Doceniłem wreszcie smak polskich jabłek. Żadna szarlotka nie smakuje tak dobrze, jak ta zrobiona z szarą renetą. Próbowaliśmy wiele razy robić szarlotkę z dostępnych w danym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZostało mi trochę okrawków mięsa wieprzowego z innych wyrobów. Za bardzo nie miałem pomysłu co z tymi resztkami zrobić - za dużo dla psa Sąsiada, za mało
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZapytała mnie ostatnio Ulalka co można zrobić z labnehu, ( tutaj przrpis ) a że dawno nie jadłem sernika, to pomyślałem, że warto poeksperymentować. Jako baza posłużył
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTo nasz drugi przepis na samosa (inaczej zwane sambousa). Tym razem do farszu wykorzystaliśmy drób i bataty. Inny jest też skład ciasta, ale właśnie takie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataBardzo smaczna, aromatyczna i prosta w wykonaniu kiełbasa możliwa do przygotowania w każdym domu. Kiełbasa nie wymaga wędzenia, a jedynie..... odrobinę cierpliwości w oczekiwaniu na degustację
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzym się różni domowa szynka, od tej kupionej w sklepie ? Ano tym, że wreszcie czuję smak mięsa, zamiast konserwantów . Dlatego dzisiaj najprostszy sposób na pyszną i
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJakiś czas temu podawaliśmy Wam na naszym blogu z Arabii Saudyjskiej przepis na to " Jak się pozbyć...... chrapania ", który dostaliśmy od naszej sąsiadki - Panchemi. Zarówno
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPochodzenia tego sera sięga czasów wędrujących po całym Bliskim Wschodzie plemion beduińskich, jednak za jego ojczyznę najczęściej uznaje się Syrię i Armenię. Jibneh shelal (znana jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataShanklish to ser dość trudny do wykonania w polskim klimacie, jednak bez problemu można go przygotować latem. Można też obsuszyć shanklish w lodówce, chociaż w tradycyjnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCurry czyli nazwa sposobu przyrządzania potraw w kuchni indyjskiej. Curry to warzywa, mięso, sery, ryby zanurzone w sosie. Tyle ile składników curry tyle jego postaci. Dziś zapraszam na moje curry warzywne, pyszne i zdrowe. Warzywne curry z pęczakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieprzypadku wpadłam na pomysł, aby je błyskawicznie usmażyć na patelni grillowej i zajadać w towarzystwie mango chutney z dodatkiem ciemnego pieczywa. Udany mariaż polskiego regionalnego produktu z kuchnią indyjską. SKŁADNIKI kilka oscypków mango chutney (ze sklepu lub zrobiony według tego --> przepisu kilka kromek ciemnego pieczywa olej WYKONANIE Oscypki kroimy na grubsze plastry i podsmażamy na patelni grillowej
ZofianaMango chutney to słodkawa ostro-kwaśna konfitura/sos wywodząca się z kuchni indyjskiej. Istnieje wiele wersji tego przysmaku od pikantnych po bardzo słodkie. Jego zastosowanie jest tak szerokie - od kanapek po wyszukane dania - że warto mieć go w lodówce , własnoręcznie zrobiony lub kupiony w sklepie. Ostatnio odkryłam, że idealnie komponuje się z dojrzałymi serami, a w szczególności z oscypkami
ZofianaKuchnia indyjska to świat zapachów i kolorów, przypraw, bez których nie wyobrażam sobie smaku indyjskich potraw. Lubie te kuchnie i od jakiegoś czasu przygotowuję proste potrawy w domu wykorzystując ich przyprawy i pomysły na domowe pasty. Taką potrawą jest kurczak tikka masala, do którego należy użyć pasty tikka masala. Ale zamiast kupować gotowca możecie przygotować taką pastę samemu w domu(...)użyć nie tylko do tego dania ale do innych, które wkrótce na blogu się pojawią. Zapraszam do gotowania po indyjsku w naszych czterech ścianach. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczas na raitę ogórkową. Jest to rodzaj sosu do warzyw, mięsa lub pieczywa. Idealnie orzeźwia w upalne dni a poprawia humor w te ponure i deszczowe. Przepis pochodzi z kuchni indyjskiej i jego zadaniem często jest łagodzenie pikantnych potraw lub orzeźwianie tych mdłych. Raita sprawdzi się też doskonale jako samodzielne danie - zupa - typu chłodnik. Dodatek odrobiny mięty, oliwy i grillowanej(...)odstawiamy do lodówki na ok 2-3 godziny. Można posypać szczypiorkiem. Idealne jako dodatek do grillowanych mięs czy grzanek. Artykuł Raita ogórkowa pochodzi z serwisu Sierotka maRysia w kuchni
sierotka maRysia w kuchniKuchnia indyjska czy hinduska? Oto jest pytanie. W języku polskim, wbrew temu co sądzą niektórzy na podstawie innych języków, mamy pewną dowolność. Wyrazy te są synonimiczne. I nie ma tu nic do rzeczy, że Indie są krajem wieloetnicznym i wielowyznaniowym, a hindus (przez małe h ) jest określeniem wyznawcy religii. No właśnie, Indie to wielki kraj, nazywany subkontynentem, a możemy(...)dziesiątkach odmian. Łączy je pewien zestaw produktów i dodatków (duże ilości aromatycznych przypraw), pewien ogólny charakter. Tradycja kulinarna Indii to także wersja eksportowa i morze inspiracji dla innych kuchni. Taki kurczak tikka masala , to właściwie danie brytyjskie - jedno z ulubionych, wraz z całym mnóstwem innych curry. Popływajmy sobie w tym morzu inspiracji, a może raczej popluskajmy się przy brzegu
zadanie-gotowanie