzennej przyprawy do piernika, wanilii, kakao i tym podobnych specjałów. I tak rogaliki drożdżowe nadziewam klasycznymi powidłami lub z dodatkiem skórek z cytrusów, do piernika, naleśników i do smarowania pieczywa stosuję wersję podstawową, a do kruchych ciasteczek i rogali wersję z kakao lub przyprawą do piernika, łyżkę powideł warto zostawić również

Rozpustne gotowanie
pyszne rogaliki 143

rogaliki Jadzi autorki przepisu Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu Składniki 3 szklanki m ą ki tortowej 1 szklanka m ą ki krupczatki + m ą ka tortowa do wyrabiania i podsypywania 1 kostka mas ł a 200 g 540 ml g ę stej kwa ś nej ś mietany 18% 1 ca ł e jajko(...)rozwa ł kowa ć w kszta ł cie ko ł a podzieli ć na 16 cz ęś ci, roz ł o ż y ć nadzienie i formowa ć rogaliki Posmarowa ć roztrzepanym bia ł kiem i wstawi ć do piekarnika rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu polukrowa ć . A potem kawka i jedzenie. Smacznego

mojej kuchni
pyszne rogaliki 147

rogaliki Jadzi autorki przepisu Przepis dostałam od Jadziu G.-Dziekuje Jadziu Składniki 3 szklanki m ą ki tortowej 1 szklanka m ą ki krupczatki + m ą ka tortowa do wyrabiania i podsypywania 1 kostka mas ł a 200 g 540 ml g ę stej kwa ś nej ś mietany 18% 1 ca ł e jajko(...)rozwa ł kowa ć w kszta ł cie ko ł a podzieli ć na 16 cz ęś ci, roz ł o ż y ć nadzienie i formowa ć rogaliki Posmarowa ć roztrzepanym bia ł kiem i wstawi ć do piekarnika rozgrzanego to temp. 180 °C, piec ok. 15-20 min. Po upieczeniu polukrowa ć . A potem kawka i jedzenie. Smacznego

w mojej kuchni
Drożdżowe paluchy z serem 105

termoobiegiem. Można posypać je cukrem pudrem albo polać lukrem. [caption id="attachment_8527" align="aligncenter" width="1024"] Drożdżowe paluchy z serem[/caption]   Zobacz inne przepisy na słodkie bułeczki: Rogaliki Maślane Z Marmoladą Drożdżowe Bułeczki Odrywane Z Marmoladą Drożdżowe Ślimaczki Z Serem Drożdżowe Rogaliki Z Budyniem Chlebek Bananowy Bez Cukru (151 Kcal) Idealne Jagodzianki Gwiazda Drożdżowa Z Makiem Artykuł Drożdżowe

e-PrzepisyKulinarne
Orzechowiec z nutą piernika i rogalikami 119

posiekanych orzechów włoskich do posypania wierzchu biszkoptu Krem: 300ml słodkiej śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone 1 śmietanfix Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych 2 opakowania rogalików mini 7days Czekolada mleczna by polać wierzch 100ml słodkiej śmietanki Sposób przygotowania Biszkopt: Jajka ucieramy z cukrem do białości. Składniki sypkie przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej cały czas(...)czym wyciągamy. Całkowicie wystudzony dzielimy na dwie części. Krem: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, mascarpone i śmietan fixem na gęstą masę. Przełożenie: Pierwszy biszkopt smarujemy powidłami i układamy rogaliki. Przykrywamy kremem śmietankowym, a następnie drugim biszkoptem. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej wrzucamy posiekaną czekoladę. Pozostawiamy na 2 minuty pod przykryciem, po czym mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i polewamy ciasto. Przekrojone

Kuchnia w czekoladzie
Rogale marcińskie 102

trójkątów wyłożyć masę makową, zawinąć raz po czym zrobić małe nacięcie pośrodku prostokąta (w części, w której już jest mak) lekko zgiąć boki ku środkowi i kontynuować zwijanie. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. Rogaliki piec

mecooks
Rogale Marcińskie Edycja III 117

maku. Dodajemy również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines(...)każdym rogu. Zawijamy rogaliki zaczynając od dołu czyli najszerszego boku w kierunku wierzchołka.  Układamy na blaszce i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 40-50 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Wyrośnięte rogale smarujemy z wierzchu rozmąconym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok 20-30 minut aż się ze złocą. Wyjmujemy na kratkę i jeszcze ciepłe polewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Konfitura z róży cukrowej 122

Wyobraźcie sobie delikatne pączki lub rogaliki nadziane własnoręcznie przygotowaną, pyszną, cudownie pachnącą konfiturą z róży cukrowej. Prawda, że można się rozmarzyć. Róże cukrowe to ogólne określenie róży stulistnej ( R. centifolia ) i róży pomarszczonej ( R. rugosa ) Przyp.”Encyklopedia działkowca” Andrzej Sarwa Co potrzeba: Płatki róży, Cukier, Kwasek cytrynowy Wykonanie: Z płatków róży obcinamy białe końcówki, które mają dużo goryczki, ważymy. Przygotowujemy(...)słoiczki 20 minut w garnku z wodą. Konfitura pod wpływem temperatury może zmienić kolor na brązowy. Konfiturą nadziewamy pączki, dodajemy do herbaty, do lodów, przekładamy i dekorujemy ciasteczka, nadziewamy rogaliki...                               Z płatków róży możecie również przygotować cukier różany o przepięknym zapachu. Smacznego :)) róża

Bułka z Chlebem
Puszyste rogale śniadaniowe 319

Cześć! Te rogaliki upiekłam na dzisiejsze śniadanie. Zanim przejdę to tego jakich użyłam składników i jak je zrobiłam, to wspomnę o cieście. Ciasto na te rogale jest rewelacyjne w dotyku. Puszyste i aksamitne. Wyrabia się je z prawdziwą przyjemnością. Po wyciągnięciu z piekarnika tak samo zachowuje swoje atuty.  Z racji, że to ciasto drożdżowe potrzebuje ciepła by mogło wyrosnąć(...)wyrośnięcia. Po tym czasie wyrobiłam ciasto ponownie i podzieliłam na 2 części. Każdy kawałek rozwałkowałam i dzieliłam na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarowałam marmoladą i zwijałam w rogalik. Wykładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego rogala smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem. Piekłam 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku do 190 stopni

Pieprzyć z Fantazją