Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale są tak dobre ,że zachęcam was do ich upieczenia. Składniki na zaczyn: 100 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Drożdże zasypać cukrem ,odczekać chwilkę ,powinny się(...)mąkę i wymieszać dokładnie , odstawić na około 15 minut . Ciasto właściwe: 2 szklanki mąki 50 g masła ,rozpuścić ,ostudzić szczypta soli 1 jajko 1 żółtko ,białko zostawić do posmarowania rogalików 0,5 szklanki cukru Wszystkie składniki plus wyrośnięty zaczyn wyrabiamy na gładkie ciasto .W razie potrzeby podsypać mąką ,jeśli będzie się kleić .Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy
Ladylaura.pełna! Wiem, że wielu z Was korzystało z przepisów zamieszczonych na Nastoletnich... mam nadzieję, że wszystko wyszło tak, jak powinno?! Dzisiaj coś drobnego w postaci krucho- drożdżowych rogalików nadzianych kajmakiem i orzechami. Polecam! Składniki: (na ok. 20-25 sztuk) Ciasto krucho-drożdżowe: 100 g zimnego masła 1 szkl mąki pszennej 80 g cukru pudru 1 łyżeczka suchych drożdży(...)żółtko 2 łyżki jogurtu naturalnego Masa kajmakowo-orzechowa: 140 g masy kajmakowej z puszki 50 g posiekanych orzechów włoskich/ ziemnych Dodatkowo: kilka łyżek masy kajmakowej z puszki do wysmarowania rogalików kilka łyżek posiekanych orzechów do dekoracji Przygotowanie: Ciasto krucho-drożdżowe: Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować, aż mikser odmówi posłuszeństwa. Wtedy zagnieść ciasto rękami. W razie potrzeby dodać jeszcze
Nastoletnie WypiekanieBłyskawiczne rogaliki z ciasta krucho-drożdżowego, które nie musi wyrastać przed pieczeniem. Ja użyłam do swoich nadzienia czekoladowego ale pyszne będą również z marmoladą lub ulubioną konfiturą. Składniki na 24 sztuki: 60 dkg mąki pszennej 25 dkg zimnego masła lub margaryny do pieczenia 3 łyżki cukru 50 g drożdży świeżych szczypta soli duże jajko 4 łyżki gęstej(...)kwaśnej śmietany Nadzienie czekoladowe: 18g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki 30% oraz 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem 1.Przygotowanie nadzienia: Śmietankę podgrzać, zdjąć z ognia i dodać połamana na kawałki czekoladę. Mieszać aż do rozpuszczenia czekolady. Odstawić do przestudzenia. 2. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Blaszki ( 2 lub 3) wyłożyć papierem do pieczenia
Maślane ciasteczkoRogaliki są przepyszne, w środku pulchne i żółciutkie. Przygotowując je miałam wiele obaw, m. in. o to, że w trakcie pieczenie mi się rozkleją, ale nic takiego się nie stało. Wręcz przeciwnie, robiło się je łatwo i przyjemnie. Ciasto jest zupełnie inne niż na chleb. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Na końcu przepisu umieszczam fotorelację, która(...)Każdy placek podzielić na 4 części. Z każdej uformować rogala. Zawijać zaczynając od podstawy trójkąta w stronę jego wierzchołka. Delikatnie docisnąć, żeby ciasto się skleiło i wygiąć jak rogalik. Do jednego talerza lub miseczki nalać mleka, do drugiego wsypać mak lub sezam. Każdy rogalik namoczyć u góry w mleku i położyć na maku/sezamie, po czym układać w sporych odstępach
Passions hobbies lifeciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik. Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple ok 20 min. Piekarnik nagrzać do temp 150 st piec rogaliki z termoobiegiem ok 12 min posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatwePyszne, puszyste rogaliki śniadaniowe i w dodatku łatwe do zrobienia. Wystarczy wieczorem zagnieść ciasto, uformować rogaliki i zostawić na noc w wyłączonym piekarniku. Gdy my będziemy sobie smacznie spać rogaliki pięknie nam wyrosną. Rano wystarczy rozgrzać piekarnik i je upiec zanim wszyscy wstaną. Pyszne śniadanie zapewnione. Można je jeść lekko ciepłe posypane tylko cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, kremem
Wiem co jemPyszne i mięciutkie drożdżowe rogaliki nadziane marmoladą. Idealne na śniadanie, przekąskę, podwieczorek czy dodatek do kawy. Najlepiej smakują zaraz po upieczeniu, ale kolejnego dnia są nadal pyszne i mięciutkie. Ja je uwielbiam;-) Ciasto nie jest bardzo słodkie ponieważ przepis zawiera mało cukru więc po upieczeniu polecam je polukrować lub obtaczać w cukrze pudrze. Zapraszam!!! Składniki: 1 kg mąki(...)musi być cienkie ale nie za bardzo bo może się przerwać. Koło kroimy na 8 trójkątów. Na brzeg każdego trójkąta kładziemy marmoladę. Następnie zwijamy do środka. A później gotowego rogalika zwijamy w pół księżyc. Rogaliki pieczemy w 180C aż się zarumienią na złoty kolor na wierzchu i na spodzie ( w moim piekarniku trwa to ok. 15min) . Po upieczeniu, jeszcze
Passion of CookingDzisiaj zapraszam na drożdżowe rogaliki z czekoladą. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Najlepsze są jeszcze ciepłe z lekko płynną mleczną czekoladą. Składniki: 50 dag mąki 5 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 3 całe jajka 2 żółtka 10 dag cukru 8 łyżek masła sól mleczna czekolada Drożdże mieszamy z łyżką mąki i 4 łyżkami mleka (zaczyn powinien(...)grubość 5 mm, kroimy na kwadraty o boku 10 cm. Każdy kwadrat przecinamy na dwa trójkąty. Na trójkąty kładziemy kawałek czekolady i zwijamy ciasto na kształt rogalików. Układamy je na natłuszczonej blaszce i zostawiamy je na 15 minut do wyrośnięcia. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Pyszności Słodkościrazem robiłam trochę mniej rogalików niż zawsze. To ostatnio działa najbardziej na moich milusińskich.Więc mniej ,a częściej rezultat doskonały . Składniki: 80 ml ciepłego mleka 1 szczypta cukru 25 g świeżych drożdży 250 g mąki pszennej typ 500 125 g rozpuszczonej ostudzonej margaryny 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 16 g cukru waniliowego Dodatkowo: nadzienie o smaku kukułki(...)minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po 30 minutach wałkuje dwa mniejsze kółka i kroje 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładam łyżeczką nadzienie o smaku kukułki. Zwijamy rogaliki i kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem dopieczenia. Zostawiam je na 15 minut by wyrosły. Smaruje rogaliki mlekiem. Piekę 20-25 minut w 170 stopniach.Po upieczeniu i wystudzeniu polewam je rozpuszczona czekoladą
Różowa kuchniaRogaliki drożdżowe na szybko... Chyba trochę podkusiłam dziś los... Kiedy zaczęłam prószyć cukrem pudrem, zaczął prószyć śnieg. A rogaliki... dlaczego na szybko? Bo nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie :D Nadziewamy tym co lubimy... Gęsty dżem, powidła, marmolada, a może nutella?! :D Składniki: 50 g drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 3 szklanki mąki(...)dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy na koło i dzielimy na 12 części (kroimy po przekątnej). Na szerszy róg każdego kawałka nakładamy pół łyżeczki nadzienia i zwijamy w rulonik. Każdy rogalik smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach około 15 minut. Jak przestygną prószymy cukrem pudrem
Pelusiowa KuchniaLubię korzystać z tego przepisu. Ciasto ładnie i szybko wyrasta, rogaliki dobrze się zwijają, mają chrupiącą skórkę, są niesamowicie aromatyczne dzięki dodanym przyprawom. Byłyby idealne na podwieczorek, ale obawiam się, że znikną w niewyjaśnionych okolicznościach jeszcze przed południem... Ktoś się skusi? ☺ Przepis na 32 małe rogaliki: Składniki: 500g mąki 30g drożdży 1łyżka cukru 200ml mleka 100g masła 2 łyżki(...)ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Następnie podzielić ciasto na cztery części, każdą rozwałkować na kształt koła i wykroić osiem trójkątów. Blisko podstaw nałożyć nadzienie, zwinąć i uformować rogaliki. Po wyrośnięciu można posmarować śmietanką. Piec około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pudrem
Wrzosowa Polanawłaśnie uświadomiłam sobie, że nigdy nie piekłam z tym składnikiem ciast na Wielkanoc). Podaję składniki na dużą porcję - możecie ją zmniejszyć, ale gwarantuję, że będzie wtedy mało. Poza tym, rogaliki te świetnie zachowują świeżość. Zapraszam! Składniki: Na ciasto: 1 kg mąki tortowej, 2 kostki margaryny do pieczenia (polecam jednak masło, ale zwiększa znacznie koszt), 4 żółtka, 2 łyżki cukru(...)łyżki śmietany ( użyłam gęstej kwaśnej), 20 dag drożdży, Na nadzienie: 1 puszka gotowej masy makowej, Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania rogalików Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 5 części. Każdą część ciasta wałkujemy na okręgi o średnicy ok. 30 cm i grubości 3-4 mm. Dzielimy
Nie tylko w kuchnielastyczne ,że nie ma z tym problemu. I teraz trzecia warstwa serowa, wałkujemy ,nakładamy na szpinakową i dociągamy do brzegów . Kroimy trójkąty jak widać na poniższym zdjęciu ,formujemy rogaliki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mi wyszło 11 sztuk sporych rogali , piekłam na dwa razy ale można zrobić mniejsze rogaliki wtedy wyjdzie więcej :) Uformowane przykrywamy ściereczką
Wypieki ReneNarodzenie. Kruche ciasteczka z orzechami – właściwie orzechami ziemnymi w karmelu. Ciasteczka są kruche, delikatne, pysznie. Ze względu na swój orzechowo-karmelowy farsz doskonale pasują na Boże Narodzenie. Kruche rogaliki z marcepanem i bakaliami – nie są zbyt słodkie, przygotowuje je się bardzo szybko, nie wymagają dużego nakładu pracy i są dosyć tanie w przygotowaniu. Orzechowo-migdałowe makaroniki z gorzką(...)białka, cukru pudru i soku z cytryny. Świąteczne greckie ciasteczka Kurabiedes- pyszne, kruche i mocno migdałowe, greckie ciasteczka Bożonarodzeniowe, które dodatkowo można skropić wodą różaną, ale nie jest obowiązkowa. Rogaliki orzechowe – z mielonych orzechów, cukrem pudrem, na jogurcie, bez jajka, z niewielką ilością masła i mąki pszennej pełnoziarnistej. Idealne do chrupania podczas Świąt Bożego Narodzenia. Wiedeńskie rogaliki waniliowe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJesteście zestresowani ?Polecam Wam" kuchenny"" odstresowacz" czyli pieczenie przepysznych rogalików , które nie jedno podniebienie zmusi do posmakowania .Sprawdziłam to sama na sobie .Czyż nie najlepszy sposób na to by stres wyładować w zagniataniu i wałkowaniu ciasta?Myślę ,że to działa :).A więc Zapraszam do pieczenia...!!! 40 dag.mąki 12 dag.cukru pudru 20 dag.miękkiego masła 12 dag.orzechów zmielonych(...)małe ROGALIKI.Układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypane mąką blasze w odstępach 1 cm.i pięć na jasno złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.Gorące ,upieczonego ROGALIKI posypać cukrem pudrem z wanilią.ROGALIKI Podajemy na zimno lub Gorąco.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki