kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:29/79)

Domowa biała kiełbasa - na święta i nie tylko 207

Od dłuższego czasu miałem ochotę na domowe wędliny, ale zawsze brakowało na to czasu. Teraz w przerwie między kontraktami korzystam z możliwości, które daje mi pobyt

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Aromatyczny boczek z szynkowaru 219

Postanowiłam konkurować ze Starym Wielbłądem i przyrządzić coś wreszcie w moim nowym szynkowarze. Na pierwszy ogień poszedł boczek, za którym tak tęskniliśmy w Arabii Saudyjskiej. Była

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szarlotka z bezą 186

Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kiełbasa resztkowa z szynkowaru 224

Zostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bardzo puszysty sernik z rodzynkami 159

Zapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, ( tutaj przrpis ) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować.  Jako baza posłużył

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Samosa - pyszne pierożki po raz drugi 157

To nasz drugi przepis na  samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Palcówka - domowa kiełbasa suszona dojrzewająca 167

Bardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szynka peklowana w całości z szynkowaru 232

Czym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 169

Jakiś czas temu podawaliśmy Wam  na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi. Zarówno

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Jibneh shelal - syryjski ser 228

Pochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Shanklish - ser suszony na słońcu 213

Shanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Warzywne curry z pęczakiem 186

Curry czyli nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, mięso, sery, ryby zanurzone w sosie. Tyle ile składników curry tyle jego postaci. Dziś zapraszam na moje curry warzywne, pyszne i zdrowe. Warzywne curry z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Szybka przekąska dla amatorów oscypków i indyjskich smaków. Grillowane oscypki z mango chutney 187

przypadku wpadłam na pomysł, aby je błyskawicznie usmażyć na patelni grillowej i zajadać w towarzystwie mango chutney z dodatkiem ciemnego pieczywa.  Udany mariaż polskiego regionalnego produktu z kuchnią indyjską. SKŁADNIKI kilka oscypków mango chutney (ze sklepu lub zrobiony według tego --> przepisu kilka kromek ciemnego pieczywa olej WYKONANIE Oscypki kroimy na grubsze plastry i podsmażamy na patelni grillowej

Zofiana
Indie na talerzu | Mango chutney z kurczakiem w sezamie 191

Mango chutney to słodkawa ostro-kwaśna konfitura/sos wywodząca się z kuchni indyjskiej. Istnieje wiele wersji tego przysmaku od pikantnych po bardzo słodkie.  Jego zastosowanie jest tak szerokie - od kanapek po wyszukane dania - że warto mieć go w lodówce , własnoręcznie zrobiony lub kupiony w sklepie.  Ostatnio odkryłam, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami

Zofiana
Pasta tikka masala 201

Kuchnia indyjska to świat zapachów i kolorów, przypraw, bez których nie wyobrażam sobie smaku indyjskich potraw. Lubie te kuchnie i od jakiegoś czasu przygotowuję proste potrawy w domu wykorzystując ich przyprawy i pomysły na domowe pasty. Taką potrawą jest kurczak tikka masala, do którego należy użyć pasty tikka masala. Ale zamiast kupować gotowca możecie przygotować taką pastę samemu w domu(...)użyć nie tylko do tego dania ale do innych, które wkrótce na blogu się pojawią. Zapraszam do gotowania po indyjsku w naszych czterech ścianach. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik