Rogalikami Halusi zachwyca się mnóstwo osób, które miały okazję je kosztować. Więc gdy tylko Halinka umieściła przepis na blogu wiedziałam, że również muszą pojawić się u mnie. Aktualnie jestem w trakcie sezonu wiśniowego, słoiki i spiżarka zapełnia się przetworami a wiśnie jakby nigdy się nie kończyły, ciągle mąż donosi mi nowe wiaderka zerwanych owoców do przerobienia. Padła więc decyzja(...)deser będzie coś z wiśniami. Miały być rogaliki ale na blogu Gotuj z cukiereczkiem zachwyciły mnie urocze ciasteczka z wiśnią. Proporcje składników dziewczyny mają takie same, różnią się wykonaniem więc tak oto moja wersja - ciasto krucho-drożdżowe powstało poprzez posiekanie składników jak przy cieście kruchym, następnie krótkie wyrastanie i schłodzenie w lodówce również jak przy cieście kruchym, a po formowaniu
Kocham..lubię..gotuję..Dziś podzielę się z Wami rodzinnym przepisem na rogaliki z nutellą, które robi zawsze moja mama, gdy do niej przyjeżdżam. Najlepsze są jeszcze ciepłe z kubkiem mleka lub kakao. SKŁADNIKI Ciasto(...)dodajemy mąkę, jajko i ostudzone masło. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy na 2 okręgi, każdy tniemy na 16 trójkątów, smarujemy u podstawy każdego trójkąta nutellą, zwijamy w rogalika. Smarujemy rozpuszczonym masłem. Przekładamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekIdealny balans słodkości: nie słodkie, kruchutkie ciasto + nadzienie ze śmietankowych krówek 😍 Rogaliki robi się szybciutko, przepis jest prosty i niewymagający dużych nakładów finansowych. Nie mogą też nie wyjść, czy się nie udać ... 😃 Jako nadzienie możemy wykorzystać powidła, prażone jabłko, budyń czy nutellę. Polecam gorąco! Składniki : 3 szk. mąki pszennej 1 szkl. gęstej śmietany 12% lub 18% 1 kostka(...)nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie. U mnie tym razem były to pokrojone, śmietankowe krówki. Zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem, albo
Walijskie PichcenieSkładniki: ( z podanej porcji wyszło 32 rogaliki) (szklanka o pojemności 250 ml) Masło kostka 200 g Śmietana szklanka 12% Mąka pszenna 3 szklanki Dodatkowo: lukier lub cukier puder do posypania Nadzienie: powidła, czekolada Przygotowanie: Z masła, śmietany oraz mąki zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto podzielić(...)części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 trójkątów. Na szerszą część nałożyć łyżeczkę czekolady i zwinąć. Rogaliki przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni ok 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Gotowe posypać cukrem pudrem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie
Kulinarne przygodyjagodowy w pełni. Korzystajmy z okazji, że w lasach jest pełno tych pysznych owoców i przygotowujmy z nich pyszne ciasta i desery. Na jutrzejsze śniadanie polecam pyszne drożdżowe rogaliki z jagodami. Są miękkie i puszyste. Doskonale smakują ze szklanką świeżego mleka. SKŁADNIKI: ¾ szklanki mleka, 30g drożdży, 1,5 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 50g masła, 400g mąki, szczypta(...)Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę. Rozwałkowuję tworząc okrąg. Ciasto kroję na trójkąty. Na każdy kawałek ciasta kładę porcję jagód. Ciasto zwijam tworząc rogaliki. Rogale układam na blaszce. Smaruję rozkłóconym jajkiem i posypuję cukrem waniliowym. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiparówek? Proponuję przygotować parówki na kilka sposobów: w cieście francuskim lub kukurydzianym, w pysznej sałatce z ziemniakami, która jest idealna na grilla, jako składnik wytrawnych naleśników, czy jako rogalik z farszem, który doskonale zastąpi bułki na śniadanie, oraz jako dodatek w potrawach. Dania z parówkami są proste, szybkie i smakują każdemu, szczególnie dzieciom! Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania(...)parówkami: Parówki w cieście francuskim Parówki w cieście kukurydzianym Rogaliki z parówką i serem Naleśniki z parówką i serem Sałatka ziemniaczana z parówką Fasolka szparagowa a’la gulasz Cukinia grillowana Naleśnik z parówką i warzywami The post Przepisy z parówkami. 8 pomysłów na dania z parówkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWypiekanie na śniadanie - Monia w tym tygodniu zaproponowała te pyszne rogaliki. Są leciutkie jak chmurka, puszyste i delikatne a to za sprawą pure z banana które jest w cieście. U mnie rosły jak szalone. Przepis pochodzi z bloga Candy Company . Ja zrobiłam z połowy porcji i nie dodałam dodatkowo cukru bo banany mają go w sobie sporo i nie lukrowałam(...)tylko posypałam orzechami. Polecam gorąco bo naprawdę są super. Rogaliki drożdżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis ze starej gazetki. Określone tam zostały jako leciutkie rogaliki i faktycznie takie są. Ciasto robi się szybko i nie wymaga chłodzenia, więc do popołudniowej kawy, herbaty świetne :) Składniki : - 150 g zmielonego chudego twarogu, - 6 łyżek oleju, - 2 żółtka, - 4 łyżki cukru, - 300 g mąki pszennej, - 2 łyżki jogurtu naturalnego, - 2 łyżeczki proszku do pieczenia, - dowolne nadzienie : u mnie(...)Zagnieść ciasto, w razie potrzeby dodać więcej jogurtu lub podsypać mąką. Powinno być plastyczne. Ciasto cienko rozwałkować w koło, wyciąć trójkąty, nakładać po łyżeczce marmolady lub innego nadzienia. Zwinąć rogaliki i piec w nagrzanym do 180 - 190 stopni piekarniku przez około 25 minut do zrumienienia
Przepisy MikołajaSerowe rogaliki z dżemem – przepis na pyszny i szybki deser, który posmakuje wszystkim! Artykuł Serowe rogaliki z dżemem pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl
Pogotujmy.plPyszne,kruche i tanie - takie właśnie są te rogaliki. Jeśli więc macie ochotę na coś słodkiego to sięgnijcie po ten przepis. Składniki: 1/2 kg mąki 25 dag smalcu 1 szklanka śmietany szczypta soli marmolada bądź wiśnie cukier puder Smalec posiekać z mąką,dodać śmietanę oraz szczyptę soli i zarobić na gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie(...)suche można dodać śmietanę. Ciasto rozwałkować, wykrawać małe trójkąty,nakładać nadzienie i formować rogaliki. Upiec w 180 st.C przez ok 25 - 30 min. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem
Niespełnione zdolności kulinarnePączki w kształcie rogalików to ciekawe urozmaicenie tradycyjnej wersji pączków. Smakują dokładnie tak samo, ale są poręczniejsze Tak przygotowane pączki, śmiało możemy nadziewać ulubionymi dżemami, konfiturami, czy budyniem. Idealnie smakują z nadzieniem. Artykuł Pączki w kształcie rogalików pochodzi z serwisu
NiePieprz.plrozwałkować, by było jeszcze cieńsze) i pokroić w trójkąty. Posmarować roztrzepanym jajem z odrobiną soli pieprzu. Na każdym trójkącie wyłożyć starty żółty ser oraz farsz. Ciasto zwinąć i uformować rogaliki. Na koniec posmarować roztrzepanym jajkiem i piec około 10-15 minut w 180 stopniach C. Po 10 minutach warto stanąć koło piekarnika i zacząć pilnować rogalików. Udanej zabawy! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchniprzywiera i dodaje smaku. Nie bójcie się dodać łyżki masła, to naprawdę robi różnicę. W ciągu jednego tygodnia zjedliśmy pięć śniadań, które wyglądały dokładnie tak samo. Były to rogaliki maślane z jajecznicą, chrupiącym bekonem i guacamole, dodatkowo wyłożone świeżym szpinakiem i smażonymi na maśle pieczarkami. I choć możecie myśleć, że to przesada – rozumiem, to dziwne jeść piąty dzień(...)bekonu . Możliwe, że bez tego by się obeszło, ale po co? Kiedy śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ma być pyszny i sycący. Nie odbierajcie sobie tej przyjemności. Naładujcie maślane rogaliki puszystą jajecznicą i bekonem (koniecznie minimum po dwa plastry) posmarowane pastą z awokado i smażonymi pieczarkami. Zajadajcie, póki ciepłe i cieszcie się smakiem, później pomyślicie o siłowni, bieganiu czy innej
Słodkie Gotowaniekupić w praktycznie każdym dyskoncie. Słodkie, lukrowane, zawierające milion kalorii - jedni uwielbiają, a inni nie rozumieją tego zachwytu. Są także dość pracochłonne w przygotowaniu. Miałam ochotę na domowe rogaliki, ale stwierdziłam, że ułatwię sobie zadanie, pokombinowałam i przygotowałam je na cieście drożdżowym, a nie półfrancuskim, ze zdrowszej mąki z nadzieniem z białego maku i orzechów(...)dwie części. Rozwałkować je w kształcie koła, niezbyt grube i nie za cienkie. Podzielić na 8 części (trójkątów). Rozsmarować nadzienie na każdym kawałku ciasta, pozostawiając mały margines. Zwijać rogaliki zaczynając od szerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Rogale posmarować jakiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec na złoty
Fabryka pomysłów