Drożdżowe rogaliki. U mnie w dwóch wariantach – małe- czyste i większe – z kremem orzechowo-czekoladowym. Najlepsze w tym samym dniu po upieczeniu, ale na drugi dzień też dają radę. 550 g mąki pszennej (u mnie typ 550) 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła Drożdże(...)Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę nadzienia (marmolady lub kremu czekoladowo-orzechowego). Rolujemy ciasto, zaczynając od szerszej podstawy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (do zarumienienia
Smaki Na TalerzuRogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli :) 580 g mąki pszennej 8 g drożdży instant 300 ml ciepłego mleka 2 jajka 70 g rozpuszczonego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli słoiczek marmolady jajko do posmarowania(...)Każdą rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na prostokąt 20x30 cm i pociąć na 8 długich trójkątów. Na podstawie każdego nakładać po łyżeczce marmolady, zwijać zaczynając od szerszej strony. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut do zarumienienia w 180 stopniach
Smakołyki AsiPrzepis na nieziemsko pyszne rogaliki drożdżowe mam dzięki koledze z mojego działu IT, w którym razem pracujemy. Nie można się od nich oderwać. Dzisiaj zagościły na naszym firmowym Wigilijnym stole. Rafał dzięki! Ciasto: 1 kg mąki, najlepiej typ 650 2 margaryny, najlepiej Kasia 4 duże jajka szczypta soli cukier (wedle uznania) 1 opakowanie drożdży świeżych pół szklanki mleka łyżeczka cukru(...)wodą. Gdy zacznie rosnąć, napęcznieje w szmatce a najlepiej gdy już lekko z niej wychodzi, ciasto jest gotowe do rozwałkowania. W małych porcjach wałkujemy rozdzielamy na trójkąty i zwijamy rogaliki. Nadzienie wedle uznania i preferencji. Pieczemy w ok 175 stopniach do oczekiwanego rezultatu. Ja preferuje bledsze ale każdy ma swoje preferencje
Kocham Czekoladęalbo bułki do hot dogów . Dla dzieci idealne będą proste bułeczki mleczne , są to szybkie bułeczki drożdżowe. Takie mięciutkie o przyjemnym lekko słodkawym smaku. Na koniec bombowe przepisy! Rogaliki drożdżowe , z którymi pracuje się bardzo prosto, a efekt jest naprawdę niesamowity. Ja nie jestem jakimś sztukmistrzem, jestem samoukiem, żadnym piekarzem, ani kucharzem, a sama nie mogę się napatrzeć jakie(...)boskie i równe wyszły. Mam też u siebie pomysł na rogaliki drożdżowe na słodko , również wspaniałe dla dzieci, bo dzieci lubią takie małe bułeczki, lekko słodkie, bez niczego. Masz ochotę na słodkie bułeczki z serem ? Proszę, nie krępuj się i upiecz, drożdżowe ciasto poprawia humor! A może marzą Ci się krakowskie obwarzanki , ale nie ma jak teraz wyskoczyć do Krakowa
MamaOskarkaroztopione masło (letnie) oraz jajko rozbite trzepaczką. Mieszać dodając resztę maki. Na koniec wyrobić ciasto rękoma. Orzechy zmielić w blenderze i połączyć z masłem orzechowym. Jeśli chcemy uzyskać mniejsze rogaliki dzielimy ciasto na trzy lub cztery części. Ja podzieliłam na dwie i otrzymałam duże rogale. W sam raz jeden na raz Rozwałkować jedną część ciasta, nałożyć i rozsmarować masę orzechową(...)zwijać rogale. Piec w piekarniku z termoobiegiem nagrzanym do 170 stopni C przez 18-20 minut. Polukrować lub ozdobić według uznania. Smacznego!!! Pyszne-i-tanie-rogaliki-Babci Pobierz Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl/2019/09/25/czy-wiesz-kiedy-drozdze-sa-swieze-test-na-swiezosc/ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Przepisy Babcizłota godzina, najchętniej spędzam czas przy rozgrzanym piekarniku. Skutkuje to godzinami spędzanymi w kuchni oraz co raz to nowszymi wypiekami. Ostatnio na deser zajadaliśmy rumiane FIT … Artykuł FIT rogaliki z czekośliwką pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.meSkusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na drugi dzień.Polecam. 20 g drożdży 250 g gęstej śmietany 18% 1 kostka masła 400 g mąki [ u mnie wyszło ciut więcej] 1 jajko 2 łyżki cukru dowolne nadzienie [ u mnie krem(...)części. Następnie 1 część ciasta rozwałkować na okrąg i przekrawać po linii średnicy tworząc trójkąty. Na szeroką część trójkąta kłaść nadzienie i zwijać rogaliki.Tak samo postąpić z resztą ciasta.Uformowane rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem.Rogaliki piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wyjąć, wystudzić na kratce. Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniemąką stolnicę, dzielimy na 4 części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładamy po trochę nadzienia, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-200 st. C na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone możemy oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Domowy Smak JedzeniaDziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada
Moje domowe kucharzeniewszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Brzeg trójkąta załóż na masę makową, na środku zrób nacięcie i delikatnie odegnij na boki a następnie zwiń rogaliki zawijając rogi pod spód . Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia
365 dni dookoła kuchniwszystkich bokach trójkąta – na postawie trójkąta zostaw około 1,5 cm. Brzeg trójkąta załóż na masę makową, na środku zrób nacięcie i delikatnie odegnij na boki a następnie zwiń rogaliki zawijając rogi pod spód . Masa makowa powinna lekko wychodzić i być widoczna. Gotowe rogaliki ułóż na blaszce zostawiając między nimi spore odstępy, przykrj ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia
365 dni dookoła kuchnilodówce. Następnie dzielimy je na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy i wykrawamy po 8 trójkątów. Na każdy nakładamy po trochę powidła śliwkowego, rolujemy od podstawy do wierzchołka, formując rogaliki. Układamy ba blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180-190 st. C przez ok. 15-20 min. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak JedzeniaUrocze są te piegowate rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:) Maślane rogale z makiem Składniki (na 12 sztuk): 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 1 łyżka masła(...)ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 kawałki. Każdy rozwałkować na krąg o grubości ok 5mm, posmarować masłem, pokroić na 4 części. Zwinąć rogaliki, ułożyć na blasze w sporych odstępach, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na ok 30 minut. Przed pieczeniem rogale z wierzchu posmarować białkiem, posypać cukrem (opcjonalnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika
Obiad gotowyróżą były nie lada gratką, dziś z racji dostępności różnych produktów możemy takie cudeńka upiec w domu. A aromatu konfitury różanej, który uniesie się po całym domu podczas wypiekania rogalików , nie zastąpi żadne kupne ciastko ... SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli słoiczek(...)stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować konfiturą z róży i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp 200 st C Można opruszyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem. smacznego
Z Marcepanemznów naszła mnie ochota na drożdżowe rogaliki, tym razem w wersji ze szpinakiem - rewelacyjne w smaku, lekko wilgotne, jeśli lubicie szpinak będziecie zachwyceni. W każdym razie polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mąki 1 szkl. mleka 3 jaja 12 dag cukru ( 1/2 szkl) 100 g masła 50 g świeżych drożdży. szczypta soli drożdże pokruszyć i wymieszać z 1 łyżeczką cukru, zalać(...)drożdżowego wyjąć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt.Kroić w szerokie pasy, potem w kwadraty i każdy kwadrat przekoić na dwa trójkąty. Smarować szpinakiem i zwijać w wałeczki kształtując rogaliki. Posmarować rozmąconym jajkiem, chwilę zostawić na blaszce by podrosły i piec ok 20-30 min w temp
Z Marcepanem