rogaliki - 2402 przepisów (strona:89/161)

ROGALE MARCIŃSKIE 147

lodówce 30 minut. Czynność wałkowania i chłodzenia powtarzać 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasto odstawić do chłodzenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed robieniem rogalików, wyjąć z lodówki 20 minut wcześniej. Mak sparzyć przez 20 minut gorącą wodą lub mlekiem, odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu maszynki. Masę marcepanową, razem z miodem rozetrzeć mikserem. Dodać(...)pozostałe składniki i dobrze wymieszać.  Na koniec dodać śmietanę, co sprawi, że masa stanie się bardziej plastyczna. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt (około 65 x 34 cm) i pokroić na 12 trójkątów. Na każdym rozsmarować nadzienie i zwijać od podstawy do wierzchołka trójkąta. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia

Kuchnia w opałach
Rogaliki 3 składnikowe z nutellą 349

Jest niedziela, pogoda paskudna , wieje ....a może tak coś szybkiego do kawki ? Proponuję rogaliki 3 składnikowe :) Znikają tak szybko jak je się przygotowuję . Jedynie pełną godzinkę trzeba poczekać na schłodzenie się ciasta w lodówce ;) Przepis posiadam z grupy na facebooku "Proste i pyszne ciasta na co dzień i od święta " Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut źródło : internet(...)trójkąta)  a może być również marmolada, konfitura i zwijamy , boki lekko zawijamy na kształt księżyca :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu zarumienienia się rogalików ok. 30 minut. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Rogaliki francuskie z czekoladą 122

Coś na szybko, kiedy goście są już prawie w drzwiach? Idealnym rozwiązaniem są rogaliki z gotowego już ciasta francuskiego ;) 30 minut i gotowe;) Dobre na pocieszenie dla tych, co dzisiaj do szkoły... ;) Rogaliki francuskie z czekoladą Składniki: opakowanie ciasta francuskiego kilka kostek gorzkiej czekolady żółtko mak Przygotowanie: Ciasto wyjąć z folii i radełkiem wycinać trójkąty /nie muszą być równe

Lawendowe Niebo
Rogaliki z ciasta francuskiego z nektarynkami 186

Rogaliki z gotowego ciasta francuskiego to bardzo prosty deser. Robi się go szybko, a liczba kombinacji nadzienia jest nieograniczona. Od marmolady, przez kremy czekoladowe po świeże owoce. Najsmaczniejsze są jedzone jeszcze ciepłe i posypane cukrem pudrem. Składniki: gotowe ciasto francuskie słoiczek marmolady malinowej 3 nektarynki łyżka mąki tortowej cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Nektarynki kroimy na ósemki. Ciasto francuskie(...)następnie w trójkąty, tak jak widać na zdjęciu poniżej. Każdy trójkąt smarujemy w środku od góry marmoladą i kładziemy kawałek nektarynki.  Trójkąty zwijamy i formujemy z niego rogaliki. Pieczemy do zrumienienia (ok. 20-30 min.) w temperaturze 200 stopni na górnej półce piekarnika. Po wyjęciu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem

W kuchni wieczorem
Kruche rogaliki z jagodami 111

najwięcej możliwości ich przygotowania, mając nadzieję, że przypadną Wam one do gustu i z łatwością je przygotujecie i ze smakiem później zjecie :) Dziś prosta propozycja na letni piknik, kruche rogaliki z jagodami. Częstujcie się!" Składniki : 2 szklanki mąki 80 g cukru 80 g masła jajko szklanka jagód cukier Sposób przygotowania: Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki(...)Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce  jagód i szczypcie cukru i zawijamy, formując rogaliki. Przekładamy na blat wyłożony papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 10-15 minut - do zarumienienia. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Oszukane Rogaliki z mirabelką 118

zdania "Zamykam bloga" a dlaczego? Bo dziś kultowy prima aprilis! Pochwalcie się co fajnego dziś przeskrobaliście? Ja oszukiwać Was nie będę, ale mam dla Was fajny przepis na oszukane rogaliki "a'la francuskie" bez drożdży, szybkie w przygotowaniu, można powiedzieć, że trochę oszukane. Ale tak na poważnie, spokojnie można powiedzieć, że nadają się na drugie śniadanie. są smaczne, słodziutkie(...)czasie ciasto ponownie cienko rozwałkowujemy - na około 0,5 cm - tworząc duże koło, które następnie dzielimy na 12 albo 16 części - w zależności od tego jak duże chcemy otrzymać rogaliki. Na każdy trójkącik nakładamy łyżeczkę dżemu i zawijamy - układając je kolejno obok siebie w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem albo smarujemy mlekiem

Słodkie Przyjemności
Rożki z migdałami 183

szczypta soli Do dekoracji: 1 żółtko płatki migdałowe Do kolekcji świątecznych słodkości postanowiłam dołożyć rożki. Wśród starych gazet z przepisami wynalazłam świetny przepis na bardzo pyszne, kruche i delikatne rogaliki w posypce migdałowej.   Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy uformować z ciasta wałki grubości kciuka(...)Następnie uformować z nich rożki (fot.1) . Ciastka pojedynczo układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie posmarować  roztrzepanym żółtkiem i posypać płatkami migdałowymi (fot.2) . Ponieważ rogaliki są małe, dobrze jest przy posypywaniu nieco rozkruszyć płatki, żeby kawałeczki lepiej przylegały. Piec w temperaturze 200ºC przez około 15 minut, do uzyskania ładnego, złocistego koloru. Studzić na kratce. Przepis

Świat Ciasta
Kruchutkie Ciasteczka 160

Powstałe koło podzielić na 8 trójkątów.( i tak powtarzać tą czynność do wyczerpania ciasta) 3. Przygotowane nadzienie , w małych ilościach nakładać na środek trójkąta. Delikatnie zawinąć w kształt rogalika. Powstały rogalik posmarować od góry białkiem (zamiast białka można użyć małej ilości miodu) 4. Piec w 160-180C do zarumienienia się ciasta (ok.25 minut) . Gdy zauważymy że ciasto się zarumieniło

Gotuj Z Muzyką
MUFFINY MARCHEWKOWE 138

muffinki miałam smak już od kilku dni , kiedy to z takim „zaangażowaniem” wcinałam rogaliki marchewkowe . Rogaliki zrobiły furorę w domu - muffinki znikają również w błyskawicznym tempie! Są nie tylko niesamowicie smaczne , ale i zdrowe – śmiało można zapakować dzieciakom do plecaka na drugie śniadanie w szkole! U mnie zagościły na stałe! SKŁADNIKI: ( ok. 12 sztuk ) - mąka

Ostra na Słodko
Boże Narodzenie - galeria 923

Tort makowo kawowy Mikołaj Piernik staropolski Tort piernikowy Ciasteczka misie Ciasteczka z kremem karpatkowym Czerwononose rudolfy Rogaliki z orzechów laskowych Pierniczki z marcepanem Ciasteczka z maszynki Cieszyńskie koniczynki Mikołaj Zakwas buraczany Barszcz czysty Krokiety z mięsem Kapuśniaczki Kruche babeczki Kokosanki Pomarańczowe paluszki Domowy cukier waniliowy Sałatka Rogaliki z białym makiem Likier piernikowy Miodownik Ciasteczka z orzechami Kasztanki

Ala piecze i gotuje
Rogaliki krucho-drożdżowe 138

Rogaliki to te ciasteczka, które robi się szybko i równie szybko znikają. Składniki: -2 szklanki mąki pszennej -0,5 szklanki cukru pudru -0,5 kostki margaryny -1 dkg drożdży -aromat -1 jajko -słoiczek dżemu domowego (gęstego) -1 łyżka wody    Drożdże rozprowadzamy w wodzie. Do mąki dodajemy cukier puder, jajko, margarynę, aromat i drożdże. Zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)części.    Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy trójkąty. Na każdym układamy troszkę dżemu i zwijamy rogaliki:    Układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowują odstępy. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem. Gotowe. Idealne do kawy lub herbaty. Smacznego

Maminek kulinarny
Rogaliki maślane 108

Lekkie, delikatne i bardzo smaczne rogaliki na każdą okazję.    Składniki: -4 szklanki mąki -300 ml ciepłego mleka -10 dkg masła -2 żółtka -5 dkg drożdży -3 łyżki cukru -aromat -szczypta soli -odrobina cukru do posypania    Drożdże ucieramy z cukrem. Dodajemy 1/3 mleka i 1/2 szklanki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Do miski wsypujemy(...)wyrośnięcia.    Ciasto wyrosło.    Przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.    Wycinamy dowolnej wielkości trójkąty.    Zwijamy rogaliki, układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Gdy wyrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem jajka.    Posypujemy cukrem.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Makowa gwiazda z ciasta francuskiego 356

ciasto na talerz/półmisek. Pyszna i efektowna gwiazdka makowa gotowa!   Odrywamy trójkąty ciasta (12 kawałków) - ostatni zjada środek  :) Smacznego !! Pozostałe ciasto francuskie możemy wykorzystać do zrobienia rogalików z dowolnym nadzieniem. Z każdego koła ( po podzieleniu na 4 części) pozostają 4 "prawie" trójkąty, więc możemy przygotować 8 dużych rogalików z czekoladą, jabłkami, makiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Drożdżowe rogaliki 112

Pyszne, drożdżowe rogaliki, które można jeść przy ulubionej porannej kawie :) Nadzienie zależy do naszych upodobać - u mnie budyń czekoladowy, śmietankowy i dżem agrestowy :) PYCHAAAAAAAAAAA ! :) Składniki: 15g drożdży 4 łyżki ciepłej wody 3/4 szkl. mleka 1/2 kostki masła 4 łyżki cukru (jeśli lubimy bardziej słodkie to można dodać więcej - ja dałam 6 łyżek) szczypta soli 3 roztrzepane jaja(...)wyszedł trójkąt. Na każdy trójkąt kłaść farsz i zawijać zaczynając od szerokiego boku. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce lub na papierze do pieczenia. Rogaliki posmarować jajkiem i posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180st. C i piec do czasu aż będą brązowe

charlotte gotuje
Drożdżowe rogaliki 2 141

Rogaliki robiła moja mama, są pyszne , mięciutkie i takie jakie powinny być. Ze słodkim orzechowym nadzieniem rozpływają się wręcz w ustach :)   Składniki: 1/2 kg mąki 5 dag drożdży 150 ml mleka 10 dag margaryny 2 jajka szczypta soli i cukru dodatkowo: gotowa masa kajmakowa w puszce - u mnie orzechowa Przygotowanie: Margarynę roztopić i odstawić do wystudzenia. Wszystkie składniki wrzucić(...)ręki. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi już swoją objętość, ciasto dzielimy na 3 części i każdą rozwałkowujemy na okrągły placek. Dzielimy je na trójkąty, tak jak dzieli się na rogaliki i na szerszym końcu kładziemy masę kajmakową lub inną przez nas wybraną. Zwijamy i kładziemy na blaszce wysmarowanej margaryną. Zostawiamy na trochę aby podrosły. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

charlotte gotuje