Dziś ponoć święto rogalika, tak więc jest i wpis z rogalikami.Prawdę mówiąc to zaległy przepis na rogaliki krucho -drożdżowe, robione tak na szybko i niezbyt pięknie wyglądają,ale były smaczne . 50 dkg mąki 125 g margaryny 0,5 szkl cukru 5 dkg drożdży 2 jajka 0,5 szkl gęstej śmietany szczypta soli cukier waniliowy dowolne nadzienie [ u mnie marmolada] Mąkę przesiać do miski, dodać margarynę i rozetrzeć ją w dłoniach z mąką.Drożdże rozetrzeć w miseczce z łyżką cukru.Jajka ubić z resztą cukru i cukrem wanili... czytaj dalej...
Przepisów jest bardzo wiele, w każdym domu króluje inne ciasto. Chciałabym przedstawić wam przepis na ciasto, które bardzo często nazywa się Trzy szklanki. Ciasto jest bardzo proste i pyszne, a przepis prosty, nawet amator cukierniczy sobie z nim poradzi.
Czytaj dalej...Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Jajka są bardzo popularne w kuchni ze względu na smak i ilość zastosowań.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...