rozsmarowujemy nadzienie na każdym, zwijamy trójkąty od podstawy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (brakło mi- dacie wiarę? ;) ) lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą każdy rogalik smarujemy żółtkiem pieczemy około 30 minut w temp 175-180 stopni posypujemy cukrem pudrem – najlepiej jeszcze ciepłe Smacznego! p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color: #000000; line-height
Domowe ciastaRogaliki z dżemem wiśniowym CIASTO szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżki śmietany 1 żółtko 1/2 szklanki cukru pudru mały słoiczek dżemu wiśniowego cukier puder do posypania Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtko, cukier puder, oraz śmietanę. Zagnieść dosyć wolne ciasto. Następnie go rozwałkować dosyć cienko. Radełkiem kroić po skosie dosyć długie trójkąty. Na każdy trójkąt nakładać po trochu dżemu
Gotuję TestujęDzisiaj ekspresowe rogaliki serowe ze śliwkami i cynamonem na podwieczorek lub słodkie śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i szybko znikają Robię je z tego przepisu od lat i zawsze wychodzą. Ciasto jest elastyczne i łatwo się wycina. Można nadziewać je dżemem, powidłami, czekoladą lub owocami. Niezależnie od nadzienia, będą pyszne. Bardzo polecam! Składniki : Ciasto: 250 g masła 250 g białego sera (koniecznie
Oryginalny smakostatni weekend w ramach akcji "Wypiekanie na śniadanie " piekliśmy bananowe rogaliki wg przepisu z bloga Candy company
Stare GaryZostało mi troszkę kokosu i kajmaku w puszce. Wystarczyło to wymieszać i już było nadzienie gotowe do rogalików. składniki na całość (ja piekłam z połowy składników) 1 kg mąki tortowej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 kostka margaryny 4 jajka 10 g suchych drożdży 1 małe opakowanie śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu nadzienie
Moje Wyrobyprzełożyć na stolnicę lub posypany mąką blat, podzielić nożem na 3-4 części, każdą rozwałkować na kształt koła, następnie koło dzielimy na 8 trójkątów, każdy smarujemy powidłami i zwijamy rogaliki, gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (dodatkowo można posmarować wierzch jajkiem rozmąconym z łyżką mleka), wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 160-170 stopni, na 25 minut, aż ładnie
KUCHNIA POLSKAciasto wypłynie, wyrabiamy je jeszcze chwilę, podsypując mąką, następnie dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy w koło i dzielimy na trójkąty, na każdy trójkąt rozsmarowujemy farsz i zawijamy rogaliki, smarujemy z wierzchu żółtkiem zmieszanym z mlekiem, posypujemy płatkami migdałów, pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut, na złoty kolor
KUCHNIA POLSKASłodkie rogaliki drożdżowe , pyszne i puszyste, nadziewane czekoladą i truskawkami. Doskonałe na piknik lub plażę, do szkoły lub do pracy - po prostu ...Coś pysznego! SKŁADNIKI: 👌650 gr. mąki 👌250 ml.mleka 👌120 gr. cukru 👌1 jajko 👌3 żółtka 👌100 gr. masła 👌2 łyżeczki cukru waniliowego 👌krem czekoladowy (mały słoiczek 230 gr.) 👌truskawki ROZCZYN DROŻDŻOWY: 👌50 ml. ciepłego mleka
Rita creativeobojętnie. Objedzeni świątecznymi wypiekami odmówimy kawałka ciężkiego tortu, ale na herbatkę i dwa rogaliczki zawsze znajdzie się miejsce. Bardzo lubię ten dzisiejszy przepis, wywodzący się prawdopodobnie z kuchni austriackiej. Rogaliki są drożdżowe, ale robimy je z ,, zimnego“ ciasta drożdżowego, które trzymamy w lodówce
dolcevitainmykitchensól, na końcu wlać roztopiony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok 1 godz do podwojenia objętości Następnie rozwałkować, pokroić w na małe trójkąty i zwinąć rogaliki. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem Pozostawić do wyrośnięcia Piec ok 30 min w temp
Z Marcepanemnakładamy np.nutellę i zawijamy do środka tworząc rogal, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ze skrawków które nam zostaną zagniatamy ciasto i również robimy porcję rogalików rogale pieczemy17-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190ºC zimne można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą. Źródło: Koleżanka Magda
Słodkie zapomnienieUwielbiam domowe pieczywo, to żadna tajemnica :) Bułki, bułeczki, chleby, rogaliki… mniam, już samo pisanie o nich sprawia, że ślinka mi cieknie ;) Najczęściej uruchamiam moją domową piekarnię w weekendy, gdy mamy nieco więcej czasu i na pieczenie, i na przygotowywanie wspólnych posiłków. Wypiekam wtedy świeżutkie mleczne bułeczki, rogale maślane z makiem lub nasz ulubiony chleb… Czytaj dalej Rogale drożdżowe
brunetkawkuchnisól, na końcu wlać roztopiony tłuszcz. Ciasto dobrze wyrobić i zostawić pod przykryciem na ok 1 godz do podwojenia objętości Następnie rozwałkować, pokroić w na małe trójkąty i zwinąć rogaliki. Posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem Pozostawić do wyrośnięcia Piec ok 30 min w temp
Z Marcepanempostu też zdarzają się nam takie dni, kiedy trzeba ugościć znajomych, a rybka to jedyne "mięso", które na stole powinno się pojawić. W związku z tym proste, lekko tymiankowe rogaliki z pstrąga, aromatyzowane bliskowschodnią czarnuszką bezwzględnie uraczą ich podniebienia. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego 300g fileta z pstrąga łososiowego 300g ugotowanych
zobacz ich smak