Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać. Smak rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane, z owocową nutką ... pycha ! Składniki: -1/2 kg mąki -25 dkg masła --5 dkg drożdży -2 łyżki kwaśnej śmietany -2 jajka oraz jedno do smarowania -1 łyżeczka cukru -wanilia -kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń -brązowy cukier(...)Ciasto wyjmujemy ze ściereczki. Dzielimy na części. Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko. W międzyczasie obieramy nektarynki i kroimy w słupki. Wycinamy trójkąty. Na każdym trójkącie układamy owoce i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C. Pieczemy do zrumienienia ( ok. 15 minut ). Smacznego
Maminek kulinarnymojej rodzinie tajniki przygotowania i pieczenia ciast drożdżowych przechodzą z pokolenia na pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama(...)znajdzie coś dla siebie. W każdym razie trzymam kciuki i polecam przepis na bułeczki drożdżowe z dżemem i serem , zwoje bawełny , buchty , chałkę lub rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi , czy jagodzianki z serem . Powodzenia
Rozpustne gotowanieRaczej zawijańce niż rogaliki, ale mniejsza o to :-) Najważniejsze jest to, że są niesamowicie puszyste, delikatne i leciutkie, niczym bawełna. A przy tym pyszne!!! Ciasto nie jest za słodkie, ale w połączeniu z dżemem i syropem tworzą harmonijną całość. Rozeszły się błyskawicznie! Polecam!!! Składniki na zwoje bawełny, czyli rogaliki z dżemem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową ROZCZYN
Rozpustne gotowaniewszystkiego czasem nie zjemy i do słoiczków nie zostanie już nic, ale na szczęście porcja była dosyć spora, więc mały zapasik będzie! Wprost idealnie nada się do nadziewania rogalików drożdżowych, czy też kruchych, bo jest gęsta i podczas pieczenia nic nam nie wypłynie :). Jejku, już nie mogę doczekać się tych rogalików... Do pączków też będzie super, do naleśników
Rozpustne gotowanieRogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu(...)Mąż natomiast woli szyneczkę lub pasztecik z plastrem swojskiego pomidora. Jedno jest oczywiste, z czym bym ich nie podała, to i tak są przepyszne. Polecam!!! Składniki na rogaliki śniadaniowe 500 g mąki pszennej, najlepiej tortowej 40 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła szczypta soli jajko do posmarowania sezam
Rozpustne gotowanieMoja propozycja na dziś to szybkie, aromatyczne, chrupiące, słodkie i kwaskowe zarazem rogaliki. Nadzienie stanowi bowiem porzeczka biała całkiem już zapomniana oraz miód akacjowy z tego roku. Zawijamy to wszystko w ciasto francuskie, do piekarnika i deser gotowy, no musi się jeszcze upiec. Rogaliki francuskie z białą porzeczką i miodem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepowstawały z jej rąk malutkie, niezwykle kształtne kluseczki, a robiła to o wiele sprawniej ode mnie! ;) Po obiedzie zabrałyśmy się z Aśkiem za ciastka, które również wybrała Zuzia: rogaliki-księżyce cappuccino, Zuza w towarzystwie panów wybrała się na wycieczkę na Olympiapark i wieżę telewizyjną, skąd rozciąga się wspaniały widok na miasto i Alpy. Olympiapark(...)Wieża telewizjna i Forum BMW Zanim wycieczkowicze wrócili, my z Asią zagniotłyśmy ciasto na ciasteczka. Kiedy ciasto się schłodziło, we trzy formowałyśmy ciasteczka w formie rogalików-księżyców, a potem upiekłyśmy. Już niedługo będą także na blogu, zapraszam, bo są wspaniałe
Kuchnia Prezydentowejciasteczka w oryginale nazywają się "Cappuccino-Kipferl", co oznacza "rogaliki cappuccino". Ten właśnie kształt jest bardzo charkterystyczny dla tych ciastek w Niemczech, najpopularniejsze są oczywiście Mandel-Kipferl i Vannille-Kipferl, czyli migdałowe i waniliowe. Można nawet kupić gotowe, schłodzone ciasto na te wypieki. My jednak zrobiłyśmy same, Asia, Zuzia i ja, bo ciastka powstały podczas pobytu Asi i Pawła(...)blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wąski wałek grubości kciuka, następnie wałki pokroić na 5-centymetrowe kawałki. Z każdego kawałka formować księżyc-rogalik. Układać na blasze w odstępach 3-centymetrowych, piec na średniej półce. 3.Wyjąć po upieczeniu i zostawić na blasze, do całkowitego wystudzenia. Rozpuścić kuwertury lub czekolady osobno (w kąpieli
Kuchnia PrezydentowejDzisiejsze rogaliki to prawdziwy smakołyk. Delikatne niezbyt słodkie ciasto i orzechowe nadzienie pachnące cynamonem. Ciasto, z którego są wykonane jest bardzo plastyczne. Daje się łatwo obrabiać i nie przykleja się do deski. Ponadto można je zagnieść używając miksera i trwa to dosłownie chwilę, a formowanie rogalików nie sprawia żadnych trudności. Upieczone ciasteczka najlepiej przechowywać w metalowej puszce" . Czytaj więcej
Wiem co jemKruche rogaliki z marmoladą wykonałam w ramach testowania przepisu Buni . Samo ciasto jest uniwesalne. Ponieważ nie dodaje się do niego cukru, można wykorzystać go zarówno do rogalików ze słodkim nadzieniem, jaki wytrawnych pasztecików z nadzieniem pieczarkowym, mięsnym czy kapuścianym. Ciasteczka znikły w błyskawicznym tempie, a rodzina upomina się o następną porcję :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytyszybkie ciasteczka z dużą ilością wanilii?, laski wanilii od Piątnica.net pachną w całej kuchni, możecie użyć zamiennie cukru waniliowego, ale to już nie to. Małe drobne rogaliki z budyniową nutą, obficie oprószone cukrem pudrem smakują znakomicie!. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej kostka dobrej margaryny lub masło/ 25 dag 1 szklanka cukru kryształu 2 laski wanilii(...)masło i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się do dłoni podsypujemy dodatkowo mąką. Gotowe ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki. 3. Foremki wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy rogaliki i układamy na przygotowanych formach. Czas pieczenia 15-20 minut w tem. 160-170 C. Po upieczeniu obficie z obu stron oprószamy cukrem pudrem. Przepis powstał przy współpracy
Apetyczna babeczkaRogaliki te są wyjątkowo delikatne, dzięki dodaniu do ciasta jogurtu, a nadzienie orzechowe, którym wypełnione są po brzegi, zachęca do chrupania :) Składniki: - 250 g margaryny - 200 g jogurtu naturalnego - 350 g mąki nadzienie - 300 ml mleka - 100 g cukru pudru - 300 g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki rumu Przygotowanie: Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy mielone orzechy i gotujemy(...)odstawiamy do schłodzenia. Margarynę siekamy z mąką i jogurtem. Następnie zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy na kształt cienkiego koła. Koło kroimy w trójkąty, na dłuższy bok kładziemy nadzienie i składamy rogaliki. Pieczemy je w 180 C przez około 20 minut
Zainspirowana w kuchniBlueberry Corner by "jagodzianka" Najlepsze drożdżowe ciasteczka. Kruche, delikatnie słodkie, rewelacyjne. Mój średni syn nazwał je „zawijane szczęście”. Każdy kto je te mini-rogaliki, po … Przeczytaj cały artykuł Post Rogaliki – zawijane szczęście pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerWitajcie :) Zapraszam dzisiaj na rogaliki z ciasta twarogowego z przepysznymi powidłami śliwkowymi firmy ORZECH oraz prażonymi ziarenkami z ZIARENKOWA MIGDAŁOWY PRZYLĄDEK :) Składniki : 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 2 cukry waniliowe 150 g margaryny 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 3 łyżeczki kwaśnej śmietany 2 jajka 200 g sera białego pól tłustego Powidła(...)wyciąć koło i podzielić je na 8 równych trójkątów. Każdy trójkąt posmarować powidłami śliwkowymi i od szerszej strony zwijać w stronę trójkąta. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarenkami Migdałowy Przylądek . Piec w temperaturze 190 stopni na złoty kolor. Po upieczeniu można jeszcze posypać cukrem pudrem . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliMiałam pewne obawy, co do tego, czy się udadzą. Jeszcze rano kręciłam masło ze śmietanki, bo nie było w lodówce, a rogaliki dzięki niemu zyskują cudowny smak i aromat. Przepis pochodzi z bloga mojewypieki :) podaje Wam przepis na pokuszenie! Zróbcie, na prawdę warto :) Potrzebujemy: 20 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka półtorej łyżki cukru Z podanych składników robimy(...)zawijamy jak naleśnik. Zawijamy końce do siebie tworząc księżyc. Układamy w dużych odstępach, bardzo rosną. Odkładamy do wyrośnięcia, około pół godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni, a rogaliki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy dowolnymi ziarenkami. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut. Smacznego! Skomentuj
MamaOskarka