Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500 drożdże instant 8 g 2 jaja śmietana 18% 200 g margaryna rozpuszczona letnia 200 g cukier 150 g Dodatkowo: Różana mgiełka- konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia Wykonanie(...)ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym jajem. Pieczemy w 170 stopniach 25 minut. Rogale wyszły delikatne, lekko chrupiące po prostu pyszne. Opinia: Różana rozkosz dla podniebienia – konfitura z płatków róży, jest doskonałą
Różowa kuchniapiątym w sumie zawiń ciasto, schowaj do lodówki najlepiej na całą noc. Musisz odpocząć. Jutro będzie lepiej. Jutro je zjesz! Kłamałam, nie będzie dziś lepiej, musisz zrobić farsz do rogalików, a jesli tak jak ja masz kiepski sprzęt, to będziesz robić tą masę 3 h! Skłaniki: 200 g białego maku (2 razy zmielonego) 100 g masy marcepanowej 100 g orzechów(...)pyszne, serio!): Wyjmij ciasto (urosło w nocy mimo zawinięcia w folię, tylko szklane półki w lodówce powstrzymały potwora przez większym przyrostem)) z lodówki na około 30 minut przed formowaniem rogalików. Ciasto podziel na części dla wygody. Tylko żey do głowy ci nie przyszło zagniatać ciasta!!! Rozwałkuj cienko (5 mm) ciasto i na około 12 długich trójkątów, Posmaruj masą makową (łyżka
greenscarfBardzo długo zbierałam się do upieczenia rogalików. W planach miałam rogale marcińskie wypiekane na 11 listopada w Poznaniu. Po przejrzeniu kilku przepisów nieco zwątpiłam, ponieważ w ciasto należy wpoić kostkę masła... ponadto chłodzenie + wałkowanie co 30 minut - przynajmniej trzy razy! Przepis legendarny, może kiedyś się za niego wezmę, ale nie w tym roku :) Zamiast rogali upiekłam rogaliki z ciasta półkruchego(...)okrąg, pokroić na 8 wycinków. Każdy wycinek lekko rozwałkować. Na dłuższy brzeg nałożyć łyżeczkę wybranego nadzienia i zwinąć w kierunku cieńszego końca. Skleić rogi i zawinąć do siebie. Gotowe rogaliki odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piec 20 minut w 190*C. Wyjąć, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogKruche i lekkie rogaliki o orzechowym smaku. Idealne z mocną i gorzką kawą. Łatwe i szybkie w wykonaniu, zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów(...)włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą ilością ciasta, gdyż rogaliki szybko urosną podczas pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza ok. 15-20minut. Życzę Wam udanej zabawy Sylwestrowej! Szampańskiej imprezy, wspaniałych wrażeń, szczęścia w Nowym Roku, zdrowia i ważnych postanowień Noworocznych! Oby się spełniły wszystkie Wasze marzenia
Kuchnia Pani WiosnyKolejny orzechowy wypiek, a na tym na pewno nie koniec! Korzystam z jesiennych dobroci w postaci orzechów, bo według mnie, smakują teraz najlepiej. Rogaliki są kruchutkie, delikatne i mocno orzechowe. Cudeńka! Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki 1 żółtko 100g twarogu mielonego 150g masła 1/3 szklanki cukru NADZIENIE: 250g orzechów włoskich 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu(...)postawić na ogniu, Gotować około 2 minuty. Ciasto rozwałkować, wyciąć koło, każde koło podzielić na 8 części i układać po 1 łyżeczce farszu w szerszej części, zwijać w rogaliki. Rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 15 minut. Wystudzić na kratce. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą
Cakes By KejtMałe rogaliki w sam raz na jeden kęs. Zaraz po upieczeniu są bardzo chrupiące ale z czasem robią się miękkie. Robi się dość szybko, dlatego przepis polecam początkującym. Składniki: 300 g mąki 5-6 łyżek miodu 150 g cukru 1 jajko 30 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: 100 g deserowej czekolady 4-5 łyżek startych orzechów włoskich(...)końcu wbić jajko. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat i wyrobić (jeśli będzie się zbytnio kleić to można dodać jeszcze trochę mąki). Odrywać po kawałku ciasta i formować rogaliki. Układać je na blaszce do pieczenia i piec około 10-12 minut w 200*C. Czekoladę połamać, wrzucić do miski, zalać mlekiem i ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą. Rozpuścić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto. Ciasto przekroić na 4 części. Z każdej wałkować placek o śr 25- 27 cm , przekroić radełkiem na 8 części . Na szerszej stronie kłaść łyżeczkę dżemu i zwijać formując rogalik. Rogaliki powinny troszkę poleżeć w cieple ok 20 min. Piekarnik nagrzać do temp 150 st piec rogaliki z termoobiegiem ok 12 min posypać cukrem pudrem
Gotowanie jest łatweSzybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. 4,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 360 g śmietany 18% 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 g nadzienia toffi 250 g nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem(...)Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy kształt rogalika. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce piekarnikowej. Pieczemy w 200*C przez 12 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
VioletoweKucharzenieMoje pierwsze rogaliki które upiekłam są na podstawie tego przepisu , oczywiście wprowadziłam swoje modyfikacje aby rogale stały się jeszcze bardziej smaczniejsze. Piekę je już któryś raz i za każdym razem wychodzą jeszcze smaczniejsze. Składniki: 550 gr mąki 70 gr stopionego i ostudzonego masła 25 gr świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 całe jajo 1 rozbełtane jajko do posmarowania rogali(...)kształt takiego jakby jęzora. Starajmy się wałkować tylko wzdłuż nie w poprzek, następnie zaczynamy zwijać naszego jęzora starając się przy każdym zawinięciu naciągać lekko ciasto oraz wyginać lekko końce rogalika do siebie. Pamiętajmy aby koniec ciasta został pod spodem rogalika ! Kiedy wszystkie rogale mamy już zrobione, odstawiamy je do lekkiego napuszenia, a przed włożeniem do pieca smarujemy roztrzepanym jajkiem ( możemy
Gotowanie...to proste !Składniki: (24 ROGALIKI) 7g suszonych drożdży, szklanka mleka (250ml) - w temperaturze pokojowej, 2 łyżki cukru pudru (22g), 1 jajko - w temp. pokojowej pół kostki margaryny (125g), 3 pełne szklanki mąki ( ja używam tortowej) - 550g, 2,5ml ekstraktu z wanilii - mniej niż pół łyżeczki, dowolny smak dżemu - w temp. pokojowej, cukier puder do posypania. Przygotowanie: Składniki suche wymieszać razem. Margarynę rozpuścić(...)środek - tak jakby się pizzę kroiło (ja nawet używam noża do pizzy). Na szerszy koniec trójkąta położyć łyżeczkę dżemu i zawijać w stronę węższego końca- tak by powstał kształt rogalika. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.20minut. - obserwować bo być może będzie to parę minut krócej. Gdy rogaliki przestygną, posypać cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni u Monikiprzetestowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe... i wreszcie znalazłam swój ideał :) Składniki: (na 24 szt.) -3,5 szklanki mąki pszennej 450 -120 g masła -200 ml mleka -2 jajka -2/3 szklanki cukru pudru -1/3 łyżeczki soli -80 g świeżych drożdży -dowolna marmolada, np. różana Wykonanie: Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki(...)przez ok 8 minut. Polecam wyrabianie mikserem, gdyż jest wygodniej zwłaszcza że ciasto ma dość rzadką i lepiącą konsystencję. Lepiej jednak nie dosypywać mąki, gdyż jej nadmiar sprawi, że rogaliki będą twarde i suche. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy
KasiekGotujezagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia (albo po kilku godzinach) ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm, wycinać rogaliki przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formułując rogalika). Układać(...)wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia. Piec w temperaturze 190ºC przez 15 - 20 minut, aż rogaliki będą rumiane
Cakes By Kejtsumie to miała być pizza...ale pomyślałam ,żeby zrobić takie małe rogaliki..super pomysł .. 3 szkl. mąki 5 dkg drożdży 2-3 łyżki oleju 1 szkl. wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru kiełbasa ser żółty W wodzie rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże(...)jednolitą masę.Odstawić do wyrośniecia.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć plasterek kiełbasy i starty ser żółty. Zwijać rogaliki i układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste
Moje domowe kucharzenierozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie: 300 g białego maku 200 g suszonych daktyli 100 g orzechów włoskich 150 g zblanszowanych migdałów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 5 podłużnych biszkoptów, pokruszonych na okruszki stewia(...)maszynce razem z migdałami i suszonymi daktylami. Masę makową zmiksować z biszkoptami, dodać śmietanę i dosłodzić stewią do smaku(masa powinna być dość słodka). Całość dokładnie wymieszać. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i pokroić na 12 trójkątów (o długich bokach). Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki
FitKotPyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem kawy lub kakao. Polecam!!! Składniki na rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka(...)sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy nie wypłynie) i zwijamy ku środkowi (jak na zdjęciu). Rogal gotowy. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że rogaliki jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. Jeśli masz kłopoty ze zrobieniem idealnego ciasta drożdżowego może
Rozpustne gotowanie